Friday 30 July 2010

Ωχ, μανούλα, πονάει το στομάχι και η κοιλίτσα μου
Τροφική δηλητηρίαση. Η πρόληψη σώζει!
Prevent Food Poisoning (Kids' Health)

Τα παιδιά, αφενός επειδή δεν τηρούν εύκολα τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής αλλά και επειδή δεν έχουν ακόμη αναπτύξει καλό ανοσοποιητικό σύστημα, είναι συνήθως ευπαθή σε τροφικές δηλητηριάσεις.
 
Πως θα καταλάβετε, ότι το παιδί σας έχει πάθει τροφική δηλητηρίαση; Τα συμπτώματα ποικίλουν και συνήθως έχουν άμεση σχέση με το μικρόβιο, το οποίο τα προκαλεί. Συνήθως δεν παρουσιάζεται πυρετός (αν παρουσιαστεί πρόκειται για γαστρεντερίτιδα), αλλά τα παιδιά νιώθουν ναυτία, κάνουν εμετό ή έχουν διάρροια. Πολλές φορές μπορεί να παρουσιάσουν υπνηλία, πονοκέφαλο ακόμη και εξάψεις...

Αν θέλετε να αποφύγετε τέτοιου είδους απρόοπτα ακολουθείστε μερικές μικρές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές στην κουζίνα σας:
.
  • Πλένετε προσεκτικά τα φρούτα και τα λαχανικά.
  • Μην προσφέρετε γάλα που δεν έχει παστεριωθεί ή έχει λήξει.
  • Να βράζετε το αυγό μέχρι να πήξουν ο κρόκος και το ασπράδι.
  • Όταν μαγειρεύετε κρεατικά θα φροντίζετε να ψήνονται καλά και να μην έχουν αίμα.
  • Ξεπαγώνετε καλά τις τροφές πριν το μαγείρεμα.
  • Αποφεύγετε να ξεπαγώνετε φαγητά και ειδικά κρέας στον πάγκο της κουζίνας.
  • Μην τοποθετείτε ξανά στην κατάψυξη τρόφιμα που έχετε ήδη ξεπαγώσει. Υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθούν.
  • Φροντίστε επιμελώς την καθαριότητα των πάγκων, του νεροχύτη και των σκευών που χρησιμοποιείτε για την παρασκευή του φαγητού.
  • Χρησιμοποιείστε ξεχωριστές επιφάνειες και μαχαίρια για να κόβετε τα τρόφιμα.
  • Αν θέλετε να βάλετε κάποιο τρόφιμο σε τάπερ, φροντίστε αυτό να είναι καθαρό και στεγνό.
  • Φροντίστε για την έγκαιρη τοποθέτηση των περισσευμάτων στο ψυγείο. Μην αφήνετε τα φαγητά για περισσότερες από 2 ώρες εκτός ψυγείου.
  • Τα φαγητά πρέπει να διατηρούνται στη σωστή θερμοκρασία, ζεστά ή κρύα. Διαφορετικές συνθήκες φύλαξης θα ευνοήσουν την ανάπτυξη μικροβίων.
  • Όταν βγάζετε ένα τρόφιμο από το ψυγείο και το ζεσταίνετε, φροντίστε να πάρει μια βράση. Η υψηλή θερμοκρασία σκοτώνει τα μικρόβια.
  • Πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας πριν ετοιμάσετε το φαγητό του παιδιού.
  • Ετοιμάστε στο παιδί κολατσιό από το σπίτι για να αποφεύγει να αγοράζει αμφίβολης ποιότητας σάντουιτς. Να πλένετε και να στεγνώνετε καλά και καθημερινά το κουτί μεταφοράς του φαγητού του.
  • Αν είστε διακοπές και το παιδί σας είναι μικρό, αποφεύγετε εστιατόρια που δεν είστε σίγουροι για την ποιότητά τους. 
από yeskid

Και άλλες συμβουλές...
1. Να βάζετε το φαγητό στο ψυγείο
3. Να πλένετε καλά τις επιφάνειες κοπής των τροφίμων με σαπούνι και ζεστό νερό
4. Να τρώτε καλομαγειρεμένα τα κρέατα και τα πουλερικά, όχι σενιόν, ούτε αντέντε ή ωμά.
5. Να πλένετε πολύ καλά με τρεχούμενο νερό βρύσης τα φρούτα και τα λαχανικά.
6. Προσέξτε τι είδους νερό πίνετε.
7. Να αποφεύγετε την κατανάλωση πάγου σε χώρους εκτός ξενοδοχείου ή σπιτιού, όταν βρίσκεστε σε περιοχές (εκτός ή εντός Ελλάδας) όπου το πόσιμο νερό είναι επισφαλές.
8. Να θυμάστε ότι, μολονότι είναι πολύ δελεαστικό να αγοράζουμε γαλακτοκομικά προϊόντα (λ.χ. μυζήθρα, ξινόγαλα) από το χωριό ή το νησί όπου παραθερίζουμε, κατά κανόνα δεν είναι παστεριωμένα, οπότε μπορεί να αποτελούν εστία μικροβίων.
9. Να αποφεύγετε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα (από παγωτά έως γιαούρτια) με φουσκωμένη συσκευασία _ και βεβαίως όσα έχουν περίεργη γεύση, μυρωδιά ή υφή.
10. Να επιλέγετε πού θα τρώτε με πρώτο κριτήριο επιλογής την τήρηση των κανόνων υγιεινής.
αναλυτικότερα εδώ

Η τηλεόραση σε ρόλο νταντάς!! / More parents use TV as an electronic babysitter

Δύο στα δέκα νήπια ηλικίας μόλις 2 ετών περνούν περισσότερο από δύο ώρες κάθε μέρα καρφωμένα μπροστά στην τηλεόραση, σύμφωνα με μία μελέτη στην οποία συμμετείχαν οι μητέρες χιλιάδων νηπίων από το Όρεγκον. 
"Almost every moment of the day in some families is tied to media," says Vicky Rideout of the Kaiser Family Foundation, which sponsored the study. "It's a huge part of families' lives."
The study also shows that a third of young children have TVs in their own rooms, and many are put to sleep with the television on. 
Οι ερευνητές από το Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ που πραγματοποίησαν τη μελέτη εκτιμούν ότι αυτό ισχύει για όλα τα νήπια της Δύσης, δεδομένου ότι πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως η τηλεόραση συχνά πυκνά επιτελεί ρόλο... νταντάς.
Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ομαλή νοητική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς και να αυξήσει τις πιθανότητες να γίνει παχύσαρκο.
Επιπλέον όταν τα νήπια και τα μικρά παιδιά βλέπουν ό,τι τύχει, υπάρχει κίνδυνος να υιοθετήσουν επικίνδυνες συμπεριφορές και να αποκτήσουν κακές συνήθειες- λ.χ. σε ζητήματα διατροφής.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να βλέπουν τα παιδιά το πολύ δύο ώρες «ποιοτικής τηλεόρασης» την ημέρα και οι γονείς να διαλέγουν τα προγράμματα.
Ωστόσο, «η νέα μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί παιδίατροι φοβόντουσαν» λέει η δρ Γκουέν Γουρμ, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα παιδάκια που είχαν τηλεόραση στο δωμάτιό τους έβλεπαν ακόμα περισσότερο - και μάλιστα ανεξέλεγκτα...  

Παιδιά και έφηβοι, οι χρήστες εισπνεόμενων ουσιών
Inhalants and Huffing


Η πρόληψη να αρχίσει από το Δημοτικό

Ανήλικοι, παιδιά και έφηβοι, είναι η μεγάλη πλειοψηφία 
των χρηστών εισπνεόμενων ουσιών, που αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για την υγεία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αλλαγή της ψυχικής διάθεσης και βρίσκονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης.  

Κύπρος: «Σημερινή»29/07/2010
Του Μάριου Δημητρίου


Inhalants are common products found right in the home and are among the most popular and deadly substances kids abuse. Inhalant abuse can result in death from the very first use. According to the annual Monitoring the Future national poll, approximately one in six children will use inhalants by eighth grade. The same report notes that inhalants are most popular with younger teens. Teens use inhalants by sniffing or "snorting" fumes from containers; spraying...
 more...

Το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά τον αιφνίδιο θάνατο του 20χρονου Άγγελου Χριστοδούλου, από τα Πολεμίδια, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, από έμφραγμα του μυοκαρδίου, μετά από εισπνοή βουτανίου, τοξικού αερίου που βρίσκεται στα γκαζάκια αναπτήρων.

Don't let drugs and inhalants destroy us and our friends"
Οι λεπτομέρειες εξάπτουν την περιέργεια
Σύμφωνα με τον Επιστημονικό Διευθυντή του ΚΕΝΘΕΑ, Νευρολόγο-Ψυχίατρο Κυριάκο Βερεσιέ, το φαινόμενο της χρήσης εισπνεόμενων ουσιών δεν είναι καινούργιο για την Κύπρο. «Το 1986», μας είπε, «αντιμετωπίσαμε για πρώτη φορά στην Κύπρο παρόμοια περίπτωση, που αφορούσε 15χρονο Κυπριόπουλο της Αγγλίας, που εισέπνεε βουτάνιο από γκαζάκια. Πρέπει να πω ότι το ΚΕΝΘΕΑ, ως φορέας πρόληψης, αναφέρεται πιο γενικά στο θέμα των εισπνεομένων ουσιών, γιατί η περιγραφή λεπτομερειών μπορεί να εξάψει την περιέργεια. Έτσι, μιλούμε συνήθως για τις αρνητικές αντιδράσεις, χωρίς να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες. Δεν χρειάζεται να αναφέρονται λεπτομέρειες για το πού βρίσκουμε τις ουσίες αυτές, γιατί χωρίς να το θέλουμε, δίνουμε ιδέες…».
- Αυτό κάνει πιο δύσκολη την πρόληψη;
- Ναι, γιατί μιλάμε για νόμιμες ουσίες που βρίσκονται στο σπίτι, που μπορούν εύκολα να αγοραστούν χωρίς οποιαδήποτε υποψία και χρειάζεται πολλή προσοχή, οποιαδήποτε αναφορά σε αυτές, που απευθύνεται σε παιδιά. Περισσότερες λεπτομέρειες δίνονται, μόνο αν τα παιδιά είναι σε μικρές ομάδες, όπου μπορεί να υπάρξει διάλογος και να λυθούν απορίες για ορισμένα πράγματα. Αν δεν γνωρίζουμε την ομάδα στόχου, τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα, γιατί κάποιο άτομο καταλαβαίνει το ζήτημα με τον ένα τρόπο και άλλο με άλλο τρόπο, ανάλογα με το κοινωνικό, πνευματικό και μορφωτικό του υπόβαθρο.
Χρήστες ακόμα και 14χρονοι
- Ας μείνουμε στην ψυχική πτυχή του θέματος. Μιλούμε για παιδιά και έφηβους χρήστες. Πώς προκύπτουν οι εισπνεόμενες ουσίες στη ζωή τους;
- Ένας λόγος μπορεί να έχει να κάνει με τη συνήθεια. Κάποια άτομα ξεκινούν τη χρήση μιας άλφα ουσίας, τη διατηρούν, ικανοποιούν τις ανάγκες τους και μπορεί -σπάνια- να προχωρήσουν σε άλλη ουσία αν η προηγούμενη δεν ικανοποιεί κάποιες ανάγκες.
- Λόγω του ότι τέτοιες ουσίες βρίσκονται εύκολα;
- Λόγω του ότι μπορεί κάποιος πολύ εύκολα, χωρίς πολλά χρήματα, χωρίς τον κίνδυνο του παράνομου, να διατηρηθεί σε αυτήν την ουσία. Και αυτή η χρήση, είναι περισσότερο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Ακόμα και πριν από 15 χρόνια, είχαμε στο ΚΕΝΘΕΑ μια ομάδα νεαρών χρηστών τέτοιων ουσιών, ανάμεσα στους οποίους και μαθητές 14 χρονών.
Εθισμός προς την πράξη
- Πώς γίνεται συνήθως η πρώτη χρήση;
- Πρόκειται συνήθως για παιδιά που παρασύρονται από φίλους, αναζητώντας κάτι άγνωστο, περίεργο και «ωραίο». Πάντως είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αριθμός χρηστών, γιατί μπορεί πολλοί να έκαναν χρήση μόνο μια φορά και το αναφέρουν, αφού το θεωρούν «παλληκαριά». Εμείς αναζητούμε περιπτώσεις εθισμού, αφού πρόκειται περισσότερο για εθισμό προς την πράξη, παρά εξάρτηση προς την ουσία. Μετρά περισσότερο η διαδικασία και το αποτέλεσμα και λιγότερο η εξάρτηση σε μια ουσία. Αυτού του είδους η εξάρτηση, δημιουργεί στους χρήστες περισσότερα συμπτώματα κοινωνικής απόσυρσης, μείωση λειτουργικότητας, κατάθλιψη, επιθετικότητα και βία.
Η πρόληψη να αρχίσει από το Δημοτικό
- Πώς η Πολιτεία μπορεί να το αντιμετωπίσει;
- Είναι από τα πιο δύσκολα προβλήματα, διότι μιλούμε για νόμιμες ουσίες, για τις οποίες απαιτείται ενημέρωση αλλά υπάρχει πρόβλημα στην ενημέρωση, αφού μπορεί να προκαλέσεις την περιέργεια σε τέτοιες μικρές ηλικίες. Πρέπει να μιλούμε πολύ γενικά, περισσότερο για τις βλαβερές επιδράσεις, παρά για οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει την περιέργεια. Πρέπει να αρχίσει η πρόληψη από το δημοτικό σχολείο, αλλά με πολλή προσοχή, γιατί αυτά μπορεί να περάσουν στους νέους σαν μόδα κατάχρησης. Κι επειδή δεν υπάρχει το τυπικό σύνδρομο της στέρησης, δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις ότι δεν είναι ναρκωτικό και ότι δεν απαιτεί θεραπεία. Αυτό δυσκολεύει την αντίληψη της ύπαρξης της κατάχρησης, όπως συμβαίνει με τη χρήση της κάνναβης που δεν έχουμε σύνδρομο στέρησης, γιατί δεν υπάρχουν σωματικά προβλήματα.
Υπάρχουν μόνο προβλήματα που προκαλεί η χρήση, όπως εξανθήματα στο στόμα και τη μύτη, βήχας, δύσπνοια, πονοκέφαλοι, κοιλιακοί πόνοι, εμετός και σε μακροχρόνια κατάχρηση έχουμε ηπατίτιδα, νεφρική ανεπάρκεια, εγκεφαλική ατροφία, περιφερικές νευροπάθειες.
Σημειώνεται ότι πολλοί πολυχρήστες, που κάνουν δηλαδή χρήση πολλών ουσιών, κάποτε καταφεύγουν σε αυτού του είδους τις εισπνεόμενες ουσίες, αν δεν έχουν τη δόση τους σε ηρωίνη ή κοκαΐνη.
Η ψεύτικη αύξηση αυτοπεποίθησης…
Οι εισπνεόμενες ουσίες είναι τριών κατηγοριών: α) πτητικά αέρια και διαλύτες, β) αερολύματα, που είναι προϊόντα ψεκασμού και γ) τα νιτρικά άλατα που χρησιμοποιούνται για ψεκασμούς δωματίων. Μόνο τα νιτρικά άλατα έχουν ιατρική χρήση. Σύμφωνα με τον δρα Βερεσιέ, σε χαμηλές δόσεις, οι χρήστες τέτοιων ουσιών νιώθουν ελαφρά διεγερμένοι γιατί αναστέλλονται τα ανώτερα εγκεφαλικά κέντρα και μειώνεται το άγχος.
«Λόγω των αναστολών του κεντρικού νευρικού συστήματος», πρόσθεσε, «μπορεί κάποιος να παρουσιάσει μια ψεύτικη αύξηση της αυτοπεποίθησής του, απώλεια αναστολών και μπορεί να κάνει κι άλλα επικίνδυνα πράγματα. Σε πιο ψηλές δόσεις, μπορεί η ουσία να επηρεάσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, να επιδράσει άμεσα στην αναπνοή και τη λειτουργία της καρδίας κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Επειδή χρειάζεται χρόνο για να γίνει, μέσα από μια ανεβασμένη διάθεση, ο χρήστης μπορεί να κάνει και άλλες εισπνοές, οπότε το άθροισμα όλων, επηρεάζει την υγεία του. Η καρδιακή προσβολή είναι το πιο συνηθισμένο αποτέλεσμα, λόγω ασφυξίας, αφού ο καρδιακός μυς στερείται οξυγόνο, ενώ οι εισπνεόμενες ουσίες μέσα στο αίμα μπορεί να είναι τοξικές προς την καρδία».

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki