Monday 2 August 2010

Γενικές οδηγίες προφύλαξης σε περίοδο καύσωνα

Οι παρακάτω οδηγίες - προφυλάξεις συνιστώνται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ.

Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. 
Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. 
Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο. 
Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. 
Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.

Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. 
Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. 
Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.
Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. 
Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα.
Επίσης, συνιστάται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.
Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.
Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.



ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΝΕΟΓΝΑ ΚΑΙ ΒΡΕΦΗ


Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά.  
Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
Όταν κάνει ζέστη να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και άλλα υγρά όπως χαμομήλι, νερό, κλπ.
Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.


ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ


Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό, αν το να δροσιστεί το διαμέρισμα στην μεγάλη ζέστη είναι δύσκολος, προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα.
Αν η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, τότε η παραμονή τους στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι μια σχετικά εύκολη λύση.
Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.
Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. 
Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
πηγή

Είκοσι ταινίες που κάνουν τους άντρες να κλαίνε -- 20 Movies that Make Men Cry

Είναι, λοιπόν ψέματα ότι οι άνδρες δεν κλαίνε στις ταινίες. Κλαίνε και μάλιστα ακόμη και με... παιδικά κινούμενα σχέδια, όπως εξομολογούνται οι ίδιοι σε επιστολές τους. 
Με αφορμή την τεράστια συναισθηματική επίδραση που είχε η ταινία Toy Story 3 στους άνδρες, το BBC συνέλεξε μια σειρά από επιστολές ανδρών που παραδέχονται τις ταινίες που τους έκαναν να κλάψουν.
Τι αγγίζει λοιπόν τις ευαίσθητες χορδές τους; Σύμφωνα με τα δικά τους λεγόμενα, δεν έχει σημασία αν αποτελεί αισθηματική ταινία, περιπέτεια, θρίλερ ή κινουμένων σχεδίων αλλά η φιλία, η πατρότητα, η οικογένεια, ο έρωτας και η αφοσίωση είναι μερικά από τα ευαίσθητα σημεία τους.
So maybe he didn’t shed a tear during Steel Magnolias or Beaches, but that doesn’t mean he’s hard-hearted. We have a list of tearjerkers will have even the most macho man reaching for his hankie.
  1. The Lord of the Rings: The Return of the King. “Το έχω δει πολλές φορές αλλά ακόμα και στα 30 μου, ακόμα καταφέρνει να με κάνει να κλάψω κάθε φορά”
  2. The Shawshank Redemption. “Η ταινία αυτή με έκανε να κλάψω λόγω της χαράς και της ευτυχίας που ακολουθεί όταν οι δύο άνδρες ξανασυναντιούνται στην παραλία”
  3. “Εγώ, η σύζυγός μου, οι γονείς της και οι γονείς μου πήγαμε για πρώτη φορά σινεμά και είδαμε το Up. Ο μόνος που δεν έκλαιγε ήταν ο πεθερός μου. Τώρα έχω επιτέλους αποδείξεις ότι είναι ρομπότ”.
  4. “Το «Στη φωλιά του Κούκου» είχε τόσο τραγικό τέλος που δακρύζω κάθε φορά έστω και μόνο που το σκέφτομαι έντονα”.
  5. “Η ταινία που με κάνει κάθε φορά να κλαίω είναι το Marley and Me, όταν αποχαιρετά το Marley που πεθαίνει. Δεν ξέρω αν φταίει ότι έχω σκυλί αλλά αυτή η ταινία με κάνει να κλαίω περισσότερο από κάθε άλλη”.
  6. “Όταν ήμουν νεοσύλλεκτος στη RAF, μας έδειξαν το The Champ.  Παρόλο που η αίθουσα ήταν γεμάτη με νταήδες, μπορούσες να διακρίνεις τα δακρυσμένα μάτια”.
  7. “Ξέσπασα σε λυγμούς στο τέλος του The Notebook (Το Ημερολόγιο) πράγμα που δεν θα ήταν τόσο κακό αν δεν ήμουν στη μεσαία σειρά του αεροπλάνου και αν δεν ήμουν ο μόνος που το έβλεπε”.
  8. “Είμαι 48αρης, πρώην παίχτης του Ράγκμπι και μοτοσικλετιστής και παραδέχομαι ότι το Babe τα κατάφερε!”
  9. “Ποτέ δεν έκλαιγα σε ταινίες μέχρι που γεννήθηκε η κόρη μου. Η πρώτη φορά ήταν στο Field of Dreams με τον Κέβιν Κόστνερ”.
  10. “Έχω δει τον πατέρα μου να κλαίει μόνο δύο φορές και μία από αυτές ήταν στο Chariots of Fire”.
  11. “Το τέλος του The Railway Children με κάνει να κλαίω κάθε φορά, παρόλο που το έχω δει περίπου 25-30 φορές”.
  12. “Όταν είδα το ντοκιμαντέρ Steam of Life, όλοι οι άνδρες στο σινεμά έκλαιγαν”.
  13. “Το καρτούν Τομ και Τζέρι του 1941 «The Night Before Christmas» είχε πολύ συναισθηματικό τέλος. Ο Τομ βλέπει το Τζέρι να παγώνει στο χιόνι έξω από το σπίτι και τον λυπάται. Τον βάζει στο σπίτι, τον ζεσταίνει, του προσφέρει γάλα και γίνονται φίλοι”.
  14. Το Man On Fire, με τον Ντένζελ. “Ένας άνδρας δίνει τη ζωή του για ένα παιδί. Δεν μπορώ να το δω χωρίς να κλάψω”.
  15. “Το Mary Poppins με αγγίζει κάθε φορά”
  16. “Η μόνη ταινία  που με έκανε να κλάψω είναι το Life is Beautiful (Η ζωή είναι ωραία) ακριβώς στο τέλος όταν το αγοράκι πάει βόλτα με το τανκ αφού κατάφερε να κρυφτεί και να βρει τη μητέρα του.
  17. “Πάντα καταλήγω να κλαίω βλέποντας το Πράσινο Μίλι”.
  18. “Ο Rocky να κερδίζει τον τίτλο και να λέει «εκτός από τη γέννηση του παιδιού μου, αυτή είναι η καλύτερη ημέρα στην ιστορία της ζωής μου. Θέλω να πω ένα πράγμα στη γυναίκα μου στο σπίτι. Άντριαν... τα κατάφερα!»”
  19. My Life as A Dog, μια σουηδική ταινία που παρακολουθεί ένα δωδεκάχρονο αγόρια να παλεύει με την αρρώστια της μητέρας του”.
  20. “Αν θέλω να ξεσπάσω, το κάνω μόνο με το Truly, Madly, Deeply”.

 Guys or not, we want to know what movies make you cry.

  1. Brian’s Song (1971)
  2. Rudy (1993)
  3. Saving Private Ryan (1998)
  4. One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975)
  5. The Natural (1984)
  6. Shawshank Redemption (1994)
  7. Schindler’s List (1993)
  8. Old Yeller (1957)
  9. The Pride of the Yankees (1942)
  10. Terms of Endearment (1983)
  11. The Iron Giant (1999)
  12. Philadelphia (1993)
  13. Big Fish (2003)
  14. Million Dollar Baby (2004)
  15. Life is Beautiful (1997)
  16. Love Actually (2003)
  17. Rocky (1976)
  18. The Pianist (2002)
  19. Mystic River (2003)
  20. To Kill a Mockingbird (1962)
more

Αρχαία Ελληνικά σε σχολεία της Οξφόρδης
Primaries go Greek to help teach English

160 μαθητές από 13 σχολεία της Οξφόρδης στη Μεγάλη Βρετανία θα διδάσκονται τα αρχαία Ελληνικά από την καινούρια χρονιά.
Το Σχέδιο Ίρις, μια καμπάνια για την διδασκαλία Κλασικών Γλωσσών στα σχολεία, είχε ξεκινήσει και το μάθημα των Λατινικών την προηγούμενη χρονιά.

Helping hand: It is thought that the introduction of ancient Greek into schools can have a positive effect on understanding the English language. more

Τι ἐστὶ Φιλολογία;
"Γιατί διδάσκουμε Αρχαία Ελληνικά στα παιδιά"
(Απόσπασμα από ανέκδοτη ομιλία του Ι.Θ. Κακριδή)
Μα γιατί Αρχαία Ελληνικά; (video)

Η διευθύντρια του προγράμματος Λόρνα Ρόμπινσον, η οποία θα διδάσκει το ωριαίο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών δύο φορές το μήνα, δήλωσε: “Έχουμε καταλάβει ότι το να διδάσκεις μια αρχαία γλώσσα δίνει νέες διαστάσεις στη μάθηση, και σπρώχνει το μυαλό των μαθητών να σκέφτεται πιο γρήγορα”.
“Τα αρχαία ελληνικά είναι μια υπέροχη γλώσσα, γεμάτη όμορφες λέξεις και εντυπωσιακά νοήματα”, πρόσθεσε η Ρόμπινσον.

Οι μαθητές θα μάθουν την αρχαιοελληνική αλφάβητο, τη βασική γραμματική και το βασικό λεξιλόγιο, ενώ θα ερευνήσουν και την αρχαιοελληνική κουλτούρα, όπως την ιδέα και την υλοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και κωμωδίες του Αριστοφάνη.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα το μάθημα των αρχαίων ελληνικών αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα 10 σχολεία αργότερα μέσα στη χρονιά. 
πηγή   

Παιδιά και στοματική υγεία
Child Dental Health

Child Dental Health
Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι οι νόσοι του περιοδοντίου είναι παθήσεις των ενηλίκων. Η έρευνα όμως μας δείχνει ότι η ουλική νόσος - η ουλίτιδα - (πολλές φορές πρόδρομος της χρόνιας περιοδοντίτιδας) είναι πάρα πολύ συνηθισμένο εύρημα σε παιδιά και εφήβους.

Προληπτική οδοντιατρική για τα παιδιά

Τύποι περιοδοντικών νόσων σε παιδιά
Η χρόνια ουλική νόσος (ουλίτιδα) είναι συχνή στα παιδιά. Συνήθως προκαλεί οίδημα των ούλων, ερυθρότητα και εύκολη αιμορραγία. Η ουλική νόσος είναι θεραπεύσιμη και μπορεί να προληφθεί. Η θεραπεία περιλαμβάνει σωστό βούρτσισμα των δοντιών, καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια (π.χ. χρήση νήματος) και παρακολούθηση από οδοντίατρο. Εάν δε θεραπευτεί, μπορεί πιθανώς να μεταπέσει σε πιο εξελιγμένες μορφές των περιοδοντικών νόσων όπως η χρόνια περιοδοντίτιτδα.
Η επιθετική περιοδοντίτιδα (παλαιότερη ονομασία: εφηβική περιοδοντίτιδα) μπορεί να προσβάλλει νέους ανθρώπους που, κατά τα άλλα, είναι υγιείς. Εντοπισμένη επιθετική περιοδοντίτιδα διαπιστώνεται σε εφήβους. Η νόσος προσβάλλει συγκεκριμένα δόντια συνήθως (τραπεζίτες - γομφίους και κοπτήρες - τομείς) και οφείλεται σε συγκεκριμένο τύπο βακτηριδίων. Χαρακτηρίζεται από απώλεια οστού γύρω από αυτά τα δόντια, ενώ περιέργως, οι ασθενείς δεν σχηματίζουν μεγάλες ποσότητες βακτηριδίων στο στόμα τους.
Η γενικευμένη επιθετική περιοδοντίτιδα μπορεί να ξεκινήσει πριν την εφηβεία και προσβάλλει όλα τα δόντια. Χαρακτηρίζεται από αιμορραγίες των ούλων και μεγάλες εναποθέσεις βακτηριακής πλάκας και πέτρας στα δόντια. Μπορεί ακόμα να προκαλέσει και κινητικότητες στα δόντια από την οστική απώλεια.
Περιοδοντικές νόσοι συσχετιζόμενες με συστηματικές νόσους. Οι συστημετικές νόσοι που μας αφορούν είναι:
  • Ο διαβήτης τύπου Ι (ινσουλινοεξαρτώμενος - νεανικός διαβήτης)
  • Το σύνδρομο Down (τρισωμία 21)
  • Το σύνδρομο Papilon - Lefevre
Τα συμπτώματα των περιοδοντικών νόσων στα παιδιά:
Τέσσερα είναι τα βασικά συμπτώματα που πρέπει να σας ευαισθητοποιήσουν για την πιθανότητα ύπαρξης νόσου του περιοδοντίου στο παιδί σας:
  • Αιμορραγία των ούλων στο βούρτσισμα των δοντιών, στη χρήση νήματος ή αυτόματα, χωρίς λόγο
  • Πρησμένα και πολύ κόκκινα ούλα
  • Υφιζήσεις ούλων. Δηλαδή ούλα που "τραβιούνται" μακριά από τα δόντια και αποκαλύπτουν τη ρίζα του δοντιού
  • Κακοσμία στόματος που δεν βελτιώνεται με το βούρτσισμα ή τη χρήση νήματος
Έφηβοι και στοματική υγεία
Η έρευνα δείχνει ότι η πιθανότητα προσβολής στις περιοδοντικές νόσους αυξάνει με την εφηβεία λόγω της έλλειψης ενεργοποίησης για εφαρμογή σωστής στοματικής υγιεινής. Τα παιδιά που έχουν συνηθίσει να εφαρμόζουν ένα σωστό πρόγραμμα στοματικής υγείας από μικρά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσους του περιοδοντίου σαν έφηβοι, σε σχέση με τα παιδιά που δεν έχουν διδαχθεί ένα σωστό τρόπο διατήρησης της στοματικής τους υγείας.
Οι ορμονικές αλλαγές της εφηβείας μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη νόσων του περιοδοντίου στα νέα άτομα. Στα κορίτσια, οι αυξημένες ορμόνες όπως η προγεστερόνη και πιθανώς τα οιστρογόνα προκαλούν μεταβολές στην κυκλοφορία του αίματος στα ούλα. Τα ούλα κάτω από τη δράση των ορμονών, γίνονται περισσότερο ευαίσθητα σε σε ερεθιστικούς παράγοντες όπως η βακτηριακή πλάκα ή τα υπολείμματα των τροφών. Σε αυτό το διάστημα, τα ούλα μπορεί να εμφανίζονται πρησμένα, κόκκινα και να είναι πολύ ευαίσθητα.
Καθώς η ηλικία προχωρά, η τάση στο να είναι ευαίσθητα τα ούλα στους ερεθιστικούς παράγοντες μειώνεται. Παρόλα αυτά, η εφαρμογή ενός σωστού προγράμματος στοματικής υγιεινής, που περιλαμβάνει σωστό βούρτσισμα και μεσοδόντιο καθαρισμό (π.χ. νήμα), στο σπίτι, είναι καθοριστικής σημασίας. 
Δεν πρέπει να λείπουν και οι επισκέψεις στον οδοντίατρο το λιγότερο δύο φορές το χρόνο. Πιθανώς, ο οδοντίατρος να συστήσει και εξειδικευμένη θεραπεία σε κάποιες περιπτώσεις με σκοπό να προλάβει την εξέλιξη των νόσων του περιοδοντίου σε πιο επιπλεγμένες καταστάσεις που αφορούν καταστροφή των μαλακών ιστών και του οστού που περιβάλλουν τα δόντια.
πηγή

Εκατόμβες νεκρών στο Πακιστάν - Pakistan Floods Kill More Than 1,000

Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις χειρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει μέχρι σήμερα το Πακιστάν, σε διάφορες περιοχές της επαρχίας Χαϊμπέρ Παχτούνκουα, στα βορειοδυτικά, δήλωσε ο υπουργός Ενημέρωσης της επαρχίας, Μιάν Ιφτικάρ Χουσεΐν.
Τον αριθμό των θυμάτων επιβεβαίωσε και υπεύθυνος των υπηρεσιών διάσωσης.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι πλημμύρες έχουν πλήξει ένα εκατομμύριο ανθρώπους και πολλές περιοχές παραμένουν αποκλεισμένες. "Δεν έχουμε συνολική εικόνα της κατάστασης εξαιτίας της διακοπής κάθε επικοινωνίας και δεν μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τα γραφεία μας στις περιοχές Νοουσέρα, Σουάτ και Σαρσάντα", δήλωσε ο Μανουέλ Μπέσλερ από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. 
 

IMAM DHERI, Pakistan — .... But for a man who has seen it all, that's nothing compared to the last three days of flooding.
Pakistan's impoverished northwest has been wracked by the worst floods in the country's history – a disaster that has claimed 1,100 lives, wiped out whole villages and left families clinging to the tops of collapsed houses in the hope of being rescued.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki