Wednesday 4 August 2010

Έξι έφηβοι πνίγηκαν σε ποταμό της Λουιζιάνα
6 Teens Drown in Louisiana River, 1 Rescued

Τραγικό θάνατο βρήκαν την Τρίτη έξι έφηβοι που έπαιζαν σε ποτάμι, στη βορειοδυτική Λουιζιάνα. 
Και οι έξι, ηλικίας 13 ώς 18 ετών, παιδιά δύο οικογενειών, πνίγηκαν στον Κόκκινο Ποταμό, κοντά στην πόλη Σρίβενπορτ. 
 

6 Teens Drown in Louisiana River, 1 Rescued

Η τραγωδία άρχισε να εκτυλίσσεται την ώρα που η παρέα των παιδιών -επτά συνολικά- έπαιζε στο ποτάμι. Όταν το ένα από αυτά βρέθηκε στα βαθιά, οι υπόλοιποι έσπευσαν να τον βοηθήσουν, αλλά παγιδεύτηκαν και οι ίδιοι αφού δεν ήξεραν να κολυμπούν.

Μόνο ένα 15χρονο αγόρι επέζησε. Ένας ενήλικας στην όχθη του πέταξε ένα σωσίβιο και τον τράβηξε.
Νεκρά είναι τρία αγόρια από την μια οικογένεια και δύο αγόρια και η αδελφή τους από τη δεύτερη.
Οι γονείς, που είχαν πάει τα παιδιά εκδρομή, ήταν παρόντες, αλλά, σύμφωνα με διασώστες, επίσης δεν ήξεραν κολύμπι.

Σερφάροντας με την κατάθλιψη
Internet Surfing Linked to Depression

Το Ίντερνετ μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, σημειώνοντας ότι οι έφηβοι που είναι μονίμως μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή έχουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας σε σχέση με τους συνομήλικούς τους που είναι πιο συγκρατημένοι χρήστες.
Internet Surfing Linked to Depression
Σκιαγραφώντας το προφίλ του προβληματικού χρήστη, ο επικεφαλής της μελέτης, Λόρενς Λαμ, αναφέρει ότι είναι αυτός που περνάει το λιγότερο πέντε ώρες -πολλές φορές και περισσότερες από δέκα- σερφάροντας στο Διαδίκτυο. Επίσης, δείχνει απώλεια ενδιαφέροντος για τις κοινωνικές συναναστροφές και μοιάζει ανήσυχος όταν δεν βρίσκεται μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή του.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.041 έφηβοι ηλικίας 13-18 ετών από την πόλη Γκουάνγκζου της νότιας Κίνας, οι οποίοι δεν έπασχαν από κατάθλιψη κατά την έναρξη της μελέτης. Εννιά μήνες αργότερα, 84 εξ αυτών εμφάνισαν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ όσοι περνούσαν υπερβολικά πολλές ώρες στο Διαδίκτυο κρίθηκαν μιάμιση φορά περισσότερο ευάλωτοι στη εμφάνιση της νόσου σε σχέση με τους συγκρατημένους χρήστες. 
«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι οι νέοι άνθρωποι που δεν παρουσίαζαν προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά χρησιμοποιούσαν παθολογικά το Διαδίκτυο, μπορούσαν να εμφανίσουν κατάθλιψη ως συνέπεια αυτής της αλόγιστης χρήσης» εξηγεί ο Λόρενς Λαμ από το Sun Yat-Sen University School of Public Health στην Γκουάνγκζου.

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι, όπως εξήγησε, αποτέλεσμα της έλλειψης ύπνου και του στρες που προκαλούν τα ανταγωνιστικά online παιχνίδια. «Οι άνθρωποι που περνάνε πολύ χρόνο στο Ιντερνετ στερούνται ύπνου και όπως έχει αποδειχτεί, όσο λιγότερο κοιμάται κανείς τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να εμφανίσει κατάθλιψη» καταλήγει ο Λόρενς Λαμ, η έρευνα του οποίου είναι η πρώτη που εξετάζει την παθολογική χρήση του Διαδικτύου ως πιθανή αιτία κατάθλιψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερη έρευνα είχε επισημάνει την κατάθλιψη ως πιθανή αιτία εθισμού στο Ιντερνετ, ενώ πολλές ακόμα μελέτες είχαν ανακαλύψει σχέση μεταξύ των δύο, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζουν ποια είναι η αιτία και ποιο το αποτέλεσμα. 
Ο Λόρενς Λαμ κάλεσε ωστόσο τα σχολεία να εξετάσουν τους μαθητές τους για πιθανή κατάχρηση του Διαδικτύου, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ  
Espresso

Βόλος: Στα ίχνη κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας

Η «άκρη του νήματος» για τον εντοπισμό «κυκλώματος» διακίνησης πορνογραφικού υλικού με ανήλικους βρέθηκε στη διάρκεια έρευνας στο λιμάνι του Βόλου για ναρκωτικά.

Λύσσαξαν οι ανώμαλοι
Συγκεκριμένα, στη διάρκεια έρευνας που έγινε, χτες στις 7.30 το πρωί, από λιμενικούς, στην κατοχή 54χρονου βρέθηκε άσεμνο φωτογραφικό υλικό ανηλίκων αποθηκευμένο στη συσκευή κινητού τηλεφώνου. 
Το κινητό τηλέφωνο και το υλικό εστάλησαν ήδη στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. για περαιτέρω εξέταση και αξιοποίηση, ώστε να εντοπιστούν αυτοί που διακίνησαν το πορνογραφικό υλικό.
Νωρίτερα, οι άνδρες του Λιμενικού, κάνοντας έρευνα με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου, είχαν βρει στο Ι.Χ.  αυτοκίνητο του 54χρονου άνδρα, που επρόκειτο να επιβιβαστεί σε πλοίο με προορισμό νησί των Σποράδων, περίπου 85 γραμμάρια χασίς.
Ακολούθησε η έρευνα στο κινητό τηλέφωνο, που αποκάλυψε το πορνογραφικό υλικό, ενώ ο 54χρονος συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Βόλου.

Πώς να ενθαρρύνετε το βρέφος να μιλήσει - Baby talk: 8 easy and fun ways to improve your baby's language skills

Μιλώντας στο παιδί από τη στιγμή της γέννησής του, δίνετε τα ερεθίσματα εκείνα τα οποία θα αποτελέσουν το θεμέλιο λίθο για το πρώτο του λεξιλόγιο.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου, το σημαντικότερο είναι να ταυτίσει τα γλωσσικά σύμβολα με τα αντικείμενα ή με τα πρόσωπα που βλέπει. 


Baby talk: 8 easy and fun ways to improve your baby's language skills
  1. Respond to your baby’s cries.
  2. Have "conversations" with your baby.
  3. Talk naturally with your baby throughout your time with her.
  4. Extend her language and describe what you see her doing.
  5. Talk to your baby about what you are doing with her.
  6. Talk about your own actions as well. 
  7. Sing songs or tell her stories.  
  8. Read books.

Για να το ενθαρρύνετε να μιλήσει, να:

  • Μιλάτε στο μωρό από τη στιγμή που θα γεννηθεί.
  • Το ενθαρρύνετε να παράγει ήχους, που μοιάζουν με φωνήεντα και σύμφωνα, όπως «μα», «μπα», «ντα».
  • Ενισχύστε τις προσπάθειές του κοιτάζοντάς το πάντα στα μάτια. Να του απαντάτε με λόγια και να μιμείστε τις φωνούλες του χρησιμοποιώντας διαφορετικούς συνδυασμούς και διαφορετικό τόνο, (π.χ. για να δηλώσετε μία ερώτηση).
  • Μιμηθείτε το γέλιο και τις εκφράσεις του προσώπου του.
  • Μιλάτε του όταν το ταΐζετε, το κάνετε μπάνιο και το ντύνετε.
  • Να του λέτε τι κάνετε, πού πάτε, τι θα κάνετε όταν φτάσετε και ποιον θα δείτε.
  • Όταν παίζετε μαζί του να του λέτε τι βλέπει, ακούει ή αισθάνεται εκείνη τη στιγμή.
  • Όσο το μωρό βαβίζει, μπορείτε να επαναλάβετε τις συλλαβές που λέει, πράγμα που ενισχύει τη μεταξύ σας αλληλεπίδραση.
  • Δώστε έμφαση σε συγκεκριμένες λέξεις από την καθημερινότητά του, επαναλαμβάνοντάς τις συχνά μέσα στη μέρα, χωρίς όμως να το πιέζετε να τις πει.
  • Αποφύγετε τη μωρουδίστικη γλώσσα. Χρησιμοποιείτε τις σωστές λέξεις, όταν του μιλάτε.
  • Οι προτάσεις σας να είναι απλές, σύντομες και εύκολες, ιδιαίτερα όταν του δίνετε εντολές, για να μπορεί να τις καταλάβει.
  • Να λέτε τα γνωστά απλά παιδικά τραγουδάκια.
  • Να ξαναλέτε με το σωστό τρόπο τη λέξη, χωρίς να επαναλαμβάνετε τον ήχο που έχει επιλέξει να προφέρει το μωρό.
  • Χρησιμοποιήστε τα πρώτα παιδικά βιβλία. Θα του δείχνετε τις εικόνες με πράγματα από την καθημερινότητα εκφωνώντας την αντίστοιχη λέξη.
  • Ξεκινήστε να ονομάζετε τα μέλη του σώματός του.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki