Saturday 7 August 2010

Η εγκυμοσύνη δεν απαγορεύει τις διακοπές

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η έγκυος οφείλει η ίδια να διαμορφώσει τις δραστηριότητές της στην καθημερινή της διαβίωση με γνώμονα το στάδιο της κύησης στο οποίο βρίσκεται.
... η ξεκούραση και η χαλάρωση του οργανισμού είναι απαραίτητες προκειμένου η έγκυος να απολαύσει με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα τη θερινή περίοδο.
Για όλους οι καλοκαιρινές διακοπές κρίνονται απαραίτητες, αλλά για τις εγκυμονούσες η ανάγκη για ξεκούραση και χαλάρωση είναι λίγο μεγαλύτερη, ώστε ο οργανισμός να αντεπεξέλθει με μεγαλύτερη ευκολία στις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης. Και είναι σίγουρο ότι με μερικές απλές προφυλάξεις οι διακοπές μπορούν να γίνουν ευχάριστες και εξίσου ασφαλείς για τη μέλλουσα μητέρα αλλά και για το μωρό που αυτή κυοφορεί. 

Το καλοκαίρι ίσως αποτελεί για πολλούς την καλύτερη εποχή του έτους, γιατί είναι συνδεδεμένη με τις διακοπές και την ξεκούραση. Ειδικότερα κατά το διάστημα της εγκυμοσύνης η ξεκούραση και η χαλάρωση του οργανισμού είναι απαραίτητες προκειμένου η έγκυος να απολαύσει με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα τη θερινή περίοδο.
Ξεκινώντας επιβάλλεται να διευκρινίσουμε ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι νόσος αλλά μια φυσιολογική βιολογική διεργασία με μεταβολές και αυξημένες απαιτήσεις, ωστόσο κρίνεται απαραίτητη η παρακολούθηση της εγκύου από τον μαιευτήρα της προκειμένου να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τυχόν παθολογικές καταστάσεις.
Η φροντίδα κατά τη διάρκεια της κύησης από την πλευρά της εγκύου συνοψίζεται στη σωστή διατροφή της, η οποία ευθύνεται μέχρις ενός βαθμού για τις μεταβολές που προκαλούνται σταδιακά στο σώμα της και στην αλλαγή της εξωτερικής της εμφάνισης. 
Σε αυτήν την περίοδο, όμως, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η έγκυος οφείλει η ίδια να διαμορφώσει τις δραστηριότητές της στην καθημερινή της διαβίωση με γνώμονα το στάδιο της κύησης στο οποίο βρίσκεται.
**Ο ρόλος της διατροφής
Η διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας για την καλή υγεία της μητέρας και του νεογνού της. Προσπαθήστε να καταναλώνετε μικρά και συχνά ισορροπημένα γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και σε κάλιο και παράλληλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας και ευεξίας, τονώνουν τον οργανισμό και ταυτόχρονα μειώνουν το δυσάρεστο αίσθημα της δυσκοιλιότητας.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται, προκαλούνται εφίδρωση και αυξημένη απώλεια υγρών. 
Για τον λόγο αυτό συνιστάται η λήψη άφθονων μη σακχαρούχων και αλκοολούχων υγρών, κατά προτίμηση 6 έως 8 ποτήρια νερού ημερησίως, ώστε να συμπληρώνουν το ισοζύγιο των αποβαλλόμενων υγρών. 
Αναφορικά με την ένδυση της εγκύου, λόγω του θερμού κλίματος που επικρατεί ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, θα πρέπει να περιλαμβάνει άνετα, βαμβακερά και ανοιχτόχρωμα ρούχα. Επιπλέον τα υποδήματα θα πρέπει να είναι σταθερά -κατά προτίμηση χωρίς τακούνια- άνετα και να της εξασφαλίζουν ισορροπία κατά το περπάτημα.
**Οι μολύνσεις
Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η εγκυμοσύνη από μόνη της ευνοεί την ανάπτυξη φλεγμονών και μυκητιάσεων του κατώτερου γεννητικού συστήματος. Ο συνδυασμός με το θαλασσινό νερό και την υγρασία επιτείνουν το πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό οι έγκυες θα πρέπει να αλλάζουν μαγιό αμέσως μετά το μπάνιο και να χρησιμοποιούν βαμβακερά εσώρουχα. Στην περίπτωση που παρουσιαστούν συμπτώματα όπως κνησμός, δύσοσμη κολπική υπερέκκριση, συχνοουρία ή δυσουρία θα πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό της ώστε να λάβει την κατάλληλη αγωγή.
Σκόπιμο είναι οι έγκυες να λαμβάνουν υπόψη τους πως ο προορισμός των διακοπών τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο θα πρέπει να έχει γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε μαιευτήριο ή σε νοσοκομείο, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.
**Η άσκηση
Επειδή, όπως προαναφέραμε, το καλοκαίρι συνδυάζεται με τις διακοπές, μια πολύ καλή μορφή άσκησης είναι η κολύμβηση, η οποία γυμνάζει όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις. Μην ξεχνάμε ότι το κολύμπι και το σταθερό ποδήλατο είναι δύο μορφές άσκησης που μπορεί να συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εξίσου ευεργετικό είναι και το περπάτημα σε χαλαρούς ρυθμούς κατά τις απογευματινές ώρες, όπου η θερμοκρασία είναι μειωμένη, καθώς βοηθά στη διατήρηση τόσο ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους όσο και στην καλύτερη ψυχική υγεία της μητέρας. Όποιον τύπο άσκησης και αν επιλέξετε, θα πρέπει να είναι άνετος και να μην ασκεί καμία μορφή πίεσης στο βρέφος.
Τέλος, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι όλα τα παραπάνω βρίσκουν εφαρμογή σε εγκυμοσύνες με ομαλή εξέλιξη, χωρίς ιδιαίτερη παθολογία.
Φροντίζοντας να ακολουθείτε τις παραπάνω συστάσεις με σύνεση, σας ευχόμαστε να περάσετε ένα ευχάριστο καλοκαίρι!
**Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσιάζονται σημαντικές μεταβολικές και ενδοκρινολογικές αλλαγές στον οργανισμό. 
Οι φυσιολογικές αυτές αλλαγές έχουν να κάνουν και με τη μελάγχρωση του προσώπου (μητρικό χλόασμα) που παρατηρείται συχνότερα στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και επιδεινώνεται με την έκθεση στον ήλιο. 
Έτσι θα πρέπει να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία τις μεσημεριανές ώρες -από 11 π.μ. έως 3 μ.μ.- και να προτιμάται η παραμονή σε σκιερούς και δροσερούς χώρους με την ταυτόχρονη χρήση αντηλιακών. 
Το αντηλιακό πρέπει να απλώνεται μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο για καλύτερη απορρόφηση. Να προτιμώνται αντηλιακά υψηλού δείκτη προστασίας με τις λιγότερες χημικές ουσίες, να ανανεώνονται κάθε δύο ώρες και κάθε φορά μετά το κολύμπι.

Να επισημαίνονται οι «μεταλλαγμένες» φωτογραφίες
των σταρς
20 000 young British women feel that their confidence is affected by the wonders of photoshop

20.000 νεαρές Βρετανίδες αισθάνονται ότι θίγεται η αυτοπεποίθησή τους από τα θαύματα του photoshop 

Η επιρροή που ασκούν τα μοντέλα και γενικότερα τα πρόσωπα της σοουμπίζ στη ζωή των μικρών κοριτσιών, ιδιαίτερα των εφήβων, είναι τρομακτική. 

Μάθε πως να γίνεις αληθινά όμορφη - Συμβουλές ομορφιάς από την Audrey Hepburn
Beauty Tips by Audrey Hepburn


This Just in Girl Scouts Hate Photoshop

ΛΟΝΔΙΝΟ -  Τα κορίτσια στη Βρετανία κάνουν επιτέλους την επανάστασή τους. Δηλώνουν κατά του ψηφιακού «ρετουσαρίσματος» των φωτογραφιών το οποίο κρύβει την ηλικία και τις σωματικές ατέλειες των μοντέλων και των διασημοτήτων, καθώς λόγω των δήθεν «αψεγάδιαστων» εικόνων η αυτοπεποίθησή τους κάνει ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο. 

Την προσωπική παρέμβαση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησαν περισσότερες από 20.000 νεαρές βρετανίδες. 
Τι θέλουν; Να ψηφιστεί νόμος που θα επιβάλλει σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, από την πιο σοβαρή πολιτική επιθεώρηση έως τα κουτσομπολίστικα ταμπλόιντ, να συνοδεύουν με ειδική σήμανση όλες τις φωτογραφίες που έχουν υποστεί επεξεργασία σε υπολογιστή με προγράμματα τύπου photoshop.

Πολλοί ψυχολόγοι συμφωνούν. Η επιρροή που ασκούν τα μοντέλα και γενικότερα τα πρόσωπα της σοουμπίζ στη ζωή των μικρών κοριτσιών, λένε, ιδιαίτερα των εφήβων, είναι τρομακτική. 
Ο συνεχής βομβαρδισμός τους με εικόνες που θέλουν τα πρότυπά τους να μην έχουν ούτε ίχνος ραγάδας, ρυτίδας ή κυτταρίτιδας, τα γεμίζει με ανασφάλειες, καθώς πείθονται ότι και τα τέλεια σώματα υπάρχουν στην πραγματικότητα. 
Το αποτέλεσμα; Διατροφικές διαταραχές, ανορεξία, παχυσαρκία, κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα.
Το 42% των κοριτσιών ηλικίας 11-16 δήλωσε σε έρευνα που διεξήγαγε η οργάνωση Girlguiding UΚ ότι κάνουν δίαιτα ακόμη και ότι κόβουν τελείως κάποιες τροφές για να βελτιώσουν την εικόνα τους. Το 50% των κοριτσιών ηλικίας 16-21 τώρα δεν θα δίσταζαν να στραφούν και στη «λύση» των χειρουργικών επεμβάσεων (!) με στόχο να αγγίξουν την «τελειότητα».

«Όταν κοιτάζω τα μοντέλα ξέρω
ότι η χρήση του προϊόντος που διαφημίζουν δεν θα με κάνει σαν κι αυτά, αλλά νιώθω τρομερή πίεσηγιατί πρέπει να βελτιώσω την εμφάνισή μου» δηλώνει η 16χρονη Χάνα στους «Τimes». Και τονίζει: «Πιστεύω ότι πρέπει να φέρουνένα σήμα, απλά για να μου θυμίζει ότι αυτό που βλέπω δεν είναι πραγματικό».
Η ψηφιακή βελτίωση των εικόνων είναι πλέον «εκ των ων ουκ άνευ» σήμερα. Οι αφίσες για την ταινία «Βασιλιάς Αρθούρος», όπου πρωταγωνιστούσε η Κίρα Νάιτλι, «ρετουσαρίστηκαν» χαρίζοντάς της μεγαλύτερο μπούστο. «Αυτά σίγουρα δεν ήταν δικά μου!», είχε δηλώσει με ειλικρίνεια η ηθοποιός, η οποία αρνείται κατηγορηματικά ότι γνώριζε πόσο την «περιποιήθηκαν». Αναλόγως έχουν ομολογήσει ψηφιακή βελτίωση η τραγουδίστρια Μπρίτνεϊ Σπίαρς, η βετεράνος του μόντελινγκ Τουίγκι , κ.ά.
Η πολιτική δεν έχει μείνει εκτός. Ακόμη και ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον κατηγορήθηκε από τους Εργατικούς ότι επέτρεψε την επεξεργασία αφίσας του που του χάριζε σαρκώδη χείλη και πιο λείο δέρμα.

Οι γονείς του «Αδόλφου Χίτλερ» δεν είναι καθόλου καλά
Parents of Adolf Hitler Campbell lose custody battle

Από χειρόγραφο σημείωμα της Ντέμπορα Κάμπελ
«Με απείλησε ότι θα βάλει να με σκοτώσουν ή θα με σκοτώσει ο ίδιος. Φοβάμαι ότι θα κάνει κακό στα παιδιά αν μείνουν σε αυτόν. Μαθαίνει στον γιο μου πώς να σκοτώνει από την ηλικία των τριών χρόνων»


Ζευγάρι στις ΗΠΑ έχασε με δικαστική απόφαση την επιμέλεια των παιδιών του επειδή τα βάφτισε δίνοντάς τους ναζιστικά ονόματα 
Ο Χιθ (αριστερά) και η Ντέμπορα Κάμπελ έχουν ανάμεσά τους τον Αδόλφο Χίτλερ Κάμπελ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - Ζευγάρι στις Ηνωμένες Πολιτείες το οποίο έδωσε στα τρία παιδιά του ονόματα «εμπνευσμένα» από το γερμανικό ναζιστικό καθεστώς δεν θα ξαναπάρει την επιμέλειά τους, απεφάνθη οριστικά το πολιτειακό Εφετείο του Νιου Τζέρσεϊ, επικαλούμενο κινδύνους για την ανάπτυξη της προσωπικότητας και τη σωματική ακεραιότητα των ανηλίκων. 

Η Πολιτεία είχε αφαιρέσει την επιμέλεια των παιδιών από τους γονείς, Χιθ και Ντέμπορα Κάμπελ, τον Ιανουάριο του 2009. 
Έναν μήνα νωρίτερα το ζευγάρι είχε τραβήξει την προσοχή των Αρχών, όταν ένα ζαχαροπλαστείο αρνήθηκε να διακοσμήσει τούρτα γενεθλίων για τον γιο τους, «Αδόλφο Χίτλερ» Κάμπελ
Το αγοράκι μαζί με τα δύο αδέλφια του, Τζόις Λιν «Αριο Εθνος» Κάμπελ και Χόνσζλιν «Χίμλερ» Τζένι Κάμπελ ζούσαν σε ανάδοχη οικογένεια ώσπου να εκδικαστεί η υπόθεσή τους. Το Εφετείο αποφάσισε ότι υπάρχουν αρκετές αποδείξεις παραμέλησης και ότι τα παιδιά δεν πρέπει να επιστρέψουν στους βιολογικούς γονείς τους.

Ο Χιθ Κάμπελ κατηγόρησε τον περασμένο χρόνο τις πολιτειακές Αρχές του Νιου Τζέρσεϊ ότι τους αφαίρεσε την επιμέλεια εξαιτίας των ονομάτων και είπε ότι το δικαστήριο βασίζεται σε μη αποδείξιμες κατηγορίες ενός γείτονα και μιας πρώην συζύγου του η οποία πριν από χρόνια τον είχε κατηγορήσει για κακομεταχείριση. 
Τα ονόματα των παιδιών και το περιστατικό με την τούρτα γενεθλίων δεν αναφέρθηκαν στην απόφαση του Εφετείου καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν πολλά άλλα στοιχεία για την αφαίρεση της επιμέλειας. Και οι δύο γονείς είναι άνεργοι και πάσχουν από αδιευκρίνιστη «σωματική και ψυχική αναπηρία». Το δικαστήριο είπε ότι και οι δύο είχαν υποστεί κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία και ότι κανείς τους «δεν είχε λάβει επαρκή θεραπεία για τη σοβαρή ψυχολογική του κατάσταση».

Ο 37χρονος Χιθ Κάμπελ είναι αναλφάβητος ενώ η σύζυγός του είχε παρατήσει το σχολείο στην εφηβεία της. Οι δικαστές έλαβαν υπόψη και ένα χειρόγραφο σημείωμα της Ντέμπορα Κάμπελ προς έναν γείτονα, όπου έλεγε ότι αν την έβρισκαν νεκρή υπεύθυνος θα ήταν ο σύζυγός της. «Με απείλησε ότι θα βάλει να με σκοτώσουν ή θα με σκοτώσει ο ίδιος. Φοβάμαι ότι θα κάνει κακό στα παιδιά αν μείνουν σε αυτόν. Μαθαίνει στον γιο μου πώς να σκοτώνει από την ηλικία των τριών χρόνων» είπε. Η ίδια αργότερα ανακάλεσε ισχυριζόμενη ότι όσα έγραψε ήταν ψέματα, ενώ στο δικαστήριο περιέγραψε τον σύζυγό της ως τον «τέλειο άνδρα». 
Το Βήμα 

Οι θηρευτές-αρπαχτικά στο Ίντερνετ
Connaître les dangers - Prédateurs sur Internet
Know the Risks - Online Predators

Chat rooms, e-mail και διάφορα μηνύματα αποτελούν το χώρο όπου τα παιδιά μας μπορούν και ρισκάρουν, να γνωρίσουν τους λεγόμενους Θηρευτές, Τα αρπακτικά.
Connaître les dangers - Prédateurs sur Internet 
Know the Risks - Online Predators
Η ανωνυμία στο ίντερνετ βοηθάει τους θηρευτές να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης όπου το παιδί μπορεί να εκμυστηρευτεί, να αποκαλύψει σημαντικά πράγματα για το ίδιο και την οικογένεια του, όπως και για τον τρόπο που ζει, πράγμα που οι θηρευτές-αρπαχτικά μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν χωρίς το παιδί να είναι σε θέση να προφυλαχτεί από αυτή την παρουσία, διότι απλούστατα του λείπει ακόμα αυτή η ικανότητα.

Ποια είναι η στρατηγική τους
Οι θηρευτές-αρπαχτικά έρχονται σε επαφή με τους νέους μέσα από Chat rooms, συζητήσεις στο ίντερνετ, από μηνύματα που τους στέλνουν μπαίνοντας ανάμεσα στις συζητήσεις των νέων, όπου ο κάθε νέος εκμυστηρεύονται στους φίλους του τα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει, είτε με άλλους φίλους, είτε με τους γονείς του.  
Αυτή η περιοχές για τα αρπαχτικά, δηλαδή οι συζητήσεις των νέων σε σχέση με τα προβλήματα τους, είναι οι πιο προσοδοφόρες για αυτά, διότι είναι οι περιοχές όπου τα παιδιά εμφανίζονται ευάλωτα και ευαίσθητα, όποτε και λιγότερο ικανά να αντιδράσουν στην εισβολή τους.  
Αρχίζουν λοιπόν να γοητεύουν σιγά, σιγά με τον λόγο τους, δείχνοντας τους ότι τα προσέχουν και ενδιαφέρονται για αυτά και για τις καταστάσεις που περνάνε, εκδηλώνοντας έναν απέραντο σεβασμό, κατανόηση και ευαισθησία, φθάνοντας ακόμα στο σημείο να τους κάνουνε και δώρα. Φαίνονται ότι είναι διαθέσιμοι για αυτά και τους αφιερώνουν πολύ χρόνο και ενέργεια για να τα ακούσουν και μερικές φορές τους προσφέρουν χρήματα και άλλες υπηρεσίες.
Φαίνεται ότι κατανοούν απόλυτα τα προβλήματα των νέων και με χειριστικό τρόπο παίρνουν πληροφορίες για αυτούς, για το πως ντύνονται, τι μουσική ακούνε, πως περνάνε την ώρα τους, ποια είναι η σχέση τους με τους γονείς, ποια είναι τα ενδιαφέροντά τους και αφού δημιουργήσουν μια επαφή πιο σταθερή, με το πέρασμα του χρόνου και αφού έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη τους έτσι ώστε να μην συναντήσουν αντιστάσεις, αρχίζουν σιγά, σιγά να εισάγουν στην συζήτηση θέματα τα οποία έχουν σχέση με την σεξουαλικότητα.  

Ξεκινάνε από θέματα εμφάνισης, σωματικής κατασκευής, ιδέες που το παιδί έχει ενδεχόμενως για την σεξουαλικότητα, κ.λ.π
Άλλοι θηρευτές-αρπαχτικά, δεν δείχνουν αυτή την υπομονή. Μπαίνουν κατευθείαν στο θέμα με συζητήσεις σεξουαλικού τύπου και μπορούν να φθάσουν στο σημείο να παρενοχλήσουν τα παιδιά με τα οποία συζητούν, από την πρώτη στιγμή.  

Άλλοι χρησιμοποιούν τις συζητήσεις τους στο ίντερνετ και εκβιάζουν τους μικρούς συνομιλητές τους για να δεχτούν να κλείσουν ένα ραντεβού μαζί τους.

Ποιοι νέοι είναι πιο ευάλωτοι.
Οι θηρευτές-αρπαχτικά ενδιαφέρονται περισσότερο για εφήβους, δηλαδή για νέους οι οποίοι έχουν σύμφωνα με την ηλικία τους κάποιες φυσιολογικές ανησυχίες γύρω από την σεξουαλικότητα την δική τους και των άλλων. 
Νέους που βρίσκονται σε περίοδο απομάκρυνσης από την προσοχή των γονιών τους και προσπαθούν να δημιουργήσουν σχέσεις μακριά από τον οικογενειακό τους κύκλο. 
Νέους οι οποίοι εμφανίζουν μια υπέρμετρη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και θεωρούν ότι είναι ικανοί να πάρουν το ρίσκο χωρίς να αντιλαμβάνονται, αλλά και να υπολογίζουν τους κινδύνους τους οποίους διατρέχουν.

Παράγοντες οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν περισσότερο αδυναμία τους είναι:
α) Η έλλειψη γνώσης του ίντερνετ.
β) Η ανάγκη των παιδιών για προσοχή και αγάπη.
γ) Η απομόνωση και η μοναξιά.
δ) Η περιέργεια.
ε) Η αμφιθυμία για την σεξουαλική τους ταυτότητα.
ζ) Η τυφλή εμπιστοσύνη στους ενήλικες.
η) Το ενδιαφέρον τους για τις περιθωριακές ομάδες, οι οποίες είναι διαφορετικές από την οικογένεια τους.

Οι περισσότεροι νέοι νομίζουν ότι γνωρίζουν τα ρίσκα που παίρνουν και νομίζουν ότι μπορούν να προστατευτούν από τους θηρευτές-αρπαχτικά, αλλά στην ουσία δείχνουν μια τεράστια αφέλεια Σε μια έρευνα που διενεργήθηκε στο διαδίκτυο αποδείχθηκε ότι κορίτσια 11-14 χρονών ενώ στην αρχή προσπάθησαν να κρύψουν την ταυτότητα τους στις συζητήσεις, στο τέλος την αποκάλυψαν καθώς και άλλα στοιχεία, διότι αισθάνθηκαν “εμπιστοσύνη” στον εαυτό τους αλλά και στον συνομιλητή τους.
Ανάλογα με την περίπτωση ένας θηρευτής-αρπαχτικό μπορεί να αφιερώσει πολύ χρόνο ερχόμενος σε επαφή με ένα παιδί για ένα τέταρτο της ώρας για πολλές βδομάδες για να μπορέσει να δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης, έτσι ώστε το παιδί να φθάσει στο σημείο να του παραδοθεί.

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να πάρουν τα παιδιά και οι έφηβοι για να μην πέσουν θύματα του θηρευτή-αρπαχτικού

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν και να σεβαστούν τις παρακάτω οδηγίες:
α) Ποτέ να μην κάνουν λήψη εικόνων με σεξουαλικό περιεχόμενο και οι οποίες επιπλέον προέρχονται από μια άγνωστη πηγή.
β) Να ειδοποιήσουν αμέσως έναν ενήλικα από την στιγμή που κάτι τους φοβίζει , τους αναστατώνει και τους στεναχωρεί.
γ) Να διαλέγουν ένα ψευδώνυμο όταν είναι σε σύνδεση και να μην αφήνουν τον άλλο να καταλάβει ούτε το φύλο τους ούτε την ηλικία τους και να μην δίνουν καμιά πληροφορία που έχει σχέση με την προσωπικότητα τους, ή τον τρόπο ζωή τους.
δ) Ποτέ να μην αποκαλύπτουν πληροφορίες όπως φύλο, ηλικία, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να εξακριβώσει την ταυτότητα τους στο ίντερνετ και να δημιουργήσει το προσωπικό τους προφίλ.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki