Thursday 19 August 2010

Μάστιγα στη Νικαράγουα η παιδική εργασία
Nicaragua: STOP child labor

Περίπου 250.000 παιδιά εργάζονται μαζί με τους γονείς τους στη συγκομιδή καφέ στη Νικαράγουα, κατά παράβαση του νόμου ο οποίος απαγορεύει την απασχόληση των ανηλίκων κάτω των 18 ετών στη χώρα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Νικαράγουα απαγόρευσε δια νόμου το 2002 την εργασία των ανηλίκων κάτω των 18 ετών σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.
"Υπάρχει αντίσταση, όχι μόνο από μέρους των επιχειρήσεων", να δοθεί τέλος στην παιδική εργασία, "αλλά και των ίδιων των γονέων, οι οποίοι την ενθαρρύνουν", δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής της οργάνωσης συνεργασίας "Cultivar", Ραφαέλ Μπαρέρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Prensa.
Τα παιδιά εργάζονται κατά κύριο λόγο σε γεωργικές εργασίες, για τη συγκομιδή της σοδειάς, από το Νοέμβριο έως το Μάρτιο, στο βορρά της χώρας, όπου βρίσκονται οι περισσότερες φυτείες.
Η απασχόληση των παιδιών συνήθως εξαρτάται από το πόσο φτωχές είναι οι οικογένειες τους, και η "Cultivar", σε συνεργασία με τις αρχές, έχει αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα σε φυτείες, προκειμένου "βαθμιαία τα παιδιά της εργασίας να πάνε στα σχολεία", σύμφωνα με τον Ραφαέλ Μπαρέρα.
Η Νικαράγουα απαγόρευσε δια νόμου το 2002 την εργασία των ανηλίκων κάτω των 18 ετών σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας είχε καταρτίσει το 1973 μια Συνθήκη που ορίζει ότι η ελάχιστη ηλικία ανάληψης εργασίας "δεν πρέπει να είναι κατώτερη από την ηλικία που σταματά η υποχρεωτική εκπαίδευση, αλλά ούτε σε κάθε περίπτωση τα δεκαπέντε χρόνια". 
enet


Child Labour in Latin America and the Caribbean
SOME KEY DATA ON CHILD LABOUR IN THE REGION!

Έγκλημα «κάτω από την Ακρόπολη»

Θα μπορούσε να ήταν αστυνομικό μυθιστόρημα, αν ο τόπος του εγκλήματος δεν ήταν μια αθηναϊκή πλατεία, απ’ αυτές όπου πωλούνται «πάσης φύσεως ανθρώπινα υλικά», αν το θύμα δεν ήταν ένα αφγανάκι, μόλις τριάμισι χρόνων, αν οι γονείς του δεν ήταν ξεσπιτωμένοι αφγανοί πρόσφυγες.
Της Μαριάννας Τζιαντζή από το Πριν, 17/8/2010

  • Είδηση είναι το σκυλάκι του Κωστέτσου που μελαγχολεί, 
  • είδηση είναι το διαζύγιο της Μενεγάκη και του Λάτσιου, 
  • είδηση είναι τα ψάρια που τρώει το πρωθυπουργικό ζεύγος στην Πάρο,  
  • όχι όμως ένα αγοράκι, μισόγυμνο και ματωμένο, μια αυγουστιάτικη νύχτα «κάτω από την Ακρόπολη».
Βιασμός Ψυχής και Σώματος 4χρονου αγοριού
Τα παιδάκια των άστεγων μεταναστών, που δεν έχουν χαρτιά, είναι έρμαια στις ορέξεις ανώμαλων παιδεραστών.


Αν ο βιασμός και η κακοποίηση δεν συνέβαιναν σε μια βρώμικη πλατεία της Αθήνας, αν το παιδάκι δεν ήταν αφγανάκι αλλά ελληνόπουλο, θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες. Μάλιστα, όσο πιο πλούσιο το παιδάκι, τόσο μεγαλύτερη θα ήταν και η αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας.
Τα βάσανα της προσφυγιάς δεν πουλάνε στην πιάτσα της ενημέρωσης. Μόνο όταν μια φουρνιά πνιγμένων στον Έβρο ή στο Αιγαίο ξεπερνά τους δέκα, εμφανίζεται μια σύντομη αναφορά στις εφημερίδες και, πολύ σπάνια, στην τηλεόραση.
Mια είδηση κολοβή, που μοιάζει σχεδόν με μη είδηση, αφού δεν αναφέρονται το όνομα της πλατείας, το όνομα των γονιών, η ημερομηνία που διαπράχτηκε το έγκλημα- όμως μια είδηση πιο ανατριχιαστικά αληθινή από αυτές για τις οποίες υπάρχουν πλήρη στοιχεία. (Βιασμός Ψυχής και Σώματος 4χρονου αγοριού)

Τέλη Ιουλίου, εκκενώνεται ένα κτίριο όπου έμεναν πάμπτωχοι Αφγανοί και η οικογένεια καταφεύγει σε μια πλατεία. 
Μια νύχτα οι γονείς ξυπνούν από τις φωνές και τα κλάμματα του αγοριού. Το παιδί είναι αιμόφυρτο, τα ρούχα του σχισμένα. Δεν μπορεί να περιγράψει τι του έχει συμβεί, θυμάται μόνο ότι ένας κύριος τον πήγε σε ένα θάμνο. Σύμφωνα με την περιγραφή του μεγαλύτερου αδελφού του, ο κύριος φορούσε Σταυρό, ήταν εύσωμος και μιλούσε ελληνικά. 
(Αυτός ο διεστραμμένος, και όσοι σαν αυτόν ατιμάζουν το Σταυρό κρεμώντας Τον στο λαιμό τους για κόσμημα, καλά θα κάνουν να τον βγάλουν, γιατί θα γίνει η θηλιά που θα τους πνίξει)
Δεν ξέρω αν έχει ποτέ τιμωρηθεί κάποιος από τους συμπατριώτες μας που αγοράζουν νεαρή αφρικανική, βαλκανική ή ασιατική σάρκα, κοριτσίστικη ή αγορίστικη. Ο κύριος με το σταυρό θέλησε να απολαύσει παιδάκι του γάλακτος και χωρίς να πληρώσει, δηλαδή παραβίασε τον άγραφο νόμο της αγοράς και, επιπλέον, η επιδρομή του άφησε ανεξίτηλα ίχνη στο σώμα του παιδιού.
Αν ο βιασμός και η κακοποίηση δεν συνέβαιναν σε μια βρώμικη πλατεία της Αθήνας, αν το παιδάκι δεν ήταν αφγανάκι αλλά ελληνόπουλο, θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες. Μάλιστα, όσο πιο πλούσιο το παιδάκι, τόσο μεγαλύτερη θα ήταν και η αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας.
Είδηση είναι το σκυλάκι του Κωστέτσου που μελαγχολεί, είδηση είναι το διαζύγιο της Μενεγάκη και του Λάτσιου, είδηση είναι τα ψάρια που τρώει το πρωθυπουργικό ζεύγος στην Πάρο, όχι όμως ένα αγοράκι, μισόγυμνο και ματωμένο, μια αυγουστιάτικη νύχτα «κάτω από την Ακρόπολη»

Διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ζητά ο πρωθυπουργός Μάικ Ραν στην Αυστραλία.

Πρωθυπουργός Νότιας Αυστραλίας:
«Η Μακεδονία είναι τόσο ελληνική όσο και η Ακρόπολη»
«κανείς δεν δικαιούται να κλέβει την ιστορία και τον πολιτισμό ενός άλλου έθνους»       

mike_rann1
Mike Rann, o Πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Τελευταία Νέα                   
Ο πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας, Μάικ Ραν, κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συμπεριλάβει την ελληνική γλώσσα στο εθνικό πρόγραμμα διδασκαλίας γλωσσών.

Ο κ. Ραν έγραψε σχετική επιστολή στο νέο υπουργό Παιδείας, Σάϊμον Κριν, στην οποία του αναλύει τους λόγους για τους οποίους η ελληνική γλώσσα πρέπει να είναι μεταξύ των γλωσσών που θα διδάσκονται στα αυστραλιανά σχολεία.

«Η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας πιστεύει ακράδαντα πως η ελληνική γλώσσα θα πρέπει να διδάσκεται στα δημόσια σχολεία μας. Η πολιτεία μου έχει μια μεγάλη ελληνική κοινότητα και γι' αυτό είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι», αναφέρει ο κ. Ραν.
Στη Νότια Αυστραλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της πολιτειακής κυβέρνησης, την ελληνική γλώσσα διδάσκονται 4.500 μαθητές σε 36 σχολεία.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki