Wednesday 1 September 2010

«Μια σερβική ταινία» - «A Serbian Film» (Srpski film)

Προκαλεί επίτηδες η σέρβικη ταινία
Ο σκηνοθέτης Νίκος Ζερβός
πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχουν όρια


Ψευτοαριστερίζουσες θεωρεί τις απόψεις εκείνες που θέλουν να μην υπάρχουν όρια στις... τέχνες, ο σκηνοθέτης Νίκος Ζερβός σχολιάζοντας την σέρβικη ταινία «A Serbian Film» που θα προβληθεί και στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x.

Ο Νίκος Ζερβός πιστεύει ότι ο σκηνοθέτης θέλει απλά να προκαλέσει μόνο και μόνο για να ακουστεί η ταινία του.

H ταινία αφηγείται την ιστορία ενός πρώην πορνοστάρ και περιέχει μια από τις πιο ακραίες σκηνές στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου: τον βιασμό ενός βρέφους.

24ωρο

" ..A Serbian Film was first unveiled at the South-by-Southwest festival earlier this year where it appeared to pole-axe most reviewers "I think the film is tragic, sickening, disturbing, twisted, absurd, infuriated, and actually quite intelligent," wrote the critic Scott Weinberg. "I admire and detest it at the same time. And I will never watch it again. Ever."

13 (!!) ιατρικά λάθη και παραλείψεις κόστισαν τη ζωή βρέφους 13 μηνών

Οι επιθεωρητές καταλογίζουν σωρεία παραλείψεων, εσφαλμένων εκτιμήσεων και χειρισμών κυρίως στο νοσοκομείο Βέροιας και δευτερευόντως στο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης για τον θάνατο του αγοριού τον περασμένο Μάρτιο

Σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώνονται 13 λάθη και παραλείψεις του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Βέροιας.
Σωρεία λαθών, παραλείψεων, εσφαλμένων εκτιμήσεων και ιατρικών χειρισμών διαπιστώνουν οι επιθεωρητές Υγείας στην υπόθεση του θανάτου αγοριού 13 μηνών τον περασμένο Μάρτιο, έπειτα από περιπλάνηση στα νοσοκομεία Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Βέροιας, Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Ο μικρός Γιάννης από την Κοζάνη είχε παρουσιάσει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας έπειτα από εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας, αλλά δεν μπορούσε να του παρασχεθεί βοήθεια στο νοσοκομείο Κοζάνης, όπου η Παιδιατρική ήταν κλειστή ελλείψει γιατρού, ούτε σε αυτό της Πτολεμαΐδας, όπου ο μοναδικός παιδίατρος δεν εφημέρευε. Ετσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Βέροιας, όπου διαγνώστηκε γαστρεντερίτιδα.

Το άτυχο παιδί παρουσίασε δύσπνοια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, κι από εκεί την επόμενη μέρα στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου, όπου άφησε την τελευταία του πνοή από πολυοργανική ανεπάρκεια.
Το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας εντοπίζει τα λάθη πρωτίστως στο νοσοκομείο Βέροιας και δευτερευόντως στο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώνονται 13 λάθη και παραλείψεις του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Βέροιας.
Μεταξύ αυτών καταλογίζεται πως δεν του χορηγήθηκε ορός και μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη χωρίς φλεβική γραμμή και αφυδατωμένο, ενώ δεν επιχειρήθηκε ούτε η προληπτική χορήγηση αντιβίωσης, έστω και την τελευταία στιγμή, όπως τονίζεται. Στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων καταλογίζεται η καθυστέρηση μεταφοράς του στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου με υποψία εξελισσόμενης σηπτικής καταπληξίας.
Το πόρισμα, που συνέταξε ο επιθεωρητής Υγείας Γ. Μαλακώζης, θα διαβιβαστεί και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, η οποία διεξάγει προκαταρκτική έρευνα έπειτα από μήνυση των γονέων του μωρού για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Παράλληλα, ο επιθεωρητής ζητεί από τους διοικητές της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας να μεριμνήσουν για την άμεση επαναλειτουργία των παιδιατρικών κλινικών στα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, παρέχοντας πρόσθετα κίνητρα σε γιατρούς που θα τις στελεχώσουν.

Βιασμός: Μύθοι και Πραγματικότητες
Οι βιαστές δεν γεννιούνται, γίνονται
Rape: A History from 1860 to the Present by Joanna Bourke

Joanna Bourke*
Απόδοση: Όλγα Αθανίτη


Υπάρχει επείγουσα ανάγκη αναμόρφωσης του νομικού συστήματος τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ελλάδα, ώστε περισσότεροι βιαστές να αναγνωρίζονται, να καταδικάζονται και να τιμωρούνται για τα εγκλήματα τους, ωστόσο, σε τελευταία ανάλυση, οι στρατηγικές προσπάθειες για τη μείωση και τελικά την εξάλειψη της σεξουαλικής επιθετικότητας προϋποθέτουν τον επαναπροσδιορισμό του ανδρισμού.
Rape: A History from 1860 to the Present by Joanna Bourke
Πρέπει να αναρωτηθούμε: ποιοι είναι αυτοί που επιλέγουν να προκαλέσουν σκόπιμα πόνο μέσω της σεξουαλικής πράξης; 
Αν πρόκειται να καταλάβουμε και να εξοβελίσουμε τη σεξουαλική βία από τις κοινότητες μας, θα πρέπει να ρίξουμε μία επίμονη ματιά στους ενόχους: αυτούς που κάνουν τέτοιες πράξεις.

Η μεγάλη πλειοψηφία των κακοποιούντων είναι άνδρες, αλλά η σεξουαλική βιαιότητα δεν είναι σύμφυτη της ανδρικής ταυτότητας. Δεν υπάρχει τίποτε «φυσιολογικό» στην ανδρική βιαιότητα (κ. Τσόκλη) 

 Οι σεξουαλικά επιθετικοί άνδρες στις σημερινές δυτικές κοινωνίες δε θεωρούνται «πραγματικοί άνδρες» αλλά ανεπαρκείς άνδρες.

Οι κοινωνιολόγοι και οι φεμινίστριες έχουν εκθέσει τους αμέτρητους τρόπους με τους οποίους οι πιέσεις του περιβάλλοντος και οι ιδεολογικές δομές δημιουργούν άνδρες οι οποίοι κακοποιούν σεξουαλικά. Οι πολιτισμικές παραδοχές είναι αυτές που παρέχουν δικαιολογίες και εκλογικεύσεις τις οποίες οι άνδρες χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν τη σεξουαλική βία καθώς και την ενοχή που πηγάζει από αυτήν. 
Με άλλα λόγια, ο βιασμός είναι μία μορφή κοινωνικής λειτουργίας, εξαιρετικά τελετουργική. Ποικίλλει από χώρα σε χώρα και αλλάζει με το χρόνο. Δεν υπάρχει σε αυτήν τίποτα το διαχρονικό ή το τυχαίο. Οι αφηγήσεις και τα τελετουργικά που εμπλέκονται στη σεξουαλική κακοποίηση είναι ενσωματωμένα σε πληκτικές καθημερινές πρακτικές και δεδομένα. 
Οι βιαστές δε γεννιούνται, γίνονται. 
Αποκαλύπτοντας αυτές τις πολιτισμικές αλληγορίες που χρησιμοποιούν οι σεξουαλικά βίαιοι άνδρες, μπορούμε και να τους γελοιοποιήσουμε, υποσκάπτοντας τους. Η απομυθοποίηση των βιαστών, κάνει τη σεξουαλική βία να μη φαίνεται πλέον αναπόφευκτη.

*Η Joanna Bourke είναι καθηγήτρια Ιστορίας στο Κολλέγιο Birkbeck, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. 
Είναι η συγγραφέας του έργου : “Rape. A Ηistory from 1860s to the Present” που εκδόθηκε από τον οίκο Virago. 
Το έργο της “Her Fear: A History” θα κυκλοφορήσει του χρόνου στην Ελλάδα.

Το εστιατόριο του Hannibal Lecter!
Filme restaurant in Berlin asks for human body parts

Πιθανότατα πρόκειται για διεστραμμένο διαφημιστικό κόλπο.
Αλλά να δούμε, τι άλλο θα ακούσουμε...

Το εστιατόριο «Flime» αναζητά δωρητές, πρόθυμους να παραχωρήσουν κάποιο μέρος του σώματός τους για φαγητό
Σίγουρα ο καλύτερος πελάτης του δεν θα ήταν άλλος από τον Χάνιμπαλ Λέκτερ. Ο λόγος για ένα εστιατόριο στη Γερμανία, το οποίο αποφάσισε να σερβίρει πιάτα από ανθρώπινη σάρκα... 
A FLEDGLING German restaurant has shocked potential patrons by advertising for body parts and hinting that human flesh will feature on its menu.

"Donors wanted! Become a member today!" reads an announcement on the website of Filme, a new eatery supposedly set to open in Berlin, Der Spiegel reports.
Its menu lists a range of gourmet dishes that is says are inspired by the eating habits of the Waririca - an Amazonian tribe infamous for its cannibalism.

Cannibal Restaurant Has Berliners Disgusted

Είστε διατεθειμένοι να θυσιάσετε τα αυτιά σας ή τους όρχεις σας για χάρη ενός γκουρμέ πιάτου;

Το εστιατόριο «Flime» αναζητά δωρητές, πρόθυμους να παραχωρήσουν κάποιο μέρος του σώματός τους για φαγητό. Παράλληλα, οι υπεύθυνοι αναζητούν και χειρούργο με «ανοιχτό μυαλό», που θα βοηθά στη προετοιμασία των εδεσμάτων.
Στην ιστοσελίδα του εστιατορίου, οι μελλοντικοί δωρητές ερωτώνται για θέματα υγείας τους ή ποσοστό σωματικού λίπους.
Το εστιατόριο έχει εγκαίνια στις 8 Σεπτεμβρίου, και οι ιδιοκτήτες του έχουν εμπνευστεί από τη φυλή Waricacas του Αμαζονίου, η οποία εφαρμόζει «συμπονετικό κανιβαλισμό».
Οι διαφημίσεις του εστιατορίου έχουν προκαλέσει αγανάκτηση και αποτροπιασμό, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που υποψιάζονται ότι πρόκειται για κάποιο -κακόγουστο, αν μη τι άλλο- αστείο.
Ο Michael Braun, υπαρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στο Βερολίνο, μιλάει για διαφημιστικό κόλπο με στόχο την προσέλκυση πελατών.
Όπως  δήλωσε στην εφημερίδα Bild: «Πιστεύω πως πρόκειται για διεστραμμένο χιούμορ. Όμως είναι αηδιαστικό, ειδικά καθώς πρόσφατα είχαμε τη περίπτωση ενός Βερολινέζου που δολοφονήθηκε από έναν κανίβαλο».
Πρόκειται για την υπόθεση του Armin Meiwes, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2006, διότι σκότωσε και έφαγε έναν μηχανικό υπολογιστών. Ακόμη πιο πρόσφατα, ένας Γάλλος κατάδικος καταδικάστηκε σε επιπλέον 30 χρόνια, επειδή σκότωσε τον συγκρατούμενό του στο ίδιο κελί, και του έφαγε το πνευμόνι.
Η τοποθεσία του εστιατορίου- αν υφίσταται- είναι μυστική, όπως και η ταυτότητα των ιδιοκτητών και των επενδυτών που βρίσκονται πίσω από αυτήν την επιχείρηση, αναφέρει ο Γκάρντιαν.
Σαν πρόγευμα, το εστιατόριο προτείνει παραδοσιακά βραζιλιάνικα εδέσματα όπως «bolinho», το οποίο αποτελείται από τηγανητά κεφτεδάκια με γλυκόξινη σάλτσα ή «feijoada», το οποίο είναι διάφορα είδη κρεάτων με μαύρα φασόλια και ρύζι. 
Ωστόσο, δεν διευκρινίζει από πού προέρχονται τα εν λόγω κρεατικά.
Αν πρόκειται για «μαύρο χιούμορ» ή όχι, είναι δύσκολο να διαπιστωθεί από το μενού, το οποίο είναι ασαφές όσον αφορά στα συστατικά των πιάτων...

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki