Saturday 11 September 2010

Λουκέτο ντροπής στη Σχολή Τυφλών

Μετά από 75 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, η μοναδική Σχολή Τυφλών στην Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, φέτος δεν θα ανοίξει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, λόγω χρεών.
Σφοδρές αντιδράσεις από γονείς και μαθητές

Το χρέος ενός εκατομμυρίου ευρώ θα αποτελέσει την αιτία που μετά από 75 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, το κουδούνι στη μοναδική Σχολή Τυφλών στην Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, φέτος δεν θα χτυπήσει.
Δίνουν καθημερινά το δικό τους προσωπικό αγώνα για να κρατήσουν εν ζωή τη σχολή που στέκεται δίπλα στα παιδιά με προβλήματα όρασης, κατέβηκαν στους δρόμους, υπέβαλαν υπομνήματα, συναντήθηκαν με υπουργούς, αλλά τα οικονομικά αδιέξοδα παραμένουν δισεπίλυτα.
Το χρέος ενός εκατομμυρίου ευρώ θα αποτελέσει την αιτία που μετά από 75 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, το κουδούνι στη μοναδική Σχολή Τυφλών στην Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, φέτος δεν θα χτυπήσει.
Μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών - Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκαν το πρωί της Παρασκευής με τους υφυπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Χρήστο Αηδόνη και Μιχάλη Τιμοσίδη και τούς μετέφεραν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους για το μέλλον της Σχολής.
Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος του Συνδέσμου, Ελένη Καρυπίδου, οι υφυπουργοί υποσχέθηκαν να ενημερώσουν τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα."Περιμένουμε άμεση αντίδραση, γι΄ αυτό και τούς δώσαμε χρονικό περιθώριο μέχρι την προσεχή Δευτέρα, οπότε και ξεκινά η νέα σχολική χρονιά", επισήμανε η κ. Καρυπίδου, προειδοποιώντας για δυναμικές κινητοποιήσεις.
Πάντως, σήμερα, στις 5 το απόγευμα, δεκάδες άνθρωποι με προβλήματα όρασης θα αποκλείσουν για πολλοστή φορά τους δρόμους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ένωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδος "Ο Λουδοβίκος Μπράιγ", διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στη μάθηση.
Μάλιστα, ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων μαθητών και μαθητριών της Σχολής Τυφλών βορείου Ελλάδος, με τη συνδρομή του Συλλόγου εργαζομένων του ιδρύματος, προχωρά σε κατάληψη του Ιδρύματος, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, που παραμένουν απλήρωτοι επί 9 μήνες και την οριστική λύση για τη βιωσιμότητα του ιδρύματος

Νέες κινητοποιήσεις στη Σχολή Τυφλών
Καθιστική διαμαρτυρία στις πέντε το απόγευμα και συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος μπροστά από την είσοδο του ιδρύματος, επί της οδού Βασ. Όλγας 32, στις επτά το απόγευμα προγραμματίζουν και για σήμερα οι εργαζόμενοι στη Σχολή Τυφλών.
Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι χθες το πρωί, διεκδικώντας άμεση δημοσιοποίηση του ιδρύματος της Σχολής Τυφλών με εξασφάλιση του αυτόνομου χαρακτήρα της, άμεση εξόφληση του ελλείμματος του ιδρύματος και εξασφάλιση του εκπαιδευτικού και προνοιακού χαρακτήρα του ιδρύματος για όλες τις ηλικίες.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ένωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδος “Ο Λουδοβίκος Μπράιγ” Νίκο Μουζακίτη, η σχολική χρονιά αρχίζει την επόμενη Δευτέρα, αλλά σαράντα τυφλά παιδιά δεν θα μπορέσουν να πάνε σχολείο, γιατί οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα εννέα μηνών.
πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Απανθρωπιά χωρίς τέλος για 20χρονο

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του ΟΠΑΔ έχει μπλεχτεί από τον Νοέμβριο του 2009 η έγκριση για τη χρηματοδότηση ειδικού αναπηρικού καροτσιού, το οποίο χρειάζεται ο 20χρονος για να μπορέσει να πάει στο σχολείο
Η γραφειοκρατία και η αδιαφορία των υπηρεσιών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) έχουν αναγκάσει έναν 20χρονο με σπαστική τετραπληγία να παραμένει καθηλωμένος στο κρεβάτι του εδώ και ένα χρόνο, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας του. 


Ο ΟΠΑΔ δεν έχει δώσει την έγκριση για τη χρηματοδότηση ειδικού αναπηρικού καροτσιού που χρειάζεται ο Βασίλης και στοιχίζει περίπου 8.500 χιλιάδες ευρώ, ποσό στο οποίο η οικογένειά του δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.
Η μητέρα του 20χρονου, Χριστιάνα Τσιρίκου, που έχει καταθέσει τη συγκεκριμένη αίτηση από τον Νοέμβριο
του 2009 και ακόμα περιμένει, μιλά στο «Εθνος» και ζητεί να επισπευσθούν οι διαδικασίες, ώστε να μπορέσει ο γιος της να πάει στο σχολείο, αφού αυτή είναι και η μοναδική του διέξοδος.
«Ο Βασίλης χρειάζεται το ειδικό καροτσάκι και εγώ δεν έχω άλλους πόρους εκτός από την αναπηρική σύνταξη. Για να κατασκευαστεί το συγκεκριμένο καροτσάκι θα πρέπει να απευθυνθούμε σε εταιρεία στην Αθήνα, η οποία χρειάζεται 2.500 ευρώ προκαταβολή. Δεν έχω αυτά τα χρήματα. Σχεδόν ένα χρόνο ο γιος μου παραμένει στο κρεβάτι, με αποτέλεσμα να έχει επιβαρυνθεί η υγεία του» τονίζει η 44χρονη γυναίκα.
Το 20χρονο αγόρι δεν μπορεί να κρατηθεί στο καρότσι που έχει, με αποτέλεσμα η μητέρα του να τοποθετεί μαξιλάρια και κουκλάκια για να ακουμπάει το κεφάλι του. «Δεν ζητώ ελεημοσύνη, ζητώ αυτό που δικαιούται ο Βασίλης» επιμένει η μητέρα του.

Σχολική χρονιά
Τη Δευτέρα ξεκινά η σχολική χρονιά. Ο Βασίλης φοιτά στο Ειδικό Σχολείο της Πάτρας, αλλά μάλλον φέτος δεν θα καταφέρει να συναντήσει τους συμμαθητές του, αφού δεν μπορεί να μετακινηθεί χωρίς το ειδικό καροτσάκι. Ο διευθυντής του σχολείου Σπύρος Μαρίνης ξεκίνησε μια προσπάθεια προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα. 
Επίσης, οι αρμόδιοι της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» θα προσφέρουν ένα μέρος από το ποσό που χρειάζεται για την αγορά του καροτσιού, ενώ το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει κάνει ήδη ορισμένες ενέργειες μήπως και επισπευσθούν οι διαδικασίες στον ΟΠΑΔ.
www.ethnos.gr / Της Λίνα Μπάστα InOut

Πέντε ορφανά απ' τη Λέρο ζητούν τη βοήθειά μας

Πέντε παιδιά μιας οικογένειας στη Λέρο έμειναν ορφανά, όταν ο πατέρας τους σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε τροχαίο. Η 7μελής οικογένεια Σούλου ξεκληρίστηκε. 
Αρχικά πέθανε η 35χρονη μητέρα των παιδιών, εξαιτίας μιας σοβαρής ασθένειας. Την ορφάνια των παιδιών του, προσπαθούσε να γιατρέψει ο πατέρας τους, ο 45χρονος εργάτης, Μανώλης Σούλος, που δούλευε για να βγάζει το καθημερινά μεροκάματο.
Την Κυριακή 29 Αυγούστου ο πατέρας, τρία από τα πέντε παιδιά και η γιαγιά τους, επέστεφαν από έναν γάμο. Στην περιοχή Ράχη της Λέρου, σε μια απότομη και επικίνδυνη στροφή, ο 45χρονος Μανώλης Σούλος έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, με αποτέλεσμα αυτό να ανατραπεί και να πέσει στον γκρεμό.
Ο Μανώλης σκοτώθηκε ενώ τα τρία παιδιά και η γιαγιά της οικογένειας δεν έπαθαν το παραμικρό.
 
Το κακό δεν σταμάτησε εκεί μερικές μέρες μετά, την περασμένη Τετάρτη πρωί, ο 47χρονος Αντώνης Ανέμης, γαμπρός του Μανώλη, πεθαίνει και αυτός, από καρδιά, την ώρα της δουλειάς.
Στο άκουσμα της είδησης, το νησί της Αρτέμιδος βυθίστηκε στο πένθος.
Η Πολιτεία αδυνατεί προς το παρόν να παρέχει έμπρακτη βοήθεια στα παιδιά και στην ανήμπορη 78χρονη ταλαιπωρημένη γιαγιά τους. Όλο το βάρος πέφτει αποκλειστικά στους συγγενείς, οι οποίοι κάνουν έκκληση για βοήθεια.

Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο παιδί ηλικίας 18 χρόνων θα χρειαστεί να πάει στρατιώτης ενώ ο αμέσως μικρότερος έχει κάνει εγχείρηση πρόσφατα και δεν μπορεί να δουλέψει για διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα.
Η οικονομική κατάσταση της οικογένειας είναι άσχημη καθώς ο πατέρας τους, άφησε πίσω χρέη σε τράπεζες, τα οποία θα κληθούν να αποπληρώσουν τα παιδιά του. Το σπίτι τους παρουσιάζει ρωγμές και χρίζει άμεσων επισκευών προτού πιάσει ο χειμώνας.
Το μικρότερο παιδί ηλικίας μόλις οχτώ ετών χρειάζεται περιποίηση, την οποία δεν υπάρχει κανείς να επιφορτιστεί συστηματικά. Η βοήθεια στο σπίτι είναι μια λύση, που θα πρέπει η Πολιτεία ως ελάχιστη βοήθεια να παρέχει.
Παρήγορο είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι προσφέρονται να βοηθήσουν οικονομικά καταθέτοντας χρηματικά ποσά στο λογαριασμό της οικογένειας των 5 ορφανών που είναι στην Εθνική τράπεζα με αριθμό 403/369413-52.


Πηγές: InOut, Πιστός

Δωρεάν έλεγχος και ενημέρωση για τον καρκίνο του στήθους

Στις μέρες μας, 1 στις 10 γυναίκες θα προσβληθεί κάποια στιγμή από καρκίνο του στήθους στην πορεία της ζωής της. 
Ο αριθμός αυτός δεν είναι αναστρέψιμος προς το παρόν. Ωστόσο, αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι ο αριθμός των γυναικών που ενημερώνονται, για να προβαίνουν σε προληπτικές εξετάσεις.  

Για αυτό τον λόγο, η εκστρατεία «Η Μόδα Πολεμά τον Καρκίνο του Στήθους», με τη συμβολή της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Αττικό Μετρό Εταιρεία- Λειτουργίας Α.Μ.Ε.Λ Α.Ε, θα υλοποιήσει το μεγαλύτερο «Περίπτερο Δωρεάν Εξέτασης και Ενημέρωσης» στη διάρκεια της 9χρονης δράσης της, με σκοπό την ενημέρωση των γυναικών για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στήθους.

Δωρεάν έλεγχος, αλλά και ενημέρωση για τον καρκίνο του στήθους θα γίνεται Δευτέρα 13 και Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου από γιατρούς του νοσοκομείου «Μεταξά», σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στην αίθουσα του μετρό στο σταθμό «Σύνταγμα».
Η ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας «Η Μόδα Πολεμά τον Καρκίνο του Στήθους» και έχει σκοπό την ενημέρωση των γυναικών για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στήθους.
Από τις 8.00 έως τις 20.00
Εξειδικευμένοι ιατροί, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, θα εξετάσουν τις γυναίκες που θα προσέλθουν, θα απαντήσουν στις ερωτήσεις τους και θα τις ενημερώσουν σχετικά με τους τρόπους πρόληψης της ασθένειας. 
Η εξέταση ψηλάφησης είναι ανώδυνη και διαρκεί 10 λεπτά.

Παιδικό μενού: Πρωινό, ο βασιλιάς των γευμάτων

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και το αποδεικνύει κι ένα καλό πρωινό γεύμα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα χρειάζεται ενέργεια και διασπά το γλυκογόνο σε γλυκόζη, την οποία και χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας.

Όλα μια συνήθεια είναι...


• 1 φλιτζάνι γάλα, 1-2 φέτες ψωμί σικάλεως με μαργαρίνη, μέλι και 1 φρούτο
• 1 φλιτζάνι γάλα, 1-2 φέτες ψωμί σικάλεως, 1 βραστό αυγό και 1 φρούτο
• 1 φλιτζάνι γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως πρωινού χωρίς προσθήκη ζάχαρης και 1 φρούτο
• 1 τοστ (με ψωμί ολικής άλεσης μαργαρίνη, τυρί, γαλοπούλα) και 1 φυσικό χυμό
• 1 φλιτζάνι γάλα, 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης και 1 φρούτο
• 1 γιαούρτι με δημητριακά πρωινού χωρίς προσθήκη ζάχαρης και 1 φρούτο

Οι επιλογές σε γαλακτοκομικά θα πρέπει να περιλαμβάνουν διάφορα τρόφιμα πέρα του γάλακτος, όπως τυρί, γιαούρτι και κρέμες με βάση το γάλα. Επίσης, είναι σημαντικό να συνηθίσουν τα παιδιά να πίνουν το γάλα χωρίς την προσθήκη κακάο και ζάχαρης. Παιδιά που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη θα πρέπει να καταναλώνουν γάλατα ελεύθέρα λακτόζης καθώς και ειδικά τυριά.
Έτσι, το πρωί οι αποθήκες ενέργειας είναι πολύ χαμηλές και επιβάλλεται να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με τα απαραίτητα καύσιμα.
Ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν πως το πρωινό είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας, ειδικότερα για τα παιδιά, που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης. Ίσως η πιο σηµαντική συνήθεια διατροφής που πρέπει να αποκτήσει ένα παιδί για όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι η λήψη πλήρους πρωινού γεύµατος.
Στη χώρα µας, ενώ µεγάλο ποσοστό των παιδιών πίνει µόνο ένα γάλα, το οποίο δεν είναι αρκετό, ακόµη λιγότερα παιδιά παίρνουν φρούτα ή φρέσκο χυµό φρούτων ή αυγό στο πρωινό τους. 
Σε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστηµίου της Κρήτης τα παιδιά που δεν παίρνουν συνήθως πρωινό έχουν 3 κιλά περίπου μεγαλύτερο βάρος από παιδιά ανάλογης ηλικίας που παίρνουν πρωινό. Oι διαιτητικές συνήθειες των παιδιών αυτών είναι χειρότερες σε σύγκριση µε εκείνες των παιδιών που παίρνουν πρωινό πριν φύγουν για το σχολείο. 
Προλαμβάνει την παχυσαρκία
Τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια τόσο σε Ευρώπη όσο και σε Αμερική, ενώ τα ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Έχει φανεί πως τα παιδιά που τρώνε συστηματικά το πρωινό γεύμα έχουν μέχρι και 30% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα. Τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, αφού τρώνε πιο μεγάλες ποσότητες στο μεσημεριανό γεύμα ή «τσιμπολογούν» ανθυγιεινά σνακ. Το αυξημένο βάρος των παιδιών και η παχυσαρκία επηρεάζουν το μεταβολισμό και τα λιπίδια του αίματος (αυξημένη χοληστερόλη) κι έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση – ακόμα και σε μικρή ηλικία – χρόνιων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ισορροπημένη διατροφή
Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα πολλών ερευνών, που υποστηρίζουν πως τα παιδιά που έχουν πρωινό επιλέγουν μια περισσότερο ισορροπημένη διατροφή στο σύνολο της ημέρας. Συγκεκριμένα, έχει φανεί πως το ποσοστό λήψης λιπαρών είναι αρκετά χαμηλότερο. 

Ακόμη, αρκετά θρεπτικά συστατικά προσλαμβάνονται σε ικανοποιητικό βαθμό στη διάρκεια της ημέρας, όπως ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Α και C, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, ψευδάργυρο σε σχέση με παιδιά που παραλείπουν το πρωινό. 
Επίσης, σημαντικά υψηλότερη ήταν και η κατανάλωση φυτικών ινών. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της περισσότερο ισορροπημένης διατροφής, φάνηκαν και σε εργαστηριακές εξετάσεις όπου τα παιδιά που δεν λάμβαναν πρωινό βρέθηκαν να έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις χοληστερόλης στο αίμα τους.
Καλύτερες σχολικές επιδόσεις
Η επίδραση του πρωινού γεύματος στην πνευματική λειτουργία έχει μελετηθεί αρκετά και ιδιαίτερα στα παιδιά.  

Το πρωινό δίνει ενέργεια στα κύτταρα του εγκεφάλου. Η χαμηλή γλυκόζη στο αίμα έχει συσχετιστεί με κακή μνήμη, προβλήματα στην συγκέντρωση και μαθησιακές δυσκολίες. 
Πολλές έρευνες απέδειξαν ότι οι επιδόσεις αυξάνονται σημαντικά μετά από ένα θρεπτικό πρωινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ απέδειξε ότι τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό έχουν χαμηλότερους βαθμούς στο σχολείο, είναι λιγότερο επιμελή και προσεκτικά, κινδυνεύουν περισσότερο από τραυματισμούς και , τέλος, είναι πιο επιθετικά. Επίσης, μοιάζουν πιο κουρασμένα και νωχελικά. Αυτό συμβαίνει διότι μη προσλαμβάνοντας πρωινό, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μειώνονται καθώς επίσης και οι συγκεντρώσεις των νευροδιαβιβαστών.
Κάντε το συνήθεια
Το πρωινό γεύμα, θα πρέπει να γίνει μια συνολικά οικογενειακή υπόθεση, τόσο για τα παιδιά όσο και τους γονείς. Αν υπάρχει έλλειψη χρόνου, σχεδιάστε ένα πρωινό από το προηγούμενο βράδυ. 

Στρώστε τα πιάτα, τα φλιτζάνια, τις συσκευασίες των δημητριακών και του μελιού από βραδύς. Δημιουργήστε ένα stock σε κάποιο ντουλάπι της κουζίνας με μια ποικιλία τροφίμων από δημητριακά πρωινού μέχρι φρούτα και μαρμελάδες ή μέλι.
Οι γονείς θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους , πως τα παιδιά αν βλέπουν τους ίδιους να τρώνε πρωινό, είναι πολύ πιθανότερο να το ακολουθήσουν κι αυτά.

Αναστασία Κόκκαλη

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki