Monday 18 October 2010

Κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη - Το έγκλημα, που δεν πληρώνει ο δράστης, αλλά το θύμα - Effects of smoking during pregnancy

Κάποτε ο Άντι Γουόρχολ ρωτήθηκε για το ποια είναι η εικόνα, που του προκαλεί τη μεγαλύτερη αποστροφή και απάντησε: «Μία έγκυος, που καπνίζει». Δεν είναι το ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αυστηρός αντικαπνιστικός νόμος, δεν είναι καν το ότι δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η καταστροφική συνήθεια του καπνίσματος. Είναι το «έγκλημα», που συντελείται, και η τιμωρία του δεν πληρώνεται από τον δράστη, αλλά από το θύμα του. 

Effects of smoking during pregnancy
Τα βλαβερά συστατικά του τσιγάρου, όπως η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα φθάνουν στον πλακούντα, απ’ όπου το έμβρυο τρέφεται, και επηρεάζουν την ανάπτυξη του. Ως εκ τούτου, τα παιδιά γεννιούνται λιποβαρή και όχι μόνον. Η νικοτίνη του τσιγάρου δημιουργεί κακής ποιότητας πλακούντα και τον φθείρει νωρίτερα από τη φυσιολογική ημερομηνία λήξης του. Έτσι, αντί ο πλακούντας να λειτουργεί 40 εβδομάδες, στην περίπτωση που η μητέρα καπνίζει λειτουργεί 38 ή και 36.

Το κάπνισμα περιορίζει την ανάπτυξη του εμβρύου καθώς τα προϊόντα της καύσης του τσιγάρου παράγουν ουσίες στο αναπνευστικό σύστημα, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο δεσμεύεται πιο εύκολα από την αιμοσφαιρίνη. Έτσι, αντί η αιμοσφαιρίνη να δεσμεύει μόρια οξυγόνου και να τα μεταφέρει στο έμβρυο για να αναπνέει, δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα. Το οξυγόνο, που φτάνει στο παιδί είναι λιγότερο και όταν αυτό γεννηθεί θα ζυγίζει λιγότερο από το κανονικό. Είναι κάπως σαν το φυτό, που δεν ποτίζεται επαρκώς και δεν αναπτύσσεται κανονικά.

Το κάπνισμα από τη γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, διπλασιάζει το ενδεχόμενο ενός πρόωρου τοκετού, ενδέχεται να προκαλέσει συγγενείς δυσπλασίες, ή ανωμαλίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα του παιδιού και ενισχύει τον κίνδυνο θανάτου του, ήδη στην πρώτη εβδομάδα της ζωής του. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε, ότι ακόμη κι αν ένα παιδί από μητέρα καπνίστρια γεννηθεί τελικά γερό, στην πορεία της ζωής του ενδέχεται να παρουσιάσει μειωμένη ικανότητα μάθησης και προβληματική συμπεριφορά.

«Οι γυναίκες, που καπνίζουν και φέρνουν στον κόσμο υγιή παιδιά, είναι απλά τυχερές. Είναι γεγονός ότι, όταν η μητέρα καπνίζει, καπνίζει και το παιδί», επισημαίνει ο μαιετήρας γυναικολόγος Θοδωρής Βαμβακίδης και προσθέτει: «Τα λιποβαρή έμβρυα μπορεί να αναπτύξουν περισσότερα προβλήματα υγείας από εκείνα που έχουν κανονικό βάρος και επίσης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν ειδική φροντίδα και να πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν πρέπει, δε, να ξεχνάμε ότι γι αυτά τα παιδιά υπάρχει και η αυξημένη πιθανότητα θανάτου στη διάρκεια του τοκετού».

Τα παιδιά των καπνιστριών αργότερα έχουν προδιάθεση για αναπνευστικά προβλήματα. Τα μωρά έχουν μικρούς πνεύμονες και αεροφόρους οδούς και μπορεί εύκολα να γεμίσουν από αέρα που περιέχει καπνό, ο οποίος δυσκολεύει το παιδί να αναπνεύσει. Γενικά, τα παιδιά των καπνιστριών παρουσιάζουν εύκολα βήχα, ωτίτιδες και κρυολογούν πιο εύκολα. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι έχουν πιθανότητα να αργούν στην εκμάθηση και να έχουν μικρότερο ύψος, ενώ έχουν περισσότερες πιθανότητες να καπνίσουν, όταν μεγαλώσουν, αφού έχουν δοκιμάσει νικοτίνη από την εμβρυϊκή τους ηλικία. Ο θηλασμός κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους μειώνει κατά 70% την πιθανότητα ανάπτυξης άσθματος, ή αλλεργιών στη μετέπειτα ζωή. Ωστόσο, οι ευεργετικές επιδράσεις του θηλασμού δεν υφίστανται για τα βρέφη των μητέρων, που είναι καπνίστριες.

Σύμφωνα με νέες μελέτες, οι μητέρες που θηλάζουν και καπνίζουν μπορεί να μειώνουν τη διάρκεια του ύπνου του βρέφους τους. Όσο μεγαλύτερη είναι η δόση νικοτίνης στο γάλα, τόσο μεγαλύτερη είναι η διαταραχή του ύπνου του παιδιού. Το γάλα μητέρων, που καπνίζουν, περιέχει ψηλές συγκεντρώσεις νικοτίνης. Η νικοτίνη μειώνει την παραγωγή προλακτίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Το μητρικό γάλα των γυναικών που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περιέχει λιγότερα ευεργετικά στοιχεία από αυτά που περιέχει το μητρικό γάλα εκείνων, που δεν καπνίζουν.

Στα ούρα των βρεφών των οποίων η μητέρα κατά την εγκυμοσύνη, ή τον θηλασμό, κάπνιζε, η συγκέντρωση της νικοτίνης είναι υψηλή. Επιπλέον, υπολείμματα καπνού μένουν στα μαλλιά και τα ρούχα της μητέρας και το μωρό εκτίθεται σε αυτά. Ανάλογη κατάσταση περιγράφεται και σε μητέρες, που ενώ οι ίδιες δεν καπνίζουν, υποβάλλονται σε παθητικό κάπνισμα. Το κάπνισμα πρέπει να απαγορεύεται αυστηρά σε κλειστούς χώρους, όπου υπάρχουν βρέφη ή μικρά παιδιά.

Για κάθε τσιγάρο, που η έγκυος καπνίζει καθημερινά, αυξάνονται κατά 5% οι πιθανότητες να αποκτήσει παιδί με στραβισμό, σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology. Η επίδραση του καπνίσματος στον στραβισμό μπορεί να γίνει ακόμη πιο ισχυρή στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.
Αν και ο στραβισμός είναι συχνή οφθαλμολογική πάθηση, επηρεάζοντας ποσοστό 2-3% των παιδιών, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες για τα αίτια, που τον προκαλούν.
πηγή

Κάπνισμα και παιδιά - «Παιδιατρική επιδημία»

«Παιδιατρική επιδημία» χαρακτηρίζει το κάπνισμα στους νέους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ το χαρακτηρίζει και ως «παιδιατρική ασθένεια».
Πολύ πριν τα 18 χρόνια ξεκινούν σήμερα, οι νέοι των ανεπτυγμένων κρατών να καπνίζουν. Αυτό μεταφράζεται σε 250.000 θανάτους αύριο.

«Eίναι εξαιρετικά ταπεινωτική εμπειρία για έναν γονιό να βλέπει το παιδί του να μιμείται τις συμπεριφορές του».
Περισσότερο απο το 10% των μαθητών 13-15 ετών στις ανεπτυγμένες χώρες καπνίζει. Επιπλέον, ένα στα τέσσερα πάιδιά αυτής της ηλικίας κάπνισε το πρώτο του τσιγάρο πριν τα 10 του χρόνια. Τώρα, όσον αφορά το φύλο κορίτσια και αγόρια είναι με τους αναπτήρες στα χέρια.
Στην Ελλάδα
Τα ελληνόπουλα ξεκινούν να καπνίζουν συστηματικά στα 13,5 τους μόλις χρόνια - τα αγόρια στα 13,2 και τα κορίτσια στα 13,9. Αυτό έδειξε φετινή μελέτη του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε σε 3.827 μαθητές, 12-18 ετών, 58 σχολείων όλης της χώρας.  Το 13% των εφήβων δηλώνουν τακτικοί καπνιστές. 
Οι μισοί από αυτούς καπνίζουν ένα έως επτά πακέτα την εβδομάδα. Το 13,5% δε των αγοριών υπερβαίνει τα 150 τσιγάρα. Οσο πλησιάζει το λύκειο στο τέλος του τόσο επιτείνεται η κατάσταση.
Το ψυχολογικό προφίλ των μαθητών που καπνίζουν διαφέρει από αυτό των μή καπνιστών. Είναι παιδιά που εμφανίζουν συχνότερα τάσεις αυτοκαταστροφής , είναι κακοδιάθετα, οξύθυμα και έχουν αρνητική στάση απέναντι στο σχολείο και την κοινωνία.
Το περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της καπνιστικής συνήθειας: Οικογένεια και φίλοι. Όσα περισσότερα άτομα καπνίζουν στην οικογένεια τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αντιγράψει το παιδί. Αν καπνίζουν και οι δύο γονείς οι πιθανότητες διπλασιάζονται, ενώ αν καπνίζει και ο μεγαλύτερος αδερφός τετραπλασιάζονται.
Καπνίζουν δεν καπνίζουν οι γονείς οι περισσότεροι έφηβοι το κάνουν κρυφά. Εννιά στους δέκα πιστεύουν πως οι γονείς τους θα ήταν αντίθετοι με την επιλογή τους.
Στα πανεπιστήμια, τώρα, επικρατεί πολύ κάπνα.
Το 68% των φοιτητών καπνίζουν συστηματικά. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών είναι αγόρια. Οι τακτικοί καπνιστές έχουν μεγαλώσει στην Αθήνα και σε μεγάλα αστικά κέντρα στην πλειονότητά τους. 
Η Μπάρμπι και ο Κεν
Μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Dartmouth έδειξε ότι τα παιδιά αντιγράφουν τις κακές συνήθειες των γονιών τους.  
Ζητήθηκε λοιπόν, από παιδιά του δημοτικού να ψωνίσουν για μία βραδιά φιλοξενίας των φίλων της Μπάρμπι ή του Κεν στο σπίτι τους. Σε κάθε παιδί δόθηκε μία κούκλα Μπάρμπι ή Κεν ανάλογα με το φύλο τους. Το εικονικό μαγαζί που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της μελέτης διέθετε 133 αντικείμενα μινιατούρες μεταξύ των οποίων ψωμί, κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, φρούτα, λαχανικά, σνακ, γλυκά, τσάι, χυμοί, αναψυκτικά, τσιγάρα, μπύρα, κρασί κ.α. Τα παιδιά μπορούσαν να αγοράσουν ο,τι χωρούσε ένα καλάθάκι για ψώνια που τους δόθηκε.
Το 28% των 120 παιδιών που συμμετείχαν αγόρασαν τσιγάρα και το 61% αλκοόλ. Τα παιδιά οι γονείς των οποίων κάπνιζαν είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες από παιδιά με γονείς μή καπνιστές να αγοράσουν τσιγάρα, αναφέριε η μελέτη. 
Τα παιδιά οι γονείς των οποίων πίνουν μία φορά το μήνα είχαν τριπλάσιες να αγοράσουν αλκοόλ! Τα παιδιά που παρακολουθούν σίριαλ ή ταινίες για ενήλικους στην τηλεόραση έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες να επιλέξουν αλκοόλ για την Μπάρμπι και τοςυ φίλους της.
Μία τετράχρονη επέλεξε για την Μπάρμπι της τσιγάρα στο εικονικό μαγαζάκι λέγοντας: "Τα χρειάζομαι για τον άντρα μου. Οι άντρες χρειάζονται οπωσδήποτε τσιγάρα". 
Ένας έξάχρονος προσέφερε στην Μπάρμπι μίας 5χρονης τσιγάρα λέγοντας "Μωρό μου πάρε ένα τσιγάρο. Σου αρέσει το κάπνισμα; Εμένα μου αρέσει".  
Οι γονείς που παρακολουθούσαν τα παιδιά τους πίσω από έναν καθρέφτη με έκπληξη έβλεπαν τις επιλογές που έκαναν, ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης dr. Madeline Dalton. "Eίναι εξαιρετικά ταπεινωτική εμπειρία για έναν γονιό να βλέπει το παιδί του να μιμείται τις συμπεριφορές του".

Αντικαπνιστική εκστρατεία στα σχολεία

Ξεκίνησε η αντικαπνιστική εκστρατεία στα σχολεία 
στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας που εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία 
με το υπουργείο Υγείας.

«Το κάπνισμα δεν είναι φίλος και παρηγοριά. Είναι εχθρός, γιατί μας κάνει μεγάλο κακό. Μην πιστεύετε σε μύθους και δικαιολογίες των μεγάλων. Βοηθήστε τους γονείς σας να σταματήσουν το κάπνισμα, γιατί μόνο εσείς μπορείτε να το κάνετε τόσο άμεσα και αποτελεσματικά».
Ομιλίες στους δασκάλους, στους γονείς και στους μαθητές από ειδικούς επιστήμονες της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού, πραγματοποιήθηκαν στα δημοτικά σχολεία 26ο και 29ο Αχαρνών, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Φώφης Γεννηματά και του υφυπουργού Υγείας Μιχ. Τιμοσίδη. 
Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα και ένα δείγμα των ερωτήσεων που έκαναν τα παιδιά, οι οποίες δείχνουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το κάπνισμα και γενικότερα τις εξαρτήσεις.
Συγκεκριμένα ρώτησαν:
- Πώς επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων το τσιγάρο;
- Γιατί οι άνθρωποι όταν αγοράζουν το πακέτο, ενώ διαβάζουν ότι σκοτώνει εξακολουθούν να καπνίζουν;
- Γιατί αφού είναι τόσο επικίνδυνα τα τσιγάρα, συνεχίζουν να παράγονται;
Στο χαιρετισμό της και απευθυνόμενη στους δασκάλους η κ. Γεννηματά τόνισε μεταξύ άλλων: «Είσαστε αυτοί που πλάθετε ψυχές και χαρακτήρες. Μέσα από εσάς, μέσα από τον δάσκαλο που αγαπάει τη δουλειά του και τα παιδιά του, τους μαθητές, μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια καλύτερη Ελλάδα».
Απευθυνόμενη στους γονείς επισήμανε: «Όλοι μαζί. Πρόληψη και ενημέρωση. Κατά του τσιγάρου, κατά των καταχρήσεων, κατά της υπερβολής».
Συμβούλευσε επίσης τα παιδιά λέγοντας: «Μην ακούτε μόνο τους γονείς και τους δασκάλους. Κάντε τους και εσείς μάθημα. Πιέστε, μαλώστε, βοηθήστε τους γονείς και τους δασκάλους να κόψουν το τσιγάρο».
«Η Αγωγή Υγείας δεν είναι ένα διάλειμμα στο πρόγραμμα των μαθητών. Η Αγωγή Υγείας αφορά την ίδια τη ζωή και μέσα από αυτή βοηθάμε τις οικογένειες να μεγαλώσουν γερά παιδιά, τα οποία θα ξέρουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους, την υγεία τους που είναι το πολυτιμότερο αγαθό», κατέληξε η υπουργός.
Από την πλευρά του ο κ. Τιμοσίδης απευθύνθηκε σε μεγάλους και παιδιά εξηγώντας τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος.
Όπως ανέφερε το κάπνισμα σε κλειστό χώρο είναι 27 φορές πιο βλαβερό από ό, τι συνήθως, και γι αυτό η απαγόρευσή του είναι απαραίτητη, όπως γίνεται άλλωστε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας στους μικρούς μαθητές: 

«το κάπνισμα δεν είναι φίλος και παρηγοριά. Είναι εχθρός, γιατί μας κάνει μεγάλο κακό. Μην πιστεύετε σε μύθους και δικαιολογίες των μεγάλων. Βοηθήστε τους γονείς σας να σταματήσουν το κάπνισμα, γιατί μόνο εσείς μπορείτε να το κάνετε τόσο άμεσα και αποτελεσματικά».
----------------------------
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η πείνα μπήκε στα σπίτια της δύσης

Η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής βρήκε εκατομμύρια Δυτικούς να λιμοκτονούν, μαζί με τους συνήθεις «υπόπτους» του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Στην ΕΕ: Εκτιμάται ότι περίπου 43 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της «διατροφικής φτώχειας», δηλαδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι κάθε δεύτερη ημέρα.

«Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια πείνα και αυτό με κάνει έξω φρενών». Το συγκεκριμένο σύνθημα επέλεξε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ για να λανσάρει με τη συνδρομή διασημοτήτων την καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών, ώστε να γίνει η εξάλειψη της πείνας No 1 προτεραιότητα των κυβερνήσεων.

Μπορεί ο δυτικός κόσμος και για την ακρίβεια οι εκάστοτε κυβερνώντες να θεωρούσαν ότι οι χώρες τους είναι θωρακισμένες απέναντι στην πείνα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην και η εικόνα της ευημερούσας Δύσης αρχίζει να καταρρέει. 

Η διαβόητη οικονομική κρίση, οι μαζικές απολύσεις και η ανατροπή των κοινωνικών κεκτημένων συμπαρασύρουν στην οικονομική αθλιότητα πολίτες που μέχρι πρότινος θεωρούσαν αδιανόητο το ενδεχόμενο να στηθούν στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό.

Και όμως. Στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στον Καναδά ολοένα και περισσότεροι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και εξασφαλίζουν με αγώνα τα απαραίτητα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Όταν δεν τα καταφέρνουν, καταφεύγουν στα συσσίτια οργανώσεων ή ψάχνουν στα σκουπίδια των σούπερ μάρκετ και των λαϊκών αγορών προκειμένου να συγκεντρώσουν οτιδήποτε μπορεί να ξεγελάσει το άδειο στομάχι.
Γιατί υπάρχουν, λοιπόν, όλες αυτές οι στρατιές των πεινασμένων αφού οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι τα τρόφιμα επαρκούν για τα 6,8 δισ. των κατοίκων του πλανήτη; 
Απλώς επειδή το πρόβλημα δεν είναι η ανεπαρκής παραγωγή τροφίμων -άλλωστε μεγάλες ποσότητες καταλήγουν ανέγγιχτες στα σκουπίδια- αλλά η έλλειψη χρημάτων. Η φτώχεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πείνα και την κακή κατάσταση της υγείας που αυτή συνεπάγεται.
Ο βαθμός της πολιτικής σταθερότητας, η διαθεσιμότητα των κοινωνικών υπηρεσιών -ιδιαίτερα των προγραμμάτων υγείας- καθώς και η ευκολία πρόσβασης σε αυτά συνιστούν σημαντικούς δείκτες για το πόσο καλά τρέφεται ο πληθυσμός. «Οσο λιγότερες είναι οι παροχές υγείας τόσο μεγαλύτερη είναι και η πείνα» λέει ο καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Τόμας Μπάσετ, προσθέτοντας ότι σημαντικό ρόλο παίζει και ο βαθμός ισότητας των δύο φύλων αφού στις χώρες όπου οι γυναίκες απολαμβάνουν προνόμια και έχουν ικανοποιητικό εισόδημα, τα παιδιά αρρωσταίνουν λιγότερο και ζουν καλύτερα.
Οι συρράξεις και οι φυσικές καταστροφές παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο, αλλά σύμφωνα με τον Μπάσετ δεν είναι αυτές που προκαλούν την πείνα, απλώς αποκαλύπτουν με πιο δραματικό τρόπο το πρόβλημα. «Οι φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές επιδεινώνουν την κατάσταση, σπρώχνοντας στην πείνα πληθυσμούς που είναι ήδη ευάλωτοι», υποστηρίζει. 

H νέα σκληρή πραγματικότητα
Στην ΕΕ: Εκτιμάται ότι περίπου 43 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της «διατροφικής φτώχειας», δηλαδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι κάθε δεύτερη ημέρα. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, σε περισσότερους από 13 εκατ. πολίτες διανέμεται φαγητό από φιλανθρωπικές οργανώσεις και τοπικές κοινωνικές υπηρεσίες.
Στις ΗΠΑ: Σύμφωνα με έκθεση του υπουρ­γείου Γεωργίας, πάνω από 49 εκατ. Αμερικανοί (έναντι 36,2 εκατ. το 2007) έδωσαν μάχη το 2008 για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες φαγητού. Οι δραματικές επιπτώσεις της ύφεσης αμβλύνονται από τη διανομή των γνωστών «κουπονιών φαγητού» για τους φτωχούς, η χρήση των οποίων έχει εκτοξευτεί. Αυτήν τη ριζική ανατροπή των δεδομένων περιέγραφε χαρακτηριστικά πέρυσι ο ΝτεΓουέιν Γουέλς, πρόεδρος τράπεζας τροφίμων στο Μίσιγκαν, ο οποίος τόνιζε με ανησυχία ότι μετά τις αθρόες απολύσεις ήρθε η ώρα να στηρίξουν ανθρώπους που μέχρι πρότινος στήριζαν την τράπεζα με τις δωρεές τους.
Στον Καναδά: Οι τράπεζες τροφίμων υπήρξαν σωτήρια λύση και για τους Καναδούς, 794.738 εκ των οποίων (2,4% του πληθυσμού) κατέφυγαν σε αυτές τον Μάρτιο του 2009, μια αύξηση της τάξης του 18% σε σχέση με το 2008. Από εκείνους που ζήτησαν βοήθεια, το 37% ήταν παιδιά. Όπως αναφέρει η έκθεση «HungerCount 2009» υπολογίζεται ότι 8,8% του πληθυσμού της χώρας ?δηλαδή 2,7 εκατ. άνθρωποι θα δυσκολευτούν δηλαδή να εξασφαλίσουν τον επιούσιο μέσα στο έτος
  • Παγκοσμίως 925 εκατ. είναι οι πεινασμένοι. Ο αριθμός ξεπερνά τους πληθυσμούς των ΗΠΑ, του Καναδά και της ΕΕ μαζί.
  • Θνησιμότητα: 1 παιδί πεθαίνει κάθε έξι δευτε­ρόλεπτα από αιτίες που σχετίζονται με την πείνα.
  • Σε εφτά χώρες 65% των πεινασμένων βρίσκεται σε: Ινδία, Κίνα, Κον­γκό, Μπαγκλαντές, Ινδονησία, Πακιστάν, Αιθιοπία.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΑΓΙΑ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki