Thursday 4 November 2010

Η συναισθηματική-σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών
Sexual emotional abuse

Το βίντεο αποτελεί το τέταρτο μέρος της σειράς που ετοίμασε 
το Χαμομηλάκι και αναφέρεται στη  
Συναισθηματική-Σεξουαλική κακοποίηση.

Sexual emotional abuse

Παρακαλούμε προωθήστε το βίντεο σε όσο περισσότερους μπορείτε,
για την ενημέρωση όλων μας και την προστασία των παιδιών μας.
.
.

Η συναισθηματική-σεξουαλική κακοποίηση
Είναι μια σχετικά άγνωστη αλλά πολύ συνηθισμένη μορφή κακοποίησης. Δεν περιλαμβάνει ασέλγεια ούτε σωματική βία. Σπάνια αναγνωρίζεται από τους δράστες, από τα θύματα ή από τον περίγυρο ως κακοποίηση. Απεναντίας, ο κόσμος συνηθίζει να τη βλέπει ως «υπερβολική αγάπη» ή ότι «του έχει μεγάλη αδυναμία».
Οι συνέπειές της όμως είναι πολλές φορές εξίσου σοβαρές με αυτές της ασέλγειας, ενώ η βαθιά άρνηση που την περιβάλλει προκαλεί μεγάλη σύγχυση στο παιδί: το κάνει να μην εμπιστεύεται την ίδια του την πραγματικότητα.  
Συναισθηματική (ή «κεκαλυμμένη») σεξουαλική κακοποίηση έχουμε όταν ο γονιός χρησιμοποιεί το παιδί ως συναισθηματικό σύντροφο. Ο γονιός δεν είναι εκεί για να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού, αλλά το αντίστροφο.  
Ο γονιός δεν καλύπτεται συναισθηματικά από τη σχέση του με τον σύντροφό του (είτε γιατί αυτός δεν υπάρχει είτε γιατί είναι συναισθηματικά απών είτε λόγω άλλων προβλημάτων) και για να γεμίσει τη δική του μοναξιά δίνει στο παιδί (συνήθως του αντίθετου φύλου) τον ξεχωριστό ρόλο του έμπιστου συντρόφου.

Υποκατάστατο σχέσης
 
Έτσι, για παράδειγμα: Η μοναχική μητέρα μιλά συνέχεια στον γιο της για τα δικά της προβλήματα, για τη μοναξιά της, ακόμη και για την έλλειψη ερωτικής ικανοποίησης στη ζωή της.  
Ο πατέρας κάνει την κόρη του «μικρή πριγκίπισσα» και εκείνη τον συνοδεύει παντού, σχεδόν ως παρτενέρ.  
Η μητέρα κοιμάται μαζί με τον γιο της (ακόμη και σε ηλικία 7, 9 ή 11 ετών) με τη δικαιολογία ότι το παιδί φοβάται να κοιμηθεί μόνο του (ενώ στην πραγματικότητα εκείνη χρειάζεται ένα ζεστό σώμα δίπλα της). 
Ο πατέρας γίνεται πολύ αυστηρός με τις εξόδους της έφηβης κόρης «για να την προστατέψει», ενώ στην πραγματικότητα ζηλεύει τα φλερτ της. 
Η συναισθηματικά αιμομικτική μητέρα υπονομεύει σε σημείο χωρισμού την ερωτική σχέση του γιου με μια γυναίκα με την οποία είναι πραγματικά ερωτευμένος, καθώς απειλούνται η κυριαρχία της και η ικανοποίηση των δικών της αναγκών. 
Όταν ο έφηβος ή νεαρός ενήλικας επιθυμεί να αποδεσμευτεί, να φύγει από το σπίτι, ο γονιός τού επιτίθεται ότι «είναι αχάριστος, εγωιστής» ή απλώς «ότι θα πάθει η καρδιά μου...».

Συνέπειες  
Όλες οι παραπάνω συμπεριφορές είναι κακοποιητικές και τραυματίζουν το παιδί. Ίσως φουσκώνει το «εγώ» του παιδιού καθώς ο γονέας έχει εξιδανικεύσει το παιδί, το έχει βάλει στο βάθρο του ήρωα, του «σωτήρα» του. Αυτή η ιδιαίτερη θέση πληρώνεται, όμως, πολύ ακριβά.
Το παιδί φέρει ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη και μια ψευδή αίσθηση παντοδυναμίας («εγώ μπορώ να καταστρέψω τη μητέρα μου ή να την κάνω ευτυχισμένη»). Γεμίζει ενοχές, ντροπή, οργή και λύπη γιατί του κλάπηκε η παιδική ηλικία του, η ηλικία της ξεγνοιασιάς, όπου δεν χρειάζεται να ανησυχεί εκείνο για τους γονείς του. Νιώθει την εγκατάλειψη από τον αιμομικτικό γονιό γιατί, στην πραγματικότητα, «η υπερβολική αδυναμία» δεν αφορά καθόλου τις ανάγκες του παιδιού. Νιώθει εγκατάλειψη και από τον άλλο γονιό, ο οποίος συνήθως βολεύεται και δεν χρειάζεται να ασχοληθεί με τον ανικανοποίητο σύντροφο.  
Οι συνέπειες, όμως, δεν σταματούν εδώ. Κατατρέχουν το παιδί σε όλη του τη ζωή και σχεδόν σίγουρα θα έχουν αρνητικές συνέπειες στην ικανότητα του παιδιού, όταν θα ενηλικιωθεί, να συνάψει μια ουσιαστική ερωτική σχέση επικοινωνίας - κάτι που πιθανόν να σαμποτάρει και ο γονιός.  
Το παιδί δεν έχει μάθει να αναγνωρίζει και να καλύπτει τις προσωπικές του ανάγκες καθώς πάντα προηγούνταν οι ανάγκες της μαμάς ή του μπαμπά. Η ανικανότητα αυτή μαζί με τα καταπιεσμένα συναισθήματα οργής, ενοχής, ντροπής και βαθιάς αναξιότητας καθιστούν τον μελλοντικό ενήλικα πολύ ευάλωτο σε εθισμούς διαφόρων ειδών.  
Η συναισθηματική αιμομιξία από τη μητέρα είναι κάποιες φορές ο βαθύτερος λόγος για την ανικανότητα του άνδρα να συνάψει ή να «δεσμευτεί» σε μια ουσιαστική σχέση και να επιζητεί με καταναγκαστικό σχεδόν τρόπο ανακούφιση στον σεξουαλικό εθισμό, π.χ. μέσω πορνογραφίας, πορνείας ή αλλεπάλληλων εφήμερων σχέσεων (καθώς αυτά είναι κοινωνικώς αποδεκτά για το ανδρικό φύλο).  
Η δέσμευση σε μια ουσιαστική σχέση σημαίνει κατά βάθος «εγκατάλειψη της μαμάς» και ο νεαρός (ή όχι και τόσο νεαρός) άνδρας νιώθει πολύ μεγάλες ενοχές.
Αντιμετώπιση
Καθώς οι διαδικασίες αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό ασυνείδητες, και από το γονιό και από το παιδί, είναι σημαντική για τη θεραπεία η επίγνωση αυτού που πραγματικά συμβαίνει.
Είναι, επίσης, σημαντικό να καταλάβει το παιδί ότι δεν φταίει εκείνο που ωθήθηκε σε τέτοιου είδους σχέση και να απενοχοποιηθεί. Η πραγματική αγάπη σημαίνει ότι αφήνουμε το παιδί ελεύθερο να βρει τον δικό του δρόμο.
Αυτό ταυτόχρονα ελευθερώνει και τον γονιό προς μια πιο ουσιαστική αναζήτηση του εαυτού του και κάλυψη των αναγκών του μέσα από δικά του ενδιαφέροντα και συνομήλικες παρέες."
Πηγές:

Παιδική Πορνογραφία: Τι να προσέχουμε – Πώς να προστατευτούμε

Το ξέρουμε, είναι ένα ψυχοπλακωτικό, δυσάρεστο θέμα. Είναι, όμως, πραγματικότητα και οφείλουμε να μην κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτή. Γιατί, όσο τα κλείνουμε, τόσο θα ανοίγουν τα δικά τους όσοι αρέσκονται να «χαζεύουν» πορνογραφικό υλικό με πρωταγωνιστές ανήλικα παιδιά. 
Αναρωτηθήκατε ποτέ τι έκταση έχει πάρει το φαινόμενο στην εποχή μας, στην οποία κάθε είδους υλικό βρίσκεται μερικά κλικ μακριά;  
Διαβάστε παρακάτω τα στοιχεία, τα ελληνικά περιστατικά, και το ψυχολογικό προφίλ των παιδόφιλων που σχετίζονται με την έξαρση της παιδικής πορνογραφίας.

Τα στοιχεία  
Οι αριθμοί δυστυχώς δεν ψεύδονται. Οι αλήθειες που μαρτυρούν για την παιδική πορνογραφία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αφοπλιστικές: Με περίπου δύο τρισεκατομμύρια δολάρια ετήσια κέρδη, η διακίνηση τέτοιου υλικού βρίσκεται στην δεύτερη θέση του πιο αποδοτικού –όσο και παράνομου- εμπορίου μετά την διακίνηση ναρκωτικών.

Επιπροσθέτως, πολλές έρευνες που έχουν διεξαχθεί για το ζήτημα έχουν δώσει στην δημοσιότητα τα εξής στοιχεία:
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΜΚΟ "Ν.Ε.Ο.Ι." (Νέοι Ευρωπαίοι Οργανωμένοι Ικανοί), περίπου 200 νέες εικόνες παιδικού πορνογραφικού υλικού «ταχυδρομούνται» καθημερινά.
  • Ένα στα επτά παιδιά έχουν δεχθεί μία διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση κατά την πλοήγησή τους.
  • Το 10-15% των ανθρώπων παγκοσμίως δηλώνει πως έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση κατά την παιδική του ηλικία, ενώ στην Ελλάδα το 20% των παιδιών έχουν προσεγγιστεί από παιδόφιλο. 
  • Στατιστικά, οι περισσότεροι παιδόφιλοι είναι άνδρες, ενώ το 66% των περιπτώσεων πρόκειται για συγγενείς του παιδιού-θύματος.
  • Το 20% της γενικής πορνογραφίας έχει για «πρωταγωνιστές» ανήλικα παιδιά.
  • Μέχρι το 2009, στην χώρα μας είχαν εμφανιστεί 107.572 εικόνες παιδικής πορνογραφίας και είχαν γίνει 119 συλλήψεις.
  • Οι κυριότερες χώρες προέλευσης σχετικού υλικού είναι τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και της νοτιοανατολικής Ασίας.
Η ελληνική πραγματικότητα «Αράχνη»:  
Αυτό είναι το όνομα που κινεί τα νήματα τις τελευταίες ημέρες στο Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ. Πρόκειται για software που δημιουργήθηκε από το FBI και έφτασε πλέον και στο ελληνικό αρχηγείο.

Η «Αράχνη» κωδικοποιεί και «σταμπάρει» κάθε φωτογραφία και video με σχετικό υλικό που βρίσκει στο διαδίκτυο, και έχει την δυνατότητα να ακολουθεί τα ίχνη τους, αποκαλύπτοντας τους υπολογιστές από τους οποίους και στους οποίους διακινούνται, καθώς και την ταυτότητα των ανθρώπων που κρύβονται πίσω τους. Όταν τα ίχνη ενός σχετικού αρχείου εντοπιστούν σε ελληνικό υπολογιστή, στέλνεται σήμα από τα κεντρικά του FBI προς τις ελληνικές αρχές και ακολουθούν οι αντίστοιχες διώξεις.

Σύμφωνα με την αυστηρή ελληνική νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ το 2007, παράνομη είναι εκτός από την διακίνηση του υλικού, απλά και μόνο η θέασή του, η οποία επιβάλλει πλέον την άρση του απορρήτου. Πίσω από τις συλλήψεις που έχουν γίνει σε ελληνικό έδαφος δεν έχει αποκαλυφθεί κάποιο οργανωμένο κύκλωμα, αλλά κυρίως μεμονωμένες περιπτώσεις, που ωστόσο σοκάρουν. Ο λόγος; Διαβάστε στην συνέχεια τα δημογραφικά στοιχεία του μέσου παραβάτη και θα καταλάβετε.

Το προφίλ των ενόχων  
Το βασικό στοιχείο που θολώνει τα νερά του φαινομένου είναι πως οι εμπλεκόμενοι αποτελούν πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας. Στις εγχώριες συλλήψεις συγκαταλέγονται μεγαλοεπιχειρηματίες, γιατροί, ένας αρχιμανδρίτης και συνεργάτες υψηλά ιστάμενων πολιτικών προσώπων.
Κατά μέσο όρο, οι παιδόφιλοι και διακινητές του «υλικού της ντροπής» είναι ηλικίας από 20 ως 50 ετών. Είναι είτε παντρεμένοι και μάλιστα με παιδιά, είτε ανύπαντροι, κατά κύριο λόγο άνδρες, οι οποίοι διαμένουν ακόμη με τους γονείς τους. Οι ηλικιακές προτιμήσεις των θεατών τέτοιου υλικού κυμαίνονται από βρέφη λίγων μηνών εώς 17χρονους εφήβους και των δύο φύλων. Παιδόφιλος θεωρείται και ο έφηβος που προσεγγίζει ανήλικο άτομο, τουλάχιστον κατά έξι χρόνια μικρότερό του.

Τα πορνογραφικά sites από τα οποία προμηθεύονται οι παιδόφιλοι το παράνομο υλικό –έναντι συνδρομητικής αμοιβής- είναι καλά καμουφλαρισμένα ώστε να μην εντοπίζονται εύκολα από τις διωκτικές αρχές και από τους ανυποψίαστους. Τα παρακάτω περιστατικά μιλούν από μόνα τους:
  • Την Τρίτη συνελήφθησαν ένας 35χρονος και ένας 50χρονος, στου οποίου τα αρχεία βρέθηκε το προφίλ περίπου πενήντα ανήλικων χρηστών sites κοινωνικής δικτύωσης. Οι δύο συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων στο πλαίσιο της μεγάλης υπόθεσης διακίνησης πορνογραφικού υλικού «Σφυροκόπημα».
  • Στις φυλακές του Κορυδαλλού οδηγήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο ο αρχιμανδρίτης της Σπάρτης και άλλοι τέσσερις Έλληνες γιατροί και επιχειρηματίες. Σύμφωνα με φήμες, στην κατοχή του αρχιμανδρίτη βρέθηκε το σκληρότερο υλικό. Μάλιστα, τον τελευταίο μήνα, έγινε δυνατή η δημοσιοποίηση του ονόματος του κληρικού: πρόκειται για τον ιερέα Φώτη Μακρυστάθη.
  • Για την υπόθεση «Κοάλα», συνελήφθησαν το 2007 πέντε Έλληνες, ως υπεύθυνοι για την διακίνηση σκληρότατου υλικού από την Ιταλία. Εγκέφαλος της «επιχείρησης», ένας Ιταλός που δεν δίσταζε να αναμεταδίδει ζωντανά μέσω διαδικτύου τους φρικιαστικούς βιασμούς του.  
  • Από τις λίγες γυναίκες που κατηγορήθηκαν για ανάλογη δραστηριότητα ήταν η σύζυγος υψηλόβαθμου συνεργάτη Ελληνίδας υπουργού. Στην κατοχή της βρέθηκαν πέντε σκληροί δίσκοι με κάθε είδους περίπτυξη μεταξύ μικρών αγοριών και κοριτσιών.
Πίσω από την παιδοφιλία  
Τα περιστατικά αμέτρητα. Λίγοι, ωστόσο, αναλογίζονται τι κρύβεται στο μυαλό των ενόχων. Πέρα από τα οικονομικά κίνητρα των διακινητών παιδικής πορνογραφίας, όσοι «απολαμβάνουν την θέαση» του υλικού, έχουν τους δικούς τους λόγους.
«Η παιδοφιλία είναι σεξουαλική διαταραχή, η οποία οφείλεται είτε σε γενετικούς παράγοντες, είτε σε εμπειρίες που είχαν οι ίδιοι οι παιδόφιλοι στην παιδική τους ηλικία, ή απλώς εκδηλώνουν την συγκεκριμένη συμπεριφορά», μας λέει η Άρτεμις Αντωνίου, σύμβουλος ψυχολόγος και συνθετική θεραπεύτρια.
Η παιδοφιλία θεωρείται μια παραφιλία, που σύμφωνα με το επιστημονικό site PsychologyToday, συνίσταται στην μη φυσιολογική έλξη που νιώθουν οι παιδόφιλοι και σχετίζεται με φαντασιώσεις ή σεξουαλική δραστηριότητα με ανήλικα άτομα. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι παιδόφιλοι δικαιολογούν τον εαυτό τους, σκεπτόμενοι πως βοηθούν τα θύματά τους να αναπτυχθούν ή ότι απολαμβάνουν και τα ίδια την πράξη. Ωστόσο, πιέζουν τα ανήλικα θύματα να μην πουν σε κανέναν το «μυστικό» τους.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου συνίσταται στην ευαισθητοποίηση των γονέων, καθώς οφείλουν να ενημερώνουν τα παιδιά τους για τους κινδύνους που παραμονεύει το διαδίκτυο, στο οποίο είναι εκτεθειμένα. Εξαιρετικά εύστοχη είναι η καμπάνια του Savemitsos.gr, που περνάει το μήνυμα σε γονείς και παιδιά μέσω του παρακάτω πανέξυπνου video:
Αν είστε γονείς, και υποψιάζεστε πως το παιδί σας αντιμετωπίζει την ψυχολογική έστω παρενόχληση ενηλίκων μέσω του διαδικτυακού chat, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε στον χειρισμό του θέματος, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο δημοσίευμα της κ. Αντωνίου στο Iatronet.gr
Στο Facebook έχει ήδη δημιουργηθεί σελίδα με σκοπό την δημοσιοποίηση των ονομάτων των παιδόφιλων και την ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα αυτό.

Ποια είναι η δική σας άποψη για το λεπτό αυτό ζήτημα, με τις «χοντρές», όμως, συνέπειες στις παιδικές ψυχές; 

του Γιώργου Κόκουβα

Το τετράδιο ζωγραφικής ...

- Άμα μεγαλώσω, θα γίνω ζωγράφος, έλεγε πάντα η Καιτούλα.

Κι όλο έφτιαχνε στο τετράδιο της διάφορα σχέδια και γέμιζε τα φύλλα με χρώματα. Πράσινα, κίτρινα, κόκκινα και μπλε. 

Ήξερε και να τ' ανακατεύει. Να βάζει λίγο κίτρινο ή άσπρο για να ξανοίξει μια φιγούρα. Κι άμα ήθελε να τη σκουρύνει έβαζε καφέ ή μαύρο. Σαν σωστός ζωγράφος.  

Να δεις που άμα ανακάτευε το πράσινο με το μπλε, γινόταν ένα παράξενο χρώμα, πολύ παράξενο! Ήξερε πολλά τέτοια ανακατώματα στα χρώματα. Και της άρεσαν όλα τούτα τόσο πολύ, που ξεχνιόταν εντελώς. Πέρναγε ατέλειωτες ώρες σκυμμένη στο τετράδιό της. Κι η μαμά της έβρισκε την ευκαιρία να κάνει του κόσμου τις δουλειές.

- Τι είναι αυτό ; τη ρώτησε σαν πήγε κοντά της.
- Θάλασσα, δεν τη βλέπεις; Έγινε λίγο σκούρα, γι' αυτό δεν τη γνώρισες. Τι να γίνει ! Χύθηκε μέσα πετρέλαιο. Πολύ πετρέλαιο, από ένα καράβι που ναυάγησε. Γι' αυτό έχει τέτοιο χρώμα. Τα ψάρια πέθαναν όλα, δεν έμεινε τίποτα ζωντανό. Είναι μια νεκρή θάλασσα, έτσι της είπε ο μπαμπάς.

- Κι αυτό το κόκκινο τι είναι ; ξαναρώτησε η μαμά της.
- Βαρκούλα .
- Δεν ξεχωρίζει και τόσο. Γιατί δεν βάζεις κι έναν άνθρωπο μέσα ; Τι ζωγράφος θα γίνεις ;
- 'Ανθρωπος μέσα στην βάρκα, τι να κάνει; Ούτε να ψαρέψει μπορεί ούτε να κολυμπήσει σε τέτοια νερά.
- Να πάει περίπατο.
- Δεν του κάνει όρεξη, σου λέω. Δεν θέλει να κάνει βόλτα στη νεκρή θάλασσα, είπε θυμωμένη η Καιτούλα.
- Τότε να πάρει τη βάρκα του και να πάει σ' άλλη θάλασσα, καθαρότερη .
- Εύκολο σου φαίνεται να φύγει; Εδώ έχει τους δικούς του, το σπίτι του και τη δουλειά του. Τον αγαπάει τον τόπο του, καταλαβαίνεις; Πως να τα αφήσει όλα αυτά;
Κάθεται μόνος του στην παραλία και κλαίει .
- Που είναι; Εγώ δεν τον βλέπω πουθενά, είπε η μαμά της .
- Να τος, της απάντησε, και στο λεπτό τον ζωγράφισε. Κάθεται μαζεμένος και δεν φαίνεται καλά. Θυμάται τη θάλασσα όπως ήταν πριν και λυπάται που τη βλέπει τώρα έτσι.

Από βιβλίο της Γ' Δημοτικού ...

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki