Tuesday 9 November 2010

Το Τείχος των Ανθρώπων (ένα χρόνο μετά)

Στις 9 Νοεμβρίου 1989 έπεσε το τείχος του Βερολίνου, το τείχος του «αίσχους» όπως έλεγαν. Μαζί του κατέρρευσε όλο το οικοδόμημα του «υπαρκτού σοσιαλισμού». 70 χρόνια κράτησε το πείραμα και απέτυχε παταγωδώς. 
Τα επόμενα 21 χρόνια βιώνουμε τη χειρότερη μορφή του πιο επιθετικού καπιταλισμού. Ο ιμπεριαλισμός σε όλο του το μεγαλείο, η παγκοσμιοποίηση κυρίαρχη.

9 Νοεμβρίου 2010.  
Ο πλανήτης γνωρίζει δυο κρίσεις, τις μεγαλύτερες στην ιστορία του. 
Οικονομική και περιβαλλοντική. 
Ο άνθρωπος, το ευφυέστερο ον στη γη, τα κατάφερε. Μεγιστοποίησε την εντροπία του στο ζενίθ.  
Με όλα τα μέσα της επιστήμης και της τεχνολογίας στη διάθεση του, αντί να βελτιώσει την ζωή του την κατέστρεψε. 
Ολοσχερώς.
Τα πάντα ανήκουν σε λίγους. Οι πολλοί, ο συντριπτικός αριθμός των πολλών, δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Πεινάνε, πεθαίνουν, καταστρέφονται. 
Λίγοι, ελάχιστοι κατέχουν τον πλούτο και οι υπόλοιποι … παρίες. Πληβείοι της κοινωνίας. 
Στην Ινδία το πρωί το κάρο του δήμου μαζεύει τους νεκρούς από την κεντρική πλατεία του Νέου Δελχί. 
Στην Αφρική πεθαίνουν κατά χιλιάδες, κυρίως παιδιά. Πείνα, αρρώστιες πόλεμοι θερίζουν. 
Στην Κίνα συμβαίνει, λαμβάνει χώρα, διαπράττεται η μεγαλύτερη εκμετάλλευση του ανθρώπου στην ιστορία του. Ένα κρεβάτι για τρεις εργάτες. Κοιμούνται εκ περιτροπής, τα υπόλοιπα 8ωρα εργάζονται.


Η ανεξέλεγκτη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον στρέφεται εναντίον του. 
Οι φυσικές καταστροφές είναι καθημερινό φαινόμενο και οι παρίες αποδιωγμένοι σε σαθρά εδάφη σκεπάζονται από σωρούς εδάφους, πέτρας, παραπηγμάτων.

Άπειρες οργανώσεις, κάθε μορφής, συγκεντρώνουν άπειρα χρήματα για την σωτηρία του ανθρώπου και το μόνο που καταφέρνουν είναι να μετράνε θύματα. 
Οι πόλεμοι παρακολουθούνται από την τηλεόραση, οι σφαγές είναι το θέαμα και οι ειδήσεις το καλύτερο θρίλερ της μέρας.

Γιατί; 
Τι έγινε; 
Πως φτάσαμε ως εδώ; 
Όλα, πολιτικά συστήματα, οικονομικά συστήματα, επιστήμες, τεχνολογία, οργανώσεις απέτυχαν. Όλα. Όλα. Επειδή στερούνται ενός βασικού συστατικού. Στερούνται αγάπης. 
Η αλαζονεία, η απληστία είναι τα συστατικά όλων των συστημάτων μέσα στα οποία κινούμαστε. 
Ανάμεσα στους ανθρώπους υψώθηκε ένα τείχος. Τείχος μέσα στην οικογένεια, τείχος στην κοινωνία, τείχος ανάμεσά μας.
Ο κόσμος πρέπει να μάθει. 
Οι λαοί πρέπει να θυμηθούν, να θυμηθούν αυτό που γνωρίζουν καλά, ότι χωρίς την Εσταυρωμένη Αγάπη δεν υπάρχει σωτηρία. 
Δεν κάνω προσηλυτισμό, ούτε αναφέρομαι σε μια μελλοντική σωτηρία.  
Αναφέρομαι στην Εσταυρωμένη Αγάπη ως πρότυπο αγάπης, ως υπόδειγμα αγάπης. 
Αναφέρομαι στην ανιδιοτελή αγάπη. 
Στην αγάπη χωρίς σύνορα. 
Στην αγάπη με αυταπάρνηση. 
Στην αγάπη με αυτοθυσία. 
Μόνο τότε θα πετύχει ο άνθρωπος. 
Μόνο τότε θα σωθεί. 
Δεν υπάρχει τίποτε άλλο, παρά μόνο η αγάπη.

Ακολουθείστε όποιο πολιτικό, οικονομικό σύστημα θέλετε και στεριώστε το με αγάπη. 
Τότε μόνο θα έρθει η ανάκαμψη, η ανάκαμψη παντού.
Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν. 
Οι άνθρωποι πρέπει να θυμηθούν. 
Και θα μάθουν, διότι δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά μόνο την Αγάπη.

Προστασία των παιδιών απο τις αρρώστιες του χειμώνα.

Για να κρατήσετε τα παιδιά σας υγιή κατά την διάρκεια του χειμώνα πρέπει να κάνετε κάποιες βασικές και καθημερινές ενέργειες. 
Τα μικρά παιδιά είναι συνήθως πιο ευπαθή σε ιώσεις αλλά πρέπει να μην το παρακάνετε για να μην έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Εάν έχετε ένα παιδί σε παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο να είστε σίγουροι πως είναι αδύνατον να αποφύγετε κάποιες αρρώστιες. Εάν το παιδί σας αρρωσταίνει συχνά ή περάσει κάποια μεγάλη περίοδο άρρωστο προσπαθήστε να το κρατήσετε έστω στους δύσκολους μήνες εκτός σχολείου μέχρι να δυναμώσει πάλι.
Μην ξεχνάτε όμως πως και οι αρρώστιες αυτές είναι κομμάτι της παιδικής ηλικίας και θα συμβούν σίγουρα σε κάποιο βαθμό. Παρόλα αυτά η πρόληψη είναι εξίσου σημαντική με την καταπολέμηση.
Κατά την διάρκεια του χειμώνα προσέχουμε τα εξής:
  • Φροντίζετε να κάνετε όλα τα εμβόλια στην ώρα τους
  • Αφήστε το παιδί σας να κοιμηθεί πολλές ώρες καθημερινά και βάλτε το νωρίς για ύπνο.
  • Ταΐστε το με υγιεινές και φρέσκες τροφές (φρούτα, λαχανικά εποχής) πλούσιες σε βιταμίνες
  • Μάθετε του να πλένει συχνά τα χέρια του ιδίως όταν επιστρέφει σπίτι ή όταν ανταλλάσσει παιχνίδια, αντικείμενα με άλλα παιδιά, ή βρίσκετε σε κλειστούς χώρους.
  • Αερίζετε συχνά και καλά το δωμάτιο του ακόμα και όταν έχει κρύο έξω.
  • Εάν η ατμόσφαιρά του σπιτιού σας είναι ξερή χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα ή βάλτε ένας σκεύος με νερό πάνω στο καλοριφέρ τις ώρες που κοιμάται.
  • Μάθετε του να τρώει πρωινό.
  • Μην ντύνετε το παιδί σας υπερβολικά βαριά. Φορέστε του κάτι λίγο πιο βαρύ από αυτό που φοράτε εσείς. Προτιμήστε να το ντύνετε με πολλά στρώματα ρούχων γιατί παγιδεύουν ζεστό αέρα ανάμεσα τους κρατώντας το ζεστό, και μπορεί να αφαιρέσει εύκολα ένα ή δυο όταν μπαίνει σε πιο ζεστούς χώρους.
  • Προτιμήστε βαμβακερά ρούχα από μέσα και μάλλινα ρούχα εξωτερικά. Αποφύγετε τα ακρυλικά γιατί προκαλούν εφίδρωση.
  • Χρησιμοποιήστε σκουφάκι στο κρύο, γιατί η μεγαλύτερη απώλεια θερμότητας γίνεται από το κεφάλι. Καλύψτε καλά και τα αυτιά του. 
  • Εάν βγείτε έξω να έχετε πάντα ένα εναλλακτικό ζευγάρι γάντια και κάλτσες.
  • Μην φοβάστε υπερβολικά. Αφήστε το να βγει και να παίξει στο χιόνι για λίγη ώρα, ή να κάνει μια βόλτα μαζί σας εάν δεν έχει υπερβολικό κρύο. Η προσαρμογή του είναι απαραίτητη.
  • Αποφύγετε τους κλειστούς χώρους που συνωστίζονται πολλά παιδιά ή και ενήλικες όσο μπορείτε.
  • Σε περίπτωση που δείτε κάποιο σύμπτωμα αρρώστιας συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και μην δίνετε φάρμακα μόνοι σας. 

"Ανοιχτή Αγκαλιά"

«Είχε πάθει ατύχημα και είχε ράψει το χέρι της μόνη, με κλωστή»

Δεν είναι ελεημοσύνη. Δεν είναι φιλανθρωπία. Δεν  είναι τυποποίηση  της καλοσύνης  η Εθελούσια Προσφορά. Είναι ύψιστο έργο Ψυχής και Κοινωνικής ουσιαστικής και πρακτικής Αλληλεγγύης.

Όταν μάλιστα εκτελείται συντονισμένα, οργανωμένα κάτω από αυστηρούς κανόνες συνέπειας, εντιμότητας και ευθύνης , είναι έργο πνοής  που παράγει  Αγάπη και πραγματικό όφελος για τους αποδέκτες αλλά και για τους δότες. Γιατί η πεμπτουσία της  προσφοράς  μοιράζεται ανάμεσα στον προσφέροντα  και τον ωφελούμενο  ισότιμα.  Ισως η ζυγαριά να γέρνει  κατά τι πιότερο  στον προσφέροντα......

Σε  μια  ευνομούμενη πολιτεία, ο εθελοντισμός αποτελεί μοχλό κοινωνικών υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών  όπως συμβαίνει στις περισσότερες  αναπτυγμένες χώρες .

Ο θεσμός υπάρχει και στην Ελλάδα  και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις λειτουργεί υποδειγματικά  και δεν είναι κατ' ανάγκη  παλκοσένικο όπου  VIP   ισχυρές και επώνυμες  επιδεικνύουν τα μοντέλα της εποχής  ή επιβάλουν την μόδα του life style .

Aς το παραδεχτούμε  ! Δεν είναι όλα κακά  και μαύρα  .  Υπάρχουν  και «Ανοιχτές  αγκαλιές»στην  χώρα μας γιομάτες ανθρωπιά ,έτοιμες να την μοιράσουν  σε  όσους  την έχουν ανάγκη ......

Οι εθελοντές γιατροί της ακριτικής Ελλάδας

«Είχε πάθει ατύχημα και είχε ράψει το χέρι της μόνη, με κλωστή», λέει στην «Κ» η παιδίατρος κ. Αγάθη Καραγιαννίδη μιλώντας για ένα «απλό» περιστατικό που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ως μέλος των γιατρών Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά». Όπως θυμάται, η τραυματισμένη γυναίκα είχε έρθει από τη Σαμοθράκη στη Χρυσούπολη για να εξεταστεί. Τα τελευταία έξι χρόνια, η κ. Καραγιαννίδη επισκέπτεται με το σωματείο τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα, όπου οι γιατροί -αφιλοκερδώς- περιθάλπουν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας παιδιά και ενηλίκους και «η χαρά τού να προσφέρεις είναι κινητήρια δύναμη».

Φέτος, επισκέφθηκαν τη Ροδόπη, την Ξάνθη, τα Δωδεκάνησα. «Διενεργούμε περίπου επτά εκστρατείες τον χρόνο», συμπληρώνει η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Γιολάντα Βλάχου. «Διαπιστώνουμε ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι απούσα. Ο αγροτικός γιατρός δεν επαρκεί και ο ρόλος του έχει παρέλθει πλέον». Χάρη στους εθελοντές γιατρούς, έχουν διαγνωστεί νεοπλασίες σε πρώιμο στάδιο, ενώ αντιμετωπίζουν περιστατικά ορθοπεδικά, παιδοχειρουργικά, οφθαλμολογικά, οδοντιατρικά και «πολλές περιπτώσεις παιδικής παχυσαρκίας». «Μας ανησυχεί το γεγονός ότι ακόμη και σε ακριτικές περιοχές, όπως της Θράκης, η διατροφή αλλάζει προς το χειρότερο», τονίζει η ίδια.

Τα τελευταία 15 χρόνια, η «Ανοιχτή Αγκαλιά» έχει διενεργήσει περισσότερες από 55 εκστρατείες προληπτικής ιατρικής στις παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, 58.519 ιατρικές πράξεις σε παιδιά και 50.119 σε ενηλίκους, 44.500 φθοριώσεις, 5.500 υπερηχογραφήματα, 12.400 καρδιογραφήματα, 10.200 τεστ Παπ κ. ά. 

Το κλιμάκιο αποτελούν 43 γιατροί όλων των ειδικοτήτων, ενώ εντός του 2010 στην εκστρατεία τους σε Ροδόπη και Ξάνθη, οδοντίατροι, παιδοχειρουργοί, ορθοπεδικοί και άλλοι πραγματοποίησαν περισσότερες από 3.500 ιατρικές πράξεις, με τον μεγαλύτερο όγκο προληπτικών εξετάσεων να αφορά παιδιά. Αρκετές περιπτώσεις παραπέμφθηκαν στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Τα έξοδα καλύπτονται από χορηγίες. Ωστόσο, «με τα νέα φορολογικά μέτρα, προβληματίζομαι για το κατά πόσον οι χορηγοί θα έχουν την ευχέρεια να συνεχίσουν», λέει η κ. Καραγιαννίδη. Σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση παιδιών, «αρκετές φορές είναι ελλιπής, κάτι που συσχετίζεται και με το μορφωτικό επίπεδο των γονέων».

Τουλάχιστον στην περίπτωση της Ροδόπης «είναι ενθαρρυντικό να διαπιστώνουμε ότι, ενώ παλιά οι μεγάλες γυναίκες αρνούνταν επίμονα να κάνουν γυναικολογικές προληπτικές εξετάσεις, αυτό σταδιακά βελτιώνεται. Ενώ στην αρχή τις κυνηγούσαμε, τώρα έρχονται οικειοθελώς», καταλήγει η κ. Βλάχου.

Αρωγοί στις εκστρατείες στέκονται το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Γενικό Επιτελείο Στρατού, που βοηθούν στη μεταφορά των γιατρών, ενώ συνεργάζονται τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας.

Ιφιγένεια Διαμαντή
Καθημερινή 

ΣΤΟΝ ΠΗΓΑΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki