Monday 15 November 2010

Πόσο ελαιόλαδο χρειάζονται τα παιδιά την ηµέρα; Fats and Oils for Children’s Health

Ερώτηση: Πρέπει να χρησιµοποιούµε µόνο ελαιόλαδο και στα φαγητά των παιδιών; 
Πόσο λάδι πρέπει να καταναλώνουµε καθηµερινά;
(Π.Γ., Αθήνα) 
Fats and Oils for Children’s Health
Ο καθηγητής Διατροφής στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών κ. Α. Ζαµπέλας απαντά ότι το ελαιόλαδο πρέπει να αποτελεί την κυριότερη πηγή λίπους και για τα παιδιά, καθώς περιέχει πολύτιµα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την οµαλή ανάπτυξή τους (µονοακόρεστα λιπαρά, βιταµίνη Ε κ.ά.).
Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, στα πλαίσια της νέας διατροφικής πυραµίδας για παιδιά και εφήβους, συνιστά την πρόσληψη «καλών λιπαρών» από ψάρια, ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια, κυρίως ελαιόλαδο.
Σε επίσημη οδηγία της Αµερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για παιδιά άνω των 2 ετών, συνιστάται η χρήση φυτικών ελαίων και µαλακών µαργαρινών, αντί του βουτύρου.
Οι συστάσεις αφορούν τουλάχιστον 25 γραµµ. την ηµέρα (δύο κουταλιές).  

Εποµένως, η καθηµερινή σαλάτα µε ελαιόλαδο είναι πολύ σηµαντικό να εντάσσεται στο διαιτολόγιο της οικογένειας.
Στο σούπερ µάρκετ πρέπει να επιλέγουμε τρόφιµα εµπλουτισµένα µε ελαιόλαδο, προσέχοντας να είναι επίσης χαµηλά σε ζωικά λιπαρά.
 
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Επικίνδυνα εν δυνάμει τα ενεργειακά ροφήματα
Energy drinks: How safe is your blast of caffeine?

Τα ενεργειακά ροφήματα, μπορεί να είναι δημοφιλή κυρίως στη νεολαία και τους αθλητές, όμως, όπως προκύπτει από μελέτη, το καθένα από αυτά ενδέχεται να περιέχει περισσότερη καφεΐνη από ό,τι ένα φλιτζάνι καφέ. 
Επιπλέον, η ποσότητα αυτή της καφεΐνης μπορεί σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, όπως είναι το αλκοόλ, να είναι επικίνδυνη.

Energy drinks are a £1billion-a-year industry in the UK
and hugely popular among the young. But some experts
caution that the caffeine content is a potential health
risk and can bring on symptoms of a heart attack. more...

Energy drinks: Η ευεξία δεν χωρά σε ένα μπουκάλι... 

Στη Νορβηγία, τη Δανία και τη Γαλλία απαγορεύτηκαν οι πωλήσεις του Red Bull μετά από τη δημοσιοποίηση μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια κι έδειξε ότι "όταν κατανάλωσαν ταυρίνη επέδειξαν περίεργη συμπεριφορά, με συμπτώματα, μεταξύ άλλων, άγχους και αυτο-ακρωτηριασμό".
"Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ένα κοινό ενεργειακό ρόφημα μπορεί να περιέχει μέχρι ένα τέταρτο φλιτζανιού ζάχαρης και περισσότερη καφεΐνη απ΄ό,τι ένα φλυτζάνι δυνατού καφέ"
εξηγεί ο Τζον Χίγκινς της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings.

Η περιεκτικότητα καφεΐνης στα ενεργειακά ροφήματα ποικίλλει: από 70 ως 200 μιλιγκράμ ανά περίπου 450 γραμμάρια. Εν συγκρίσει, ένα φλυτζάνι που περιέχει περίπου 230 γραμμάρια καφέ μπορεί να περιέχει από 40 ως 150 μιλιγκράμ καφεΐνης ανάλογα με το πώς είναι παρασκευασμένος.

Ακόμη πιο σημαντική είναι- όπως δήλωσε ο Χίγκινς στο Reuters Health- η αλληλεπίδραση της καφεΐνης με τα συστατικά που δεν αναφέρονται συχνά στη συσκευασία, όπως το φυτικό διεγερτικό γκουαρανά, το αμινοξύ ταυρίνη και άλλα βότανα, βιταμίνες και μέταλλα. Αυτό που εμπνέει ανησυχία είναι πώς μία τέτοια αλληλεπίδραση μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, ακόμη και την ψυχική κατάσταση, ειδικά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, μαζί με αλκοόλ ή από αθλητές.

Ο Χίγκινς και οι συνεργάτες του επεξεργάστηκαν τα στοιχεία από την ιατρική βιβλιογραφία σχετικά με τα ενεργειακά ροφήματα και τα συστατικά τους κατά το διάστημα 1976-2010 και διαπίστωσαν ότι υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία καταγεγραμμένα που να αφορούν τις επιδράσεις τους.

Ορισμένες μικρής κλίμακας μελέτες, συχνά με αντικείμενο σωματικά δραστήριους νέους ανθρώπους, έχουν δείξει ότι τα ροφήματα αυτά μπορεί να αυξήσουν την πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Όμως οι αποδείξεις για πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία αυτού που το κατανάλωσε, όπως εμφράγματα, κρίσεις επιληψίας, ακόμη και θάνατος, δεν είναι καταγεγραμμένες, έγραψαν οι επιστήμονες.

Στη Νορβηγία, τη Δανία και τη Γαλλία απαγορεύτηκαν οι πωλήσεις του Red Bull μετά από τη δημοσιοποίηση μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια κι έδειξε ότι "όταν κατανάλωσαν ταυρίνη επέδειξαν περίεργη συμπεριφορά, με συμπτώματα, μεταξύ άλλων, άγχους και αυτο-ακρωτηριασμό". Τα ενεργειακά ροφήματα συχνά χρησιμοποιούνται από αθλητές για "επιπλέον ενέργεια".

Αλλά ο Χίγκινς και η ομάδα του παρατήρησαν ότι ανάλογα με το πώς η καφεΐνη και κάποια άλλα συστατικά επηρεάζουν τον οργανισμό, υπάρχει κίνδυνος τα ενεργειακά ροφήματα να προκαλέσουν σοβαρή αφυδάτωση σε όσους τα καταναλώνουν.

"Η πιθανότητα αφυδάτωσης και αυξημένης πίεσης καθιστά προτιμότερη την κατανάλωση νερού ή κάποιου ροφήματος για αθλητές, με χαμηλό βαθμό οκτανίων, που περιέχει ηλεκτρολύτες, κάποια μέταλλα και υδρογονάνθρακες", πρόσθεσε ο ίδιος.

 Όσοι δεν είναι αθλητές, δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από ένα την ημέρα, να μην το αναμιγνύουν με αλκοόλ και να πίνουν πολύ νερό μετά τη σωματική άσκηση.

  Όσοι έχουν υπέρταση δεν πρέπει να τα καταναλώνουν καθόλου και όσοι έχουν προβλήματα υγείας, όπως καρδιακά νοσήματα, να συμβουλεύονται τον γιατρό τους προηγουμένως.
 πηγή

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki