Wednesday 1 December 2010

Σινεμά για τα παιδιά και τους νέους: Νεανικό Πλάνο

Η Δημιουργική Ομάδα για την Οπτικοακουστική Επικοινωνία και Έκφραση των Νέων Ανθρώπων ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ δημιουργήθηκε το 1992 από κινηματογραφιστές, εκπαιδευτικούς και άλλους πολίτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

Κύριοι στόχοι του είναι οι ποιοτικές πολιτιστικές παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων, οι οποίες απευθύνονται κυρίως στο παιδικό και νεανικό κοινό.

Η Δημιουργική Ομάδα για την Οπτικοακουστική Επικοινωνία και Έκφραση των Νέων Ανθρώπων ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ δημιουργήθηκε το 1992 από κινηματογραφιστές, εκπαιδευτικούς και άλλους πολίτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

Κύριοι στόχοι του είναι οι ποιοτικές πολιτιστικές παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων, οι οποίες απευθύνονται κυρίως στο παιδικό και νεανικό κοινό.


Το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ διοργανώνει
:

Το
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, για την ανάπτυξη στην Ελλάδα του ποιοτικού κινηματογράφου για παιδιά και νέους.
Την Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, για τη δημιουργική έκφραση των νέων της Ελλάδας και της Ευρώπης με τη χρήση της σύγχρονης οπτικοακουστικής τεχνολογίας.

Παράλληλα και προκειμένου να στηρίξει αυτούς τους δυο θεσμούς, που είναι οι μοναδικοί με αυτό το αντικείμενο στην Ελλάδα, το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ έχει αναπτύξει τις ακόλουθες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες:


Cine ΦΙΛΙΠ
. Ένας κινηματογράφος τέχνης στο κέντρο της Αθήνας με προσανατολισμό στην προβολή παιδικών και νεανικών ταινιών.
Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη. Περισσότερες από 50 ταινίες υψηλής αισθητικής και ποιότητας για ειδικές εκπαιδευτικές προβολές και ψυχαγωγία.
School Cinema
. Εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, ημερίδες και κινηματογραφικά εργαστήρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Neaniko Plano / Subtitles
. Υποτιτλισμοί και μεταφράσεις ταινιών για υποστήριξη των δράσεών του και αντίστοιχων φεστιβάλ και διοργανώσεων στην Ελλάδα.
Εκδόσεις
. Βιβλία και φυλλάδια για την ιστορία, τη θεωρία, την αισθητική και την τεχνική του κινηματογράφου.

Επίσης, οργανώνει κάθε χρόνο πληθώρα εκδηλώσεων (κινηματογραφικά αφιερώματα, εκθέσεις κλπ.) με στόχο να συμβάλλει στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για την ανάπτυξη στην Ελλάδα προγραμμάτων που θα προωθούν την αισθητική καλλιέργεια, την καλλιτεχνική παιδεία και τη δημιουργική έκφραση των νέων. Η Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου είναι η μοναδική οργανωμένη ταινιοθήκη του είδους της στην Ελλάδα, έχει δημιουργηθεί σταδιακά τα τελευταία δέκα χρόνια από βραβευμένες ταινίες σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέους τίτλους.
 
Για παράδειγμα:
Παιδικές και Νεανικές Ταινίες : Fiction
Ο Ιταλός
, Ένα καλοκαιρινό παραμύθι, Ο κόσμος της Σοφίας, Μητρική Αγάπη, Ο μικρός άνθρωπος, Ένας μπαμπάς με είκοσι πέντε παιδιά, Μπαχ και Μπρόκολο, Ο νεαρός Άντερσεν, Ο νεαρός μάγος, H ξύλινη κάμερα
Παιδικές και Νεανικές Ταινίες : Κινούμενα Σχέδια
Strings – Το Νήμα της Ζωής
, Ο Ντέσμοντ και το τέρας του βάλτου, Ο Κιρικού και η μάγισσα, Το παιδί που ήθελε να γίνει αρκούδα, Cercleen – Μια ερωτική ποντικοϊστορία, Cercleen – Ταξιδιάρικα ποντίκια, Ένα παραμύθι για δυο κουνουπάκια
Παιδικές και Νεανικές Ταινίες : Μικρού Μήκους
Το κορίτσι και τα άλογα που χορεύουν
, Η χώρα των πουλιών
Περισσότερα στοιχεία στον δικτυακό τόπο του Νεανικού Πλάνου και του Φεστιβάλ Ολυμπίας www.neanikoplano.gr

 

Πως θα κλείσετε προβολές 
Οι εκπαιδευτικές προβολές για τα σχολεία γίνονται ύστερα από συνεννόηση στα τηλέφωνα: 210 8664030210 8664378, 210 8660951 (πρωινές ώρες), 210 8612476 (απογευματινές ώρες)
Στην Αθήνα οργανώνονται προβολές στο Cine Φιλίπ ή σε κινηματογράφο πλησίον του σχολείου.
Σε κάθε πόλη της Ελλάδας, σε αίθουσα που επιλέγεται από κοινού.
Όλες οι οργανωμένες προβολές από το Νεανικό Πλάνο γίνονται με μειωμένο εισιτήριο.

Το Μάθημα Πληροφορικής για το Γυμνάσιο

Τρια εκατομμύρια τοξικομανείς πάσχουν από AIDS

Περισσότερα από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, από τα 15,9 εκατομμύρια που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών, πάσχουν από AIDS, όπως αναφέρει η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι οροθετικοί τοξικομανείς είναι ιδιαίτερα πολυάριθμοι σε πέντε χώρες: Κίνα, Μαλαισία, Ρωσία, Ουκρανία και Βιετνάμ, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS. 
Όμως «η τάση είναι ανοδική» στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και τις περισσότερες περιοχές της Ασίας.
Στην ανατολική Ευρώπη και στην κεντρική Ασία σχεδόν το 60% των τοξικομανών έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV. Επιπλέον, σε πολλές χώρες των περιοχών αυτών η νομοθεσία στιγματίζει αυτά τα άτομα τιμωρώντας ή αποκλείοντάς τα. 
Η Διεθνής Ομοσπονδία θεωρεί ότι η πολιτική που αποκλείει τους τοξικομανείς από συμβουλευτικές υπηρεσίες και θεραπεία «συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

«Δεν υπάρχει καμία διάταξη στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που να αναφέρεται σε ανθρώπους που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών», παραδέχτηκε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Σάντια Κάενζιγκ. «Όμως τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των τοξικομανών και όσων έχουν φυλακιστεί εξαιτίας του εθισμού τους», πρόσθεσε.
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, ένας καθοριστικός παράγοντας για να εμποδιστεί η μετάδοση του ιού στους τοξικομανείς είναι η παροχή ενός «ασφαλούς μέρους» για να κάνουν χρήση, όπως οι αίθουσες που υπάρχουν στην Ελβετία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Νορβηγία, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργου. «Προγράμματα αυτού του είδους φέρνουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε άμεση επαφή με μια κοινότητα που συνήθως παραμένει κρυμμένη και περιθωριοποιημένη», τόνισε η Κάενζιγκ.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - Stories of African Children Impacted by HIV & AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 1988, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, της φονικότερης επιδημίας του σύγχρονου κόσμου που  έχει στοιχίσει τη ζωή σε 25 εκατομμύρια ανθρώπους.
Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που τόσα χρόνια καταβάλλουν οι επιστήμονες, το θανατηφόρο νόσημα, δεν έχει σταματήσει να σκοτώνει.
«Η τιμή των καινούριων φαρμάκων, που χρειαζόμαστε, προβλέπεται να εκτοξευθεί, καθώς οι δωρήτριες χώρες αποφάσισαν να αθετήσουν την δέσμευσή τους να επεκτείνουν την παροχή θεραπείας κατά του AIDS»
Ο ιός άρχισε να διαδίδεται σε όλη την Αφρικανική ήπειρο την δεκαετία του ’60 αλλά το πρώτο πλήρως εξακριβωμένο και υπό επιστημονικές μελέτες κρούσμα, εντοπίστηκε στις Η.Π.Α τον Δεκέμβριο του 1981.

Η μάχη κατά του ιού στις αναπτυσσόμενες χώρες, βρίσκεται ενώπιον μίας διπλής απειλής, που έχει ως συνέπεια την αδυναμία εφαρμογής των ενδεδειγμένων θεραπειών για το AIDS και τη ματαίωση των υποσχέσεων μίας νέας επιστήμης, υπογραμμίζει η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν αντιρετροϊκή θεραπεία από το 2000 και σήμερα περιθάλπουν περισσότερα από 160.00 άτομα που ζουν με HIV/AIDS. 
Στον αναπτυσσόμενο κόσμο πέντε εκατομμύρια άνθρωποι είναι σε θεραπεία. Αυτό αποτελεί μια σημαντική πρόοδο, όμως άλλα 10 εκατομμύρια περιμένουν ακόμα θεραπεία και θα χάσουν τη ζωή τους μέσα στα επόμενα χρόνια, αν δεν τη λάβουν.
«Η τιμή των καινούριων φαρμάκων, που χρειαζόμαστε, προβλέπεται να εκτοξευθεί, καθώς οι δωρήτριες χώρες αποφάσισαν να αθετήσουν την δέσμευσή τους να επεκτείνουν την παροχή θεραπείας κατά του AIDS», είπε ο δρ. Γκίλς βαν Κάτσεμ, ιατρικός συντονιστής των ΓΧΣ για τη νότια Αφρική και το Λεσόθο και πρόσθεσε: «Στην προσπάθειά μας να θεραπεύσουμε ασθενείς με HIV/AIDS, αισθανόμαστε ότι, ως γιατροί, έχουμε τα χέρια πισώπλατα δεμένα».

Η ιστορία ενός μολυβιού

Το παιδί κοιτούσε τη γιαγιά του που έγραφε ένα γράμμα.
Κάποια στιγμή τη ρώτησε:

- Γράφεις μια ιστορία που συνέβη σε εμάς; Και μήπως είναι μια ιστορία για μένα;

Η γιαγιά σταμάτησε να γράφει, χαμογέλασε και είπε στον εγγονό της:

- Όντως γράφω για σένα, Ωστόσο, αυτό που είναι πιο σημαντικό κι από τις λέξεις είναι το μολύβι που χρησιμοποιώ. Θα ήθελα, όταν μεγαλώσεις, να γίνεις σαν κι αυτό.


Το παιδί, περίεργο, κοίταξε το μολύβι και δεν είδε τίποτα το ιδιαίτερο.
- Αφού είναι το ίδιο με όλα τα μολύβια που έχω δει στη ζωή μου!

- Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο τον οποίο βλέπεις τα πράγματα. Το μολύβι έχει πέντε ιδιότητες, τις οποίες αν καταφέρεις να διατηρήσεις, θα είσαι πάντα ένας άνθρωπος που θα βρίσκεται σε αρμονία με τον κόσμο.


Πρώτη ιδιότητα: Μπορείς να κάνεις μεγάλα πράγματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ ότι υπάρχει ένα Χέρι το οποίο καθοδηγεί τα βήματά σου. Αυτό το χέρι το λέμε "Θεό" και Εκείνος πρέπει να σε καθοδηγεί πάντα σύμφωνα με το θέλημά Του.

Δεύτερη ιδιότητα: Πότε-πότε πρέπει να σταματάω να γράφω και να χρησιμοποιώ την ξύστρα. Αυτό κάνει το μολύβι να υποφέρει λίγο, αλλά στο τέλος είναι πιο μυτερό. Έτσι, μάθε να υπομένεις ορισμένες δοκιμασίες γιατί θα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Τρίτη ιδιότητα: Το μολύβι μας επιτρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε γόμα για να σβήνουμε τα λάθη. Κατάλαβε ότι το να διορθώνουμε κάτι που κάναμε δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά σημαντικό για να παραμένουμε στο δρόμο του δικαίου.

Τέταρτη ιδιότητα: Αυτό που έχει στην ουσία σημασία στο μολύβι δεν είναι το ξύλο ή το εξωτερικό του σχήμα, αλλά ο γραφίτης που περιέχει. Έτσι, να φροντίζεις πάντα αυτό που συμβαίνει μέσα σου.

Τέλος, η πέμπτη ιδιότητα του μολυβιού: Αφήνει πάντα ένα σημάδι. Έτσι, λοιπόν, να ξέρεις ότι ό,τι κάνεις στη ζωή σου θα αφήσει ίχνη και να προσπαθείς να έχεις επίγνωση της κάθε σου πράξης.


Του Paolo Coelho, που δημοσιεύθηκε πριν χρόνια στο περιοδικό ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 
της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ 
από proslalia

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki