Tuesday 7 December 2010

Επικίνδυνα τρία στα δέκα φωτάκια
για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Έρευνα της ΕΕ έδειξε ότι το 30% των προϊόντων για το φωτισμό των χριστουγεννιάτικων δέντρων μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά ή ηλεκτροπληξία, υπενθυμίζει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.

Σε έρευνα της ΕΕ από το Μάιο του 2007 μέχρι το Μάιο του 2009, σε 196 τυχαία δείγματα χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών το 30% εμφανίζουν εμφανή και άμεσο κίνδυνο πυρκαγιάς και ηλεκτροπληξίας, υπενθυμίζει η σχετική ανακοίνωση.


Το ΚΕΠΚΑ συστήνει στους καταναλωτές να επιλέγουν λαμπιόνια, γιρλάντες, φωτάκια, αγιοβασίληδες και άλλα διακοσμητικά είδη, που λειτουργούν, με ηλεκτρικό ρεύμα, με τις εξής προϋποθέσεις:

# Να φέρουν, πάνω στο προϊόν τη σήμανση CE, τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση, ισχύς, συχνότητα λειτουργίας ), τον τύπο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα / διαθέτη, στην Ελλάδα.
# Να συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά και να αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρείας, που διαθέτει το προϊόν ή τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου service της συσκευής.
# Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε περίπτωση χρήσης του προϊόντος, σε εξωτερικό χώρο, να αναγράφεται, σαφώς, η ένδειξη αυτή, επί της συσκευασίας και του φυλλαδίου οδηγιών χρήσης καθώς και η ένδειξη προστασίας ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40 για εξωτερικό χώρο) και να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
# Το πάχος της εξωτερικής καλωδίωσης να είναι τουλάχιστον 5mm.
# Το φις να είναι διπολικό και κανονικού μεγέθους.
πηγή

Η τιμωρία έχει τους κανόνες της
The Effects of Punishment on Children

«Η τιμωρία μπορεί να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία διαπαιδαγώγησης και κοινωνικοποίησης. 
Οφείλω ως γονιός να διδάξω το παιδί μου να σέβεται τους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς, να σέβεται τη ζωή, την περιουσία, την ακεραιότητα των υπόλοιπων ανθρώπων, αν θέλω να ενταχθεί ομαλά στο σύνολο».

Έφη Σαρηγιαννίδου-Οικογενειακή Σύμβουλος
 
The Effects of Punishment on Children


Κλικ στην αφίσα
Κλικ στην αφίσα

ΤΑ ΝΕΑ 1/9/2009

Έρχονται Χριστούγεννα! Προσοχή στην επιλογή των παιχνιδιών
Πως να διαλέξετε ασφαλή παιχνίδια για τα παιδιά σας
Keep Your Children Safe

O Άγιος Βασίλης διαλέγει ασφαλή παιχνίδια


Keep Your Children Safe

Προκειμένου τα παιχνίδια να μην αποτελέσουν αιτία ατυχημάτων πρέπει:
• Να μη δίνουμε ποτέ σε μικρά παιδιά δώρα μέσα σε πλαστικές σακούλες γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης ασφυξίας από την χρησιμοποίηση της σακούλας ως παιχνιδιού.
• Να αποφεύγουμε τα αεροβόλα ως δώρα, διότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς, ιδιαίτερα στα μάτια. Παρόλα αυτά, εάν τα παιδιά παίζουν με αεροβόλα πρέπει πάντα να φορούν προστατευτικά γυαλιά.
Επίσης, να μην ξεχνάμε:
• Όταν αγοράζουμε ποδήλατο, skate board, πατίνια ή πατίνι, καλό θα ήταν  να αγοράζουμε κράνος και ό,τι άλλο εξοπλισμό ασφαλείας απαιτείται (επιγονατίδες, καλύμματα για τους καρπούς κλπ.).
• Επιτυχημένα και χρήσιμα δώρα για τους μικρούς ποδηλάτες είναι το κουδούνι για το ποδήλατο καθώς και η ανακλαστική ζώνη και τα ανακλαστικά για τις ρόδες του.
• Εξοπλισμός ασφαλείας για αθλήματα είναι χρήσιμο δώρο για τα παιδιά που ασχολούνται με αυτά.
• Να είμαστε προσεκτικοί με τα αγαπημένα μας παλιά παιχνίδια γιατί δεν είναι πάντοτε κατάλληλα και ασφαλή για τα παιδιά μας (π.χ. παλιά οι μπογιές ήταν συνήθως τοξικές).
• Να μην παρασυρόμαστε από τις υπερβολικές ή αντίθετες με την ηλικία τους απαιτήσεις των παιδιών μας κατά την αγορά ενός παιχνιδιού γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να βρεθεί στα χέρια του παιδιού ένα παιχνίδι ακατάλληλο για αυτό.
Προσοχή στα παιχνίδια στο σπίτι:
• Τα παιχνίδια δεν πρέπει να είναι σκορπισμένα στο πάτωμα ή στις σκάλες, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος. Καλό θα ήταν να βρίσκονται πάντοτε συγκεντρωμένα σε ένα συγκεκριμένο χώρο έτσι ώστε τα παιδιά να ξέρουν πού μπορούν να τα βρουν.
• Τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση  στα παιχνίδια των μεγαλύτερων παιδιών, διότι μπορούν να αποβούν επικίνδυνα.
• Σημαντικό είναι να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιχνίδια στο σπίτι είναι στην κατάσταση που πρέπει και ότι δεν υπάρχουν σπασμένα κομμάτια που ενδέχεται να προκαλέσουν ατύχημα.
Κατά κανόνα τα παιχνίδια δίνουν χαρά στα παιδιά. Δυστυχώς, όμως, ένα παιχνίδι είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ατύχημα. Για να είναι τα παιδιά μας ασφαλή και χαρούμενα, ας διαλέξουμε για αυτά τα κατάλληλα παιχνίδια.

Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή των παιδιών.
Όλοι μας θέλουμε να δώσουμε χαρά στα παιδάκια που είναι γύρω μας χαρίζοντας τους έστω και ένα μικρό δωράκι. Τα παιχνίδια που κυκλοφορούν στη αγορά είναι εκατομμύρια. Η επιλογή πολλές φορές είναι πολύ δύσκολη. Εκείνο όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία, όταν επιλέγει κανείς ένα παιχνίδι για το παιδί, είναι αν το παιχνίδι είναι κατάλληλο για την ηλικία του και το πιο σημαντικό αν είναι ΑΣΦΑΛΕΣ για την ηλικία του. 
Σκεφτείτε μόνο τα αποτελέσματα των πιο κάτω στατιστικών.
1. Η πλειοψηφία των ατυχημάτων, αλλά και των θανάτων από παιχνίδια συμβαίνει σε παιδιά μικρότερα των 4 χρόνων.
2.Τα παιδιά 9-24 μηνών έχουν μεγάλη πιθανότητα να «στραβοκαταπιούν» μικρά αντικείμενα που περιλαμβάνει το παιχνίδι που τους χαρίσατε.

Ο Οργανισμός προστασίας του καταναλωτή της Αμερικής δίνει τις ακόλουθες οδηγίες για τον τρόπο επιλογής παιχνιδιών.

1. Διαλέξτε το παιχνίδι το οποίο να αρμόζει στις ικανότητες και τις δεξιότητες του παιδιού.
2. Τα παιχνίδια που προορίζονται για παιδάκια μικρότερα των 3 χρόνων απαγορεύεται να έχουν μικρά αντικείμενα γιατί τα παιδιά μπορεί να τα βάλουν στο στόμα, να τα καταπιούν ή και να τα «στραβοκαταπιούν».
3. Να διαβάζετε ΠΑΝΤΑ τις ετικέτες που αναφέρουν για ποιες ηλικίες προορίζεται το παιχνίδι.
4. Να διαβάζετε τις οδηγίες χρήσης και να είστε σίγουροι ότι είναι ξεκάθαρες τόσο σε σας, όσο και στο παιδί.
5. Ποτέ μην τυλίγετε τα δώρα με πλαστικό περιτύλιγμα. Μπορεί το πλαστικό να αποβεί μοιραίο για το μωρό.
6. Παιχνίδια με μακριά σχοινιά δεν κάνουν για μικρά παιδιά γιατί μπορεί να αυτοστραγγαλιστούν.
7. Ηλεκτρικά παιχνίδια να αγοράζετε μόνο σε παιδιά μεγαλύτερα των 12 χρονών.
8. Αν αγοράσετε παιχνίδι με ήχους, σιγουρευτείτε ότι αυτοί δεν είναι έντονοι.
Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού έχετε υπόψη τα ακόλουθα:

Βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας

1. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία προσπαθούν να ξηλώσουν οτιδήποτε πιάσουν στα χέρια τους και μάλιστα να το βάλουν στο στόμα. Γι αυτό σιγουρευτείτε ότι το παιχνίδι είναι καλά κατασκευασμένο και δεν μπορούν εύκολα να φύγουν κομμάτια από πάνω του (πχ οι τροχοί από το αυτοκίνητο).
2. Δεν αγοράζουμε ποτέ παιχνίδια που να έχουν μικρά κομματάκια.
3. Μην αγοράζετε παιχνίδια με μεγάλα λουριά ή μεγάλο σχοινί.
4. Ποτέ μην τους δίνετε μπαλόνια. Αν θέλετε να τους χαρίσετε ένα μπαλόνι, πρέπει πρώτα να το φουσκώσετε και μετά να τους το δώσετε.
5. Μην αγοράζετε ποτέ περπατούρες. Είναι η κύρια αιτία ατυχημάτων για παιδιά μικρότερα των 12 μηνών.
6. Μην αγοράζετε παιχνίδια που μπορεί να σπάσουν και να αφήσουν αιχμηρές γωνιές.

Για παιδιά σχολικής ηλικίας

1. Όταν αγοράζετε στο παιδί σας ποδήλατο ή οποιοδήποτε παιχνίδι που να μπορεί να το μεταφέρει πρέπει πρώτα να μάθετε το παιδί σας να το χρησιμοποιεί.
2. Αν αγοράσετε στο παιδί σας βελάκια σιγουρευτείτε ότι το άκρο τους δεν είναι σκληρό ώστε να μπορεί να τραυματίσει άλλο παιδί στο πρόσωπο.
3. Πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το δίκτυ που έχουν κάποια παιχνίδια δεν μπορεί εύκολα να αποσυνδεθεί από το υπόλοιπο παιχνίδι. Τα παιδιά μπορεί να εγκλωβιστούν μέσα σε αυτό.
4. Τα όπλα πρέπει να έχουν φανταχτερά χρώματα για να ξεχωρίζουν ότι είναι ψεύτικα.
5. Να έχετε στο μυαλό σας ότι αγοράζοντας ηλεκτρικό παιχνίδι είναι απαραίτητη η παρουσία σας όταν θα το χρησιμοποιεί το παιδί.

Τέλος να ξέρετε ότι τα πιο κάτω δεν αποτελούν παιχνίδια και καλά κάνετε να μην τα αγοράζετε στα παιδιά σας. 
1.Βεγγαλικά.
2.Ψαλίδια.
3.Μπαλόνια.
4.Περπατούρες
5.Τραπολίνι.
paidiatros

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki