Wednesday 16 February 2011

Παιδικός καρκίνος. Η «Φλόγα» των γονέων δεν σβήνει

Με ένα μήνυμα αγάπης, μέσω του κινητού τηλεφώνου μας, στο 19454, μπορούμε ως και την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου να ενισχύσουμε τις δράσεις του Συλλόγου για τα παιδιά με καρκίνο.
«Πριν από 23 χρόνια νόσησε η κόρη μου από καρκίνο. Ήταν τεσσάρων ετών. Πήγαμε για μεταμόσχευση στις ΗΠΑ, εγώ της έδωσα μυελό, αλλά δεν τα καταφέραμε. Ήταν κι άλλες εποχές τότε...».
«Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά».
Η κυρία Μαρία Τρυφωνίδη δεν το έβαλε κάτω μετά το τραγικό χτύπημα της μοίρας. Σήμερα, ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα», δίνει όλη την αγάπη της και τη φροντίδα της στα παιδιά που νοσούν από καρκίνο, τα οποία, δυστυχώς, δεν είναι λίγα. Διακόσια ογδόντα ως 300 παιδιά εκτιμάται ότι νοσούν στη χώρα μας από διάφορες μορφές καρκίνου.  
«Το εξωτερικό δεν είναι πάντα λύση» τονίζει η κυρία Τρυφωνίδη. «Στην Ελλάδα έχουμε πολύ καλό επιστημονικό προσωπικό. Οι γιατροί μας ακολουθούν κι αυτοί πρωτόκολλα που εφαρμόζονται διεθνώς».  
Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής, επτά στα δέκα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνονται καλά. «Οι λευχαιμίες έχουν τα καλύτερα ποσοστά ίασης αλλά δεν είσαι ποτέ ήσυχος» προσθέτει.  
Στη «Φλόγα», εκτός από ξενώνα, όπου φιλοξενούνται παιδιά τα οποία έρχονται από την περιφέρεια (μπορούν να φιλοξενηθούν 30 παιδιά με τον συνοδό τους), λειτουργεί και σχολείο. 
«Έχουμε νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο. Τα παιδιά δίνουν μεγάλη σημασία στα μαθήματά τους. Δεν θέλουν να μένουν πίσω. Είναι θαυμαστά αυτά τα παιδιά...» λέει η κυρία Τρυφωνίδη.  
Επίσης, υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Μπορούν εκεί να ζωγραφίσουν, να παίξουν πιάνο ή να απασχοληθούν με παιχνίδια. Συχνά πηγαίνουν εκδρομές ή σε εκδηλώσεις με πουλμανάκι του Συλλόγου.  
Από τα μέσα του 2009 λειτουργεί και το πρόγραμμα της κατ' οίκον νοσηλείας. Τις υπηρεσίες του έχουν λάβει ως σήμερα περίπου 200 παιδιά που κατοικούν στην Αττική. «Το πρόγραμμα αυτό είναι σωτήριο για τις οικογένειες που μένουν στο Λεκανοπέδιο. Η μικρότερη διάρκεια θεραπείας είναι ένα εξάμηνο αλλά τα παιδιά πρέπει να παρακολουθούνται από ειδικούς για μια πενταετία» σημειώνει.  
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου «Η Φλόγα» στέλνουν το εξής μήνυμα: «Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη σωστή ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα».  
Με ένα μήνυμα αγάπης, μέσω του κινητού τηλεφώνου μας, στο 19454, μπορούμε ως και την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου να ενισχύσουμε τις δράσεις του Συλλόγου για τα παιδιά με καρκίνο. Σε όλον τον κόσμο υπολογίζεται ότι νοσούν κάθε χρόνο 250.000 παιδιά. Από αυτά μόνο το 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Οκτώ στα δέκα παιδιά προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης και σωστής θεραπείας.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, «πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά».

www.tovima.gr
/ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki