Thursday 28 April 2011

Τα παιδιά γράφουν ιστορίες - «Ήταν κάποτε ένα παιδάκι...»

ΠΑΙ∆ΙΚΗ ∆ΙΑ∆ΙΚΤΥΑΚΗ ∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΜΕ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑ∆ΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ


«Ήταν κάποτε ένα παιδάκι που ήθελε να βγει βόλτα µε τον µπαµπά ο µπαµπάς του δεν το άφηνε και το παιδάκι προσπαθούσε να τον πείσει να βγούνε βόλτα, και τότε ο µπαµπάς του είπε όχι και το παιδάκι έβαλε τις γκρίνιες και ο µπαµπάς δεν µπορούσε άλλο και πήγαν και περάσανε φανταστικά...».

Η Ελια, ετών έξι, δεν έχει ώρα για πολλές κουβέντες. Σκυµµένη πάνω στο γραπτό της, προσπαθεί να κόψει και να κολλήσει δίπλα στις ιστορίες, που έγραψε και έστειλε ηλεκτρονικά στο (διαδικτυακό) e-περιοδικό bookbook.gr, τις εικόνες που έβλεπε στο σάιτ.

Κάθε εικόνα και µια ιστορία. Μια δική της ιστορία. Πολλές εικόνες (ανέβαιναν επί 13 ηµέρες), πολλές µικρές ιστορίες που εκείνη προσπάθησε να τις συνδέσει σε µία. Τη ρωτάς, χαµογελάει και συνεχίζει να κολλάει κοιτώντας πού και πού τη µητέρα της που είναι µέσα στην αίθουσα.
Γιατί η διαδικτυακή της επικοινωνία µε το ηλεκτρονικό περιοδικό bookbook είχε ένα ωραίο «λάιβ» φινάλε: Παιδιά, κόλλες, µπογιές, χαρτιά, µαµάδες (πάντα οι µαµάδες είναι εκεί) και δουλειά οµαδικού πνεύµατος πάνω σε ένα µεγάλοτραπέζι σε µια αίθουσα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Ο στόχος υψηλός: Η εικονογράφος Ιρις Σαµαρτζή συµβουλεύει και συµπαρίσταται στο έργο των µικρών, µε σκοπό να δηµιουργήσουν όλοι µαζί ένα βιβλίο/πολύπτυχο, το πρώτο τους οµαδικό βιβλίο.
«Το σηµαντικό»,λέει η Ειρήνη Βοκοτοπούλου (από το bookbook), «είναι ότι µέχρι να φτάσουν τα παιδιά ως εδώ είχαν ήδη δηµιουργήσειµια σχέση µετο όλο concept. Αυτό που βλέπετε τώρα είναι σαν κορύφωση µιας διαδικασίας. Από τα µέιλ δε που λάβαµε καταλάβαµε πόσο τους άρεσε...».

Μεσηµέρι στο Μουσείο. 

Τα παιδιά (από 6 ώς 13 χρονών), πριν βγάλουν κόλλες και χαρτιά, ανεβαίνουν στον πρώτο όροφο για να ξεναγηθούν πρώτα στην έκθεση «Ο,τι η τέχνη του βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών» που έστησαν οι φοιτητές του Τµήµατος Γραφικών Τεχνών, Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της Σχολής, που εδώ και χρόνια δηµιούργησε και διευθύνει η Λεώνη Βιδάλη.  

Επί της ουσίας, το παιδικό εργαστήρι ήταν η συνέχεια της έκθεσης «Ο,τι η τέχνη του βιβλίου».

Κι αυτό όχι µόνο γιατί όλες οι εικόνες που ανέβαιναν στο σάιτ του bookbook προέρχονταν από τις εργασίες των φοιτητών της Καλών Τεχνών. Αλλά και για έναν ακόµη λόγο: «Αυτό το µεγάλο τραπέζι όπου δουλεύουν τα παιδιά», όπως µας έλεγε η Λεώνη Βιδάλη, «είναι το τραπέζι της οµαδικής εργασίας που έχουµε και στην Καλών Τεχνών.

Όλα τα κάνουν οι φοιτητές γύρω από ένα τραπέζι, οµαδικά. Και αφορά όλο τον κύκλο των εργασιών που απαιτεί η τέχνη του βιβλίου. Από τα κείµενα και τις εικονογραφήσεις µέχρι την επιµέλεια και τη βιβλιοδεσία». 

τα Νέα

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki