Tuesday 26 April 2011

Τα σεξουαλικά εγκλήματα πρέπει να οδηγούν
σε αυτεπάγγελτη δίωξη

Ο βιασμός και τα σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος των γυναικών θα πρέπει να αναγνωρίζονται σε όλα τα κράτη της ΕΕ και να οδηγούν σε αυτεπάγγελτη δίωξη. Αυτό υποστήριξε το ΕΚ στο ψήφισμα του, με το οποίο ζητεί την υιοθέτηση ευρωπαϊκής οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας με βάση το φύλο.
Υγεία - Ιατρικά Νέα -
Σε ορισμένα κράτη μέλη η βία των ανδρών
κατά των γυναικών με τη μορφή του βιασμού
δεν αντιμετωπίζεται ως κολάσιμο αδίκημα
αυτεπαγγέλτως διωκόμενο.
Οι γυναίκες της Ευρώπης δεν τυγχάνουν ίσης προστασίας από τη βία, καθώς υπάρχουν διαφορές μεταξύ των εθνικών νομοθεσιών και πολιτικών των κρατών μελών, αναφέρει το ψήφισμα της εισηγήτριας Eva-Britt Svensson (Ευρ.Εν.Αριστ., Σουηδία), το οποίο εγκρίθηκε με ανάταση χειρός.
Το ΕΚ ζητεί επιμόνως από τα κράτη μέλη να
αναγνωρίσουν τη σεξουαλική βία και το βιασμό κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των περιστατικών εντός του γάμου και στενών ανεπισήμων σχέσεων και/ή όσων διαπράττονται από άνδρες συγγενείς, ως εγκλημάτων στις περιπτώσεις όπου το θύμα δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή του και να εξασφαλίσουν ότι παρόμοια αδικήματα θα οδηγούν σε αυτεπάγγελτη δίωξη. 
Θα πρέπει, επίσης, να απορρίψουν οιεσδήποτε αναφορές σε πολιτισμικές, παραδοσιακές ή θρησκευτικές πρακτικές ή παραδόσεις ως ελαφρυντικό παράγοντα σε περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των λεγομένων "εγκλημάτων τιμής" και του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.


Ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της βίας με βάση το φύλο

Το ψήφισμα ζητεί επίσης τη δημιουργία ενός μέσου ποινικού δικαίου σε μορφή οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας με βάση το φύλο. Εκτιμάται ότι ποσοστό μεταξύ 20% και 25% των γυναικών στην Ευρώπη έχουν υποστεί σωματική βία τουλάχιστον μια φορά κατά την ενήλικη ζωή τους, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 10% έχει υποστεί σεξουαλική βία υπό την απειλή χρήσης δύναμης, αναφέρει το ψήφισμα.
Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν, επίσης, ότι η παρενοχλητική παρακολούθηση θα πρέπει να θεωρείται μορφή βίας κατά γυναικών και επομένως, χρειάζεται να αντιμετωπιστεί μέσω ενός νομικού πλαισίου σε όλα τα κράτη μέλη.
Η εισηγήτρια της έκθεσης Eva-Britt Svensson, δήλωσε: 
"Οι γυναίκες είναι θύματα της βίας λόγω φύλου, αλλά θα πρέπει να σταματήσουμε να τις βλέπουμε μόνο ως θύματα. Συχνά είναι ισχυρές γυναίκες οι οποίες με μία σωστή υποστήριξη από την κοινωνία θα είναι σε θέση να οικοδομήσουν μια νέα και καλύτερη ζωή για τις ίδιες και τα παιδιά τους. Είμαι πολύ χαρούμενη που το Κοινοβούλιο συμφώνησε σήμερα ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και περιμένω με ανυπομονησία τις προτάσεις της Επιτροπής για μια στρατηγική και ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση αυτής της βίας."


Αποτροπή της εκμετάλλευσης, εξασφάλιση νομικής συνδρομής και παροχή βοήθειας στα θύματα

Το ΕΚ ζητεί από την ΕΕ και τα κράτη μέλη να θεσπίσουν νομικό πλαίσιο το οποίο θα εγγυάται στις μετανάστριες το δικαίωμα κατοχής ατομικού διαβατηρίου και άδειας παραμονής και το οποίο θα επιτρέπει την απόδοση ποινικής ευθύνης σε κάθε άτομο που προβαίνει σε αφαίρεση των εν λόγω εγγράφων.
Ζητεί, ακόμη, τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων ώστε να διασφαλίζεται η παροχή επαγγελματικής υποστήριξης στα θύματα, με μορφή συμβουλών από δικηγόρο, και η διευκόλυνση της πρόσβασης σε νομική βοήθεια που θα επιτρέπει στα θύματα να κατοχυρώνουν τα δικαιώματά τους σε ολόκληρη την ΕΕ. 
Τέλος, ζητεί την υιοθέτηση ελάχιστων απαιτήσεων όσον αφορά τον αριθμό υποδομών υποστήριξης των θυμάτων ανά 10.000 κατοίκους για θύματα βίας με βάση το φύλο.


Ανθή Αγγελοπούλου

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki