Sunday 26 June 2011

Η 26η Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
Τα αστέρια που έσβησαν νωρίς
18 Celebrities Who Died from Prescription Drugs

Η είδηση του απρόσμενου θανάτου του Χιθ Λέτζερ στα 28 του μόλις χρόνια σόκαρε τους φίλους του κινηματογράφου και τους συναδέλφους του. 
Η καριέρα του είχε αρχίσει να απογειώνεται και στο ενεργητικό του είχε ήδη μία υποψηφιότητα για Όσκαρ για την ερμηνεία του στο «Βrokeback mountain». 

Την ίδια μέρα, που ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για Όσκαρ του 2007, ο Λέτζερ βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν. Ο Λέτζερ θα γινόταν 29 αυτό τον Απρίλιο Κι οι αναφορές για τον θάνατό του από την αρχή περιλάμβαναν την παρουσία ναρκωτικών ουσιών.

18 Celebrities Who Died from Prescription Drugs
.
"Do drugs control your life? Your life. Your community. 
No place for drugs"
. 
Master of puppets Im pulling your strings
Twisting your mind and smashing your dreams
Blinded by me, you cant see a thing
Just call my name, 
`cause I'll hear you scream
Master
Master
Άρχοντας των μαριονετών τραβώ τα σχοινιά σου 
Διαστρεβλώνω το μυαλό σου και συνθλίβω τα όνειρά σου
τυφλωμένος από εμένα, δεν μπορείς να δεις το παραμικρό
Απλά φώναξε το όνομά μου, 
γιατί θα σε ακούσω να ουρλιάζεις
Άρχοντα
Άρχοντα 
Ο Λέτζερ πέθανε νέος, όπως τόσοι και τόσοι ηθοποιοί και τραγουδιστές που «έζησαν για το σήμερα» και για τους «οποίους το αύριο δεν ήρθε ποτέ», όπως λέει και το τραγούδι των Black Sabbath.
Ηταν αυτοί που δεν πρόλαβαν να φθαρούν, να γεράσουν ή να δουν το άστρο τους να δύει αργά και βασανιστικά. Πέθαναν νέοι και έμειναν για πάντα στη μνήμη αναλλοίωτοι από τον χρόνο, για πάντα είδωλα.
Ο Τζέιμς Ντιν αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του σταρ που «έφυγε» νωρίς, στα 24 του. Ο «επαναστάτης χωρίς αιτία» του Χόλιγουντ, με συχνές κρίσεις κατάθλιψης, καταχρήσεις ποτού και ναρκωτικών, λάτρευε την ταχύτητα η οποία και τον σκότωσε, όταν τράκαρε μετωπικά και πέθανε ακαριαία. 
 .
Η Μέριλιν Μονρόε, πέθανε στα 36 της. Αν και την ποθούσαν όλοι, εκείνη ένιωθε μόνη. Παρέα της τα χάπια και το αλκοόλ που τη σκότωσαν.
Ο Μπρους Λι στα 32 του από αλλεργικό σοκ εξαιτίας του παυσίπονου που του είχε χορηγηθεί. Πάντως, πέρα από την επίσημη αιτία του θανάτου έχουν κυκλοφορήσει και πλήθος σεναρίων: ότι πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, από τα ίχνη μαριχουάνας που βρέθηκαν στην νεκροψία.
Το 1982, ο Τζον Μπελούσι πεθαίνει στα 33 του χρόνια. Βρέθηκε νεκρός σε σπίτι στο Λος Αντζελες και ως επίσημη αιτία θανάτου δίνεται η κατάχρηση ναρκωτικών.
Εντεκα χρόνια αργότερα φεύγει στα 23 του μόλις χρόνια από υπερβολική δόση ηρωίνης και κοκαϊνης, ένας από τους πιο δημοφιλείς και πολλά υποσχόμενος ηθοποιός της γενιάς του, ο Ρίβερ Φοίνιξ.
Μία μόλις εβδομάδα πριν από τον θάνατο του Λέτζερ, ο Μπραντ Ρένφρο, ανερχόμενος σταρ στο Χόλιγουντ, μας αποχαιρέτησε στα 25 του. Εικάζεται πως το κοκτέιλ ηρεμιστικών και αλκοόλ ευθύνεται για τον θάνατό του.
Έναν χρόνο νωρίτερα, η Αννα Νικόλ Σμιθ, μοντέλο, ηθοποιός, πέθανε στα 39 της. Είχε χάσει τον γιο της λίγο καιρό πριν, και παρ’ όλο που είχε φέρει στη ζωή ένα κοριτσάκι, οι οικείοι της ισχυρίζονται πως δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με την ιδέα του θανάτου του γιου της. Καταρρέει σε δωμάτιο ξενοδοχείου από υπερβολική δόση χαπιών. Είχε μόλις γίνει μαμά για δεύτερη φορά.

Οι τραγουδιστές
Πολλοί είναι οι τραγουδιστές που χάθηκαν νέοι, λες και το die young γράφτηκε ειδικά για αυτούς: το 1977 σε ηλικία μόλις 42 ετών πεθαίνει ο «βασιλιάς» Ελβις Πρίσλέϊ. Αιτία θανάτου η καρδιακή αρρυθμία, ένας θάνατος που ήρθε πιο γρήγορα κυρίως λόγω της κακής διατροφής, των εξουθενωτικών ωραρίων αλλά και των χαπιών - ναρκωτικών που χρησιμοποιούσε σε μεγάλες ποσότητες. 
 .
Ο Κερτ Κομπέιν των Νιρβάνα βρέθηκε νεκρός στα 27 του στο σπίτι του στο Σιάτλ. Είχε αυτοπυροβοληθεί, μία μέρα μετά την «απόδρασή» του από κλινική αποτοξίνωσης.  Ο Κομπέιν είχε καταφύγει στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ για να αντέξει την πίεση των μίντια, αλλά και τη χρόνια κατάθλιψη που τον βασάνιζε. Στο μήνυμα που άφησε έγραφε πως «είναι καλύτερα να καείς παρά να σβήσεις».
Ο Σιντ Βίσιους (κιθαρίστας των Sex Pistols) ήταν γνήσιος εκφραστής του κινήματος του πανκ: βίαιος, αναρχικός, υπερβολικός, καταστροφικός και απαθής. Η προσωπική του φιλοσοφία «ζήσε γρήγορα, πέθανε νέος» τον οδήγησε σε μια ζωή γεμάτη καταχρήσεις, η οποία και τελείωσε στα 21 του μόλις χρόνια.
Ο Τζιμ Μόρισον των Doors πέθανε στα 27 του, από υπερβολική δόση ηρωίνης.
Ο Άντυ Γκιμπ, τραγουδιστής και νεότερος αδελφός των  Bee Gees, πέθανε στα 30 του από καρδιακό επεισόδιο, που προκλήθηκε από συνδυασμό κοκαΐνης με αλκοόλ.
Είκοσι επτά χρονών ήταν και η Τζάνις Τζόπλιν όταν βρέθηκε νεκρή σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Λος Αντζελες από υπερβολική χρήση ναρκωτικών.
Και ο Τζίμι Χέντριξ, κορυφαίος κιθαρίστας όλων των εποχών, που πέθανε στα 27 του. Ως επίσημη αιτία θανάτου προσδιορίστηκε η ασφυξία από αναρρόφηση τροφών, ωστόσο, οι συνθήκες που οδήγησαν στον στο θάνατό του περιλαμβάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki