Wednesday 8 June 2011

«Τετραπέρατα» παιδάκια: 9-12 μηνών - Games to Play with 9–12 Month old Babies

Games to Play with 9–12 Month old Babies


9-12 μηνών

Το μωρό σε αυτή τη φάση κατανοεί τη γλώσσα ακόμα κι αν δε μιλάει και προσπαθεί να επικοινωνήσει με κάθε τρόπο, αντλώντας μεγάλη ευχαρίστηση όταν παίζει μαζί σας. Συμπεριφέρεται σαν μεγάλο παιδί και προσπαθεί να σας μιμηθεί ό,τι κι αν κάνετε. Είναι γεμάτο ζωντάνια κι ενέργεια κι έχει ανάγκη από αγάπη και στοργή, πράγμα που αντλεί και από την αλληλεπίδραση που εξασφαλίζει το παιχνίδι μαζί σας.

33. Αναζητώντας τον κρυμμένο... ήχο


Πρόκειται για μια παραλλαγή του παιχνιδιού της εξαφάνισης το οποίο περιλαμβάνει και ακουστικό ερέθισμα. Πάρτε ένα μουσικό παιχνίδι, κουρδίστε το και κρύψτε το κάτω από ένα μαξιλάρι.

Πείτε «Μα που είναι η μουσική;».
Καθώς το μωρό θα κατευθύνεται προς τον ήχο, ενθαρρύνετε την αναζήτησή του.
Μόλις πλησιάσει κοντά, σηκώστε το μαξιλάρι και πείτε «Νάτο!».
Επαναλάβετε αφήνοντας την επόμενη φορά το μωρό να σηκώσει το μαξιλάρι.

Τι λέει η επιστήμη
Η μουσική βελτιώνει τη μελλοντική ικανότητα του μωρού να σκέφτεται αφηρημένα και να υπολογίζει το χώρο. Το να ακούει την πηγή του ήχου και να αναζητά την πηγή του είναι ένα καλό παιχνίδι για να αναπτύξετε την ακουστική προσοχή.

34. Παιχνίδια στο νερό

Απ’ τη στιγμή που μπορεί να καθίσει, μπορείτε να το αφήνετε λίγα λεπτά να παίζει με το νερό μέσα στο μπανάκι -πάντα υπό την επίβλεψή σας.

Δώστε του πλαστικά κυπελλάκια και δείξτε του πώς... 

να τα γεμίζει και να τα αδειάζει.
Μπορείτε ακόμα να γεμίσετε ένα μπολάκι παγάκια και να ρίχνετε κάθε φορά ένα παγάκι στο μπανάκι του μωρού δείχνοντάς του πώς να το πιάνει με το κυπελλάκι. Είναι αστείο να το βλέπετε να προσπαθεί να τα καταφέρει.

Τι λέει η επιστήμη
Τα παιχνίδια γεμίσματος-αδειάσματος βοηθούν το μωρό να εξασκηθεί όσον αφορά τις κινήσεις των χεριών του και να αναπτύξει την επιδεξιότητα του και το συντονισμό χεριών-ματιών.

35. Το παιχνίδι του πάρε-δώσε

Παίξτε με το μωρό το παιχνίδι «δίνω και παίρνω», προσφέροντάς του κάτι καινούργιο να δει και ζητώντας το πίσω μετά, όταν έχει τελειώσει την εξερεύνησή του. Αν σας το δίνει πίσω, να το επαινείτε.

Τι λέει η επιστήμη
Αν και το μωρό είναι ακόμα πολύ μικρό για να γνωρίζει την έννοια της μοιρασιάς, ένα απλό παιχνίδι όπως το να του δίνετε και να του παίρνετε κάτι οικοδομεί σιγά-σιγά αυτή την ιδέα στο μυαλό του.

36. Μέσα - έξω

Με αυτό το παιχνίδι ενισχύετε τη χωροταξική αντίληψη του μωρού. Ξεκινήστε με το μέσα-έξω, που είναι το πιο εύκολο, και συνεχίστε με το πάνω-κάτω.

Πάρτε μια χαρτοσακούλα μαναβικής και βάλτε μέσα το αγαπημένο παιχνιδάκι του παιδιού π.χ. ένα κουκλάκι.
Βοηθήστε το μωρό να βρει το παιχνίδι και να το βγάλει έξω.
Βάλτε το πάλι μέσα και παίξτε το παιχνίδι ξανά και ξανά.
Δώστε έμφαση στις λέξεις «μέσα», «έξω».

Τι λέει η επιστήμη
Τα παιχνίδια αντίληψης του χώρου εισάγουν προμαθηματικές έννοιες, που ενισχύουν τις μελλοντικές μαθηματικές ικανότητες του παιδιού.

37. Το παιχνίδι του αρακά

Τα μωρά αγαπούν να τρώνε με τα χέρια. Όταν παίρνουν με το χεράκι τροφές και τις βάζουν στο στόμα, νιώθουν ότι έχουν έλεγχο και αισθάνονται πολύ όμορφα. Το παιχνίδι αυτό βοηθάει το μωρό να αναπτύξει τη λεπτή κινητικότητα.

Βάλτε το μωρό να κάτσει στο ειδικό καρεκλάκι και απλώστε στην καθαρή επιφάνεια του τραπεζιού κομμάτια από βρασμένο καρότο και καλοβρασμένο αρακά.
Καθοδηγήστε τα χεράκια του πάνω στις τροφές και δώστε του το παράδειγμα βάζοντας μερικά κομμάτια στο στόμα σας.
Αφήστε το να πειραματιστεί μόνο του.

Τι λέει η επιστήμη
Το πράσινο και το πορτοκαλί των συγκεκριμένων λαχανικών είναι ένα καλό οπτικό ερέθισμα ενώ το μωρό εξασκείται στο συντονισμό ματιού και χεριού, καθώς προσπαθεί να συντονίσει τις κινήσεις του ώστε να βάλει μικρά κομματάκια τροφής στο στόμα.

38. Ποιος είναι αυτός;

Εκτός από το ξεφύλλισμα των πρώτων παιδικών βιβλίων, που είναι πολύ σημαντικό για το μωρό σας, γύρω στο 12ο μήνα πάρτε το φωτογραφικό άλμπουμ και καθίστε στον καναπέ κρατώντας το παιδί στην αγκαλιά σας. Θα εκπλαγείτε με όσα ξέρει.

Βρείτε μια φωτογραφία ενός μέλος της οικογένειας.
Πείτε «Να ο μπαμπάς» και δείξτε με το δάχτυλο.
Στη συνέχεια, ζητήστε απ’ το παιδί να σας δείξει πού είναι ο μπαμπάς.
Συνεχίστε να παίζετε γυρνώντας σελίδα και αναζητώντας κι άλλα μέλη της οικογένειας όπως τον παππού ή τη γιαγιά.

Τι λέει η επιστήμη
Η ενίσχυση των σχέσεων ενδυναμώνει το βιολογικό σύστημα του μωρού και μαθαίνει το παιδί να χειρίζεται τα συναισθήματά του.

39. Ο μικρός τυμπανιστής


Τα μωρά αγαπούν να χτυπούν αντικείμενα σε επιφάνειες καθώς και μεταξύ τους.

Βάλτε το μωρό στο καρεκλάκι του φαγητού και δώστε του ένα κουτάλι.
Ξεκινήστε να χτυπάτε εσείς με το κουτάλι το τραπέζι κι εκείνο θα σας μιμηθεί.
Στη συνέχεια, πείτε ένα τραγουδάκι και χτυπήστε στο ρυθμό του τραγουδιού.
Τραγουδήστε και χτυπήστε πιο γρήγορα.
Τραγουδήστε και χτυπήστε πιο σιγά.
Το μωρό θα απολαμβάνει να βλέπει πως χτυπάτε μια πιο γρήγορα και μια πιο σιγά. Μπορεί να μην καταφέρει να κάνει το ίδιο, όμως θα καταλάβει την έννοια του γρήγορα και του αργά.

Τι λέει η επιστήμη

Κάθε μουσική εμπειρία αυξάνει και βελτιώνει την αντίληψη για το χώρο, τη λογική και τη μαθηματική σκέψη.

40. Τράβα δυνατά

Ορίστε ένα παιχνίδι που βοηθάει το μωρό να καταλάβει ότι χρειάζεται να βάλει δύναμη για να τα καταφέρει. Παράλληλα, είναι μια ιδανική άσκηση για τους μυς των χεριών.

Καθίστε στο πάτωμα απέναντι από το μωρό.
Δώστε στο μωρό να κρατήσει τη μια άκρη από ένα μαντίλι.
Ξεκινήστε να το τραβάτε απαλά και δείξτε στο μωρό πως τραβώντας το το παίρνετε τελικά απ’ τα χεράκια του.
Δείξτε του στη συνέχεια πώς να το τραβήξει κι εκείνο.
Όταν ξεκινήσει να τραβά δυνατά, αφήστε το μαντίλι και πέστε κάτω (αυτό θα κάνει το μωρό να ξεκαρδιστεί).

Τι λέει η επιστήμη
Μαθαίνοντας να συντονίζει τις κινήσεις του και να ελέγχει τη δύναμή του, το παιδί θα μπορέσει να αναπτύξει πιο απαιτητικές κινητικές δεξιότητες όπως το περπάτημα.

41. Παιχνίδια - έκπληξη

Στα μωρά αρέσουν πολύ τα παιχνίδια με το στοιχείο της έκπληξης, όπως αυτό του φασουλή που πετάγεται ξαφνικά. Τέτοια παιχνίδια μπορείτε να παίξετε παντού με το μωρό. Κρατώντας τις γροθιές σας κλειστές πείτε ένα σύντομο στιχάκι και μόλις πείτε την τελευταία λέξη απελευθερώστε τους αντίχειρες.

Τι λέει η επιστήμη
Αυτού του είδους τα παιχνίδια βελτιώνουν τις οπτικές δεξιότητες και βοηθούν να αναπτυχθεί η περιέργεια. Η μεταξύ σας αλληλεπίδραση ενισχύει τη γλωσσική ανάπτυξη.

42. Πού είναι το μωρό;

Αυτό το παιχνίδι μπορείτε να το παίξετε μόνο εφόσον το παιδάκι περπατάει. Βρείτε μια φωτογραφία του μωρού και κρύψτε τη σε ορατό σημείο.

Κάντε ότι ψάχνετε να βρείτε το μωρό λέγοντας «Πού είναι ο/η... (λέμε το όνομα του μωρού); Είναι στο κρεβάτι; Είναι στο κουτί με τα παιχνίδια; Είναι στο πάτωμα; Είναι πίσω απ’ το αρκουδάκι;».
Πείτε μετά «Νάτο, είναι στο κρεβάτι!».
Επαναλάβετε βάζοντας στο ίδιο πάλι σημείο τη φωτογραφία και αφήστε το μωρό αυτή τη φορά να τη βρει.

Τι λέει η επιστήμη
Η μεταξύ σας αλληλεπίδραση και το αίσθημα ότι ανακαλύπτει κάτι κρυμμένο δίνει στο μωρό εξαιρετική ικανοποίηση. Επίσης, το εκπαιδεύετε να εκτελεί εντολές, ενώ η όλη διαδικασία έχει επίδραση στη μαθησιακή ικανότητα και στη συναισθηματική ανάπτυξη. Ακόμη, το βοηθάει στη διαδικασία αναγνώρισης του εαυτού του.

43. Κάνε ό,τι κάνω

Σε αυτή τη φάση το μωρό προσπαθεί να σας μιμηθεί ό,τι και να κάνετε. Γι’ αυτό, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να παίξετε το παιχνίδι της μίμησης μαζί του, πράγμα το οποίο μπορεί να το διασκεδάσει αφάνταστα.

Καθίστε μαζί με το μωρό στο πάτωμα.
Κάντε αστεία πράγματα και παροτρύνετε το μωρό να σας μιμηθεί.
Τινάξτε τα μαλλιά σας.
Ξαπλώστε στο πάτωμα και τινάξτε τα πόδια.
Καθίστε στα τέσσερα και κάντε το σκύλο.
Κάντε ότι είστε πουλί ή πεταλούδα κουνώντας τα χέρια.

Τι λέει η επιστήμη

Τα παιχνίδια ρόλων δίνουν την ευκαιρία στο παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του απελευθερώνοντας χημικά στον εγκέφαλο που ενισχύουν τη μνήμη.

44. Λέξεις κλειδιά

Τα τραγούδια που συνοδεύονται από κινητικές δραστηριότητες βοηθούν στην ανάπτυξη του λόγου. Παίξτε με τη φωνή σας -αυτό αρέσει πολύ στο μωρό. Η μελωδία στην ομιλία το βοηθά να μάθει πώς να χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά τη γλώσσα.

Επιλέξτε ένα αγαπημένο τραγουδάκι.
Τραγουδήστε το κρατώντας τα χεράκια του μωρού.
Μόλις πείτε την τελευταία λέξη δώστε έμφαση και χτυπήστε τα χεράκια. Π.χ.:
«Αχ κουνελάκι-κουνελάκι ξύλο που θα το ΦΑΣ (χτυπήστε παλαμάκια).
Μέσα στο ξένο περιβολάκι τρύπες να μην ΤΡΥΠΑΣ (χτυπήστε παλαμάκια)
Μη μου σουφρώνεις τη μυτούλα, μη μου κουνάς Τ’ ΑΥΤΙΑ (χτυπήστε παλαμάκια).»

Τι λέει η επιστήμη

Η μουσική οργανώνει το ρυθμό της γλώσσας. Τα μωρά έχουν γονίδια που τα βοηθούν να μάθουν μουσική και άρα του ρυθμούς από τα παιδικά τραγουδάκια αμέσως.
 

1 comment:

  1. i love these posts! Some of the issues covered here emerge when spending time with a baby so it was great to read a thorough and detailed scientific text. Thank you from the heart for featuring our blog on your top first page!

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki