Saturday 14 September 2013

Αρχαία Ελληνικά για Παιδιά Προσχολικής Ηλικίας!

... δοκιμάσαμε επιδρομές και σκλαβιές∙ αλλάξαμε θρησκεία∙ στους τελευταίους αιώνες η τεχνική επιστήμη μετασχημάτισε βασικά τη μορφή της ζωής μας∙ και όμως κρατηθήκαμε Έλληνες, με την ίδια γλώσσα‐φυσικά εξελιγμένη‐,...
Ξενίζει ο τίτλος του βιβλίου της Ειρήνης Μαυροπούλου «Διαλεχθώμεν Ελληνικώς, Νηπίων Προπαιδεία», όχι μόνο για την τόλμη και την πρωτοτυπία στη σύλληψη του θέματός του, όσο-κυρίως αυτό-για το μικρό σε ηλικία κοινό στο οποίο απευθύνεται. 
.
Η ίδια η συγγραφέας χαρακτηρίζει τη συγγραφή της ως μία «εναλλακτική πρόταση στον ποιοτική αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής», στόχος πολύ φιλόδοξος, όχι όμως ανέφικτος για μία εκπαιδευτικό με ευρύτατη επιστημονική κατάρτιση και αγάπη για το αντικείμενο της εργασίας της.
Φιλόλογος με πολυετή διδακτική πείρα και συνάμα μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η κα Μαυροπούλου με το βιβλίο της, καρπός πολύχρονης προσωπικής ενασχόλησης με την πειραματική διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και των αρχαίων ελληνικών κειμένων από το πρωτότυπο σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, έρχεται να καλύψει, με τρόπο γόνιμο, την απουσία ανάλογων συγγραφικών εγχειρημάτων. 
Η πρόθεσή της να φέρει το παιδί σ' επαφή με «την τέχνη, τον λόγο και το ήθος των αρχαίων Ελλήνων», με τις πηγές δηλαδή της πνευματικής του παράδοσης -ιδιαίτερα σε μία εποχή όπου η επιστροφή στην ανθρωπιστική παιδεία συνιστά καίριο αίτημα- διαφαίνεται κυρίως από τον τρόπο που η ίδια επιλέγει και διαρθρώνει την ύλη της, ακολουθώντας μία μέθοδο που προσεγγίζει με σεβασμό την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της ελληνικής γλώσσας και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

περισσότερα εδώ
σχετικά:

Η Ελληνική γλώσσα είναι ενιαία και ουσιαστικά αδιαίρετη χρονικά. Από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα προστέθηκαν στην Ελληνική γλώσσα μόνο ελάχιστες λέξεις. (Αντίθετα, δημιουργήθηκε μεγάλος αριθμός από σύνθετες ...
... φορές∙ δοκιμάσαμε επιδρομές και σκλαβιές∙ αλλάξαμε θρησκεία∙ στους τελευταίους αιώνες η τεχνική επιστήμη μετασχημάτισε βασικά τη μορφή της ζωής μας∙ και όμως κρατηθήκαμε Έλληνες, με την ίδια γλώσσα‐φυσικά εξελιγμένη‐, με τα ... καλλιτεχνικό αίσθημα που χαρακτηρίζει την ελληνική φυλή, δίνει στον αρχαίον Έλληνα τον πόθο και την ικανότητα να πλάσει πλήθος ιδανικές μορφές σε ό,τι καταπιάνεται με το νου, με τη φαντασία και με το χέρι: στις απέριττες μορφές ...

3 comments:

  1. αυτά είναι ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ! Μακάρι, μακάρι να γίνει πραγματικότητα, να μαθαίνουν όλα τα παιδιά Αρχαία Ελληνικά στο σχολείο "ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" :)

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki