Wednesday 1 June 2011

«Κοινωνικά Παντοπωλεία» ενάντια στην ακρίβεια

Η αυξανόμενη ανάγκη για φθηνά είδη πρώτης ανάγκης ενεργοποιεί, εκτός από Δήμους, και την ιδιωτική πρωτοβουλία
 .
«Κοινωνικά Παντοπωλεία» ενάντια στην ακρίβεια
Στο παντοπωλείο της οργάνωσης Kid & Family



Οι οικονομικές δυσκολίες και η ανεργία έχουν οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας στην αναζήτηση λύσεων ανάγκης προκειμένου να ζήσουν τις οικογένειες τους με αξιοπρέπεια. Τα «κοινωνικά παντοπωλεία», καθώς και οι διανομές τροφίμων σε φτωχούς και απόρους από εθελοντές Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αποτελούν ένα όπλο για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Μια φωλιά για 4500 Αθηναίους
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσοι άνθρωποι χωράνε μέσα σε 40 τετραγωνικά μέτρα; 4.500! Σε ένα ισόγειο στο νούμερο 28 της οδού Δράκου, κοντά στο Μετρό Συγγρού – Φιξ, χωράνε τόσοι κι άλλοι τόσοι, χάρη στους εθελοντές της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Kid &Family – Παιδί και Οικογένεια», που βρίσκονται εκεί καθημερινά για όλους τους Αθηναίους.

Και μπορεί η πρώτη εντύπωση να είναι ενός ζεστού παντοπωλείου, καθώς από τις βιτρίνες φαίνεται γεμάτο πάνες, τρόφιμα, απορρυπαντικά και παιχνίδια, στην πραγματικότητα όμως, είναι μια φιλόξενη φωλιά για παιδιά και οικογένειες. Τα μέλη από 230 τον Μάρτιο του 2010 αυξήθηκαν σε 4.500 φέτος, με προτεραιότητα σε οικογένειες ανέργων, άπορους... 
και χαμηλοσυνταξιούχους, όπως λέει η κυρία Ρουμπίνη Τερζάκη, εθελόντρια και νόμιμη εκπρόσωπος του φορέα.

Σε αυτό τον γεμάτο χώρο, λειτουργεί η «Φωλιά Στήριξης» με είδη πρώτης ανάγκης σε τιμές καθαρά συμβολικές για όλα τα μέλη, όπως βρεφικό γάλα, πάνες, τρόφιμα για όλη την οικογένεια, είδη για το σπίτι, βιβλία και παιχνίδια. «Δεν στηριζόμαστε σε χορηγίες, ούτε προσφέρουμε εκπτώσεις σε εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια, όπως γίνεται συνήθως, αλλά προϊόντα σε τιμές συνδρομής 2 - 10 ευρώ, αναλόγως ποσότητας, αποκλειστικά για την κάλυψη των πάγιων εξόδων μας. Η ετήσια συνδρομή είναι μόλις 10 ευρώ» τονίζει.
«Θέλουμε να κοιτάζουμε τα παιδιά μας στα μάτια, ξέροντας ότι μπορούμε να τους προσφέρουμε τα αναγκαία» λέει η κυρία Νατάσσα Κασσωμένου, διαζευγμένη μητέρα δύο παιδιών. Η ψυχολογική στήριξη που προσφέρεται από εθελοντές ψυχολόγους αποτελεί για εκείνη, όπως και για πολλούς άλλους, το χέρι βοήθειας που έχουν ανάγκη.
Η «Παιδική Φωλιά» εκτός από τρόφιμα προσφέρει πρωτότυπα εργαστήρια και βοήθεια στην μελέτη σε παιδιά 3 – 12 ετών, χάρη στους εθελοντές εκπαιδευτικούς. «Είναι σημαντικό να μπορείς να αφήσεις τα παιδιά σου με έμπιστους ανθρώπους, ειδικά όταν δεν υπάρχουν παππούδες, έστω για δύο ώρες, προκειμένου να καλύψεις τις υποχρεώσεις σου. Στα εργαστήρια απασχολούνται δημιουργικά και ενισχύονται στα μαθήματα που έχουν ανάγκη. Όσο για τους εθελοντές, υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη για γιατρούς και εκπαιδευτικούς» λέει η κυρία Ρουμπίνη Τερζάκη και καλεί όσους ενδιαφέρονται να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα τους www.kidsfestival.gr

Αύξηση 30% στις αιτήσεις για το «Κοινωνικό Παντοπωλείο»
Με όλα τα είδη πρώτης ανάγκης να παρέχονται δωρεάν, το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη της εταιρείας Carrefour-Μαρινόπουλος, βοηθάει κάθε εξάμηνο 200 δικαιούχους να απαλλαγούν από το βάρος του σούπερ μάρκετ. «Οι αιτήσεις που δεχθήκαμε το πρώτο τετράμηνο του 2011, ήταν κατά 30% περισσότερες από αυτές του 2ου εξαμήνου του 2010» λέει ο Πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου, κύριος Ιωάννης Σφακιανάκης.

Η παροχή βοήθειας σε 200 άτομα για ένα μόνο εξάμηνο, με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη ένα, φαίνεται πως δεν είναι αρκετή. «Βοηθούμε επίσης, 2000 άτομα μέσω διανομής προϊόντων με την στήριξη του Ιδρύματος «Τράπεζα Τροφίμων», καθώς και μέσω των καθημερινών συσσιτίων του Ιδρύματος Αστέγων. Με την αγαστή συνεργασία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, σιτίζονται 3.500 άτομα, 25% περισσότερα από πέρυσι. Έχουμε πλέον να κάνουμε με ακραίες μορφές διαχείρισης της φτώχειας» προσθέτει.

Επίσης, σε συνεργασία με ΜΚΟ, που ζητούν την υποστήριξη του Δήμου, παρέχοντας οι ίδιες τους εθελοντές τους, διενεργούν καμπάνιες για την συγκέντρωση τροφίμων και άλλων ειδών για άπορους και ανήμπορους συνανθρώπους μας. Οι ενδιαφερόμενοι για το «Κοινωνικό Παντοπωλείο», καθώς και για όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο www.kyada.gr (το χαμομηλάκι λέει: προς το παρόν ανενεργή) 
Ενώ, αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν αναπτύξει περισσότεροι από 15 Δήμοι, σε ολόκληρη την χώρα.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki