Saturday 2 July 2011

CASA PIA: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο παιδεραστίας
Casa Pia: Child Sexual Abuse Scandal

Στη Λισαβόνα ξεκίνησε για άλλη μια φορά  η  μεγάλη δίκη για παιδεραστία στην Πορτογαλία καθώς επτά άτομα προσέρχονται ενώπιον της δικαιοσύνης, επτά χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για σεξουαλικές κακοποιήσεις σε βάρος ανηλίκων που φιλοξενούνταν στο δημόσιο ίδρυμα Casa Pia

Carlos Silvino foi condenado a 18 anos de prisão.
Carlos Cruz e Ferreira Diniz a 7 anos.
Manuel Abrantes apanhou 5 anos e 9 meses.
Η δίκη, που είχε αναβληθεί αρκετές φορές, των έξι ανδρών και μιας γυναίκας που κατηγορούνται για σεξουαλικές κακοποιήσεις κατά 32 ανηλίκων, γίνεται κεκλεισμένων των θυρών σε ποινικό δικαστήριο της Λισαβόνας, για να προστατευθούν τα φερόμενα ως θύματα, μαθητές στο ίδρυμα, ορισμένα από τα οποία είναι μικρότερα των 16 ετών.  
Η υπόθεση Κάζα Πία,  πήρε το όνομά της από το ομώνυμο  δημόσιο ίδρυμα που φιλοξενεί παιδιά και εφήβους από πολύ χαμηλά οικονομικά στρώματα ή που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα. 


Η υπόθεση απασχολεί ακόμη τα πρωτοσέλιδα του πορτογαλικού Τύπου και εξακολουθεί να γίνεται πρώτο θέμα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, από το Νοέμβριο του 2002 όταν δημοσιεύτηκαν στον Τύπο μαρτυρίες φερόμενων θυμάτων.

Σύμφωνα με τους νυν επικεφαλής της Casa Pia, τουλάχιστον 100 ανήλικοι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης σε αρκετά ιδρύματα που τελούν υπό τη διοίκηση του Casa Pia. Τουλάχιστον 700 μάρτυρες έχουν καταθέσει κατά την προανάκριση. 

Casa Pia child sexual abuse scandal

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο 63χρονος
Κάρλος Κρουζ, ο πλέον δημοφιλής και καλοπληρωμένος τηλεοπτικός παρουσιαστής ψυχαγωγικών εκπομπών
στην πορτογαλική τηλεόραση,
ο Ζόρζε Ρίτο, 68 χρόνων πρώην διπλωμάτης, ένας γιατρός, ένας πρώην εργαζόμενος στο ίδρυμα, 

Casa Pia: Tribunal apelidou Carlos Silvino ("Bibi")
de "predador sexual"

Ο οδηγός Κάρλος Σιλβίνο ή "Μπίμπι".
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες κατά 10 ατόμων ότι επιδίδονταν σε σεξουαλικές κακοποιήσεις κατά ανηλίκων, αργότερα όμως, απέσυρε τις μηνύσεις κατά τριών μεταξύ αυτών, κυρίως του πρώην σοσιαλιστή βουλευτή και πρώην υπουργού Πάουλο Πεντρόζο και του διάσημου παρουσιαστή ψυχαγωγικών εκπομπών, χιουμορίστα Χέρμαν Ζοζέ.  
Σήμερα μόνο ο πρώην οδηγός του ιδρύματος Μπίμπι, κατά του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τουλάχιστον 600 περιπτώσεις σεξουαλικές βίας κατά ανηλίκων, έχει προφυλακιστεί.
Αρκετοί άλλοι κατηγορούμενοι προφυλακίστηκαν στην αρχή της προκαταρκτικής ανάκρισης και μετά αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους, εν αναμονή της δίκης τους, κυρίως οι Κρουζ και Ρίτο.


Στο πρώτο μέρος του ρεπορτάζ, συγκλονιστικές μαρτυρίες από τον Πέδρο, το βασικό μάρτυρα κατηγορίας στη δίκη. Ήταν από τα πιο μικρά θύματα που υπέστησαν την σεξουαλική κακοποίηση. 
Στο δεύτερο μέρος, οι διεθνείς διασυνδέσεις του κυκλώματος παιδεραστίας. 
Σε ένα τρίτο μέρος θα εξετάσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα, κυρίως, για τη διακίνηση πορνογραφικού υλικού με παιδιά. Μετά τις συλλήψεις προσώπων "υπεράνω υποψίας" της ελληνικής κοινωνίας, ο Μάνος Σφακιανάκης από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δείχνει πώς γίνονται οι περιπολίες της αστυνομίας στο Διαδίκτυο.

Το ρεπορτάζ στην Πορτογαλία έκανε ο Μάξιμος Κουβαράς. Κάμερα: Βαγγέλης Κουλίνος. Εταιρία παραγωγής: Fullmoon 

1 comment:

  1. ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΦΗΣΩ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΗΘΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΕΜΑΤΟ ΧΡΩΜΑΤΑ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΠΑΛΙ ΝΑ ΣΑΣ ΒΡΩ ΚΑΛΑ ΟΛΟΥΣ-ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΜΟΥ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!!!

    ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ.

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki