Sunday 3 July 2011

O Mendelson, τα πυροτεχνήματα και το τσιφτετέλι
στα χρόνια του μνημονίου

Α ρε, μνημόνιο που μας χρειάζεται! 

Γράφει ο Θόδωρος  Γαλανοπουλος 
 
Το τι μας έφερε το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο  δεν υπάρχει κανένας λόγος να το συζητάμε, είναι πασιφανές!  Αλλά, ρε γαμώτο, είναι κάτι συνήθειες νεοελληνικές που τις βλέπεις και λες; Τι άλλο χρειάζεται επιτέλους για να μας συνετίσει; 
Η απόλυτη πείνα και η κατοχή; 

Περνούσα πριν από λίγες μέρες έξω από ένα "κτήμα". 
Ξέρετε αυτά τα μέρη  της νεοπλουτίστικης γκλαμουριάς που κάνουν τις εκδηλώσεις τους καποιοι... συμπατριώτες μας, γάμους βαπτίσεις  κλπ! Βλέπω έξω, δίπλα  στο δρόμο έναν νεαρό  και κρατούσε κάτι κουτιά.
Έτσι από περιέργεια κοίταξα να δω τι είναι αυτά, και τι ήταν; Τα πυροτεχνήματα! 
Α, ρε μνημόνιο που μας χρειάζεται! 
Δεν μας φτάνανε οι μπαταρίες και οι μπαλωθιές που σκάνε κάθε μέρα από την Τρόικα και την κυβέρνηση, δεν μας φτάνανε οι μολότοφ στο Σύνταγμα και τα δακρυγόνα, πρέπει να ρίχνουμε και πυροτεχνήματα για να κάνουμε αισθητή την παρουσία της ματαιοδοξίας μας!
Τι είναι αυτά ρε παιδιά;  Ακόμα να βάλει μυαλό η Ελληνική κοινωνία;  Μικροί μεγάλοι όλοι στο καφενείο! 
Φτωχοί πλούσιοι όλοι δεξιώσεις με πυροτεχνήματα που θα πληρώσουν με δάνειο και την άλλη μέρα, ίσως δεν έχουν να πληρώσουν τη ΔΕΗ και το ενοίκιο τους! Άσε που όλες αυτές οι συνήθεις  κιτσαρίες των γάμων, γίνονται γιατί έκανε και ο γείτονας, ή ο ξάδερφος, και πρέπει να τις κάνουμε και εμείς!  
Δεξίωση με πυροτεχνήματα και ορχήστρα, που θα παίξει και το γαμήλιο εμβατήριο του Μέντελσον  μόλις έρθει η νύφη! 
Καλά ρε παιδιά δεν αφήνετε τον Μέντελσον για εκείνους που τον ξέρουν; Δεν έχει καμιά σχέση με τον Πασχάλη Τερζη και τον Καρρα! 
Αν μετά το γαμήλιο εμβατήριο ακολουθούσαν τα βαλς και οι πόλκες, θα έλεγα εντάξει, είναι τα έθιμά τους και οι μουσικές τους! 
Αλλά δεν κολλάει το γαμ…ενο το  γαμήλιο εμβατήριο, και μετά "σε πόνεσε η καρδιά μου και σε γουστάρει, θέλω τα δυο σου χέρια για μαξιλάρι"!   
Α, ρε μεσοπρόθεσμο που μας χρειάζεται!  Ο λαός μας λέει πολύ σοφά για το εύρος των οικονομικών δοσοληψιών! "Μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα σου"!  
Και εμείς δυστυχώς, και σαν χώρα και κυβερνήσεις και σαν κοινωνία, θέλαμε να πάμε να χωθούμε στα παλάτια και στα περσικά χαλιά, με τις λασπωμένες γαλότσες μας ! Βέβαια ίσως και σκόπιμα μας έφεραν σε αυτή τη θέση! Αφού μας έσπρωχναν μπροστά στη μούρη μας όλα τα δάνεια του ντουνιά, να τα πάρουμε και να τα ευχαριστηθούμε! 
Διαφημίσεις, και  τηλεφωνήματα στο σπίτι μέρα νύχτα! Έφτασε το δάνειο σας! Βρε δεν θέλω δάνειο! Όχι να το πάρετε για μια ώρα ανάγκης! Ανάγκη και κόψιμο να σε μαζέψει κοπέλα μου! 

Όσοι κατάφεραν και αντιστάθηκαν καλώς! Όλοι οι υπόλοιποι, δάνειο στο δάνειο, λες και θα ήταν δανεικά και αγύριστα! Και πάμπολλοι συμπολίτες μας έχουν δόσεις όσες και η Ελληνική οικονομία! Μέχρι τη δευτέρα παρουσία!   Δεν βλέπω όμως να συνετίζει κανέναν η κατάσταση μας! 
Γάμοι με πυροτεχνήματα και γαμήλια εμβατήρια, τούρτες τετραώροφες, και οι καλεσμένες όλες από τις κουμπάρες μέχρι τις γιαγιάδες με κάτι ντεκολτέ ίσαμε τον αφαλό, να τεστάρουν τα βλέμματα των αρσενικών! Κοιτάνε καθόλου το μπούστο μου; Και ας έχει γίνει ο μπούστος, μούστος ξινισμένος… Άστα να πάνε! Μνημόνιο που μας χρειάζεται! 

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki