Tuesday 23 August 2011

Επικίνδυνες για τα παιδικά ματάκια οι ταινίες 3D;
3-D Movies: Are They Bad for Kids' Eyes?

Από mother 
Στην πλειοψηφία τους, οι παιδικές ταινίες που παίζονται στο cinema δεν είναι πλέον απλές, μια και η προβολή τους είναι τρισδιάστατη, ενώ αντίστοιχα και στο σπίτι υπάρχει η πιθανότητα να βρίσκεται μια τηλεόραση με τέτοιες προδιαγραφές. Όμως, πόσο καλό είναι αυτό για τα μάτια ενός μικρού παιδιού; 

Could 3D TV damage our children's eyes?

Είναι γεγονός ότι, όπου παίζεται παιδική ταινία με τέτοιου είδους προβολή, οι ουρές είναι μεγάλες, αφού οι γονείς θέλουν το παιδί τους να δει όσο πιο «τέλεια» μπορεί την ταινία και με την τελευταία «λέξη» της τεχνολογίας!
Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγα εκείνα τα παιδιά –ιδιαίτερα τα μικρά- που αρνούνται πεισματικά να φορέσουν τα ειδικά γυαλιά που απαιτούνται σε τέτοιου είδους προβολές, με αποτέλεσμα να βλέπουν όλη την ταινία σε πολύ χειρότερη ποιότητα από ότι θα την έβλεπαν αν πήγαιναν σε μια συμβατική έκδοση της ταινίας.
Εκτός όμως από αυτή –την πολύ συχνή- περίπτωση, οι επιστήμονες, αλλά και οι εταιρείες κατασκευής τηλεοράσεων και παιχνιδομηχανών 3D, προειδοποιούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να επηρεαστούν σημαντικά τα ματάκια των παιδιών που δεν έχουν ακόμα κλείσει τα 6 έτη!

Οι ειδικοί πιστεύουν πως υπάρχει η πιθανότητα οι τρισδιάστατες προβολές -που στέλνουν ταχύτατα διαφορετική εικόνα στο αριστερό και στο δεξί μάτι- να επηρεάσουν την ανάπτυξη της όρασης σε μικρά παιδιά και να οδηγήσουν ακόμα και σε στραβισμό! Εκτός όμως από την ακραία αυτή πιθανότητα, η κόπωση των ματιών και η γενικευμένη κούραση, δεν αποτελούν απλά μια μικρή πιθανότητα για ένα νεαρής ηλικίας παιδί, αλλά βεβαιότητα.

Λόγω όλων των παραπάνω, είναι πολύ καλύτερα οι γονείς να συμβουλεύονται τον παιδίατρο, έτσι ώστε εκείνος να κρίνει υπεύθυνα, εάν η όραση του παιδιού μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες «προκλήσεις»! 

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki