Wednesday 24 August 2011

Τα σημάδια της αγάπης του...
Did my baby love me right away?

Από mother
Γεννήσατε, επιστρέψατε σπίτι, φροντίζετε το μωρό σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το αγαπάτε και το δείχνετε όλη την ώρα, αλλά έχει περάσει αρκετός καιρός και ακόμα δεν έχετε καταλάβει αν και εκείνο σας αγαπά! 

Did my baby love me right away?
Και όμως. Παντού υπάρχουν σημάδια ότι και εκείνο τρέφει τα ίδια αισθήματα για εσάς, απλά, εσείς δεν τα καταλάβατε.

•    Τα μωρά, μόλις λίγες εβδομάδες από τη γέννησή τους, είναι σε θέση να καταλαβαίνουν ποιος είναι αυτός που τα φροντίζει και τα περιποιείται συνεχώς. Όλες οι μαμάδες, λίγο πολύ, και μόνο από τον τόνο του κλάματος λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του παιδιού τους, αρχίζουν να καταλαβαίνουν εάν αυτό που ζητάει είναι αγκαλιά, να φάει ή αν πονάει. Και μόνο η άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες του –ακόμα και αν γίνεται εντελώς λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης- κάνει το μωρό να αισθάνεται ασφάλεια κοντά στον άνθρωπο, που βρίσκεται συνεχώς κοντά του –ως επί το πλείστον τη μητέρα του δηλαδή- με αποτέλεσμα να αποκτά μια οικειότητα με αυτό το άτομο, που αργότερα θα εκφραστεί με μεγάλη αγάπη. Το μωρό σε αυτή τη φάση «μαθαίνει» να βασίζεται στη μαμά του.   

•    Όταν πλέον το μωρό καταλάβει –από τη μυρωδιά, τις εκφράσεις του προσώπου, τον ήχο της φωνής- ποια είναι η μαμά του, αρχίζει να την επεξεργάζεται διεξοδικά, αλλά μόνο και μόνο, για να απομνημονεύσει όλα όσα αφορούν εκείνη. Δεν κοιτάει με αυτό το παράξενο βλέμμα, επειδή είναι «στριμμένο» ή επειδή δεν τη «χωνεύει», αλλά επειδή θέλει να ανακαλύψει όσα περισσότερα μπορεί για τον άνθρωπο, που το έφερε στη ζωή.  

•    Μέσα σε ένα περίπου μήνα από τη γέννησή τους, τα μωρά ανταποκρίνονται στις εκφράσεις του προσώπου της μητέρας τους! Έτσι, τα χαμόγελα, τα κρυφοκοιτάγματα και τα παιχνιδιάρικα βλέμματα από τη μεριά της μαμάς, αποκτούν εκπαιδευτική διάσταση, ακόμα και αν φαίνονται ανόητα ως μάθημα. Όλες αυτές οι εκφράσεις που συλλέγει σαν σφουγγάρι το μυαλό του παιδιού, θα αποτελέσουν τον τρόπο που αργότερα θα εξωτερικεύσει και το ίδιο τα δικά του συναισθήματα, πολύ πριν μιλήσει. Για παράδειγμα, το χαμόγελο που θα χαρίσει στη μητέρα του το μωράκι, αποτυπώνει όλο το δέσιμο και την αγάπη που νοιώθει για εκείνη!

•    Κάποια στιγμή, γύρω στο ένα έτος, το μωρό μπορεί να αρχίσει να δείχνει την αγάπη του και τον ενθουσιασμό του με …επιθετικά φιλιά! Όλο αυτό αποτυπώνει τον ενθουσιασμό του και τη στοργή του –αγνή και ακατέργαστη- στον άνθρωπο που το προσέχει και το αγαπά.

•    Βέβαια, υπάρχουν και οι κλασσικές και ολοφάνερες ενδείξεις χαράς και κλάματος κάθε φορά που η μαμά έρχεται από πολύωρη απουσία ή αντίστοιχα φεύγει για να πάει κάπου. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αιτία αυτών των εκδηλώσεων!  

•    Στη συνέχεια, όσο μεγαλώνει ένα παιδί, φαίνεται να κάνει ακριβώς ό,τι και η μαμά του. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μικρά παιδάκια μιμούνται, κατά κανόνα, τις δραστηριότητες των ανθρώπων που αγαπούν περισσότερο!

•    Φυσικά, υπάρχουν και τα παιδιά, που ενώ με όλους τους άλλους είναι αγγελούδια, με τη μητέρα τους μετατρέπονται σε μεγάλους βασανιστές. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν αγαπούν τη μαμά τους. Αντιθέτως, επειδή αισθανονται μεγαλύτερη άνεση, αγάπη και ασφάλεια μαζί της, αφήνουν ελεύθερο τον εαυτό τους… όσο και αν αυτό μπορεί να ... τρομοκρατήσει και τον πιο ψύχραιμο ενήλικα!

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki