Saturday 24 September 2011

Βυθίζεται στη φτώχεια η Νέα Υόρκη
Poverty in the United States

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ:
* ΣΤΙΣ ΗΠΑ, άποροι 46,2 εκατομμύρια κάτοικοι!
* Τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να γλιτώσουν από την οικονομική ύφεση και έτσι η φτώχεια φτάνει πλέον σε ποσοστό 30% για τα παιδιά κάτω των 18 ετών.
Ένας στους πέντε κατοίκους της πρωτεύουσας του καπιταλισμού ζει με κουπόνια φαγητού. Το εισόδημα του μέσου νοικοκυριού έχει πέσει στα επίπεδα του 1980, ενώ όλο και περισσότεροι δεν έχουν ασφάλεια υγείας

Poverty in the United States

Σε φτώχεια και κουπόνια φαγητού μεταφράζεται ο όρος "οικονομική ύφεση" για μια μεγάλη μερίδα των κατοίκων της Νέας Υόρκης, αφού σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της αμερικανικής στατιστικής υπηρεσίας στην πόλη που χτυπάει η καρδιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος ένας στους πέντε ζει κάτω από το όριο της φτώχειας!
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της έκθεσης, η φτώχεια στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε εθνικό επίπεδο, όμως η Νέα Υόρκη είναι η πολιτεία που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση από κάθε άλλη, αφού στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ από το 2009 μέχρι το 2010 τουλάχιστον 75.000 κάτοικοι πέρασαν κάτω από το όριο της φτώχειας, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των πενήτων Νεοϋορκέζων σε 1,6 εκατομμύρια και εκτινάσσοντας έτσι... 
το ποσοστό στο 20,1% του πληθυσμού της πολιτείας, που αποτελεί και το υψηλότερο από το 2000.
Όπως μάλιστα τονίζεται στην έκθεση, το άλμα του ποσοστού της ανέχειας στη Νέα Υόρκη, που είναι 1,4% μέσα σε έναν χρόνο -και συγκεκριμένα του έτους που ακολούθησε το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων και την κατάρρευση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η Lehman Brothers-, είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί στον δείκτη τα τελευταία 20 χρόνια. Ενδεικτικό είναι, επίσης, ότι το εισόδημα του μέσου νοικοκυριού για το 2010, το οποίο υπολογίζεται σε 48.743 δολάρια, με προσαρμοσμένο τον πληθωρισμό, έχει πέσει στα επίπεδα του 1980 και σε όλες τις κατηγορίες εισοδήματος νοικοκυριού έχει σημειωθεί μείωση της τάξης του 5% από το 2007.
Πλήγμα για τους νέους
Τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να γλιτώσουν από την οικονομική ύφεση και έτσι η φτώχεια φτάνει πλέον σε ποσοστό 30% για τα παιδιά κάτω των 18 ετών.
Η μελανή εικόνα της ζωής των απόκληρων της πρωτεύουσας του καπιταλισμού ολοκληρώνεται από το στοιχείο ότι περίπου 1,8 εκατ. πολίτες της Νέας Υόρκης (ένα στα πέντε νοικοκυριά) στηρίζεται πλέον εξ ολοκλήρου σε κουπόνια φαγητού, ενώ ολοένα και περισσότεροι δεν έχουν ασφάλεια υγείας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν μειωθεί και οι τιμές για στέγη έχουν πέσει κατακόρυφα.
Τα στοιχεία που συμπληρώνουν απόλυτα την εικόνα είναι πως μόλις το 20% των Νεοϋορκέζων έχει μέσο εισόδημα 371.754 δολάρια τον χρόνο και ένα άλλο 20% έχει εισόδημα 9.845 δολάρια τον χρόνο.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Άποροι 46,2 εκατομμύρια κάτοικοι!
Σε εθνικό επίπεδο η ετήσια έκθεση της αμερικανικής στατιστική υπηρεσίας υπολόγισε ότι το ποσοστό των Αμερικανών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας για το 2010 είναι 15,1% και αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, αφού το ποσοστό σε πραγματικούς αριθμούς είναι 46,2 εκατ. άνθρωποι! Ένα άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι επιπλέον έχασαν την ασφάλιση υγείας από τους εργοδότες τους σε έναν χρόνο, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που δεν έχουν ασφάλιση να ανέρχεται σε 49,9 εκατ., που είναι και ο μεγαλύτερος της τελευταίας 20ετίας.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki