Thursday 13 October 2011

ΑμεΑ: Τα μεγαλύτερα Θύματα της Κρίσης

Η λιτότητα δεν κάνει εξαιρέσεις. Κάποιες από τις περικοπές οι οποίες καταργούν κατοχυρωμένες κοινωνικές παροχές για τους ανθρώπους με αναπηρία έχουν ήδη εφαρμοστεί και άλλες βρίσκονται «προ των πυλών».

Πριν από 3 μήνες αναθεωρήθηκε η χρηματοδότηση
για τα αναπηρικά καροτσάκια...
Ενδεικτική μαρτυρία
Ο 25χρονος Μανώλης είναι παραπληγικός και ζει στο Ηράκλειο Κρήτης. Πριν από μισό χρόνο τελείωσε τις σπουδές του στην Πληροφορική αλλά δυσκολεύεται να βρει μια δουλειά, ιδίως προσβάσιμη.
Μιλώντας στο tvxs.gr, αναφέρεται στην περικοπή παροχών οι οποίες θίγουν τους ανθρώπους με προβλήματα κινητικής αναπηρίας, με σοβαρές επιπτώσεις για τη ζωή τους. Διευκρινίζει πως αυτές έχουν ήδη εφαρμοστεί εδώ και ένα χρόνο στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και πλέον σήμερα προωθούνται στο ΙΚΑ:

«Εδώ και περίπου 12 μήνες έχουν σταματήσει την επιδότηση των φαρμάκων για την ενίσχυση της στυτικής λειτουργίας, τα οποία είναι απαραίτητα για ανθρώπους που έχουν χτυπήσει και έχουν υποστεί βλάβη στα όργανά τους. Αρχικά παρέχονταν δωρεάν. Τώρα, πρέπει να τα πληρώνουμε (τα 4 χάπια κοστίζουν περίπου 50 ευρώ).
Πριν από 3 μήνες αναθεωρήθηκε η χρηματοδότηση για τα αναπηρικά καροτσάκια, τα αμαξίδια ηλεκτρικού τύπου, τα γερανάκια κλπ. Πλέον, παρέχονται 900 ευρώ (από 2.000 ευρώ) για ένα τυπικό καρότσι το οποίο κοστίζει 3-4.000 ευρώ.
Επιπλέον, μειώθηκε το ποσό που καλύπτει την αγορά μαξιλαριού κατακλίσεων με αεροκυψέλες, το οποίο κατανέμει ορθολογικά τα σημεία στήριξης του σώματος πάνω στη βάση του καθίσματος  (αντί για 600 ευρώ, χρηματοδοτείται με 200 ευρώ), κάτι πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι άνθρωποι με παραπληγία ή τετραπληγία που δεν μπορούν να διασφαλίζουν αυτό το μαξιλάρι αναγκάζονται να κάνουν θεραπεία κατακλίσεων μένοντας κατά μέσο όρο 2 μήνες στο κρεβάτι. Αυτό με τη σειρά του κοστίζει πολύ περισσότερο στα ταμεία.
Παράλληλα, έχουν περικοπεί απαραίτητα προϊόντα για την τουαλέτα (καθετήρες, ουροσυλλέκτες κλπ). Αρχικά δικαιολογούνταν όλα. Τώρα μπήκε όριο της τάξης των 540 ευρώ το μήνα, το οποίο δεν αρκεί. Χωρίς -για παράδειγμα- καθετήρες (5 ευρώ έκαστος), με τις ουρολοιμώξεις τις οποίες θα αντιμετωπίζει κανείς, μέσα σε 5 χρόνια θα είναι πλέον νεφροπαθής. Γεγονός που επίσης σε τελική ανάλυση θα κοστίσει περισσότερο στο κράτος.
Συνολικά, σε προσωπικό επίπεδο, χρειάζομαι κάθε μήνα υλικά που κοστίζουν 500 ευρώ. Από τη στιγμή που θα εφαρμοστούν οριστικά και στο ΙΚΑ οι περικοπές οι οποίες έχουν εξαγγελθεί, θα πρέπει να διαθέτω ο ίδιος 250 ευρώ παραπάνω. Τα παραπάνω είναι μόνο κάποια παραδείγματα, τα οποία δεν επεκτείνονται σε άλλες κατηγορίες, όπως οι διαβητικοί (βάζουν όρια σε μετρήσεις σακχάρου, ινσουλίνες κ.ά.) κλπ.
Πριν από την τελική εφαρμογή των περικοπών, είναι σε εξέλιξη μια διαβούλευση ανάμεσα στη Συνομοσπονδία και το ΙΚΑ. Συν τοις άλλοις, ασκούνται πιέσεις από εμπλεκόμενες εταιρείες. Η αλήθεια είναι πως τα υλικά που χρειαζόμαστε «περνούν» από διάφορους μεσάζοντες με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να εκτοξεύονται οι τιμές τους. Θα μπορούσε, λοιπόν, το ίδιο το ΙΚΑ να εισάγει τα προϊόντα και εμείς να τα προμηθευόμαστε απευθείας από εκεί -άρα, για παράδειγμα, ο καθετήρας θα μπορούσε να κοστίζει 2 αντί για 5 ευρώ. Δεν θα πρέπει να «πληρώνουμε» εμείς το γεγονός ότι κάποια υλικά είναι υπερκοστολογημένα, όπως λέγεται. Αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε για τα πάντα (μετακινήσεις και ό,τι άλλο). Ας μην φτάσουμε στο σημείο να πληρώνουμε και για να πηγαίνουμε στην τουαλέτα.»
 

Η θέση της ΕΣΑμεΑ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης χαρακτηρίζει στο tvxs.gr κρίσιμες αυτές τις ώρες για το
αποτέλεσμα της διαβούλευσης η οποία είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να μπει «φρένο» στις περικοπές που θίγουν παροχές για τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης: τα ΑμεΑ.

Ο ίδιος διαμηνύει: «Ένα είναι σίγουρο. Αν δεν πράξουν ό,τι πρέπει για στοιχειώδη ζητήματα που αφορούν σε ανθρώπους, για παράδειγμα, με κινητική αναπηρία, τότε η Συνομοσπονδία θα απαντήσει με πολύ σκληρή κινητοποίηση. Διότι, πλέον, θα πρόκειται για τη διασφάλιση της ελάχιστης ποιότητας ζωής».

Ημέρα κατά της Τύφλωσης

Η σημερινή ημέρα είναι παγκοσμίως αφιερωμένη στην καταπολέμηση της τύφλωσης. Σχεδόν 180.000.000 άνθρωποι ανά την υφήλιο εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης. Περίπου 40-45 εκατομμύρια είναι τυφλοί. Από εκείνους, 1,5 εκατομμύριο είναι παιδιά. Δεδομένης της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού, τα ποσοστά αναμένεται να αυξηθούν.
Περίπου το 80% των τυφλών είναι άνω των 50 ετών και τα 2/3 είναι γυναίκες. Θεωρείται ότι το 80% των αιτιών τύφλωσης μπορεί να αποφευχθεί, το 20% να προληφθεί και το 60% να θεραπευθεί. Το 90% των τυφλών εντοπίζεται σε χώρες με περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Όπως αναφέρει το Ιατρικό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας Athens Vision, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ,κάθε 5 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος τυφλώνεται. Κάθε 1 λεπτό τυφλώνεται ένα παιδί. Η πιο συχνή αιτία τύφλωσης παγκοσμίως είναι ο καταρράκτης με ποσοστό 47,8% και ακολουθούν το γλαύκωμα με 12%, η εκφύλιση ωχράς κηλίδας με 8,7%, ο διαβήτης με 4,8% και λοιμώξεις όπως το τράχωμα και οι παρασιτώσεις.
Ανάμεσα στις τραγικές επιπτώσεις της τύφλωσης είναι η εκδήλωση κατάθλιψης, ενώ μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων οι οποίοι πλήττονται πεθαίνουν 3-4 χρόνια αργότερα, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινότητας. 

Το Ινστιτούτο προσφέρει μία δωρεάν οφθαλμολογική εξέταση σε άτομα που το έχουν ανάγκη 
Ιατρικό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας Athens Vision - 
Κεντρικό: Λεωφ. Συγγρού 328-330, 176 73 
Καλλιθέα - Τηλ.Κέντρο: 210-95.95.215 / Fax: 210-95.15.120 - Αμαρουσίου: Λ. Κηφισίας 76 & Πάρνωνος, 151 25 Μαρούσι (είσοδος από την οδό Πάρνωνος)
Τηλ.: 210 61 25 325 
Fax: 210 61 22 570 

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki