Wednesday 28 December 2011

Βασιλόπιτα αφράτη και αρωματική!!

Βασιλόπιτα ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται σε ορισμένες χώρες από τους χριστιανούς παραμονές της Πρωτοχρονιάς και κόβεται (μοιράζεται) λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος.

περισσότερα...

Vasilopita - Greek Saint Basil's New Year's Cake 

Βασιλόπιτα με ξύσμα πορτοκαλιού
Orthodox Christmas Recipes
Υλικά

  • 5 μεγάλα αυγά (χωρίζουμε κρόκους από ασπράδια)
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1/2 κ.γλ. φρέσκο σουρωμένο χυμό λεμονιού
  • 250 γρ. ανάλατο βούτυρο
  • 3/4 φλιτζ φρέσκο γάλα
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • ξύσμα και χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 1 φλιτζ. αλεσμένα φουντούκια ή ασπρισμένα αμύγδαλα
  • 1/2 κ.γλ. κρυστάλλους μαστίχας αλεσμένους σε γουδί μαζί με μία πρέζα ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη ή νιφάδες μαύρης σοκολάτας
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γλ. φουσκωτό μπέικιν πάουντερ
  • άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς C. Καλύπτουμε μία φόρμα με διάμετρο 30 εκ. με λαδόκολλα. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια της λαδόκολας και τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας.
  2. Μαρέγκα: Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε 1/2 φλιτζ. ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού, δυναμώνουμε την ταχύτητα σε μέτρια προς δυνατή και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα. Την αφήνουμε στην άκρη.
  3. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσει το μείγμα (περίπου 5-7 λεπτά). Προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν, συνεχίζοντας το χτύπημα μετά από κάθε προσθήκη. Ρίχνουμε και τα υγρά (χυμό πορτοκαλιού, κονιάκ, γάλα), συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε τα αρωματικά (ξύσμα πορτοκαλιού και μαστίχα) και στη συνέχεια τους ξηρούς καρπούς με τη σοκολάτα κι ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
  4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  5. Με μια λαστιχένια σπάτουλα (μαρίζ) διπλώνουμε τη μαρέγκα και το αλεύρι σε δόσεις μέσα στο μείγμα των κρόκων, εναλλάξ.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, ελέγχοντας από τη μία ώρα και πέρα το ψήσιμο με τον κλασικό τρόπο (βυθίζοντας στο κέντρο του κέικ ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα, η οποία πρέπει να βγει καθαρή).
  7. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει σε μία σχάρα.
  8. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή γαρνίρουμε με γλάσο - λευκό ή σοκολατένιο. 

2 comments:

  1. χρονια πολλα..θα την δοκιμασω και θα σας πω..καλη χρονια..

    ReplyDelete
  2. Καλή Πρωτοχρονιά Μαρία της χειροτεχνίας :-)

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki