Thursday 29 December 2011

Ασφαλείς Γιορτές με Ασφαλή Παιχνίδια

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι η περίοδος όπου η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών καταναλωτών ζητά για δώρο από τους γονείς, τους συγγενείς και τον Άι-Βασίλη κάποιο παιχνίδι. 

Φυσικά, δε θέλετε τα παιδιά σας να τραυματιστούν
παίζοντας με τα παιχνίδια που τους αγοράσατε.
 Γι’ αυτό να θυμάστε πως επειδή βρίσκεται ένα παιχνίδι στα ράφια ενός καταστήματος δε σημαίνει πως το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ασφαλές και κατάλληλο για το παιδί σας. 

Για να αποφύγετε ατυχήματα που συνδυάζονται με παιχνίδια, το δ - Ε.ΚΑΤ.Ο. προσφέρει κάποιες συμβουλές ασφαλείας. Διαβάστε την παρακάτω λίστα για να πάρετε μια ιδέα:

Λίστα ασφαλείας παιχνιδιών:
Ελέγξτε την ετικέτα: Κοιτάτε πάντα για το όριο ηλικίας και τις προειδοποιήσεις ασφαλείας. Όταν αγοράζετε παιχνίδια για παιδιά κάτω των τριών (3) ετών, ελέγξτε αν υπάρχει προειδοποίηση για επικίνδυνα μικρά αντικείμενα. Αυτό το σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί τα βρέφη 8-10 μηνών έχουν την τάση να βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους.
Ελέγξτε το παιχνίδι: Ψάξτε για μυτερά ή κοφτερά σημεία ή επικίνδυνα σημεία που προεξέχουν. Μερικά παιχνίδια που βγάζουν έντονους θορύβους θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στην ακοή των παιδιών. Βεβαιωθείτε ότι τα λούτρινα ζωάκια και οι κούκλες είναι καλοφτιαγμένες‑ελέγξτε για μικρά διακοσμητικά στολίδια που θα μπορούσαν να αποκοπούν και να προκαλέσουν ασφυξία.
Ελέγξτε για μικρά αντικείμενα: Επειδή τα μικρά αντικείμενα, μπορούν πολύ εύκολα να πνίξουν ένα βρέφος 8-10 μηνών, τα μικρά αντικείμενα είναι απαγορευμένα από τα παιχνίδια για παιδιά μέχρι τριών (3) ετών. Παρόλα αυτά είναι προτιμότερο να ελέγχετε και εσείς οι ίδιοι το παιχνίδι πριν το αγοράσετε. Εξάλλου πόσο μικρό είναι το πολύ μικρό; Οι ειδικοί στην ασφάλεια παιχνιδιών λένε ότι μπορείτε να ελέγξετε τα παιχνίδια σας με ένα κύλινδρο από χαρτί υγείας. Αν το παιχνίδι χωράει στον σωλήνα τότε μπορεί εύκολα να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα.
Σκεφτείτε όλη την οικογένεια πριν αγοράσετε ένα παιχνίδι: Ένα παιχνίδι που είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό για ένα παιδί δέκα (10) ετών, μπορεί να είναι ακατάλληλο, ακόμη και θανατηφόρο για ένα νεότερο αδερφάκι. Για παράδειγμα, τα μπαλόνια δεν θα έπρεπε να δίνονται σε παιδιά κάτω των οκτώ (8) ετών. Ξεφουσκωμένα μπαλόνια ή κομμάτια από σκασμένα μπαλόνια είναι πολύ πιθανό να γίνουν αιτία ασφυξίας ή πνιγμού.
Αφαιρέστε όλα τα υλικά συσκευασίας: Αυτό πρέπει να γίνεται αμέσως μόλις ανοίξει το παιδί το δώρο του. Πλαστικές σακούλες, μπαλάκια αφρού, σχοινιά, κορδέλες και καρφιά ή ίνες μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνες για τα μικρά παιδιά.
Κατάλληλη διατήρηση και αποθήκευση: Φροντίστε να κρατάτε τα παιχνίδια που προορίζονται για μεγάλα παιδιά σε μέρος που τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση για να τα πάρουν. Μάθετε στα παιδιά σας να μαζεύουν τα παιχνίδια τους μόλις τελειώσουν το παιχνίδι. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τυχαία παραπατήματα και πεσίματα.
Επιθεώρηση ρουτίνας: Κάθε λίγους μήνες ελέγχετε τα παιχνίδια των παιδιών σας για σπασμένα αντικείμενα, αιχμηρές εγκοπές ή οδοντωτά άκρα. Επιδιορθώστε ή πετάξτε οτιδήποτε είναι χαλασμένο αμέσως.
Επιθεώρηση από ενήλικα: Βεβαιωθείτε ότι έχετε μάθει στα παιδιά σας πώς να χρησιμοποιούν με ασφάλεια ένα παιχνίδι. Και υπενθυμίστε στις νταντάδες των παιδιών τη σπουδαιότητα του ασφαλούς παιχνιδιού. Να θυμάστε: μερικά παιχνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά, όπως σετ χημείας ή ηλεκτρικά τρένα, χρειάζονται την εξ επαφή επίβλεψη ενός ενήλικα.
Μερικά λόγια για τα ποδήλατα, τα πατίνια και τα μηχανάκια: Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Επιτροπή Προστασίας Καταναλωτικών Προϊόντων (U.S. Consumer Product Safety Commission ­CPSC) πάνω από 500,000 άνθρωποι κάθε χρόνο στη χώρα τους, νοσηλεύονται στις πτέρυγες των επειγόντων περιστατικών, από ατυχήματα με ποδήλατα, πατίνια ή μηχανάκια. Αυτά τα ατυχήματα είναι υπεύθυνα για περισσότερες από 200 ζωές νέων παιδιών – το 50% των θανάτων αυτών οφείλεται κατά κύριο λόγο σε χτυπήματα στο κεφάλι. Έρευνα έδειξε ότι όταν οι αναβάτες τέτοιων οχημάτων φορούν κράνος μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού στο κεφάλι σε ένα πιθανό ατύχημα μέχρι και 85%.
Ο εξοπλισμός ασφαλείας είναι τόσο σημαντικός για έναν αναβάτη όσο και το όχημα του, είτε αυτό είναι ποδήλατο, είτε πατίνι, είτε μηχανάκι. Η Αμερικάνικη Ε.Κ.Π.Κ. λέει ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι θα έχουν ατύχημα με το μηχανάκι τους. Μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που χτυπούν με ποδήλατο ή πατίνι είναι κάτω των δεκαπέντε (15) ετών ενώ τα παιδιά που χτυπούν με μηχανάκι είναι συνήθως κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών και μεγάλο ποσοστό αυτών των ατυχημάτων είναι θανατηφόρο.
Οι ειδικοί λένε ότι τα δύο τρίτα των ατυχημάτων θα μπορούσαν να προληφθούν ή και να μειωθούν σημαντικά αν τα παιδιά που ήταν αναβάτες χρησιμοποιούσαν και εξοπλισμό ασφαλείας –κράνος, επιγονατίδες και μαξιλαράκια για τους αγκώνες. Συνεπώς εάν δίνεται ένα ποδήλατο, πατίνι ή μηχανάκι για δώρο στα παιδιά σας βεβαιωθείτε ότι συνοδεύεται από τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας.

Γράφει ο: ΆρθροΓΡΑΦΩ

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki