Tuesday 13 September 2011

Emily Baldry: 5χρονηβρετανίδα ανακάλυψε αμμωνίτη 160 εκατ. ετών!! - Girl, 5, unearths 160million-year-old fossil...

Ήταν... οπλισμένη με ένα φτυαράκι για να φτιάξει κάστρα στην άμμο. Αλλά όχι για να κάνει αρχαιολογικές ανασκαφές. 
Κανείς δεν περίμενε επομένως από την πεντάχρονη Εμιλι Μπάλντρι να ξεθάψει ένα σπάνιο ορυκτό που πιστεύεται ότι είναι περισσότερο από 160 εκατομμυρίων ετών.
Η Εμιλι όμως έφερε πράγματι στο φως έναν αμμωνίτη σκάβοντας στο έδαφος του Κότσγουολντ Γουότερ Παρκ στο Γκλόσεστερσαϊαρ της Βρετανίας.
Digging deep: Five-year-old Emily Baldry, pictured here
with her father Jon and paleontologist Neville Hollingworth,
dug up a giant 160 million-year-old fossil at the Cotswold
Water Park in Gloucestershire using a plastic spade

Ο «Οδυσσέας των ορυκτών», όπως αποκαλείται επίσης αυτός ο αμμωνίτης, που έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 40 εκατοστά είναι το κέλυφος ενός μαλακίου που ζούσε στους ωκεανούς κατά τη διάρκεια της Ιουράσιας περιόδου (συνυπήρξε δηλαδή με τους δεινόσαυρους).
Το απολιθωμένο πλάσμα της θάλασσας έχει κέλυφος σε σχήμα σπείρας με μακριές σκληρές τρίχες που προεξέχουν για να αποκρούει τις επιθέσεις από τους εχθρούς του, κάτι που ενέπνευσε την Εμιλι να του δώσει το όνομα Σπάικ (σημαίνει και μεγάλο καρφί). 
Φυσικά όταν ήρθε στο φως δεν ήταν έτσι καθαρός, όπως φαίνεται στη φωτογραφία αλλά συσσωματωμένος με σκληρό χώμα Έτσι η Εμιλι το έδωσε στον γεωλόγο Νέβιλ Χόλινγκγουορθ για αποκατάσταση. Κι όταν το ξανασυνάντησε την περασμένη Κυριακή στο Κέντρο Πληροφόρησης κοντά στο Σιρενσέστερ δήλωσε φυσικά ενθουσιασμένη. «Ημουν πολύ χαρούμενη όταν το πρωτοείδα αλλά τώρα φαίνεται πολύ λαμπερό», είπε η μικρή Εμιλι, έξι ετών πλέον, αφού η ανακάλυψή της είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο.
Όσο για τον υπερήφανο πατέρα Τζον Μπάλντρι είναι προβληματισμένος τώρα, αν μπορεί να πάρει το ορυκτό στο σπίτι τους. «Μετά από την παρουσίασή του εδώ επρόκειτο να το πάμε στο σπίτι αλλά σκέφτομαι ότι θα είναι δύσκολο για την αποθήκευση, επειδή έχουμε μικρά παιδιά και είναι πολύ αιχμηρός».
Όπως δήλωσε εξάλλου ο δρ Χόλινγκγουορθ ο οποίος χρειάστηκε έναν χρόνο για την αποκατάσταση του ορυκτού, «είναι ο πρώτος αμμωνίτης αυτού του είδους που ανακαλύφθηκε ακέραιος στη Βρετανία καθώς άλλοι οκτώ έχουν βρεθεί μόνον αποσπασματικά».
Να σημειωθεί ότι οι αμμωνίτες εξαφανίστηκαν πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια ενώ πλησιέστερος ζωντανός συγγενής τους είναι ένα σύγχρονο είδος της θάλασσας, που ονομάζεται Ναυτίλος. Στη Μεσαιωνική Ευρώπη, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν απολιθωμένα φίδια λόγω της εμφάνισής τους, και τα ονόμασαν πετρόφιδα. Όπως έχει αποδειχθεί εξάλλου υπάρχουν περίπου 7.500 είδη αμμωνιτών και είναι τα πιο κοινά από όλα τα απολιθώματα, αν και αυτό που ανακάλυψε η Εμιλι είναι πολύ σπάνιο. 

Στη Γιορτή Φυστικιού στην Αίγινα με τα παιδάκια σας
Μμμμμ... η μανούλα έφτιαξε παγωτό φυστίκι!!

Πάμε στη γιορτή φυστικιού στην Αίγινα (15-18/9)

Εάν έχετε ακόμη υπολειπόμενες μέρες διακοπών και αναζητάτε ένα κοντινό προορισμό για να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε την παρατεταμένη καλοκαιρία του φθινοπώρου με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες τότε σας προτείνουμε να επισκεφθείτε την Αίγινα. 
Η Αίγινα, φέτος για τρίτη χρονιά τιμά το δημοφιλέστερο προϊόν της, το φυστίκι και διοργανώνει το Aegina Fistiki Fest, ένα φεστιβάλ με πλούσιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δρώμενα που θα σας κρατήσουν συντροφιά κατά τη διάρκεια της παραμονής σας.

Παγωτό φυστίκι Αιγίνης με ζεστή σοκολάτα


Το νησί
Η Αίγινα με τους χαμηλούς λόφους και τις δαντελωτές ακρογιαλιές σας περιμένει για να περάσετε ευχάριστα και ξεκούραστα ένα σαββατοκύριακο μακριά από την πολύβουη πόλη. Το μεγαλύτερο σε έκταση από τα νησιά του Αργοσαρωνικού, αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες λόγω της μικρής της απόστασης από τον Πειραιά. Ιδιαίτερα γραφική, με καθαρές θάλασσες, φημισμένα μοναστήρια, σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, γοητευτική πρωτεύουσα και όμορφα χωριά, η Αίγινα αναμφίβολα συγκαταλέγεται στους κοντινούς οικογενειακούς προορισμούς. Το λευκό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι καθώς και τα βαμμένα σε έντονο χρώμα νεοκλασικά κτίρια της παραλιακής λεωφόρου αποτελούν την πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς κατεβαίνοντας από το πλοίο. Τα νεοκλασικά που δεσπόζουν στο λιμάνι πήραν τη σημερινή τους μορφή στα μέσα του 19ου αιώνα όταν αναπτύχθηκε στο νησί η σπογγαλιεία. Το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού, το πρώτο μουσείο που δημιουργήθηκε ποτέ στη χώρα μας περιλαμβάνει σημαντικά εκθέματα της αρχαιότητας. Αξίζει να επισκεφθείτε το Κυβερνείο, την κατοικία του Ιωάννη Καποδίστρια και έδρα της κυβέρνησης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους από το 1828 έως και το 1829, όπου εντός του βρισκόταν το νομισματοκοπείο καθώς και να πάτε στο Ευνάρδειο, το πρώτο ανώτερο σχολείο του νεότερου ελληνικού κρατους.
Το σήμα κατατεθέν του νησιού είναι ο Ναός της Αφαίας Αθηνάς στην Αγία Μαρίνα. Χτισμένος το 500 π.Χ. από αιγινήτικο πωρόλιθο εντυπωσιάζει με την καλοδιατηρημένο δωρικό του στιλ αφού σώζονται 24 από τους 34 κίονες του περιστυλίου. Κάποτε είχε εξαιρετικά γλυπτά που τώρα όμως βρίσκονται στην Γλυπτοθήκη του Μονάχου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω ναός σχηματίζει ένα ισοσκελές τρίγωνο με τους ναούς του Παρθενώνα και Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Όσοι αγαπούν τη φύση και το περπάτημα θα βρουν πολλά ενδιαφέροντα να κάνουν και να δουν στην Αίγινα που προσφέρεται για περιηγήσεις.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ διαμορφώνεται ως εξής:...

Παιδικό δωμάτιο, ιδανικό για διάβασμα!

Ξεκίνησαν τα σχολεία και καλό θα είναι να κάνετε ένα πολύ καλό συγύρισμα στο δωμάτιο του παιδιού-μαθητή. Σας δίνω μερικές συμβουλές που ξέρω ότι βοηθούν ώστε το δωμάτιο να μην είναι μια παιδική χαρά αλλά ένας χώρος ιδανικός για διάβασμα και ξεκούραση.

Μειώστε τα πράγματα που μπορούν
να αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού.
* Βγάλτε παλιά παιχνίδια από το δωμάτιο, έτσι ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα στα ράφια. Βάλτε τα πολλά παιχνίδια σε έναν άλλο χώρο του σπιτιού.
* Αν στο δωμάτιο είχατε βάλει ηλεκτρονικά παιχνίδια ή τηλεόραση κατά τη διάρκεια των διακοπών, τώρα πρέπει να φύγουν οπωσδήποτε από εκεί. 
* Ένα φρεσκάρισμα στα χρώματα του δωματίου θα ανανεώσει το δωμάτιο αλλά και τη διάθεση του μαθητή. Ακόμα και μια νέα κουρτίνα ή μια ανανέωση στη διακόσμηση μπορούν να κάνουν τη διαφορά. 
picture colorful kids study room ideas* Μειώστε τα πράγματα που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού. π.χ. Μην βάζετε πάρα πολλά πράγματα γύρω από το γραφείο του ή αφίσες ακριβώς μπροστά του. Το γραφείο να έχει μόνο τα απαραίτητα πράγματα πάνω, δηλαδή τις μολυβοθήκες. 
* Αδειάστε τα συρτάρια, βγάλτε τα περσινά βιβλία και τετράδια και ετοιμάστε χώρο για να τοποθετηθούν τα βιβλία της νέας σχολικής χρονιάς. 
Ένας όμορφος, τακτοποιημένος και ανανεωμένος χώρος θα βοηθήσει το παιδί να επανέλθει στους σχολικούς ρυθμούς μετά από τις διακοπές και να οργανωθεί. Φροντίστε το δωμάτιο που διαβάζει το παιδί να μην είναι φορτωμένο και γεμάτο πολλά οπτικά ερεθίσματα που μπορούν να του αποσπάσουν την προσοχή!

ΝΑΙ στην επικοινωνία - ΟΧΙ στη λεκτική βία


Τα παιδιά πιστεύουν ό,τι τους λένε οι μεγάλοι.
Οι μεγάλοι, όμως, έχουν πάντα δίκιο;
Κάποιες λέξεις πληγώνουν –σταματήστε!
Ακούστε τι λέτε...
Ίσως να μην το λέγατε ποτέ...



ΝΑΙ στην επικοινωνία, ΟΧΙ στη λεκτική βία!
Ας γίνει σύνθημα, ας γίνει πράξη...

Αποσπάσματα από βίντεο της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια. Πρωτότυπος τίτλος: «Η κακοποίηση των παιδιών είναι υπόθεση όλων μας»

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki