Friday 16 September 2011

SOS για την παιδική θνησιμότητα
Hunger in the world kills a child in every 5 seconds...

Μειώθηκε το ποσοστό της παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως, σύμφωνα με τη UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που τονίζουν, ωστόσο, ότι

περισσότερα από 21.000 παιδιά πεθαίνουν
καθημερινά από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν 

και ότι απαιτούνται περισσότερα χρήματα.

Ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν ετησίως πριν φτάσουν στην ηλικία των πέντε ετών μειώθηκε στα 7,6 εκατ. παγκοσμίως το 2010, σε σύγκριση με τουλάχιστον 12 εκατ. το 1990, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της UNICEF και του ΠΟΥ για την παιδική θνησιμότητα.

Ακόμα και στην Υποσαχάρια Αφρική έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση, καθώς οι θάνατοι των παιδιών μειώθηκαν στο μισό και πλέον την τελευταία δεκαετία, όμως οι στόχοι που έθεσαν τα Ηνωμένα Εθνη το 2000 για μείωση του αριθμού τους κατά τα δύο τρίτα έως το 2015 δεν έχουν επιτευχθεί.

Σεξουαλική παραβίαση: Ο άνθρωπος «σκιά»

Κοντά σ’ εμάς ίσως βρίσκεται κι ένας άνθρωπος-«σκιά».
Αυτός μπορεί να είναι άγνωστος, γνωστός, φίλος ή συγγενής.

Ο άνθρωπος-«σκιά» δελεάζει, παραπλανεί, παγιδεύει.
Στόχος του η σεξουαλική παραβίαση του παιδιού...



Ας βοηθήσουμε όλοι τα παιδιά, για να φανεί
το αληθινό πρόσωπο του ανθρώπου-«σκιά».

Σεξουαλική παραβίαση:
ΝΑΙ στην πρόληψη, ΟΧΙ στη συγκάλυψη!

Απόσπασμα από βίντεο της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια. Πρωτότυπος τίτλος: 
«Η κακοποίηση των παιδιών είναι υπόθεση όλων μας»

Το κολατσιό στο διάλειμμα

Το κολατσιό στο σχολείο, όποια κι αν είναι η ηλικία του παιδιού, είναι ένα απαραίτητο γεύμα καθώς αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας που θα συμβάλλει τα μέγιστα ούτως ώστε να αποδίδουν οι μικροί μαθητές στις σχολικές απαιτήσεις. 

Καλό θα είναι το δεκατιανό του παιδιού
να ετοιμάζεται στο σπίτι με αγνά
και πάνω απ’ όλα σπιτικά υλικά
για τα οποία είστε σίγουροι για την ποιότητα και τα συστατικά τους. Ιδανική επιλογή για κολατσιό αποτελούν τα φρούτα, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους ή σε συνδυασμό με κάποιο ακόμα τρόφιμο.
Ειδικότερα, μπορείτε να επιλέξετε κάποια από τις ακόλουθες προτάσεις:
* ένα τοστ με μαλακό μαύρο ψωμί που θα προσθέσετε τα αγαπημένα υλικά του παιδιού όπως γαλοπούλα, κίτρινο τυρί, ντομάτα, ψιλοκομμένο κοτόπουλο, ζαμπόν.
* μια φέτα σπιτικό κέικ
* σπιτικά μπισκότα με γέμιση ή χωρίς
* μπάρες δημητριακών
* σπιτικές πίτες (τυρόπιτα, σπανακόπιτα, λουκανικόπιτα, κασερόπιτα)
* τσουρέκι

Όποιο από τα γεύματα κι εάν επιλέξετε θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι τα παιδιά στο σχολείο θα πρέπει να τρώνε ένα θρεπτικό, υγιεινό και απόλυτα ασφαλές δεκατιανό που θα τους βοηθά να ανταπεξέλθουν στο εντατικό πσχολικό τους πρόγραμμα.

Πυλώνες της ΔΕΗ μέσα σε Σχολεία!!

Ο θάνατος πάνω από τα κεφάλια των παιδιών μας
.
Είναι απίστευτο, αλλά άκρως Ελληνικό: Δύο σχολεία «φιλοξενούν» στο προαύλιο τους, πυλώνες υπέρ- υψηλής τάσης, με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία να «ψήνει» σε καθημερινή βάση τους μικρούς μαθητές.
Όσο ασύλληπτο και αν ακούγεται, το κτήριο που συστεγάζει το 3ο και το 9ο δημοτικό σχολείο στην οδό Γ. Παπανδρέου στους Αγίους Αναργύρους, έχει στην αυλή του τους πυλώνες που μεταφέρουν την ηλεκτρική ενέργεια, ακριβώς πάνω από τα κεφάλια των παιδιών που φοιτούν σε αυτό.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, σε απόσταση αναπνοής από το σχολείο υπάρχει υποσταθμός της ΔΕΗ, με μετασχηματιστές που χρησιμοποιούν ως ψυκτικό μέσο το διαβόητο Κλοφέν- ένα από τα πλέον τοξικά και καρκινογόνα υλικά
Όπως είναι λογικό στην περιοχή επικρατεί φόβος- αλλά και άγνοια σε μια μερίδα του κόσμου- με τους περίοικους που γνωρίζουν τι συμβαίνει, να είναι ανάστατοι.

Γονείς και κάτοικοι δήλωσαν στην κάμερα μας την αγωνία τους και ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση των πυλώνων και του υποσταθμού. 
Σύμφωνα με καταγγελίες ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων των σχολείων, όσο και οι δάσκαλοι έχουν προβεί σε καταγγελία στον δήμο, αλλά απ’ ότι φαίνεται ο δήμος κώφευσε. Μάλιστα το ζήτημα βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες, καθώς επί σειρά ετών υπάρχει η υπόσχεση για την μετακίνηση των πυλώνων, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει καθώς στην Ελλάδα, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού…

Περίοικοι δήλωσαν ότι το θέμα αποτελεί γενικότερο πρόβλημα της περιοχής, ενώ εξέφρασαν την απορία τους αναφορικά με το πως είναι δυνατόν να χτίστηκε το σχολείο εκεί- κάτω από τους πυλώνες- εξαρχής. 
Πάντως οι κάτοικοι εκφράζουν την οργή τους, τόσο για την στάση της ΔΕΗ, όσο και του δήμου καθώς και για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και απειλούν με προσφυγή στον νόμο.

Η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη και αν μη τι άλλο η λογική επιτάσσει την μεταστέγαση των σχολείων σε έναν ασφαλή χώρο. Βεβαίως σε μια Ελλάδα που κλείνει τα σχολεία της λόγω των συγχωνεύσεων και δεν έχει βιβλία για τα παιδιά της, κάτι τέτοιο φαντάζει σαν μια απίστευτη πολυτέλεια.
 
Ρεπορτάζ: Αλέκος Βουτσαράς
Κάμερα: Γιώργος Λεβέτας
Κείμενο: Τέρρυ Μαυρίδης

από tsantiri

Τα «πρωτάκια» του Δημοτικού χρειάζονται ύπνο

Οι γονείς ασχολούνται με το πόση ώρα τα παιδιά βλέπουν τηλεόραση, κάθονται στο PC ή παίζουν βιντεοπαιχνίδια, αλλά «πρέπει να αντιληφθούν ότι εξίσου σημαντική είναι η ώρα που πέφτουν για ύπνο»

«Η έλλειψη ύπνου έχει ιδιαίτερα αρνητικές
συνέπειες στο γλωσσικό πεδίο.»
Ο ύπνος δεν τρέφει απλώς τα παιδιά, αλλά τα βοηθά και να έχουν το σωστό ξεκίνημα στην σχολική τους ζωή, δείχνει νέα έρευνα.
«Τα περισσότερα παιδιά κοιμούνται λιγότερο απ' όσο απαιτείται για την ομαλή διανοητική ανάπτυξη, γεγονός που κρίνεται αρνητικά, δεδομένου ότι ο χαμένος ύπνος δεν αναπληρώνεται», σημειώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής Ψυχολογίας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης Ραμόν Κλαντέγιας.
Η έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στην "Cultura y Educacion" καταλήγει ότι ειδικά τα "πρωτάκια" είναι απαραίτητο να κοιμούνται τουλάχιστον εννέα ώρες, να πηγαίνουν νωρίς στο κρεβάτι τους το βράδυ και να έχουν σταθερές συνήθειες στον ύπνο.
Η έρευνα κατέγραψε τη δραστηριότητα και τις επιδόσεις 142 παιδιών (65 κορίτσια και 77 αγόρια) 6-7 ετών που φοιτούν σε διάφορα σχολεία.
Όπως προέκυψε, τα παιδιά κοιμούνται κατά μέσο όρο 8 ώρες την ημέρα, επτά στα δέκα επιστρέφουν στο σπίτι τους μετά τις 9 το βράδυ τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και κοιμούνται μετά τις 11 τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, ουσιαστικά δηλαδή "αντιγράφουν" το σύγχρονο δυτικό τρόπο ζωής των ενηλίκων.
Τα παιδιά που κοιμούνται 8-9 ώρες υπολείπονται σε επιδόσεις αυτών που κοιμούνται 9-11 ώρες. Ο άστατος ύπνος επηρεάζει επίσης τη λειτουργία της μνήμης και το κέντρο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μάθηση.
«Η έλλειψη ύπνου έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στο γλωσσικό πεδίο. Τα παιδιά, που δεν κοιμούνται καλά και σωστά, δυσκολεύονται στην αφομοίωση των κανόνων της γραμματικής και του συντακτικού, χάνοντας έτσι πολύτιμο έδαφος στην κατανόηση των κειμένων. Κι αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα. Ανάλογα προβλήματα διαπιστώνονται και στα υπόλοιπα γνωστικά πεδία», επισημαίνει ο Κλαντέγιας.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki