Τέσσερις μέρες απέμειναν για τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης «Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» και οι πυρετώδεις προετοιμασίες βρίσκονται στον ρυθμό της τελικής ευθείας. Η διάρκεια της έκθεσης...
Η διάρκεια της έκθεσης για το κοινό είναι από 12 Οκτωβρίου 2011
έως 16 Ιανουαρίου 2012,
ενώ έχουν προγραμματιστεί και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις στο Λούβρο με αφορμή την έκθεση με κορυφαίο γεγονός το διεθνές colloquium για την Αρχαία Μακεδονία στις 2-4 Δεκεμβρίου 2011. 
Τα μεγάλα γλυπτά από τη Μακεδονία βγήκαν από τις αποθήκες του Λούβρου και βρήκαν τη θέση τους στην έκθεση, οι «Μαγεμένες» της Θεσσαλονίκης 


συντηρήθηκαν και στήθηκαν στο σκηνικό των σχεδίων του Gravier D’Otière, ο Αλέξανδρος της Πέλλας και ο Αλέξανδρος Azara, η «Δέσποινα των Αιγών» μαζί με τα αρχιτεκτονικά μέλη του ανακτόρου των Αιγών από τις ανασκαφές του 19ου αιώνα τοποθετήθηκαν στο επιβλητικό σκηνικό που δημιουργήθηκε από τα σχέδια του L . Heuzey και του Η. Daumet. 
Το χρυσό στεφάνι βαλανιδιάς από την αγορά των Αιγών, εύρημα του 2008, υποδέχεται τους επισκέπτες μαζί με το χρονολόγιο των εμβληματικών ευρημάτων-σταθμών στην ανασκαφική έρευνα στη Μακεδονία. Τα σύνολα των τάφων από το Καραμπουρνάκι που από τον α’ παγκόσμιο πόλεμο φυλάσσονταν στο Λούβρο ενώθηκαν με αυτά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και φιλοξενούνται στην ενότητα των αρχαϊκών χρόνων σε αρμονική συνύπαρξη με τα επιβλητικά σύνολα των ανασκαφών της Σίνδου, της Αγ. Παρασκευής, της Μένδης, της Αίνειας, του Αρχοντικού. 
Εξαιρετικής τέχνης οικιστικά ή ταφικά σύνολα από το Δερβένι, την Αμφίπολη, την Πύδνα, την Απολλωνία, τη Θεσσαλονίκη, προερχόμενα όλα από τις ανασκαφές των τελευταίων χρόνων στον μακεδονικό βορρά αφηγούνται την καθημερινότητα της μακεδονικής κοινωνίας, τον κόσμο των γυναικών, των ανδρών, των παιδιών, τις τέχνες, την εκπαίδευση, τον οπλισμό, τα ταφικά έθιμα, τις θρησκευτικές δοξασίες των Ελλήνων του Βορρά, του βασιλείου της Μακεδονίας. 
Οι επιμελητές της έκθεσης, οι αρχιτέκτονες, οι τεχνίτες, οι τεχνικοί, οι γραφίστες, οι φωτιστές μαζί με το ελληνικό επιτελείο από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες της Μακεδονίας φροντίζουν για τις τελευταίες λεπτομέρειες για την όσο το δυνατόν πιο άρτια παρουσίαση των μακεδονικών αριστουργημάτων στο μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου. 
Στον παλμό των εγκαινίων έχουν κινητοποιηθεί, λοιπόν, όλα τα επιτελεία του Λούβρου, ενώ την ημέρα των εγκαινίων αναμένεται να κυκλοφορήσει και ο πολυσέλιδος κατάλογος [o μεγαλύτερος μέχρι τώρα κατάλογος που έχει εκδόσει το Τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου, αλλά και ο πληρέστερος μέχρι τώρα γενικά για την αρχαία Μακεδονία] βρίσκεται ήδη επί του πιεστηρίου.
Παράλληλα έχει ετοιμαστεί και μία 55 λεπτών ταινία για τον Μ. Αλέξανδρο και τη Μακεδονία στην οποία παρουσιάζονται όλες οι πρόσφατες ανασκαφές με αρχαιολογικά δεδομένα από τους ανασκαφείς.