Thursday 13 October 2011

Παιδιά σε σχολεία της Αθήνας λιποθυμούν από την πείνα

Η Κυβέρνηση... διαψεύδει, αντί να φροντίζει :(

Δυστυχώς είναι αλήθεια
Παιδιά έπεσαν λιπόθυμα από ασιτία σε σχολείο της Κυψέλης 


Συγκλονιστικά όσο και ανησυχητικά είναι τα όσα περιγράφει ο Α' Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αθηνών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά παιδιά σε σχολεία της πρωτεύουσας, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, έχουν καταγραφεί ακόμα και κρούσματα λιποθυμίας μαθητών εξαιτίας της ασιτίας.

Οι σύλλογοι εκπαιδευτικών, γονέων και κατοίκων στην περιοχή Αμπελοκήπων-Ερυθρού-Πολυγώνου οργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί στην πλατεία Πανόρμου για όσα συμβαίνουν στα σχολεία.
Η ανακοίνωση του συλλόγου των εκπαιδευτικών, που δημοσιεύτηκε στη LIFO, κάνει λόγο για αυτοκτονία άνεργου γονιού μαθητών από σχολείο της περιοχής, αλλά και κρούσματα λιποθυμίας μικρών μαθητών που έπασχαν από ασιτία σε σχολεία του 6ου Διαμερίσματος.

«Είναι η επιτακτική ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού όλων των σωματείων και φορέων της περιοχής για την ανάσχεση της λαίλαπας των αντιλαϊκών μέτρων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα μέλη του συλλόγου δεσμεύονται, επίσης, «να προωθήσουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε, τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης, ώστε να αντιμετωπίζονται τα πρακτικά προβλήματα επιβίωσης των συμπολιτών μας που εξαθλιώνονται, αλλά και τα προβλήματα των νέων που σήμερα στοχοποιούνται από τους μηχανισμούς καταστολής».

«Καλούμε τους συναδέλφους μας και τους Συλλόγους Γονέων σε κάθε σχολικό συγκρότημα, να προχωρήσουν από κοινού σε συγκρότηση κοινών επιτροπών – πρωτοβουλιών αλληλεγγύης και να καταρτίσουν κοινά προγράμματα και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τη στήριξη παιδιών και οικογενειών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα» επισημαίνουν. 

Τα αυγά στη διατροφή του βρέφους-παιδιού.
Τι να προσέχετε;
Introducing Eggs - When Can I Give My Baby Eggs?

Όπως γνωρίζετε τα αυγά αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής του βρέφους και του παιδιού. Αποτελούν υψηλής βιολογικής αξίας τροφή. Στον κρόκο του αυγού περιέχονται λιπίδια (σφιγγολιπίδια) που παίζουν σημαντικό ρόλο στο κτίσιμο του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου. 

Introducing Eggs - When Can I Give My Baby Eggs?
Ο κρόκος του αυγού εισάγεται στη διατροφή του βρέφους
μετά τον 8o-9o μήνα σε καθημερινή βάση
και μετά τον 1o χρόνο προστίθεται και το ασπράδι. Μετά τον 2o χρόνο μπορεί να συνεχιστεί η χορήγηση αυγών πιο αραιά (2-3 την εβδομάδα).
 
Τι πρέπει να προσέχετε όμως στην επιλογή του καλύτερου ποιοτικά αυγού διαβάστε τις οδηγίες του κου Ιωάννη Μηνά, που είναι Λειτουργός Γεωργίας στο Υπουργείο Γε­ωργίας.
Στη σημερινή καταναλωτική εποχή, η πληροφορία που αναγράφεται σε ένα προϊόν αποτελεί την κύρια και, ίσως, την πιο εύκολα προσβάσιμη πηγή πληροφόρησης του καταναλωτή για το προϊόν που θα αγοράσει. Η κυπριακή παροιμία "Εγώ στραώνω τζαι πουλώ, τζαι συ άμπλεπε τζια γόραζε", ίσως να μην είναι δόκιμη σήμερα λόγω των πολλών ευκαιριών ενημέρωσης που έχει ο καταναλωτής προτού αγοράσει ένα προ­ϊόν. Στην περίπτωση, όμως, των ειδών πρώτης ανάγκης, πιθανόν να αποτελεί κανόνα, αφού οι καταναλωτές λειτουργούν περισσό­τερο με το συναίσθημα παρά με τη γνώση, μετά από προτροπή παρά από σκέψη, λόγω συνήθειας ή ακόμα και λόγω ελκυστικής συσκευασίας.
Σε αυτή τη διαδικασία αγοράς τα αυγά δεν αποτελούν εξαίρε­ση: η συσκευασία πρέπει να είναι ελκυστική, να εκπέμπει εμπι­στοσύνη, επαγγελματισμό και να δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στον καταναλωτή. Για το σκοπό αυτό, οι προμηθευτές/παραγωγοί/κέντρα συσκευασίας μεριμνούν ώστε να είναι συνεπείς. 
Τι γί­νεται όμως με τα «επιμέρους» στοιχεία μιας συσκευασίας, όπως την ημερομηνία ανάλωσης «πριν από» (η οποία είναι και η πιο δημοφιλής στους καταναλωτές), τη μέθοδο παραγωγής (που αποκτά ενδιαφέρον σε καταναλωτές που θέλουν κάτι διαφορετι­κό και που στις πλείστες περιπτώσεις στοιχίζει περισσότερο), την επωνυμία και άλλα στοιχεία πληροφόρησης που αναγράφονται στη συσκευασία;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) «έχει μεριμνήσει για σας πριν από εσάς», θα έλεγε κάποιος μιμούμενος το γνωστό σλόγκαν, αφού η Νομοθεσία της Ε.Ε. ήταν έτοιμη, καθορισμένη και σε ισχύ πριν την ένταξη της Κύπρου ως πλήρες Κράτος Μέλος. Η Νομοθεσία αυτή όμως δεν είναι στατική, και τροποποιείται ώστε να είναι προσαρμοσμένη και στην ανάγκη προστασίας του ευρω­παίου καταναλωτή από τον καταιγισμό προϊόντων που ζητούν πα­ρουσία στο «ράφι της νοικοκυράς».
Σήμανση συσκευασιών
Στην ευρωπαϊκή αγορά τα μόνα αυγά που μπορούν να προ­σφέρονται για κατανάλωση στα σημεία λιανική πώλησης είναι τα αυγά που δεν έχουν υποστεί επώαση ή βρασμό και που εμπί­πτουν στην "Κατηγορία Α" (στη συσκευασία μπορεί να αναγρά­φονται ή/και οι λέξεις "Φρέσκα αυγά"). Η "Κατηγορία Α" αναφέ­ρεται σε αυγά φυσιολογικά (με καθορισμένο σχήμα), καθαρά, ανέπαφα (χωρίς ρωγμές ή άλλου είδους ραγίσματα), με μικρό αεροθάλαμο (μικρότερο των 6 χιλιοστών) και χωρίς οσμή από ξέ­να σώματα. 
Οι παραγωγοί/ κέντρα συσκευασίας αυγών πρέπει να παρέχουν πάνω στη συσκευασία και τις ακόλουθες πληροφορίες:
1. Τον αριθμό των αυγών στη συσκευασία (π.χ. 6 αυγά).
2. Τη μέθοδο παραγωγής (Συνήθη ή Κλωβοστοιχίας, Στρω­μνής ή Αχυρώνα, Ελεύθερης βοσκής, Βιολογικά). Στην περίπτω­ση χρήσης αναβαθμισμένων/διευθετημένων κλωβών μπορούν να

ΑμεΑ: Τα μεγαλύτερα Θύματα της Κρίσης

Η λιτότητα δεν κάνει εξαιρέσεις. Κάποιες από τις περικοπές οι οποίες καταργούν κατοχυρωμένες κοινωνικές παροχές για τους ανθρώπους με αναπηρία έχουν ήδη εφαρμοστεί και άλλες βρίσκονται «προ των πυλών».

Πριν από 3 μήνες αναθεωρήθηκε η χρηματοδότηση
για τα αναπηρικά καροτσάκια...
Ενδεικτική μαρτυρία
Ο 25χρονος Μανώλης είναι παραπληγικός και ζει στο Ηράκλειο Κρήτης. Πριν από μισό χρόνο τελείωσε τις σπουδές του στην Πληροφορική αλλά δυσκολεύεται να βρει μια δουλειά, ιδίως προσβάσιμη.
Μιλώντας στο tvxs.gr, αναφέρεται στην περικοπή παροχών οι οποίες θίγουν τους ανθρώπους με προβλήματα κινητικής αναπηρίας, με σοβαρές επιπτώσεις για τη ζωή τους. Διευκρινίζει πως αυτές έχουν ήδη εφαρμοστεί εδώ και ένα χρόνο στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και πλέον σήμερα προωθούνται στο ΙΚΑ:

«Εδώ και περίπου 12 μήνες έχουν σταματήσει την επιδότηση των φαρμάκων για την ενίσχυση της στυτικής λειτουργίας, τα οποία είναι απαραίτητα για ανθρώπους που έχουν χτυπήσει και έχουν υποστεί βλάβη στα όργανά τους. Αρχικά παρέχονταν δωρεάν. Τώρα, πρέπει να τα πληρώνουμε (τα 4 χάπια κοστίζουν περίπου 50 ευρώ).
Πριν από 3 μήνες αναθεωρήθηκε η χρηματοδότηση για τα αναπηρικά καροτσάκια, τα αμαξίδια ηλεκτρικού τύπου, τα γερανάκια κλπ. Πλέον, παρέχονται 900 ευρώ (από 2.000 ευρώ) για ένα τυπικό καρότσι το οποίο κοστίζει 3-4.000 ευρώ.
Επιπλέον, μειώθηκε το ποσό που καλύπτει την αγορά μαξιλαριού κατακλίσεων με αεροκυψέλες, το οποίο κατανέμει ορθολογικά τα σημεία στήριξης του σώματος πάνω στη βάση του καθίσματος  (αντί για 600 ευρώ, χρηματοδοτείται με 200 ευρώ), κάτι πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι άνθρωποι με παραπληγία ή τετραπληγία που δεν μπορούν να διασφαλίζουν αυτό το μαξιλάρι αναγκάζονται να κάνουν θεραπεία κατακλίσεων μένοντας κατά μέσο όρο 2 μήνες στο κρεβάτι. Αυτό με τη σειρά του κοστίζει πολύ περισσότερο στα ταμεία.
Παράλληλα, έχουν περικοπεί απαραίτητα προϊόντα για την τουαλέτα (καθετήρες, ουροσυλλέκτες κλπ). Αρχικά δικαιολογούνταν όλα. Τώρα μπήκε όριο της τάξης των 540 ευρώ το μήνα, το οποίο δεν αρκεί. Χωρίς -για παράδειγμα- καθετήρες (5 ευρώ έκαστος), με τις ουρολοιμώξεις τις οποίες θα αντιμετωπίζει κανείς, μέσα σε 5 χρόνια θα είναι πλέον νεφροπαθής. Γεγονός που επίσης σε τελική ανάλυση θα κοστίσει περισσότερο στο κράτος.
Συνολικά, σε προσωπικό επίπεδο, χρειάζομαι κάθε μήνα υλικά που κοστίζουν 500 ευρώ. Από τη στιγμή που θα εφαρμοστούν οριστικά και στο ΙΚΑ οι περικοπές οι οποίες έχουν εξαγγελθεί, θα πρέπει να διαθέτω ο ίδιος 250 ευρώ παραπάνω. Τα παραπάνω είναι μόνο κάποια παραδείγματα, τα οποία δεν επεκτείνονται σε άλλες κατηγορίες, όπως οι διαβητικοί (βάζουν όρια σε μετρήσεις σακχάρου, ινσουλίνες κ.ά.) κλπ.
Πριν από την τελική εφαρμογή των περικοπών, είναι σε εξέλιξη μια διαβούλευση ανάμεσα στη Συνομοσπονδία και το ΙΚΑ. Συν τοις άλλοις, ασκούνται πιέσεις από εμπλεκόμενες εταιρείες. Η αλήθεια είναι πως τα υλικά που χρειαζόμαστε «περνούν» από διάφορους μεσάζοντες με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να εκτοξεύονται οι τιμές τους. Θα μπορούσε, λοιπόν, το ίδιο το ΙΚΑ να εισάγει τα προϊόντα και εμείς να τα προμηθευόμαστε απευθείας από εκεί -άρα, για παράδειγμα, ο καθετήρας θα μπορούσε να κοστίζει 2 αντί για 5 ευρώ. Δεν θα πρέπει να «πληρώνουμε» εμείς το γεγονός ότι κάποια υλικά είναι υπερκοστολογημένα, όπως λέγεται. Αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε για τα πάντα (μετακινήσεις και ό,τι άλλο). Ας μην φτάσουμε στο σημείο να πληρώνουμε και για να πηγαίνουμε στην τουαλέτα.»
 

Η θέση της ΕΣΑμεΑ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης χαρακτηρίζει στο tvxs.gr κρίσιμες αυτές τις ώρες για το

Steve Jobs - Για ποιούς αξίζει να κλαίμε;

Steve Jobs (1955-2011)

«τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον;» 
 (Μαρκ. 8, 36)
What good is it for someone to gain the whole world?
(Mark 8:36)
Ένα εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν και κανένας δεν κλαίει
ευχαριστούμε τον Παύλο, που μας το έστειλε

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki