Monday 17 October 2011

Παιδιά και Πείνα

Παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία από ασιτία
Παιδί έκλεβε κρουασάν από σούπερ μάρκετ επειδή πεινούσε
Στην Αγγλία άλλες 600.000 παιδιά θα πεινάσουν στα επόμενα δύο χρόνια

Να φέρει η υπουργός τα λεφτά από τα βιβλία
που δεν μοίρασε και να αγοράσει γάλα.
Πόσα παιδιά πεινάνε στην Ελλάδα ή πόσα θα πεινάσουν τα επόμενα δυο χρόνια;
Συνηθίσαμε τα παιδάκια των μεταναστών που απλώνουν το χέρι τους, που είτε τα εκμεταλλεύονται είτε πεινάνε, εμείς αμβλύναμε τις ευαισθησίες μας και προσπερνάμε ενοχλημένοι.
Δηλαδή, σε λίγο καιρό θα συνηθίσουμε να βλέπουμε ελληνόπουλα να λιμοκτονούν και να προσπερνάμε;
Δεν πάμε καλά μου φαίνεται!
Είτε είναι ελληνόπουλα, είτε είναι αλλοδαπάκια, πρέπει να νοιαστούμε.

Δεν μπορεί, δεν γίνεται να πεινάνε παιδάκια στην Ελλάδα του 2011.
Όσο μαντάρα και να τα έχουμε κάνει, αν και αμφιβάλλω πολύ γι' αυτό, μόνο και μόνο επειδή ακούω ότι θα χρεοκοπήσει ο πλανήτης αν πτωχεύσει η Ελλαδίτσα μας, αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό.
Κανένα παιδάκι δεν μπορεί, δεν γίνεται να πεινάει.
Τα σχολεία να αρχίσουν να μοιράζουν γάλα. Να φέρει η υπουργός τα λεφτά από τα βιβλία που δεν μοίρασε και να αγοράσει γάλα.
Οι Δήμοι και οι Κοινότητες, ο «Καποδίστριας» κι ο «Καλλικράτης» και όλοι οι επίγονοί τους να αρχίσουν να ταΐζουν παιδάκια.
Οι γονείς, οι μανάδες και οι μπαμπάδες και οι θείοι και οι θείες να διεκδικούν φαγάκι για τα παιδιά που πεινάνε και όσοι μπορούν να σπεύδουν στις οργανώσεις και τα σωματεία και τις ομάδες και τις ενώσεις να ενισχύουν από το υστέρημά τους με γαλατάκι το συσσίτιο των νηστικών παιδιών.

Άκου να πεινάνε παιδάκια!
Μάλλον αστείο θα είναι, δεν μπορεί να είναι αλήθεια.
Δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά.
Αλλά, λέμε, αν, αν παρ' ελπίδα συμβαίνουν, ας μην αφήσουμε αυτό το κακόγουστο αστείο να εξελιχθεί.

Κανένα παιδάκι δεν μπορεί, δεν γίνεται να το αφήσουμε να πεινάσει.
Εδώ είναι Ελλάδα, είναι η χώρα του αλτρουισμού και της αλληλεγγύης.
Κι ας θέλουν όλες οι δυνάμεις οι μεγάλες, να μας αποξενώσουν και να μας αλλοτριώσουν.
Επειδή εμείς πάντα αγαπούσαμε και πάντα θα αγαπάμε τον πλησίον μας ως εαυτόν.

Άντε μη θυμώσω ...

Νηστικά παιδιά στο σχολείο!

«Είναι βαρβαρότητα να πεινούν παιδιά στον αιώνα μας»

Στις υποβαθμισμένες συνοικίες της πόλης υπάρχουν παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο πεινασμένα. Η κατανάλωση στα κυλικεία έχει μειωθεί κατακόρυφα. Πολλά παιδιά δεν έχουν λεφτά ούτε για κουλούρι. Προέρχονται κυρίως από μονογονεϊκές οικογένειες, έχουν γονείς ανέργους ή μετανάστες. 

Στην Ελλάδα του 2011 ο υποσιτισμός αποτελεί πλέον το «δηλητήριο» μαθητών που, χωρίς λεφτά για φαγητό, οδηγούνται όπως όπως στις τάξεις προκειμένου «να καλύψουν τις χαμένες διδακτικές ώρες».
«Πολλά παιδιά τρώνε ένα μόνο γεύμα την ημέρα. Αυτό είναι κάτι που αναφέρουμε εδώ και καιρό στις ανακοινώσεις μας. Όσο οξύνεται η φτώχεια και η ανεργία, οξύνεται και το φαινόμενο. Από πρόπερσι έχουν λιποθυμήσει 5-6 παιδιά σε σχολεία του κέντρου. Είναι βαρβαρότητα να πεινούν παιδιά στον αιώνα μας», δηλώνει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας Διονυσία Αθανασοπούλου.
Οι περιγραφές δασκάλων της Αθήνας είναι συγκλονιστικές: «Μέσα στην τάξη κάποια μας λένε ότι ζαλίζονται, άλλα νυστάζουν και σε άλλα πονάει η κοιλιά τους επειδή υποσιτίζονται. Από περηφάνια δε μας το λένε. Εμείς όμως γνωρίζουμε...», λέει η Ίρις Αδαμοπούλου, καθηγήτρια σε γυμνάσιο του Κερατσινίου.
Στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά η κατανάλωση στα κυλικεία έχει μειωθεί κατά πολύ και πολλά παιδιά φέρνουν φαγητό από το σπίτι. «Έχει αυξηθεί κατακόρυφα η κατανάλωση ειδών σε διατίμηση και έχει κοπεί στο μισό η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού. Πολλοί γονείς βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και αυτό έχει επιπτώσεις στην οικογενειακή γαλήνη. Έρχονται και μας ζητούν βοήθεια γιατί ο μπαμπάς δε φέρεται καλά στη μαμά», αναφέρει καθηγήτρια από σχολείο της περιοχής.
Κάποια δεν έχουν λεφτά ούτε για κουλούρι. «Δυο τρία παιδιά έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Δεν έχουν ούτε μισό ευρώ για ελάχιστο κολατσιό. Είναι κάτι αναμενόμενο, γιατί στις εγγραφές του Σεπτεμβρίου πολλοί γονείς ήταν άνεργοι. Και τώρα έχουν πολλαπλασιαστεί. Παλιά πήγαιναν 2-3 φορές την ημέρα στο κυλικείο. Τώρα δεν πάνε καθόλου», τονίζει ο Νεκτάριος Κορδής, γενικός γραμματέας της Β΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί καθηγητές, γνωρίζοντας ότι κάποιο παιδάκι έχει ανάγκη, δίνουν λεφτά στο κυλικείο και πληρώνουν το φαγητό του. «Οι καθηγητές βοηθούν πάρα πολύ με τα ελάχιστα λεφτά που παίρνουν».
Στην Πετρούπολη το φαινόμενο του υποσιτισμού ανηλίκων έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες. Σύλλογοι γονέων με δικά τους έξοδα προσφέρουν σάντουιτς σε παιδιά. «Κάτι τέτοιο συμβαίνει σε δυο δημοτικά της περιοχής, όπου έχουν εντοπιστεί 6-7 παιδάκια με σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα. Επίσης μας λένε ότι στα κυλικεία υπάρχουν αρκετά φέσια. Οι γονείς αδυνατούν πλέον να πληρώσουν. Αυτά δεν αναφέρονται στις εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας. Ενδιαφέρονται μόνο για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών. Μάλλον μας προετοιμάζουν για μια νέα Κατοχή», μας είπε ο Δημήτρης Κοντός, αντιπρόεδρος της ΑΣΓΜΕ (Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας). Ταυτόχρονα στα συσσίτια της Εκκλησίας έχουν προστεθεί 100 άτομα τους τελευταίους μήνες. «Μεταξύ τους πολλά παιδιά και οικογένειες», προσθέτει.
Σε ορισμένες περιοχές τα εκπαιδευτικά προγράμματα εκτός ωραρίου (για αγωγή υγείας, περιβαλλοντικά θέματα κ.ά.) θα συνεχιστούν και φέτος, παρά το γεγονός ότι οι δάσκαλοι δε θα τα πληρωθούν ως υπερωριακή απασχόληση. «Τα παιδιά το έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Μάλιστα φέτος σκεφτόμαστε να κάνουμε πρόγραμμα για την ψυχική υγεία. Να τους δείξουμε πώς θα αντεπεξέλθουμε χωρίς να μας πάρει από κάτω», λέει καθηγητής σχολείου του Πειραιά.
Φαίνεται ότι η οργάνωση συσσιτίων και η δημιουργία κοινωνικών παντοπωλείων έχουν αρχίσει να απασχολούν σοβαρά τους συνδικαλιστικούς φορείς. Οπως σημειώνει ο Νίκος Ζούτσος, τέως πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, «η αρχή του αγώνα στη γερμανική Κατοχή, η πρώτη μέριμνα του ΕΑΜ, ήταν τα συσσίτια. Δυστυχώς μας έφεραν στο σημείο να κάνουμε τέτοιους συνειρμούς. Της μόρφωσης όμως προηγείται η επιβίωση».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ: «Το χαμομηλάκι» (1), «Το χαμομηλάκι» (2)
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (16.10.2011) με την υπογραφή της Νάντιας Βασιλειάδου. Πρωτότυπος τίτλος: «Κυρία, κυρία, πεινάω!»

Μικρός μαθητής «έκλεβε» κρουασάν, επειδή πεινούσε,
και τα έτρωγε επί τόπου.

Δεν κινήθηκε καμία διαδικασία σε βάρος του, αφού το παιδί πεινούσε...

Μαθητής έκλεβε, επειδή δεν είχε να τα αγοράσει, κρουασάν από σούπερ μάρκετ της Ηγουμενίτσας και τα έτρωγε επί τόπου. 
Κρυβόταν σε μια γωνιά και φεύγοντας άφηνε το περιτύλιγμα. 
Το έκανε αρκετές φορές, ωσότου εντοπίστηκε από τις κάμερες ασφαλείας του σούπερ μάρκετ. 
Βέβαια, δεν κινήθηκε καμία διαδικασία σε βάρος του, αφού οι υπεύθυνοι του καταστήματος αντιλήφθηκαν ότι ο μικρός πεινούσε και δεν είχε χρήματα να αγοράσει τα κρουασάν

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki