Sunday 23 October 2011

Η τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του Ν. Καζαντζάκη
Nikos Kazantzakis - Μια συνέντευξη του 1957

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο στον άνθρωπο είναι, φαντάζομαι, η έλλειψη πίστης σ’ ένα ιδανικό ανώτερο από το Εγώ του. Αν δεν πιστεύει κανείς σ’ ένα πράγμα ανώτερο από τον εαυτό του, δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος.»
Νίκος Καζαντζάκης
 ************************************
Ένα σπάνιο οπτικοακουστικό απόσπασμα, από συνέντευξη, την οποία έδωσε ο Νίκος Καζαντζάκης για την γαλλική τηλεόραση.
androni

Nikos Kazantzakis

«Είμαι ευτυχισμένος γιατί μπορώ να δουλεύω,
γιατί δεν έχω καμία φιλοδοξία, κανένα μίσος,
γιατί έχω την καρδιά μου καθαρή.»
Η συνέντευξη δόθηκε, στις 22 Μαΐου 1957, λίγους μήνες πριν, του θανάτου του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη, σε δύο ανθρώπους των γραμμάτων και δημοσιογράφους, τον Pierre Dumayet και τον Max-Pol Fouchet. Η συνέντευξη αφορούσε δύο από τα βιβλία του Καζαντζάκη, τον «Ζορμπά» και τον «Φτωχούλη του Θεού», που ήταν και το πιο πρόσφατο

Στις αρχές του 1957 η δημοσιογράφος Γιολάντα Τερέντσιο επισκέφθηκε το ζεύγος Καζαντζάκη στο σπίτι τους στην πόλη Αντίμπ. Περιγράφει το χώρο, δίνει ένα σύντομο πορτρέτο του συγγραφέα και καταγράφει τη συζήτηση που είχε μαζί του. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα:
Ζουν ήσυχα, ερημικά, οι δυο Έλληνες στο γραφικό μικρό σπίτι της οδού του Μπα-Καστελέ. Απ’ τα παράθυρά τους βλέπουν το λιμάνι της Αντίμπ και τη γαλανή Μεσόγειο. Η πρόσχαρη φιλοξενία της οικοδέσποινας αγκαλιάζει τον επισκέπτη μόλις δρασκελίσει το κατώφλι. Λίγα σκαλιά οδηγούν στο γραφείο του συγγραφέα. Ψηλός, ίσιος, ασκητικός, μ’ ένα καλό χαμόγελο, απλώνει το μπράτσο και σφίγγοντας το χέρι ρωτάει άπληστα, με την ιδιαίτερη προσφορά του: «Τι νέα μας φέρνετε απ’ την Ελλάδα;».
Ευτυχώς, μια σειρά από δημοσιογραφικές έρευνες μ’ έχουν φέρει τελευταία σ’ επαφή με την έξω από την Αθήνα Ελλάδα κι έτσι του διηγούμαι τι είδα και τι άκουσα στα χωριά και τις πόλεις, από τ’ άγρια βράχια της Μάνης ως την κορφή του Βίτσι.
Πως γίνονται και μεγάλα έργα, αλλά πως η φτώχεια μένει πάντοτε φτώχεια και πως η εγκατάλειψη στα χωριά είναι τόση ώστε οι άνθρωποι στη Βόρειο Ελλάδα μου είπαν πως ζούνε «πίσω από τον ήλιο».
Πίσω από τον ήλιο, μουρμουρίζει ο Καζαντζάκης και σημειώνει την απλή αυτή φράση, που βγήκε απ’ τα χείλια του λαού που τόσο βαθιά αγαπάει.
Γ.Τ.: Πέστε μου τώρα και για σας, είσαστε ευχαριστημένος;
Ν.Κ.: Είμαι ευτυχισμένος -αν κι είναι ντροπή να αισθάνεται κανείς ευτυχισμένος μια ώρα τέτοια. Αν δεν ήταν μπροστά η Ελένη, θα σας έλεγα πως αυτή η γυναίκα είναι η αιτία της ευτυχίας μου… πραγματικά, δεν είχα ποτέ μου τολμήσει να φαντασθώ τέτοια κατανόηση από άνθρωπο. Αλλ’ αν εξακολουθήσω, θα θυμώσει… Είμαι ευτυχισμένος γιατί μπορώ να δουλεύω, γιατί δεν έχω καμία φιλοδοξία, κανένα μίσος, γιατί έχω την καρδιά μου καθαρή. Όταν δουλεύει κανείς πνευματικά δεν αρρωσταίνει, δεν γερνάει – αυτό είναι το μυστικό: να μην παρατήσει κανείς τη δουλειά του, γιατί τότε... 

Έξι συλλήψεις για κλοπή εις βάρος ανηλίκων
Εφηβεία και παραβατικότητα
Adolescent Development and Delinquency

ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΟΙ 5 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

Έξι άτομα, εκ των οι οποίων οι πέντε ανήλικοι, συνελήφθησαν το απόγευμα του Σαββάτου στην Πλατεία Καραϊσκάκη για κλοπές εις βάρους ανηλίκων.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Ομάδας Ζ συνέλαβαν έναν 21χρονο, τρεις 16χρονους και έναν 17χρονο, όλοι Έλληνες, διότι λίγο νωρίτερα στον σταθμό του ΗΣΑΠ "Αττική" είχαν επιτεθεί σε δύο ανήλικους, ηλικίας 15 και 16 ετών και με τη χρήση σωματικής βίας τους άρπαξαν μία μπλούζα και ένα κασκόλ με διακριτικά ομάδας, καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.
Οι δράστες αναγνωρίστηκαν από τα θύματα και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Εφηβεία και παραβατικότητα

Adolescent Development and Delinquency
Άρθρο του ψυχίατρου Δρ. Αναστάσιου Πλατή 
Τα στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και από τις έρευνες των επιστημόνων δείχνουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει νεανική παραβατικότητα, χωρίς όμως αυτή να, αγγίζει ανησυχητικά όρια, όπως στο δυτικό κόσμο και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Οι παραβάτες έφηβοι είναι στην πλειονότητά τους
Ελληνόπουλα αγόρια, προέρχονται από
πολυπροβληματικές οικογένειες
και είναι χρήστες ουσιών.
Οι μορφές της είναι ήπιες και όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι πιο συχνές παραβάσεις που αφορούν ανηλίκους σημειώνονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), ναρκωτικά, κλοπές, επαιτεία κ.ά. Οι παραβάτες έφηβοι είναι στην πλειονότητά τους Ελληνόπουλα αγόρια, προέρχονται από πολυπροβληματικές οικογένειες και είναι χρήστες ουσιών.
Το σημαντικό στοιχείο όμως που προκύπτει ως συμπέρασμα από τις έρευνες και τις μελέτες των επιστημόνων είναι ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα σε μας και σε χώρες του δυτικού κόσμου.
  
Στην Αμερική, στην Αγγλία, στη Γαλλία, αλλά και σε άλλα κράτη, είναι σύνηθες το φαινόμενο ανήλικοι, ακόμα και παιδιά κάτω των δέκα ετών, να οδηγούνται σε αποτρόπαια εγκλήματα. Στην Ελλάδα τέτοια περιστατικά -τουλάχιστον μέχρι τώρα - είναι σπάνια.
Βασικό ρόλο που στη χώρα μας συναντάς την παραβατικότητα των εφήβων σε ήπιες μορφές, κατά τους επιστήμονες, παίζει το γεγονός ότι η οικογένεια παραμένει ακόμα ένας θεσμός που δεν έχει διασπαστεί. Παρ' όλα αυτά οι ειδικοί... 

Γυναίκες της Κομοτηνής μαγειρεύουν εθελοντικά
για απόρους

Πάνω από 100 μερίδες με φαγητό,
σαλάτα και ψωμί μοιράζονται κατ’ οίκον,
εκεί που υπάρχει ανάγκη
Κάνουν κάτι με την ψυχή τους γιατί προσφέρουν χαρά,
ανακούφιση, χαμόγελο στους αποδέκτες τους
Είναι τελικά συγκινητικό αυτό που γίνεται όπου κάθε Κυριακή στο Κόσμιο Κομοτηνής όπου μια ομάδα γυναικών αφιερώνει το πρωϊνό τους για το μαγείρεμα του συσσιτίου που... προσφέρουν σε άπορους της Κομοτηνής, ανήμπορους και μοναχικούς ανθρώπους. Πάνω από 100 μερίδες ετοιμάζονται κυρίως πιάτα με κρέας, λαχανικά και ζυμαρικά τα οποία ως βασικό υλικό προέρχονται από την προσφορά συνταξιούχου κυρίας που καλύπτει όλα τα έξοδα τροφοδοσίας, ενώ το εγχείρημα βασίζεται στον εθελοντισμό.
Όλη η προσπάθεια θέλει να κρατηθεί
μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας,
δεν θέλουν να γίνουν γνωστά τα ονόματα όσων συμμετέχουν τόσο στην προσφορά των φαγώσιμων, στο μαγείρεμα και την διανομή τους που γίνεται από γυναίκες που πιστεύουν στην πράξη, στην προσφορά και την αλληλεγγύη, χωρίς να ανήκουν σε συλλόγους, μη κυβερνητικές οργανώσεις κλπ. 
Κάνουν κάτι με την ψυχή τους γιατί προσφέρουν χαρά, ανακούφιση, χαμόγελο στους αποδέκτες τους, σε μια εποχή που το γιορτινό Κυριακάτικο τραπέζι λείπει από πολλούς συμπολίτες μας, που από αξιοπρέπεια δεν το λένε…
... χωρίς να ανήκουν σε συλλόγους,
μη κυβερνητικές οργανώσεις κλπ.

komotinicitynews.wordpress.com

Απορία ενός παιδιού 2,5 χρονών

ΚΆΤΩ ΑΠ’ ΤΗΝ ΣΗΜΑΊΑ
ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΌ ΜΠΡΟΣΤΆ

ΓΙΟΡΤΆΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ
ΤΑ ΕΛΛΗΝΌΠΟΥΛΑ!!!
Τι είναι αυτό μπαμπά;
Βλέπει τις φασαρίες κι απορεί, τι να του πω εγώ αλήθεια;
Ότι κάποιοι άνθρωποι καταστρέφουν το μέλλον μας, το μέλλον που μας έδωσαν με ψευδαισθήσεις και ψεύτικα λόγια;
Τι να του πω, πως μπορώ να προστατεύσω το μέλλον του, που προβλέπεται δυσοίωνο ;
Και κλαίω όταν τον ακούω να απαγγέλλει ένα ποιηματάκι που έμαθε στον παιδικό σταθμό......

ΚΆΤΩ ΑΠ’ ΤΗΝ ΣΗΜΑΊΑ
ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΌ ΜΠΡΟΣΤΆ
ΓΙΟΡΤΆΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ
ΤΑ ΕΛΛΗΝΌΠΟΥΛΑ!!!

Κλαίω με μαύρο δάκρυ, τι να του πω για τα ελληνόπουλα;
Βλέπεις ένα παιδάκι να τραγουδάει για την σημαία και για τα ελληνόπουλα, χωρίς να το καταλαβαίνει, και μαυρίζει η καρδιά σου.
Ακούει κανείς?

Αναγνώστης

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΠΟ 2 ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ

Τα κοινωνικά παντοπωλεία δίνουν ένα στίγμα
και μια άλλη διάσταση της φιλανθρωπίας.

Η Μητρόπολη Κοζάνης και η Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας λειτουργούν κοινωνικά παντοπωλεία για τα... θύματα της κρίσης. Τα κοινωνικά παντοπωλεία δίνουν ένα στίγμα και μια άλλη διάσταση της φιλανθρωπίας. 
Ανακουφίζουν φτωχούς, αποδεικνύοντας το φιλανθρωπικό έργο, που επιτελούν σε αυτό τον δύσκολο καιρό κληρικοί και στελέχη της Εκκλησίας.
Τα προϊόντα, που υπάρχουν στα κοινωνικά παντοπωλεία των δύο Μητροπόλεων, αγοράστηκαν με χρήματα του γενικού φιλόπτωχου ταμείου, καρπός εράνου και δωρεών, και προσφέρονται δωρεάν. 
Η πρωτοβουλία αυτή των Μητροπόλεων αναδεικνύει την φιλανθρωπία, όχι μόνο ως αρετή και ιδανικό, αλλά και ως δρόμο, που οδηγεί στην εσωτερική μεταμόρφωση του ανθρώπου.


© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki