Monday 12 December 2011

Άσυλο του Παιδιού: ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14/12/2011, ΑΠΟ 17:30-19:30, ΣΤΟ Β' ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΣΥΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ (ΠΕΡΙΟΧΗ PRAKTIKER) ΣΤΟΝ ΣΤΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ ΜΑΣ.
ΘΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙ Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

Το Πνευματικό Κέντρο που ασχολείται
με την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού.

Άσυλο του Παιδιού

Το Άσυλο του παιδιού είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που, από το 1919, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στη σωστή κάλυψη των βασικών αναγκών (στέγαση, σίτιση, ανάπαυση κ.λ.π) και στη συνεχή βελτίωση της διαπαιδαγώγησης παιδιών εργαζομένων γονέων, ΒΡΕΦΙΚΗΣ, ΝΗΠΙΑΚΗΣ, ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ και ΣΧΟΛΙΚΗΣ ηλικίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Στο «Άσυλο του Παιδιού» ανήκουν δύο νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου:
Το σωματείο «Άσυλο του Παιδιού», ειδικά αναγνωρισμένο ως φιλανθρωπικό που συστήθηκε το 1919. Διοικείται από δεκαμελές Δ.Σ. που αποτελείται από εννιά αιρετά μέλη και έναν εκπρόσωπο της Παμμηχανικής Ένωσης Δ. Π. Μ. Β. Ε.
Το ίδρυμα «Άσυλο του Παιδιού» που συστήθηκε το 1973.
Το Δ.Σ. του ιδρύματος συγκροτείται από τον Νομάρχη και απαρτίζεται από εννιά τακτικά μέλη του Σωματείου και τρία μέλη οριζόμενα από τον ίδιο τον Νομάρχη από τα οποία το ένα μέλος εκτελεί χρέη Κυβερνητικού Επιτρόπου.
Για πάνω από 85 χρόνια αποτελεί ένα θεσμό στο χώρο του εθελοντισμού και της προσφοράς προς την οικογένεια και το παιδί.
Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε από εθελόντριες – μέλη της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης στις πρώτες δύσκολες δεκαετίες του περασμένου αιώνα με τα προβλήματα και τις κοινωνικές αλλαγές που έφεραν οι πόλεμοι.
Λειτουργεί συνέχεια μέχρι σήμερα και προσφέρει αδιάλειπτα τις υπηρεσίες του παρά τις αντιξοότητες των καιρών (πόλεμοι, κατοχή, οικονομικές δυσχέρειες, φυσικές καταστροφές κ.λ.π).
Ήδη από το 1922 το «Άσυλο του Παιδιού» άρχισε να εφαρμόζει το θεσμό του ολοήμερου σχολείου, που πρόσφατα υιοθετήθηκε και από την ελληνική πολιτεία.
Σήμερα το «Άσυλο του Παιδιού» υπηρετεί δύο κύριες δραστηριότητες:
  • Την Παιδική Εστία όπου εντάσσονται το Βρεφοκομείο, το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο και το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο. Στο «Άσυλο του Παιδιού» φοιτούν κάθε χρόνο πάνω από πάνω από 600 παιδιά, ηλικίας από 2 μηνών μέχρι 12 χρόνων.
    Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά τα παιδιά αποφοιτούν έχοντας διανύσει μια δωδεκαετή αναπτυξιακή πορεία.
Το Πνευματικό Κέντρο που ασχολείται με την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού.

Ο Άγιος Σπυρίδων ο θαυματουργός: Χρόνια Πολλά στο Σπύρο και τη Σπυριδούλα!!

Χρόνια Πολλά στα χαμομηλάκια, μικρά και μεγάλα, που γιορτάζουν σήμερα!!

Ο Άγιος Σπυρίδων ο θαυματουργός
 Προσωπικότητα φωτεινή, μορφή οδηγητική, αληθινός κολοσσός αρετής και φυσιογνωμία παγκόσμια είναι της Τριμυθούντος ο επίσκοπος, ο Άγιος Σπυρίδων. Η εξηγιασμένη ζωή του πολλά μπορεί να δώσει και να διδάξει και σήμερα στον καθένα, που απροκατάληπτα θα θελήσει να σκύψει και να μελετήσει τη θαυμαστή ζωή του.
Άνθρωπος, όπως λέμε εμείς σήμερα του βουνού και του κάμπου. Άνθρωπος της υπαίθρου. Και τέτοιος πραγματικά ήταν ο άγιος μας. Τέτοιοι ήσαν και οι γονείς του. Άνθρωποι αγρότες, φτωχοί, αλλά πολύ ενάρετοι και πιστοί. Γι' αυτό και το παιδί τους το ανέθρεψαν με προσοχή και φόβο θεού. Το ανέθρεψαν, όπως λέγει κι ο θείος Παύλος για τον μαθητή του Τιμόθεο, ότι τον ανέθρεψε η γιαγιά του Λωΐδα κι η μητέρα του Ευνίκη «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου».

περισσότερα...

Ο Τάκης ο ψηλός

Από μικρός ήθελε να γίνει τροχονόμος. Μεγάλωσε πια, έγινε ολόκληρος άντρας και κυκλοφορούσε με μια σφυρίχτρα στους δρόμους της Κατερίνης. Όλοι τον ξέρανε. Πολλούς τρελούς σε μια μικρή επαρχιακή πόλη δεν έχει, οπότε όλοι οι τρελοί του χωριού και της πόλης είναι διάσημοι. Διάσημος ήταν και ο Τάκης. Σε ώρες κυκλοφοριακής συμφόρησης, έβγαζε την σφυρίχτρα του και ρύθμιζε την κυκλοφορία. Κανείς δεν βρέθηκε να τον κατηγορήσει για αντιποίηση αρχής. Όχι, ο Τάκης ήταν ωραίος τρελός.
Τον Τάκη τον γνώρισα πολύ καλά. Φτωχόπαιδο ήταν, οπότε όσο μπορούσε δούλευε. Και δούλευε σκληρά!! Πάρα πολλές φορές, ερχόταν ως εργάτης στο φορτηγό του πατέρα μου, για φόρτωμα και ξεφόρτωμα. Έχω περάσει κι εγώ δεν ξέρω πόσες μέρες και βράδια μαζί με τον Τάκη στην καρότσα του φορτηγού του πατέρα μου, φορτώνοντας και ξεφορτώνοντας ό,τι βάζει ο νους σας. Οικοσκευές σε μετακομίσεις, φρούτα στην κεντρική λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης, αλουμίνια, ό,τι θέλετε.
Χιλιόμετρα πολλά, ώρες ατέλειωτες, ζυμωμένες με τον κάματο. Πόσες φορές τον έχω δει κάθιδρο, να γονατίζει από το βάρος και την κούραση. Αλλά, απτόητος ο Τάκης!! Μια φορά δεν τον έχω ακούσει να βρίζει, να βαρυγκομά, να διαμαρτύρεται! Μονάχα τον έχω δει πάρα πολλές φορές να βγάζει στην κατάλληλη ώρα την σφυρίχτρα του και να καθοδηγεί τον πατέρα μου στις διάφορες μανούβρες με το φορτηγό. Φρρρρρρ, φανταστικός τροχονόμος ο Τάκης, μόνο που του έλειπε το μυαλό.
Έχετε δει όμως τρελό ευγενέστατο; Φαντάζομαι πως όχι. Τέτοιος ήταν ο Τάκης. Τον εκμεταλλεύονταν πολλοί. Τον έβαζαν και δούλευε και τον πληρώνανε ψίχουλα. Δεν διαμαρτυρόταν ποτέ. Μια φορά μόνο, ...

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki