Saturday 17 December 2011

H συμβολή του εκπαιδευτικού στην αντιμετώπιση της πείνας στο σχολείο. Η σημασία του πρωινού στο σχολείο.

Συντάκτης: Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D.,  
medlabnews.gr

Τους τελευταίους μήνες αρκετές φορές έγραψα για την οικονομική κρίση και τις συνέπειες που έχει αυτή στην υγεία μας. Από το 2008 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει ότι η οικονομική κρίση πλήττει σοβαρά την ψυχική υγεία.
Τότε αδιαφορούσαμε διότι είχαμε ακόμη ελπίδες, αλλά τώρα βιώνουμε επώδυνα αυτή την προειδοποίηση. Τα τραγικά περιστατικά αυξάνονται δραματικά. Χρέη, ανεργία, δυσβάσταχτο κόστος ζωής και αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις οδηγούν ολοένα και περισσότερους Έλληνες στην αυτοκτονία. Δυστυχώς τα περιστατικά αυτοκτονιών έχουν αυξηθεί.
Στην κλιμάκωση αυτής της κατάστασης έρχεται να προστεθεί η πείνα. Η πείνα που αγγίζει ολόκληρες οικογένειες και φυσικά τα παιδιά. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που χάνουν τις δουλειές τους, συνεπώς και το εισόδημά τους, με αποτέλεσμα σταδιακά να περιέρχονται σε συνθήκες φτώχειας.  Έγραψα σχετικά τον περασμένο Οκτώβριο στο medlabnews.gr το άρθρο με τίτλο "Η Ελλάδα του 2011 αντιμέτωπη με την πείνακαι ακολούθησαν πολλά άρθρα σχετικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
.
Περισσότερο κινδυνεύουν από τον υποσιτισμό τα παιδιά γιατί ο οργανισμός τους είναι αδύναμος και βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης. Χωρίς την κατάλληλη τροφή τα παιδιά δεν μπορούν να αναπτυχθούν όπως πρέπει.  
Παρά το γεγονός ότι η φτώχεια φέρνει ένα παιδί σε κίνδυνο για την υγεία του, σημαντικό είναι ότι μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα της ψυχοκοινωνικής δυσλειτουργίας και μπορεί να παράγει ορισμένες σημαντικές αρνητικές συνέπειες στη συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι πεινασμένα παιδιά δείχνουν υψηλότερα επίπεδα άγχους και ευερεθιστότητας, επιθετική και αντιδραστική συμπεριφορά προς τα άλλα παιδιά συνομήλικα παιδιά που δεν είναι πεινασμένα. Τα ευρήματα αυτά συμπληρώνουν μελέτες της συμπεριφοράς που έχουν γίνει σε αναπτυσσόμενες χώρες με χρόνιο υποσιτισμό, έχουν διαπιστώσει ότι σχολικής ηλικίας πεινασμένα παιδιά είναι πιο πιθανό να είναι ανήσυχοι και οξύθυμοι, και δείχνουν σχέση μεταξύ της επιθετικότητας και της πείνας.
Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πείνα και τον υποσιτισμό και μάλιστα στα παιδιά θα πρέπει πρώτα να εντοπιστεί το πρόβλημα.
Με το πρόβλημα έρχεται άμεσα σε επαφή ο εκπαιδευτικός, που δυστυχώς είναι αυτός που καλείται να το διερευνήσει με πολύ λεπτούς χειρισμούς, μια και το παιδί έχει τη δική του αξιοπρέπεια και πολλές φορές δεν θέλει να εξωτερικεύσει αυτό που του συμβαίνει. Σε μελέτη που κάναμε στο MEDLAB ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ προσαρμόσαμε ένα ερωτηματολόγιο που χρησιμοποίησε η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρία. Συγκεκριμένα:

Οκτώ ερωτήσεις που μπορεί να βοηθήσουν για την καταγραφή, τον έλεγχο και  για τη μέτρηση της πείνας στην παιδική ηλικία


1.
Μήπως στο σπίτι σας πάντα τελειώνουν τα χρήματα που προορίζονται για την αγορά τροφίμων που είναι απαραίτητα για ένα γεύμα;
2.
Μήπως εσείς ή τα υπόλοιπα ενήλικα μέλη της οικογένειας τρώνε λιγότερο από ό,τι αισθάνεστε ότι πρέπει, επειδή δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα;
3.
Μήπως το παιδί σας τρώει λιγότερο από ό, τι κρίνετε ότι θα πρέπει, επειδή δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα για να αγοραστούν τρόφιμα;
4.
Μήπως το παιδί σας λέει ότι είναι είναι πεινασμένο, γιατί δεν υπήρχε αρκετό φαγητό στο σπίτι;
5.
Μήπως το παιδί σας πάει για ύπνο πεινασμένο, επειδή δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα για να αγοραστούν τρόφιμα;
6.
Μήπως κόβετε ποτέ την ποσότητα στα γεύματα που έκαναν παλαιότερα, ή παραλείπετε γεύματα, επειδή δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα;
7.
Μήπως εσείς ή τα ενήλικα μέλη της οικογένειάς σας κόβετε το μέγεθος των γευμάτων σας ή παραλείπετε γεύματα, επειδή δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα για να αγοραστούν τρόφιμα;
8.
Έχετε ποτέ αναγκαστεί να υποκαταστήσετε καθημερινά τρόφιμα με κάτι άλλο (όπως ζωοτροφές), επειδή τελειώνουν τα χρήματα για να αγοραστούν τρόφιμα για ένα γεύμα;

Στην συνέχεια και αφού αποκλειστεί η πιθανότητα κάποιου παθολογικού προβλήματος κάνοντας εκτίμηση της θρέψης με την συμβολή γιατρού, ο εκπαιδευτικός έχει πολύ σημαντικό ρόλο.
Επειδή το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό, δεν παίρνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ώστε το σώμα τους να έχει αρκετή ενέργεια για να είναι συγκεντρωμένα και να μπορούν να αποδώσουν στα μαθήματα τους.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι απαραίτητο να μην ξεχωρίστουν αυτά τα παιδιά από τα άλλα. Είναι απαραίτητο να γίνουν ενέργειες, με μεγάλη προσοχή. 
Έτσι ίσως με την βοήθεια των συλλόγων γονέων, είτε του δήμου, της εκκλησίας, είτε της κεντρικής πολιτείας να θεσπιστεί για όλα τα παιδιά (για να μην γίνουν διακρίσεις) να τους διανέμεται πρωινό. Το πρωινό γεύμα βελτιώνει τη υγεία των παιδιών. Ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα πείνας που μπορεί... 

Τα Σχολικά μας Βιβλία

Ένα μικρό ταξίδι από την ιστορία
του Ελληνικού σχολικού βιβλίου.

Χριστούγεννα στο σύμπαν της αθωότητας

Παραστάσεις και δραστηριότητες για μικρούς θεατές 
στη φετινή εορταστική ατζέντα

Δύσκολη η εποχή και το εορταστικό πνεύμα, φέτος, έχει υποστεί για τους περισσότερους μεγάλες... περικοπές. Υπάρχει κάποιος που αδημονεί για τα Χριστούγεννα; Φυσικά. Τα παιδιά μπορούν ακόμη να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη, να βλέπουν τον κόσμο χρωματιστό, να ακούν τα ωραία παραμύθια, να χαίρονται απέραντα με το λίγο. 


Τα παιδιά μπορούν ακόμη
να βλέπουν τον κόσμο χρωματιστό
Για τους μικρούς θεατές και ακροατές, επιλέξαμε μερικές προτάσεις της χριστουγεννιάτικης ατζέντας. Σημειώστε:

Το Μπαλέτο του Κρεμλίνου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αντρέι Πετρόφ, έρχεται με μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια του κλασικού χορού για να περάσουν Χριστούγεννα στην Αθήνα. Οι κορυφαίες μπαλαρίνες και οι κορυφαίοι κλασικοί χορευτές προέρχονται όλοι από σπουδαία χορευτικά σχήματα, όπως Κόβεντ Γκάρντεν, του Κρεμλίνου, του Μαριίνσκι, Αγγλικό Εθνικό Μπαλέτο, Κρατικό Μπαλέτο Βερολίνου και American Ballet. Ολοι τους ερμηνεύουν τον άσπρο και τον μαύρο κύκνο και υπόσχονται να μας παρασύρουν με την άψογη τεχνική και τη δραματικότητά τους στο ρομαντικό πάθος του σεναρίου και την απόλαυση της επικής μουσικής του Τσαϊκόφσκι.

**Από σήμερα έως 23 Δεκεμβρίου και 25-30/12 στις 4 μ.μ. και 8 μ.μ. Εισιτ. από 25 έως 65 ― (φοιτητικά και παιδικά -50%) πληροφορίες: 210-7282333.

«Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου», στο Μέγαρο Μουσικής

Ένα μουσικό παραμύθι σε ποίηση Νίκου Καββαδία και μουσική Θάνου Μικρούτσικου. Ο μύθος ελλοχεύει στην ποίηση του Νίκου Καββαδία, ναυτικού στη Μεσόγειο αλλά ποιητή των μεγάλων ωκεανών. Τα σπουδαία ποιήματά του, μία πλήρης ιστορία το καθένα, έγιναν με μελωδικό καταλύτη τον Θάνο Μικρούτσικο τραγούδια αναφοράς στη νεοελληνική ιστορία της μουσικής. Τώρα, με τη συμβολή της Μαρίας Παπαγιάννη στα κείμενα, μετατρέπονται σε ένα περιπετειώδες και γοητευτικό μουσικό παραμύθι, που συνδυάζει τα ποιήματα και τις ιστορίες του Καββαδία με άλλες θαλασσινές ιστορίες από την «Οδύσσεια» έως τον «Μόμπι Ντικ» του Χ. Μέλβιλ.

Για τις ανάγκες της παράστασης, η αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής θα μεταμορφωθεί από τις 22 Δεκεμβρίου σε ένα μεγάλο καράβι ειδικά διαμορφωμένο από τον Γιώργο Βαφιά. Ο Θάνος Μικρούτσικος αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει το μεγάλο παραμύθι, αλλά και να το διηγηθεί παρέα με τους τραγουδιστές-παραμυθάδες Χρήστο Θηβαίο, Κώστα Θωμαΐδη, Ρίτα Αντωνοπούλου και Αννα Λινάρδου, τους μουσικούς Θύμιο Παπαδόπουλο (πνευστά) και Νίκο Τουλιάτο (κρουστά), τους ηθοποιούς Χρήστο Μαλάκη και Νικόλα Αγγελή, αλλά και τις χορεύτριες Νικολέτα Καρμίρη, Αλεξία Κωστή, Κατερίνα Λιόντου, Κωνσταντίνα Μικρούτσικου, Δήμητρα Χαραλάμπους, Πέγκυ Ψυχογιού, στις χορογραφίες της Σεσίλ Μικρούτσικου.

**Παραστάσεις από 22 έως 30 Δεκεμβρίου στις 5 μ.μ. και στις 8.30 μ.μ. Εισιτήρια από 14 έως 50 ευρώ. (Φοιτητικά και παιδικά έχουν έκπτωση 50%). Πληροφορίες: 210-7282333.

«Ο Πέτρος και ο λύκος» στο «Ακροπόλ»

Παιδικά Χριστούγεννα κι όμως ο τρομερός γκρίζος λύκος ερχόταν με τα τρία κόρνα να παιανίζουν την ύπουλη περπατησιά του. Ευτυχώς ο ατρόμητος Πέτρος, αν και σχεδόν...

Melinda Star Guido: Μια μεγάλη μαχήτρια της ζωής!

Αυτό το μικροσκοπικό χεράκι ανήκει σε μια μεγάλη μαχήτρια της ζωής. Η Melinda Star Guido γεννήθηκε μόλις 24 εβδομάδων και ζύγιζε μόλις 9.5 ουγγιές,αλλά κατάφερε να επιζήσει και να καταγραφεί ως το δεύτερο μικρότερο μωρό στις ΗΠΑ.
Καθημερινή
Palm-sized preemie almost ready to go home

Αν ένα παιδί κλαίει στο δρόμο ...

ΕΠΕΙΓΟΝ!!!!!! 
ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!!!!!!!
Αυτό το μήνυμα είναι για όσους βγαίνουν τη νύχτα, πηγαίνουν σινεμά, και τους σπουδαστές που βγαίνουν από το πανεπιστήμιο ή κολέγιο, και για οποιονδήποτε κυκλοφορεί γενικά..

«Αν ένα παιδί που κλαίει στο δρόμο, σε οποιαδήποτε περιοχή, με μία διεύθυνση στο χέρι και σας πει να το πάτε στην διεύθυνση που λέει (ακόμα κι αν είναι κοντά), να το πάτε στην αστυνομία και όχι στην διεύθυνση.»

Αυτή είναι η νέα μέθοδος που χρησιμοποιούν για απαγωγή, ληστείες και βιασμούς.

ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΣΕ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΣΑΣ, ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΑΣ.
Αντιγράψτε και επικολλήστε την παρούσα ανακοίνωση και στείλετε σε όσο περισσότερους φίλους σας. Μπορείτε να αποτρέψετε πολύ πόνο από οικογένειες... Αυτό κυκλοφόρησε από την Αστυνομία...

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki