Wednesday 21 December 2011

Φουρφουράς Ρεθύμνου:
Το θαύμα του 4θέσιου δημοτικού σχολείου

ΣΕ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ 560 ΚΑΤΟΙΚΩΝ 
ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚH WEB TV
Θερμή παράκληση να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα
της Φουρφούρα Web TV
https://www.youtube.com/user/SchoolSciencetv
 
Πως ένα δάσκαλος που μετατίθεται σε ένα χωριό του Ρεθύμνου, καταφέρνει να μεταμορφώσει ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο σε σχολείο του μέλλοντος.

Διαβάστε την υπέροχη ιστορία του Άγγελου Πατσιά


«Υπάρχει πάντα στην παιδική μας ηλικία μια στιγμή που ανοίγει μια πόρτα και μπαίνει το μέλλον»
Graham Green, Βρετανός συγγραφέας
«Όποιος μεγάλωσε στη φυλακή, τη φυλακή θυμάται. Όποιος μεγάλωσε στο παλάτι, το παλάτι θυμάται». 
Ινδική παροιμία
Σε κάθε σχολείο ανάμεσα στους δέκα-είκοσι δασκάλους υπάρχει και ένας που ξεχωρίζει. Ένας δάσκαλος που τον θυμόμαστε για χρόνια μετά, μέχρι τα γεράματα μας, με αγάπη και αληθινή συγκίνηση. Ένας δάσκαλος που κατάφερε να τρυπώσει στο άβατο της παιδικής μας ψυχής και έφερε ένα εντελώς νέο φως. Και χάρη σ' αυτό το "Δεύτε λάβετε φως" - φως μικρού κεριού ή ολόλαμπρου ήλιου δεν έχει σημασία - μέσα στην κυνικότητα και στην αδιάφορη καθημερινότητα του ενήλικα, που μοιραία όλοι μεταμορφωθήκαμε, διασώζεται και αχνοφέγγει ακόμα ό,τι καλό διαθέτουμε εντός μας.
Σε ένα μικρό χωριό του ορεινού Ρεθύμνου, τον Φουρφουρά, οι γιοί και οι κόρες των 560 μόλις κατοίκων του δέχτηκαν την ευεργεσία μιας αναπάντεχης τύχης. Χωρίς να το ξέρει, κάποιος βαριεστημένος δημόσιος υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας σφράγισε πριν από λίγα χρόνια τον διορισμό στο χωρίο τους ενός τέτοιου ξεχωριστού δασκάλου, του Άγγελου Πατσιά.
Ο νεαρός δάσκαλος δεν είδε αυτόν τον διορισμό του στην άκρη του πουθενά σαν μια καταναγκαστική προσγείωση, σαν δυσάρεστο πάρεργο εν όψει μιας ευνοϊκότερης μετάθεσης ή σαν μια ευκαιρία για ατελείωτη ραστώνη.
Αντιθέτως! Διέθεσε και διαθέτει μέχρι σήμερα ό,τι φωτεινότερο κρύβει η ψυχή του. Μακριά από κάθε λογική κέρδους - βλέπε αντιπαροχή υπό την μορφή μισθού, προσωπικής προβολής και ό,τι παρόμοιο σκεφθεί ο κακοπροαίρετος νους μας - άνοιξε στους ολιγάριθμους μαθητές του την αυλαία ενός εντελώς καινούργιου κόσμου, χαρίζοντας τους την σπάνια ευκαιρία να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

Στην άκρη το «εβδομαδιαίο πρόγραμμα»

Και τι δεν έκανε ο ευφάνταστος αυτός δάσκαλος! Και πρώτα από όλα έγκαιρα πήρε την ορθή και γενναία απόφαση να αποδράσει από τα ασφυκτικά όρια του γραφειοκρατικού «Εβδομαδιαίου Προγράμματος» που ορίζει το Υπουργείο Παιδείας. 

Στο δικό του σχολείο αποφάσισε...

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν... η ζωή

Τυχερή η γενιά, που μεγάλωσε με το καλό κινούμενο σχέδιο. Κι όπως είπε και ο φίλος μας ο Μαέστρος στο τέλος, μπορούμε να ζήσουμε μέσω των παιδιών μας.
Αυτό όμως απαιτεί λογική και ευσυνειδησία εκ μέρους μας, ώστε τα παιδιά μας να ζήσουν σ' έναν κόσμο όσο γίνεται καλύτερο απ' τον δικό μας.
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν... η ζωή

Θέμα επεισοδίου: «Η καρδιά»
Κινούμενα σχέδια γαλλικής παραγωγής (1986-87) μεταγλωττισμένα στα ελληνικά.


Τα πρώτα 17 επεισόδια μπορείτε να τα βρείτε εδώ:  


Κυπριακά Χριστούγεννα για παιδιά από τη Φουκουσίμα

Είκοσι πέντε παιδιά με έξι συνοδούς τους, από την περιοχή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, η οποία είχε πληγεί από το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε τον ισχυρό σεισμό των 8.9 Ρίχτερ στις 11/3/2011, θα φιλοξενηθούν στην Κύπρο κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

 
 A group of children from the tsunami and earthquake
stricken
Fukushima area of Japan will be in Cyprus
over Christmas and the New Year. more...
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο πρόεδρος της Οργάνωσης «Εθελοντές Γιατροί - Κύπρου», δρ Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι η φιλοξενία των παιδιών πραγματοποιείται σε συνεργασία της Οργάνωσης με το υπουργείο Εξωτερικών και την οργάνωση «Women Federation for world peace».
Τα παιδιά, ηλικίας 5 έως 15 ετών, θα φτάσουν στην Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή, ανήμερα των Χριστουγέννων, μέσω Άμπου Ντάμπι.
Τα παιδιά θα μείνουν στο Μοναστήρι του Κύκκου μέχρι τις 27/12.
Τις υπόλοιπες ημέρες της παραμονής τους στην Κύπρο, θα διαμένουν στην Λευκωσία και θα πραγματοποιήσουν διάφορες εκδρομές και επισκέψεις στο νησί.
Ο δρ Γεωργίου ανέφερε ότι με την ευκαιρία της παραμονής των παιδιών στην Κύπρο, στις 29 Δεκεμβρίου η Οργάνωση σε συνεργασία και με την πρεσβεία της Ιαπωνίας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στο Πάρκο Ακρόπολης στη Λευκωσία, με πρόγραμμα που θα αφορά την κουλτούρα των δύο χωρών.
Τα παιδιά από την Ιαπωνία και οι συνοδοί τους θα αναχωρήσουν από την Κύπρο ανήμερα των Φώτων.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki