Monday 26 December 2011

Ο Άη Βασίλης διαλέγει ασφαλή παιχνίδια

Το να βλέπει κάποιος την εποχή των Χριστουγέννων μέσα από τα μάτια ενός παιδιού είναι αρκετά συναρπαστικό.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 

Η ευτυχία και η ευχαρίστηση που νιώθει κάποιος όταν παρακολουθεί ένα παιδί να ανοίγει το «τέλειο δώρο» κάνουν το άγχος και την οικονομική αναστάτωση των Χριστουγέννων να μοιάζουν πολύ μακρινά.

Κάποιες φορές τα δώρα που δίνονται στα παιδιά δεν είναι κατάλληλα και μπορεί προκαλέσουν σοβαρούς κινδύνους, ακούσιους τραυματισμούς και καμιά φορά ακόμα και θάνατο.

Η Επιτροπή Ασφάλειας των Καταναλωτών της Αμερικής έχει αναφέρει πάνω από 16 θανάτους παιδιών λόγω παιχνιδιών και πάνω από 14,000 παιδιά χρειάστηκαν θεραπεία σε νοσοκομείο για ατυχήματα λόγω παιχνιδιών, το τελευταίο χρόνο.

Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να φανούν αρκετά χρήσιμες στους καταναλωτές οι οποίοι θα ήθελαν να κάνουν τη σωστότερη και πιο ασφαλή επιλογή ενός δώρου για τα Χριστούγεννα.
 
*Διαλέξτε παιχνίδια τα οποία ταιριάζουν στην ηλικία, στις δυνατότητες και στα ενδιαφέροντα του παιδιού. Κάποια προηγμένα παιχνίδια μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα για ορισμένες ηλικίες.
 
*Για βρέφη και γενικώς για παιδιά που βρίσκονται ακόμα σε στάδιο να μασουλάνε διάφορα, αποφύγετε την αγορά δώρων τα οποία αποτελούνται από μικρά κομμάτια και μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο. 

*Για παιδιά μικρότερα από 8 ετών, αποφύγετε παιχνίδια τα οποία αποτελούνται από αιχμηρές άκρες και γωνίες.
 
*Προσπαθήστε επίσης να μην αγοράσετε παιχνίδια που αποτελούνται από θερμαντικά στοιχεία σε παιδιά κάτω από 8 ετών.
 
*Διαβάζετε τις ετικέτες οι οποίες συνήθως δίνουν συμβουλές.
 
*Ελέγξτε πόσο σταθερή είναι η δομή του παιχνιδιού, όπως τα μάτια, η μύτη μιας κούκλας και άλλα μικρά μέρη.
 
*Ελέγξτε τις οδηγίες καθαριότητας. Πρέπει να είναι ασφαλή τόσο για εσάς αλλά και για τα παιδιά σας.
 
*Πετάξτε το πλαστικό περιτύλιγμα του παιχνιδιού αμέσως. Μπορεί κάποιες φορές να μετατραπεί σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 

πηγή 

Δεύτερο Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Κοζάνη

Και δεύτερο κοινωνικό παντοπωλείο θα εγκαινιάσει τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων η Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης.

Κοινωνικό Παντοπωλείο στα Σέρβια

Αφουγκραζόμενη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί άνθρωποι η τοπική Εκκλησία ίδρυσε τον περασμένο Μάρτιο το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» στην πόλη της Κοζάνης.
Λόγω των αυξημένων αναγκών η μητρόπολη θα προβεί στην ίδρυση και δεύτερου «Κοινωνικού Παντοπωλείου» στην πόλη των Σερβίων, στο χώρο του Ιερού Επισκοπείου.
Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου και ώρα 11.30 το πρωί.

Συντάχθηκε από την Romfea.gr

Δεν θα γυρίσω να πάρω την Άννα. Δεν έχω λεφτά, δεν μπορώ να τη μεγαλώσω. Συγγνώμη. Η μαμά της

Η Άννα ήταν ακόμα στον παιδικό σταθμό. Είχε πάει απόγευμα και η μαμά της δεν είχε εμφανιστεί. Οι νηπιαγωγοί δεν ήξεραν τι να κάνουν. Ώσπου το κοριτσάκι έβγαλε κάτι απ’ την τσέπη του. Ήταν ένα σημείωμα: 
«Δεν θα γυρίσω να πάρω την Άννα. Δεν έχω λεφτά,
δεν μπορώ να τη μεγαλώσω. Συγγνώμη. Η μαμά της»
.

Ο άνθρωπος που μου λέει την ιστορία την διηγείται σαν κάτι συνηθισμένο. Ο Στ. Σιφνιός είναι υπεύθυνος της κοινωνικής υπηρεσίας στα Παιδικά Χωριά SOS. «Οι νηπιαγωγοί κάλεσαν την Εισαγγελία», λέει. «Και ο εισαγγελέας έστειλε το παιδί σ’ εμάς».
Όλα αυτά δεν έγιναν σε κάποιο βιβλίο του Ντίκενς. Έγιναν σε μια συνοικία της Αθήνας. Η μαμά της Άννας δεν είναι τρελή. Είναι μια κοπέλα που έχασε τη δουλειά της και πανικοβλήθηκε.  
Σαν την ιστορία της, υπάρχουν τουλάχιστον πεντακόσιες ακόμη ιστορίες. Σήμερα στην Ελλάδα πεντακόσιοι γονείς είναι σε τέτοια οικονομική κατάσταση, που ζήτησαν στα Παιδικά Χωριά SOS να αφήσουν εκεί το παιδί τους.
«Μέχρι πριν από δύο χρόνια, το 95% των αιτημάτων είχε να κάνει με κακοποίηση. Αποφάσιζε ο εισαγγελέας πως κινδυνεύει το παιδί», λέει στην «Κ» η κοινωνική λειτουργός των Χωριών SOS, Π. Βασταρούχα.«Τώρα τα μισά αιτήματα είναι από γονείς σε απόλυτη φτώχεια. Οκτώ στις δέκα φορές είναι Έλληνες, τις πιο πολλές φορές μονογονεϊκές οικογένειες, συνήθως χωρίς άλλους συγγενείς».
Η κυρία Μαρίνα εδώ και 19 χρόνια είναι μητέρα στα Χωριά SOS. Εκείνη ζει την ιστορία από την άλλη πλευρά.«Το καινούργιο παιδάκι το φέρνει στο σπίτι μας η μαμά του», λέει.
«Του δείχνει το κρεβάτι του, του δείχνει το δωμάτιό του, του δείχνει εμένα. Και μετά, «σ’ αγαπάω» λέει, και φεύγει. Και το παιδάκι μένει στην πόρτα».
Στέκονται και κοιτάζουν
Η κυρία Μαρίνα κάνει προσπάθεια για να συνεχίσει. «Κανένα τους δεν φωνάζει», λέει.
«Στέκονται στην πόρτα και κοιτάζουν μέχρι να χαθεί η μαμά τους. Αν είναι αδελφάκια, δύο ή πιο πολλά, εκείνο το βράδυ δεν μπορείς να τα χωρίσεις. Τα βάζεις το καθένα στο κρεβάτι του και δέκα λεπτά μετά γίνονται ένα κουβάρι, μαζεύονται όλα μαζί ξανά, να αγγίζουν το ένα το άλλο».
Κανονικά, τα Χωριά SOS δεν δέχονται παιδιά που η οικογένειά τους είναι απλώς φτωχή. Γι’ αυτές τις οικογένειες υπάρχει πρόγραμμα στήριξης στο σπίτι. Αλλά η απόλυτη φτώχεια δεν πάει σχεδόν ποτέ μόνη της.
«Ήρθε ένα κοριτσάκι εδώ και νόμιζα πως έχει πρόβλημα. Τριών χρόνων, δεν ήξερε ούτε 15 λέξεις», λέει η κοινωνική λειτουργός. «Το είδαν οι γιατροί και είπαν πως η υγεία του είναι μια χαρά. Ο μπαμπάς του στις λαϊκές, η μαμά του τυφλή, το είχαν εγκαταλείψει το παιδί. Όταν δεν σου μιλάει κανείς, πώς να μάθεις λέξεις;».
Η φτώχεια οδηγεί στην παραμέληση, ακόμα και στην κακοποίηση. Κάποιοι άνθρωποι, πριν φτάσει το παιδί τους εκεί, διαλέγουν την άλλη λύση. Όσο ακραία κι αν φαίνεται σ’ εμάς.
«Έβγαινα απ’ το Χωριό να πάρω γάλα για τα δικά μου τα παιδιά», λέει η κυρία Μαρίνα.
«Στην κεντρική πύλη ήταν μια γυναίκα μ’ ένα κοριτσάκι. Δεν ήξερε ότι εγώ είμαι μητέρα SOS, δεν με είδε καν.  Κρατούσε το παιδί της όρθια και του μιλούσε.
«Μη νομίζεις πως η μαμά δεν σ’ αγαπάει. Σε λατρεύει η μαμά, αλλά δεν έχει να σου δώσει φαγητό. Αυτοί οι καλοί άνθρωποι εδώ…».
Νόμιζε πως θα μπει μέσα, θα βρει κάποιον να αφήσει το παιδάκι και θα φύγει».
Η κυρία Μαρίνα κρατάει με το χέρι της το μέτωπό της.«Όσα χρόνια κι αν είσαι εδώ, μερικά πράγματα δεν τα συνηθίζεις ποτέ».
«Το κρατούσε απ’ το χέρι», λέει. «Κι αυτό δεν μιλούσε. Μόνο είχε σηκώσει το κεφαλάκι του και την κοίταζε. Δεν ξέρω τι έγινε μετά. Έφυγα. Είχα να πάρω γάλα στα δικά μου τα παιδιά».

Από: 958 FM, μας το έστειλε η Αθανασία Μ.

Σε κίνδυνο η ζωή 4χρονης λόγω κρατικής αναλγησίας
Έπρεπε να ξεφτιλιστούν για να δώσουν τα χρήματα

«Οι αρμόδιοι του ΟΓΑ δεν ενέκριναν τις πιστώσεις για την αγορά των φαρμάκων και του ειδικού γάλακτος με το οποίο πρέπει να τρέφεται η Αγγελική»
*******************************************
Φάγανε  εκατομμύρια των εκατομμυρίων.
Ρήμαξαν τα ταμεία, ρήμαξαν ζωές και τώρα δεν τους περισσεύουν χρήματα για να σωθεί η Αγγελικούλα.
Αίσχος!!
******************************************* 
Δόθηκαν τελικά από τον Ο.Γ.Α. τα 4.300 ευρώ για τα φάρμακα (ειδικό γάλα) της μικρής Αγγελικής από την Πάτρα.

*******************************************
Προς τους αρμόδιους:
Τσακιστείτε να καλύπτετε όλα τα έξοδα
για να ζήσει το κοριτσάκι
news247
Από μία λεπτή κλωστή κρέμεται η ζωή της 4χρονης Αγγελικής, η οποία πάσχει από σπάνια μορφή ασθένειας, ενώ τους τελευταίους μήνες το κράτος αρνείται να της χορηγήσει φάρμακα, με την αιτιολογία της αλλαγής στον τρόπο πληρωμής και της άρνησης φαρμακοποιών να χορηγούν φάρμακα επί πιστώσει σε ασφαλιστικά ταμεία.

Την ίδια στιγμή, η μητέρα της άτυχης μικρής, καταγγέλλει το κράτος που έχει γυρίσει την πλάτη στο πρόβλημα της οικογένειας από την Αλβανία, με τους φίλους και τους συγγενείς να μην διστάζουν να αναρτούν το θέμα σε κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, facebook και twitter, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη.

Η 4χρονη Αγγελική, τρέφεται από το μάγουλο και η σπανιότατη ασθένεια από την οποία πάσχει, την κρατά καθηλωμένη στο κρεβάτι, ειδικά διασωληνωμένη. Η μικρή έχει ανάγκη από βαριάς μορφή φάρμακα, ενώ και το ειδικό γάλα το οποίο λαμβάνει καθημερινά για την ανάπτυξή της έχει τιμή σχεδόν απαγορευτική για την οικογένειά της.
Το ξέσπασμα της μητέρας
"Αν δεν πάρει το παιδί τα φάρμακά του και το ειδικό γάλα, θα πεθάνει. Παρακαλώ βοηθήστε μας".
Με αυτά τα λόγια, η μητέρα της μικρής Αγγελικής, μιλώντας στο thebest.gr, προβαίνει στην γνωστοποίηση του θέματος στα μέσα ενημέρωσης, ως ύστατη προσπάθεια να εισακουστεί η απόγνωσή της.
"Η μικρή μου κόρη κινδυνεύει να πεθάνει, επειδή οι αρμόδιοι του ΟΓΑ δεν εγκρίνουν τις πιστώσεις για την αγορά των φαρμάκων και του ειδικού γάλακτος με το οποίο πρέπει να τρέφεται η Αγγελική", αναφέρει η ίδια σε απόγνωση.
Και συνεχίζει: "Μόλις 160 παιδιά έχουν την ίδια ασθένεια σε όλο τον κόσμο. Είναι συνέχεια στο κρεβάτι. Δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, δεν κινούνται, είναι σχεδόν καταδικασμένα".
Το οικονομικό αδιέξοδο
"Κάθε μήνα χρειάζονται 1.700 ευρώ για να πάρουμε το γάλα και τα ειδικά φάρμακα. Αυτή τη στιγμή χρωστάμε 4.500 ευρώ στο φαρμακοποιό, ο οποίος μας βοηθά, αλλά και αυτός δεν μπορεί άλλο να παρέχει φάρμακα δωρεάν", εξομολογείται η κ. Ελένη στο thebest.gr.
Οι γονείς της μικρής Αγγελικής είναι μετανάστες από την Αλβανία που ζουν εδώ και πολλά χρόνια στην Πάτρα. Είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, ο οποίος υποτίθεται ότι καλύπτει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του μικρού κοριτσιού.
Ωστόσο, όπως λέει η κυρία Ελένη, διαρκώς ο ΟΓΑ καθυστερεί να πληρώσει τα χρήματα που απαιτούνται και οι φαρμακοποιοί πλέον αρνούνται την οποιαδήποτε συμμετοχή στο φαύλο "οικονομικό" κύκλο.
Το μεγαλύτερο παράπονο της κυρίας Ελένης, είναι ότι το κράτος παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων, την έχει αφήσει να παλεύει μόνη της.
"Μας είχαν υποσχεθεί πριν από δυο χρόνια, από το υπουργείο Υγείας ότι θα έκαναν τα πάντα για το παιδί μου, αλλά οι υποσχέσεις έμειναν στα χαρτιά", λέει η κυρία Ελένη.
Η οικογένεια σηκώνει το σταυρό μόνη της, αφού και άλλοι φορείς κοινωνικής προστασίας γυρίζουν την πλάτη.
"Ο σύζυγός μου είναι άνεργος, η Πρόνοια δεν δίνει κάποιο βοήθημα, γιατί είμαστε μετανάστες, ενώ από τον Δήμο Πατρέων μάς έκοψαν τη δωρεάν σίτιση", ολοκληρώνει με παράπονο η ίδια.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki