Wednesday 28 December 2011

Έξι βήματα για ασφαλή παιχνίδια

Περισσότερο ασφαλή θα είναι τα παιχνίδια που θα φέρει φέτος ο Άγιος Βασίλης στα παιδιά της ΕΕ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκαινιάζοντας την ευρωπαϊκή εκστρατεία για την ασφάλεια των παιχνιδιών, που έχει στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών, για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει ένα παιχνίδι.

H ασφάλεια ενός παιχνιδιού δεν εξαρτάται
μόνο από το πώς είναι φτιαγμένο, αλλά
και από την ηλικία του παιδιού και
από τον τρόπου που χρησιμοποιείται.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, από τον Ιούλιο του 2011, τα παιχνίδια που πωλούνται στην ΕΕ ικανοποιούν τους αυστηρότερους κανόνες στον κόσμο. Ωστόσο, η ασφάλεια ενός παιχνιδιού δεν εξαρτάται μόνο από το πώς είναι φτιαγμένο, αλλά και από την ηλικία του παιδιού και από τον τρόπου που χρησιμοποιείται.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας για την ασφάλεια των παιχνιδιών, ένα βίντεοκλιπ που θα προβάλλεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ευρώπης θα εξηγεί τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς για να είναι βέβαιοι ότι το παιχνίδι είναι ασφαλές για το παιδί τους, καθώς και πώς μπορούν να το χρησιμοποιούν με ασφάλεια. Θα εξηγείται, επίσης, με ποιο τρόπο εξασφαλίζεται η ασφάλεια των παιχνιδιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο στην ΕΕ.
Παράλληλα, σε πολλά καταστήματα παιχνιδιών στη Γερμανία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Αυστρία θα διατίθενται κάρτες με οδηγίες ασφάλειας για τα παιχνίδια.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε: «Ξεκινώ αυτήν την προσπάθεια τα Χριστούγεννα, την εποχή που αγοράζονται τα περισσότερα παιχνίδια. Φέτος, τα παιχνίδια που πωλούνται στην ΕΕ θα είναι πιο ασφαλή από ποτέ και με την εκστρατεία αυτή θα δοθεί η δυνατότητα στους γονείς να κάνουν τις σωστές επιλογές για τα παιδιά τους. Χαίρομαι που τα ΜΜΕ και εκατοντάδες μαγαζιά σε όλη την ΕΕ θα συμμετάσχουν στην εκστρατεία αυτή. Αλλά η ασφάλεια είναι, φυσικά, σημαντική όλο τον χρόνο γι΄ αυτό ας βεβαιωθούμε τώρα ότι δεν θα χρειαστεί κάποιο ατύχημα για να καταλάβουμε τη σημασία της!»

Η Επιτροπή επισημαίνει έξι πράγματα που πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές, όταν αγοράζουν παιχνίδια:

1) Μην αγοράζετε ποτέ παιχνίδια που δεν έχουν τη σήμανση CE. Με τη σήμανση CE ο κατασκευαστής δηλώνει ότι το παιχνίδι συμμορφώνεται με όλους τους εφαρμοστέους κανόνες ασφάλειας της ΕΕ, οι οποίοι είναι από τους αυστηρότερους στον κόσμο.
2) Μην αγοράζετε παιχνίδια με μικρά αποσπώμενα μέρη για παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών. Τα παιχνίδια αυτά φέρουν ειδικό σύμβολο. Η πνιγμονή είναι ένας ιδιαίτερος κίνδυνος για παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών, διότι τείνουν να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους!
3) Να διαβάζετε όλες τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες χρήσης για την ασφαλή χρήση του παιχνιδιού
4) Να προσέχετε τα παιδιά ενόσω παίζουν. Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια λειτουργούν όπως ακριβώς θα έπρεπε και ότι είναι κατάλληλα για την ηλικία και τις ικανότητες του παιδιού.
5) Να αγοράζετε παιχνίδια πάντα από αξιόπιστα καταστήματα και αξιόπιστα διαδικτυακά σημεία πώλησης. Τα μεταχειρισμένα παιχνίδια που σας προσφέρουν οι φίλοι σας, ενδέχεται, επειδή είναι παλαιότερα, να μην ικανοποιούν τα τρέχοντα πρότυπα ασφάλειας.
6) Να αναφέρετε πάντα κάθε πρόβλημα ασφάλειας που παρουσιάζει κάποιο παιχνίδι στον κατασκευαστή ή στο κατάστημα λιανικής πώλησης από όπου το αγοράσατε.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία παιχνιδιών είναι ένας από τους πιο δυναμικούς επιχειρηματικούς κλάδους στην Ευρώπη, αφού κατέχει το 25% της παγκόσμιας αγοράς παιχνιδιών. Περίπου το 80% του κλάδου αποτελείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην ΕΕ υπάρχουν περίπου δύο χιλιάδες κατασκευαστές παιχνιδιών, απασχολώντας περίπου 100.000 εργαζομένους.

Βασιλόπιτα αφράτη και αρωματική!!

Βασιλόπιτα ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται σε ορισμένες χώρες από τους χριστιανούς παραμονές της Πρωτοχρονιάς και κόβεται (μοιράζεται) λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος.

περισσότερα...

Vasilopita - Greek Saint Basil's New Year's Cake 

Βασιλόπιτα με ξύσμα πορτοκαλιού
Orthodox Christmas Recipes
Υλικά

  • 5 μεγάλα αυγά (χωρίζουμε κρόκους από ασπράδια)
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1/2 κ.γλ. φρέσκο σουρωμένο χυμό λεμονιού
  • 250 γρ. ανάλατο βούτυρο
  • 3/4 φλιτζ φρέσκο γάλα
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • ξύσμα και χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 1 φλιτζ. αλεσμένα φουντούκια ή ασπρισμένα αμύγδαλα
  • 1/2 κ.γλ. κρυστάλλους μαστίχας αλεσμένους σε γουδί μαζί με μία πρέζα ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη ή νιφάδες μαύρης σοκολάτας
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γλ. φουσκωτό μπέικιν πάουντερ
  • άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς C. Καλύπτουμε μία φόρμα με διάμετρο 30 εκ. με λαδόκολλα. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια της λαδόκολας και τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας.
  2. Μαρέγκα: Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε 1/2 φλιτζ. ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού, δυναμώνουμε την ταχύτητα σε μέτρια προς δυνατή και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα. Την αφήνουμε στην άκρη.
  3. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσει το μείγμα (περίπου 5-7 λεπτά). Προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν, συνεχίζοντας το χτύπημα μετά από κάθε προσθήκη. Ρίχνουμε και τα υγρά (χυμό πορτοκαλιού, κονιάκ, γάλα), συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε τα αρωματικά (ξύσμα πορτοκαλιού και μαστίχα) και στη συνέχεια τους ξηρούς καρπούς με τη σοκολάτα κι ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
  4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  5. Με μια λαστιχένια σπάτουλα (μαρίζ) διπλώνουμε τη μαρέγκα και το αλεύρι σε δόσεις μέσα στο μείγμα των κρόκων, εναλλάξ.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, ελέγχοντας από τη μία ώρα και πέρα το ψήσιμο με τον κλασικό τρόπο (βυθίζοντας στο κέντρο του κέικ ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα, η οποία πρέπει να βγει καθαρή).
  7. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει σε μία σχάρα.
  8. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή γαρνίρουμε με γλάσο - λευκό ή σοκολατένιο. 

Τα SOS για τη βαρηκοΐα - Η έγκαιρη διάγνωση «κλειδί» για τη θεραπεία στα παιδιά

Οι γονείς μπορούν να αντιληφθούν την ύπαρξη προβλήματος ακοής, παρακολουθώντας την εξέλιξη της ομιλίας των παιδιών τους. Μέχρι την ηλικία των εννέα μηνών, το παιδί πρέπει να κατανοεί απλές λέξεις, όπως «μαμά» και «μπαμπάς». Στους εννέα μήνες, μπορεί να προφέρει μονοσύλλαβους ήχους, οι οποίοι σχηματίζουν τις πρώτες λέξεις

Υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει πρόβλημα ακοής;

Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το «κλειδί» 
για την αντιμετώπισή του. 
Οι γονείς πρέπει να έχουν «τα μάτια τους τέσσερα», προκειμένου να το αντιληφθούν και να ζητήσουν άμεσα τη βοήθεια ειδικού. Η ακοή συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του λόγου και την ψυχοκοινωνική εξέλιξη του παιδιού.
Η παιδική βαρηκοΐα μπορεί να είναι παροδική ή μόνιμη. Στην πρώτη περίπτωση, ενδέχεται να έχει συγκεντρωθεί υγρό πίσω από την τυμπανική μεμβράνη, έπειτα από κρυολόγημα. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με ειδική αγωγή.
Στη δεύτερη περίπτωση, απαιτείται συστηματική αντιμετώπιση, η οποία μπορεί να είναι επεμβατική (τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος), τοποθέτηση ειδικών ακουστικών και η λογοθεραπεία.
Μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν πρόβλημα ακοής αντιμετωπίζουν παιδιά με συγγενείς ανωμαλίες ή παθήσεις που συνδέονται με βαρηκοΐα, όσα έχουν τραυματιστεί κατά τον τοκετό, έχουν εμφανίσει ίκτερο ή μηνιγγίτιδα.
Τα παιδιά εκδηλώνουν τέσσερις μορφές βαρηκοΐας:  
  • Τη βαρηκοΐα αγωγής, η οποία έχει συνήθως καλή εξέλιξη. 
  • Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, που συνήθως οδηγεί σε τοποθέτηση ακουστικού ή κοχλιακού εμφυτεύματος. 
  • Η βαρηκοΐα μεικτού τύπου, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία και από τις δύο προηγούμενες και 
  • η ψυχογενής βαρηκοΐα, στην οποία δεν υπάρχει οργανική βλάβη.
Οι γονείς μπορούν να αντιληφθούν την ύπαρξη προβλήματος ακοής, παρακολουθώντας την εξέλιξη της ομιλίας των παιδιών τους.  
Μέχρι την ηλικία των εννέα μηνών, το παιδί πρέπει να κατανοεί απλές λέξεις, όπως... 

Μεγάλη ανταπόκριση των Κυπρίων στην εκστρατεία
«Δέματα Αγάπης»

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η εκστρατεία «Δέματα Αγάπης» που διοργανώνει στην Κύπρο ο ραδιοφωνικός σταθμός Άστρα και η μη κυβερνητική οργάνωση "Cyprus Stop Trafficking", για στήριξη 200 νηπίων στην Αθήνα, τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης. 

«Δέματα Αγάπης» για τα παιδιά της Αθήνας

Η εν λόγω εκστρατεία οργανώθηκε έπειτα από έκκληση του Δήμου Αθηναίων και σύμφωνα με ανακοίνωση του ραδιοσταθμού, στις κεντρικές αποθήκες των Κυπριακών Ταχυδρομείων έχουν ήδη συγκεντρωθεί 2.000 πακέτα, υλικό που ξεπερνά τα δύο εμπορευματοκιβώτια διαστάσεων 40 ποδών. 
Επίσης, οι εισφορές σε χρήματα ανέρχονται, μέχρι στιγμής, στο ποσό των 30 χιλιάδων ευρώ περίπου. Τα χρήματα αυτά, κατόπιν εισήγησης του Δήμου Αθηναίων, θα αποστέλλονται υπό τη μορφή κουπονιών, που θα εξαργυρώνονται σε αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων στην Ελλάδα. 
Η ανταπόκριση των Ελλήνων της Κύπρου στην εκστρατεία είναι αθρόα, ενώ σημειώνεται ότι στην προσπάθεια αυτή συνεισφέρουν και Τουρκοκύπριοι. 
Αφού ο πρώτος στόχος για σίτιση των 200 νηπίων υπερκαλύφθηκε την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, η εκστρατεία διευρύνεται, με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων αστέγων, που ζουν στην Αθήνα.
Έθνος

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki