Monday 6 February 2012

«Μην ξεχνάτε τα παιδιά της Συρίας»

Μην ξεχνάτε τα παιδιά της Συρίας...
Μην ξεχνάτε τα παιδιά της Συρίας...
Εδώ και 10 μήνες  η Συρία πλήττεται από σκληρές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του καθεστώτος Ασάντ και πολιτών ή λιποτακτών, που ζητούν την αποχώρησή του από την εξουσία, με την βία να έχει γενικευθεί σε τέτοιο βαθμό, που κάνει πολλούς να μιλούν για έναν σφοδρό εμφύλιο. Την ώρα που η διεθνής κοινότητα κάνει απέλπιδες προσπάθειες για την ειρήνη, ήδη πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν πέσει νεκροί. 


Μεταξύ των θυμάτων και πολλά παιδιά, που, σύμφωνα με παρατηρητές, έχουν γίνει εκούσια στόχος των ένοπλων στρατιωτικών, ως ένα μέσο εκφοβισμού των Σύρων. 


Το bbc κάνει λόγο για την τραγωδία των θυμάτων αυτών και των οικογενειών τους. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία του 15χρονου Ταμέρ. Η μητέρα του θυμάται ότι τον είχε βοηθήσει να χτενίσει τα μαλλιά του, μια μέρα, και όταν εκείνος την ρώτησε αν είναι όμορφα, του απάντησε: “Είσαι πολύ ωραίος” και τον άφησε φύγει από το σπίτι για να παίξει. Ήταν η τελευταία φορά που τον έβλεπε ζωντανό. 
Την επόμενη μέρα, η μητέρα του Ταμέρ βρήκε το πτώμα του μικρού γιου της παραμορφωμένο από το ξύλο και τη βία των στρατιωτών, με σπασμένα κόκαλα και δόντια, και μια σφαίρα στο στήθος, στο περιβόητο κέντρο κράτησης της αεροπορικής βάσης της Δαμασκού. Τώρα ζητά Δικαιοσύνη. 
Η βία κατά παιδιών έχει γίνει μέρος της προπαγάνδας της Δαμασκού, κατά των αντιφρονούντων αλλά και αδιακρίτως όλων των  πολιτών, αναφέρουν παρατηρητές. Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για πολυάριθμες απαράδεκτες χρήσεις βασανιστηρίων εναντίον μικρών και μεγάλων, καλώντας τις αρχές της Συρίας να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλλον εις μάτην. 
Πάντως, ο επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει καλέσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να μελετήσει τις ευθύνες του καθεστώτος Ασάντ, από τα πυρά του οποίου πάνω από 400 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους. Όμως, με την βία στη χώρα να “βαθαίνει”, δεν υπάρχει άμεση ελπίδα για τα παιδιά της Συρίας, αλλά και τους γονείς να βρουν το δίκιο τους, όπως η μητέρα του Ταμέρ. 


24h NewsRoom, inews.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki