Wednesday 8 February 2012

«Μπήκαν (πάλι) στην πόλη οι οχτροί», Νίκο... Σαν σήμερα «έφυγε» ο μεγάλος Νίκος Ξυλούρης

Θυμάμαι τη μέρα που πέθανε ο Νίκος Ξυλούρης. Ήμουν 7 χρονών, αλλά η φωνή του είχε προλάβει να ζυμωθεί με τα υπόλοιπα αριστερά ακούσματα που είχα μέσα στο σπίτι. Ατμόσφαιρα Μεταπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε έρθει στην εξουσία, αν και το σύνθημα για την Αλλαγή είχε αρχίσει να ωριμάζει. Η καμπάνα παντελόνι, το εφαρμοστό πουκάμισο και η φαβορίτα «φοριόντουσαν» ακόμη.

«Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί», Νίκο...
Θυμάμαι τη μέρα που πέθανε ο Ξυλούρης, το είχε πει και στην τηλεόραση που ήταν ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ και που όσο ο «Ψαρονίκος» ήταν εν ζωή, τον απέφευγαν. Το «Πότε θα κάμει ξαστεριά» ήταν από τα πρώτα τραγούδια που μας έμαθε η δασκάλα, όταν άλλαξε η χρονιά και η κυβέρνηση. Το ’μαθα με την πρώτη. Φαίνεται τίποτα δεν είναι τυχαίο. 
Ο Ξυλούρης το είχε κάνει σημαία της αντίστασης, μεσούσης της Χούντας, και οι φοιτητές ύμνο τους την μέρα της εξέγερσης της Νομικής, στις 21 Φεβρουαρίου του 1973, που ήταν και η μέρα που γεννήθηκα… Όταν πέρασε ένας χρόνος από το θάνατό του, η τηλεόρασης της Αλλαγής είχε φροντίσει να του κάνει ένα αφιέρωμα. Θυμάμαι και εκείνο το βράδυ. Έχω την εικόνα του Ξυλούρη με την καμπάνα, την φαβορίτα και το στενό εφαρμοστό πουκάμισο, να τραγουδά το «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί». Ήταν από τα «Τραγούδια της Φωτιάς» το 1975.

3 comments:

  1. Αθάνατος!!! και πάλι με τα τραγουδια του...μας ξεσηκώνει...μηπως ήρθε παλι η ώρα;;;

    ReplyDelete
  2. Τον θυμάμαι σαν τώρα να κατεβαίνει την Ιπποκράτους ...
    έξω απ' την πανεπιστημιακή λέσχη προς το ΓΛΟΡΙΑ για πρόβες στο "Μεγάλο μας Τσίρκο" !!!
    - Γειά σου Νικόλα ...
    - Ζά σας παιδιά ...
    ΑΘΑΝΑΤΟΣ !!!

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki