Monday 2 January 2012

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν... η επιστήμη
Λεονάρντο ντα Βίντσι

σοφό
hamomilaki
Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι (15 Απριλίου 14522 Μαΐου 1519) ήταν Ιταλός αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης και επιστήμονας που έζησε την περίοδο της Αναγέννησης.

Θεωρείται αρχετυπική μορφή του Αναγεννησιακού καλλιτέχνη, Homo Universalis και μια ιδιοφυής προσωπικότητα. Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του βρίσκονται η Μόνα Λίζα και ο Μυστικός Δείπνος.

Leonardo da Vinci


Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, υπήρξε ακόμα σημαντικός εφευρέτης και επιστήμονας, με σημαντική συνεισφορά στην ανατομία, και την αστρονομία.
περισσότερα εδώ 

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η... επιστήμη: Αρχιμήδης

Ο μαθηματικός, φιλόσοφος, φυσικός και μηχανικός Αρχιμήδης ήταν ένα από τα μεγαλοφυή πνεύματα που γνώρισε στην πορεία της η ανθρωπότητα. Ένα βιβλίο του Ηρακλείδη για τον Αρχιμήδη, «Αρχιμήδους βίου», που αναφέρεται από νεώτερους, δεν φαίνεται να διασώθηκε. 
.
«Εύρηκα!»
Σίγουρο θεωρείται ότι ο Αρχιμήδης γεννήθηκε στις Συρακούσες περί το 285 π.Χ. και πιθανόν είχε πατέρα τον  αστρονόμο Φειδία. 
 ⭐
Ο ΚΟΧΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ

The Archimedes screw
can raise water efficiently.
Το υδραυλικό αυτό όργανο, γνωστό ως ατέρμων κοχλίας ή υδρόβιδα, εφευρέθηκε από τον Αρχιμήδη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αίγυπτο. Χρησίμευε στην άντληση ύδατος από ένα χαμηλό επίπεδο σ' ένα άλλο υψηλότερο. Οι χρήσεις του από την αρχαιότητα έως σήμερα είναι πολλές: άρδευση αγροτικών καλλιεργειών, απαλλαγή μεταλλείων από λιμνάζοντα ύδατα, άντληση υδάτων από τα έγκατα των πλοίων και άλλες. Χρησιμοποιείται έως σήμερα σε πολλές χώρες, αναπτυγμένες ή μη, με πολλές μορφές και ποικιλία χρήσεων.
 ⭐
Διασώθηκαν αρκετά συγγράμματά του, μερικά αποσπασματικά, «Περί σφαίρας και κυλίνδρου», «Κύκλου μέτρησις», «Περί πολυέδρων», «Περί σφαιροειδέων και κωνοειδέων», «Περί ελίκων», «Κέντρα βάρους επιπέδων», «Τετραγωνισμός παραβολής», «Κατοπτρικά», «Μηχανικά» κ.ά.  
Έκανε τα πρώτα βήματα για το μαθηματικό υπολογισμό επιφανειών με ακανόνιστο περίγραμμα και συμμετρικών εκ περιστροφής σωμάτων, μέθοδος που εξελίχθηκε, τεκμηριώθηκε και ονομάστηκε στη σύγχρονη εποχή Ολοκληρωτικός Λογισμός, υπολόγισε μία προσεγγιστική τιμή για τον άρρητο αριθμό π, διατύπωσε το νόμο της Μηχανικής για τους μοχλούς και, αντιλαμβανόμενος τις απεριόριστες προεκτάσεις του, γενίκευσε την εφαρμογή λέγοντας «Δος μοι πα στω και ταν γαν κινάσω» (δώσε μου σημείο να στηριχθώ και θα κινήσω τη Γη). 

Καὶ μέντοι καὶ Ἀρχιμήδης […]
εἶπεν ὡς εἰ γῆν
εἶχεν ἑτέραν, ἐκίνησεν ἂν
ταύτην μεταβὰς εἰς ἐκείνην.
"
[...] είπε, ότι αν είχε μιαν άλλη γη, θα μετακινούσε
αυτή τη γη, αφού πήγαινε σε κείνη."
Διατύπωσε επίσης την ομώνυμη αρχή για την άνωση του νερού, κατασκεύασε διάφορες μηχανές, ένα τύπο πολύσπαστου, τον κοχλία, μία αντλητική μηχανή με την «αρχιμήδειον έλικα» κ.ά. 
Το όνομα του Αρχιμήδη έχει συσχετιστεί με διάφορους θρύλους, π.χ. ότι πετάχτηκε από τη μπανιέρα του, μόλις αξιοποίησε πειραματιζόμενος την άνωση που εξασκεί το νερό και τρέχοντας γυμνός στους δρόμους, αναφωνούσε «Εύρηκα!», ότι έκαψε με συγκεντρωτικά κάτοπτρα πλοία των Ρωμαίων που πολιορκούσαν τις Συρακούσες, συγκεντρώνοντας πάνω τους την ηλιακή ακτινοβολία, ότι είπε σε Ρωμαίο στρατιώτη, ο οποίος τελικά και τον σκότωσε μετά την κατάληψη της πόλης το 212 π.Χ., «Μη μου τους κύκλους τάραττε!» κ.ά. Γεγονός που τεκμηριώνεται πάντως από αναφορές είναι ότι η παρουσία του Αρχιμήδη στα τείχη (Ευρίαλο φρούριο) είχε εκφοβίσει τους Ρωμαίους πολιορκητές των Συρακουσών υπό τον Μάρκελο, αφού με διάφορες αμυντικές μηχανές κατάφερνε ο μεγάλος εφευρέτης, μαζί με το στρατό, να καθυστερεί επί τριετία περίπου την κατάληψη της πόλης.

Ελληνικά προϊόντα δώρο για τους υπαλλήλους
της Κεντρικής Τράπεζας στην Ολλανδία

Δώρο για τις γιορτές έκανε δώρο η κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας έκανε στους υπαλλήλους της ένα καλάθι με… ελληνικά προϊόντα, με στόχο να βοηθήσει την οικονομία της Ελλάδας.

Dutch Central Bank Gives 2,000 Member Staff
a Greek Christmas Present

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το «Έθνος», το πακέτο που δόθηκε σε καθέναν από τους 1.600 υπαλλήλους της τράπεζας περιλαμβάνει αμπελόφυλλα, μηλόξιδο, ένα μπουκάλι ελαιόλαδο, ψωμί, μήλα, καθώς και ένα βιβλίο το οποίο έχει θέμα την ελληνική μυθολογία και τους θρύλους της χώρας μας. Το κόστος κάθε καλαθιού, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της τράπεζας, ανέρχεται στα 65 ευρώ.

Το συγκεκριμένο δώρο δεν δόθηκε ως αμοιβή για τις παραπάνω ώρες που δούλεψαν οι υπάλληλοι της τράπεζας τους τελευταίους μήνες προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης της Ευρωζώνης. Αντίθετα, η κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας κάνει συχνά δώρο ένα πακέτο με προϊόντα κάποιας συγκεκριμένης χώρας, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους εργαζομένους της να γνωρίσουν διαφορετικές κουλτούρες.
Η Τράπεζα της Ολλανδίας αναφέρει σε σχετική επιστολή ότι η χώρα το 2011 βρισκόταν στην επικαιρότητα και ότι δράττεται της ευκαιρίας για να προβάλει την Ελλάδα και όχι την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
Στην επιστολή που συνέταξαν τα στελέχη της τράπεζας για να εξηγήσουν τους λόγους που τους οδήγησαν στη συγκεκριμένη κίνηση αναφέρονται με κολακευτικά λόγια στη φυσική ομορφιά, στις παραδόσεις και τις διατροφικές συνήθειες της χώρας μας.
Αναρτήθηκε από Φαίη (Αθήνα)

Το πιο γελαστό µωρό στον κόσµο.

Το γαργαλητό τον κρατάει στη ζωή
 
Είναι γνωστό ότι το γέλιο χαρίζει χρόνια. Στην περίπτωση του µικρού Μπεν, ωστόσο, προϋπόθεση µακροζωίας είναι το γαργαλητό. 

The baby whose mum has to tickle his feet
every night 
to keep him alive
Γεννηµένος πρόωρα πριν από έναν χρόνο, ο Μπεν Νόρις πάσχει από άπνοια, µε αποτέλεσµα πολλές φορές να σταµατά να αναπνέει όταν κοιµάται, επειδή στη διάρκεια του ύπνου αποσυντονίζονται οι µύες και το νευρικό του σύστηµα. 
Ο µόνος τρόπος για να ενεργοποιείται και πάλι το αναπνευστικό του σύστηµα είναι να τον γαργαλά η µητέρα του. 
Η 41χρονη Σάντσια Νόρις έχει τοποθετήσει στο δωµάτιο του µονάκριβου γιου της έναν συναγερµό ο οποίος ενεργοποιείται κάθε φορά που σταµατάει να αναπνέει. Ο Μπεν γεννήθηκε µόλις την 24η βδοµάδα της κύησής του, γεγονός που τον ανάγκασε να µείνει σε θερµοκοιτίδα τις πρώτες 18 εβδοµάδες της ζωής του. «Ήταν µικρότερος και από την παλάµη του χεριού µου», θυµάται η µητέρα του. Βέβαιη, τουλάχιστον, ότι έχει το πιο γελαστό µωρό στον κόσµο.

Τον κάλεσαν στο ρεβεγιόν και ασέλγησε στο 11χρονο κοριτσάκι τους

Μια νέα υπόθεση παιδεραστίας συγκλονίζει την τοπική κοινωνία στην Μεσαρά του Ηρακλείου της Κρήτης καθώς οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 60χρονο άνδρα ο οποίος ασέλγησε σε βάρος μιας 11χρονης κατά την διάρκεια του ρεβεγιόν στο οποίο ήταν καλεσμένος από την οικογένεια της κοπέλας.

Σύμφωνα το cretalive.gr ο δράστης, που κατάγεται από την περιοχή της Μεσαράς, έχει εξ αγχιστείας συγγένεια με την οικογένεια που διοργάνωσε την γιορτή και για το λόγο αυτό βρέθηκε στο συγκεκριμένο σπίτι.

ΚΡΗΤΗ
Νέα υπόθεση παιδεραστίας
Φραστική επίθεση από πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου δέχτηκε ο 62χρονος συνταξιούχος κατά την προσαγωγή του στο γραφείο της ανακρίτριας 


Άμεσα κλήθηκαν αστυνομικοί που τον συνέλαβαν.
Περίπου στις 5.00 τα ξημερώματα ο 62χρονος βρήκε ευκαιρία να μπει στο δωμάτιο της μικρής και, σύμφωνα με τις πληροφορίες έφτασε μέχρι του σημείου να βγάλει το εσώρουχο της. Έγινε όμως αντιληπτός από την οικογένεια και τους άλλους παρευρισκόμενους, όταν το κοριτσάκι άρχισε να φωνάζει και να διαμαρτύρεται. Άμεσα κλήθηκαν αστυνομικοί που τον συνέλαβαν.
Είναι το τρίτο περιστατικό παιδεραστίας που αποκαλύπτεται στο νησί μέσα σ' ένα περίπου μήνα.
Ο ασκός του αιόλου άνοιξε στο Ρέθυμνο με τη αποκάλυψη της σύλληψης του 47χρονου γυμναστή Νίκου Σειραγάκη που πιάστηκε επ' αυτοφώρω στο κρεβάτι του σπιτιού του με δύο ανήλικα αγόρια.

Λίγες μέρες μετά αποκαλύφθηκε η υπόθεση του 50χρονου άντρα, ο οποίος είχε προχωρήσει σε ασελγείς πράξεις εις βάρος δύο 14χρονων κοριτσιών. Όταν ο άνδρας μεταφέρθηκε μέσα στο σπίτι του στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας και παρουσία του εισαγγελικού λειτουργού, άρπαξε ένα μαχαίρι και αυτοτραυματίστηκε στην κοιλιακή χώρα, καθώς και στην περιοχή του λαιμού, με αποτέλεσμα να καταλήξει λίγες ώρες αργότερα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου νοσηλεύονταν φρουρούμενος.
iefimerida

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki