Saturday 7 January 2012

Μάνος Χατζιδάκις: Τα παιδιά κάτω στον κάμπο - Manos Hadjidakis's song “Ta pedia kato ston kampo” - (The urchins down in the meadow)

Στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Πρώτη εκτέλεση: Μαρία Κατήρα

Τα παιδιά κάτω στον κάμπο
δεν μιλάν με τον καιρό
μόνο πέφτουν στα ποτάμια
για να πιάσουν τον Σταυρό.
Τα παιδιά κάτω στον κάμπο
κυνηγούν έναν τρελό
τον επνίγουν με τα χέρια
και τον καίνε στον γιαλό.

Έλα κόρη της σελήνης,
κόρη του αυγερινού.
Να χαρίσεις στα παιδιά μας
λίγα χάδια του ουρανού.
Τα παιδιά κάτω στον κάμπο
κυνηγάνε τους αστούς
πετσοκόβουν τα κεφάλια
από εχθρούς και από πιστούς.

Τα παιδιά κάτω στον κάμπο
κόβουν δεντρολιβανιές
και στολίζουν τα πηγάδια
για να πέσουν μέσα οι νιες.

Τα παιδιά μες τα χωράφια
κοροϊδεύουν τον παπά
του φοράνε όλα τα άμφια
και το παν στην αγορά.

Έλα κόρη της σελήνης,
έλα και άναψε φωτιά.
Κοίτα τόσα παλικάρια
που κοιμούνται στη νυχτιά.

Τα παιδιά δεν έχουν μνήμη
τους προγόνους τους πουλούν
και ο,τι αρπάξουν δεν θα μείνει
γιατί ευθύς μελαγχολούν.
Οι στίχοι στα αγγλικά και η ιστορία του τραγουδιού:

6ο Δημοτικό Σχολείου Πρέβεζας 2011:
Καραγκιόζης - Και πάντα ν' αγωνίζομαι

Η ταινία έγινε στα πλαίσια προγράμματος
του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας 2011.


 Συγχαρητήρια στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας.
Συγχαρητήρια στην κ. Ζιώγα την δασκάλα τους
και τον Σπύρο Λελόβα 
για την ιδέα και τη σκηνοθεσία.

Κοινωνικό δημοτικό φροντιστήριο από το Δήμο Μαραθώνα

Σάρκα και οστά λαμβάνει πλέον το πρόγραμμα Κοινωνικού Δημοτικού Φροντιστηρίου που προσφέρει ο Δήμος Μαραθώνος αποκλειστικά σε μαθητές ευπαθών οικονομικά ομάδων και των τριών τάξεων του Λυκείου. 

18 καθηγητές....
...προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους

Τα μαθήματα της ενισχυτικής διδασκαλίας που ξεκίνησαν στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, παρακολουθούν ήδη 28 μαθητές Λυκείου.
Το σπουδαίας κοινωνικά σημασίας εγχείρημα, που αποτελεί μια πανελλήνια πρωτοπορία του Δήμου Μαραθώνος, στηρίζεται κατά βάση στην εθελοντική παρουσία 18 καθηγητών διαφόρων ειδικοτήτων θεωρητικής, τεχνολογικής και θετικής κατεύθυνσης που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους σε μαθητές που αδυνατούν να φοιτήσουν στα ιδιωτικά φροντιστήρια.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν και τρεις καθηγήτριες που δεν διαμένουν στην περιοχή και είναι υποχρεωμένες να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να ανταποκριθούν στην αξιέπαινη αυτή αποστολή τους.
Πέραν του εκπαιδευτικού προσωπικού, υπάρχει και η αναγκαία γραμματειακή υποστήριξη από δύο νηπιαγωγούς, ένα κοινωνιολόγο και μία ιδιωτική υπάλληλο που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.
Το πρόγραμμα σε πρώτη φάση υλοποιείται πιλοτικά, στη Δημοτική Κοινότητα Νέας Μάκρης και τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του Λαογραφικού Μουσείου. Ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, το πρόγραμμα προβλέπεται να επεκταθεί και στις άλλες Κοινότητες του Δήμου.
Ο Δήμαρχος κ. Ιορδάνης Λουίζος εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τους συμμετέχοντες στο Κοινωνικό Δημοτικό Φροντιστήριο, δήλωσε μεταξύ των άλλων: «Από τα βάθη της ψυχής μου θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέπραξαν και συμπράττουν στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Η ανιδιοτελής αυτή, ιδιαίτερα συγκινητική, συμμετοχή τόσο μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών και μη, στη νεφελώδη αυτή περίοδο που διανύουμε, αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και ευαισθησίας και ένα παρήγορο σημάδι για ανάλογες άλλες ενέργειες.»
Ο εμπνευστής και υπεύθυνος του Κοινωνικού Δημοτικού Φροντιστηρίου κ. Πασχάλης Πούλος, Καθηγητής Φιλόλογος και Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Μάκρης δήλωσε σχετικά: «Είμαι πολύ συγκινημένος και ικανοποιημένος που αυτή η προσπάθειά μας τελικά υλοποιείται. Η αξιέπαινη αυτή κοινωνική προσφορά συναδέλφων, ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες προσδοκίες μας και διέψευσε τις όποιες αμφιβολίες και επιφυλάξεις είχαμε αρχικά για το εγχείρημά μας αυτό. Στη δύσκολή αυτή περίοδο που διανύουμε συνειδητοποίησα ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πολλά μόνοι μας και όλοι μαζί, αρκεί να το πιστεύουμε και να το θέλουμε αληθινά. Με μικρή προσπάθεια και με καλοπροαίρετη διάθεση μπορούμε να ανακουφίσουμε πολλούς συνανθρώπους μας που πραγματικά έχουν ανάγκη της βοήθειάς μας.»

Ντοπάρουν 6χρονα για να νικήσουν στα καλλιστεία!

Μια Αμερικανίδα, μητέρα ενός 6χρονου κοριτσιού που παίρνει μέρος σε καλλιστεία παιδιών, δήλωσε μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα, ότι δίνει στην κόρη της έναν «ειδικό χυμό» για να τη βοηθήσει να αποκτήσει την «ενέργεια» που της είναι «απαραίτητη» για να κερδίζει στους διαγωνισμούς. 
Ντοπάρουν 6χρονα για να νικήσουν στα καλλιστεία!
δίνει στην κόρη της έναν «ειδικό χυμό»
Η Τζουν Χόλερ είπε ότι κάνει τα πάντα για να βοηθήσει το παιδί της και ότι το νέο της «όπλο» είναι ο «ειδικός χυμός». Δεν αποκάλυψε τα συστατικά του, αλλά επέμεινε ότι «δεν είναι επικίνδυνο» και ότι «κάνει καλό» στην 6χρονη Αλέινα.
Η ίδια η μικρή, που με το βαρύ μακιγιάζ και τα σέξι ρούχα δεν μοιάζει καθόλου με 6χρονο, υποστηρίζει ότι όταν πίνει το χυμό νιώθει πιο χαρούμενη και έχει περισσότερη όρεξη για παιχνίδι.
Η αποκάλυψη της Τζουν Χόλερ δίνει μια άλλη διάσταση στο θεσμό των παιδικών καλλιστείων, στα οποία παίρνουν μέρος χιλιάδες κοριτσάκια, από όλες τις ΗΠΑ. Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι οι υπερφίαλες και φιλόδοξες μαμάδες έδιναν στα παιδιά τους συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες και γλυκόζη για να «αυξήσουν» τις πιθανότητες «θριάμβου» τους στα καλλιστεία. Όμως, ο «ειδικός χυμός» της Τζουν, πάει ένα βήμα πιο πέρα και θυμίζει έντονα το ντόπινγκ στον αθλητισμό. 

Όχι ρε παιδιά, δεν είναι δυνατόν!
Δείτε το video και πείτε, αν αυτό το «πράμα»
μπορεί να λέγεται μάνα...
newsbeast.gr
Αναρτήθηκε από

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος: Βλασταράκια από χόρτα έτρωγε και μέλι άγριο. Ένα τρίχινο κουρέλι φορούσε...

Άγιος: Σημαίνει τον καθαρό, τον ευσεβή, τον απαλλαγμένο από αμαρτίες, τον ιερό, στον οποίο οφείλουμε τιμή και σεβασμό.  
Ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα άζω - άζομαι που σημαίνει τιμώ, σέβομαι. 

άγιος, -αγία, -άγιον: αρχαία ελληνική,  
1: που έχει σχέση με το Θεό,
2: που έχει ζήσει τη ζωή του σύμφωνα με τις οδηγίες της θρησκείας του,
3: που είναι πολύ καλός και ήρεμος

Τα έβαλε με την διεφθαρμένη εξουσία.
Στηλίτευσε με πάθος όλους τους επίορκους.
Ποιος παίρνει αυτό τον τίτλο; Ποιος θεωρείται Άγιος;
Κατά την γνώμη μου, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική λέξη, αυτός που σέβεται τις αξίες, που δεν προδίδει τα πιστεύω του, αυτός που αγωνίζεται  γι αυτά που πιστεύει. Αυτός που δεν παρεκκλίνει του στόχου.

 Ένα πολύ ωραίο video
για μικρά και μεγάλα χαμομηλάκια :)
Αυτό έκανε ο Ιωάννης. Σε όλη του την ζωή προσπάθησε να είναι στην ευθεία οδό. Να κάνει το σωστό, να μην παραβεί τις αξίες του. Στον ίδιο στόχο παρακινούσε όλους τους συνανθρώπους του. Αυτή ήταν η ζωή του. Προσπαθούσε με όλη την δύναμη της ψυχής του να οδηγήσει τους συνανθρώπους του στη Σωτηρία. Στη Γαλήνη και ηρεμία της ψυχής του. Με τον μοναδικό τρόπο που είναι εφικτό αυτό. Κάνοντας το σωστό και το άριστο.
Και δεν ήταν μόνο λόγια ο Ιωάννης, ήταν και έργα.
Τα έβαλε με την διεφθαρμένη εξουσία. Στηλίτευσε με πάθος όλους τους επίορκους.
Κατήγγειλε την ανώτατη εξουσία, τους βασιλείς. Τους κατήγγειλε με πάθος και ένταση, ακόμη και όταν τον φυλάκισαν.
Έγινε η τύπτουσα συνείδηση κάθε άρχοντα και αρχόντισσας, ακόμη και όταν τον απείλησαν  με θάνατο.
Και δεν λιποψύχησε ακόμα και όταν πήγε ο δήμιος μπροστά του για να τον αποκεφαλίσει.
Κι αυτό, το έκανε για τους άλλους. Δεν το έκανε για τον εαυτό του.
Αυτός, ήταν ο απόλυτος ασκητής. Ακρίδες (βλαστάρια χόρτων) και άγριο μέλι έτρωγε. Ένα κουρέλι φορούσε για ένδυμα.
Ο Ιωάννης θυσιάστηκε για όλους εμάς. Θυσιάστηκε με πλήρη επίγνωση και με ελεύθερη βούληση. Έδωσε τη ζωή του ως τελευταίο χτύπημα στην Εξουσία.
Αυτός που αξιώθηκε να "δει" ότι ήρθε η ώρα για τον Σωτηρία του κόσμου. Και Προ-είπε, προφήτευσε το επικείμενο. Την έναρξη του έργου του Χριστού.
Είναι αυτός που άνοιξε τον Δρόμο, για αυτό και τον Είπαν Πρόδρομο.

Το χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki