Thursday 19 January 2012

Μήπως το παιδί έχει χοληστερίνη;


1. Τι προβλήματα προκαλεί η χοληστερίνη στα παιδιά;
H υπερχοληστερολαιμία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου όχι μόνο στους ενηλίκους αλλά και στα παιδιά. Ωστόσο, για να δημιουργηθεί σημαντική βλάβη στον οργανισμό, μεσολαβεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (γύρω στα 15 με 20 χρόνια). Συνεπώς, ελέγχοντας τη χοληστερίνη, αποτρέπουμε τα σοβαρά προβλήματα του καρδιαγγειακού συστήματος στην αρχή της ενηλικίωσης. 

All Children Should Be Tested
For High Cholesterol

2. Από πότε τα παιδιά πρέπει να κάνουν εξετάσεις;
H εξέταση πρέπει να γίνεται σε ηλικία μεγαλύτερη των δύο χρόνων, αφού νωρίτερα δεν δίνει ουσιαστικά αποτελέσματα. Πρέπει να ελέγχονται τα παιδιά που είναι υπέρβαρα· στο πλαίσιο όμως του προληπτικού αιματολογικού ελέγχου, καλό είναι να εξετάζονται όλα τα παιδιά, αφού στο 90% των περιπτώσεων το εύρημα είναι τυχαίο. Απαραίτητος είναι ο έλεγχος στα παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή ο ένας τουλάχιστον από τους δύο γονείς έχει παρουσιάσει αυξημένη χοληστερίνη ή έμφραγμα σε ηλικία μικρότερη των 55 χρόνων.

3. Υπάρχουν συμπτώματα;
Δυστυχώς, η υπερχοληστερολαιμία είναι σιωπηρή νόσος. Δεν υπάρχουν συμπτώματα μέχρι να εμφανιστούν επιπλοκές, που στην παιδική ηλικία είναι σπάνιες.

4. Γιατί το παιδί μου έχει χοληστερίνη;
H αυξημένη χοληστερίνη μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες:
α. Κατανάλωση τροφών που περιέχουν πολλά ζωικά λιπαρά και κορεσμένα λίπη.
β. Κληρονομική διαταραχή, στην οποία ο μεταβολισμός της χοληστερίνης δεν είναι φυσιολογικός.
γ. Νόσο που αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός ή νοσήματα των νεφρών και του ήπατος.

5. Θα πρέπει να πάρει φάρμακα;
Η θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας στα παιδιά είναι κυρίως διατροφική, ενώ φάρμακα δίνονται σε πολύ λίγα παιδιά που έχουν σοβαρό πρόβλημα και δεν ανταποκρίνονται καλά στη δίαιτα. Πρέπει να τονίσουμε ότι η διατροφή που δίνεται στα παιδιά δεν εμποδίζει τη φυσιολογική τους ανάπτυξη, είναι απαραίτητο όμως να συνεχίζεται για όλη τους τη ζωή, ώστε να διατηρούνται τα επίπεδα της χοληστερίνης μέσα σε φυσιολογικά όρια.

6. Πού μπορώ να απευθυνθώ;
Aν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει πρόβλημα, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου λειτουργεί Λιπαιδιμικό Ιατρείο, που παρακολουθεί παιδιά με αυξημένη χοληστερίνη. Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε με το Κέντρο του Νοσοκομείου στο τηλέφωνο 210-77.26.000.


Ο ρόλος της διατροφής για τη διατήρηση της χοληστερίνης σε χαμηλά επίπεδα είναι πολύ σημαντικός. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι επίσης στην πρόληψη της εμφάνισής της στα παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό, αλλά και στα παιδιά που δεν έχουν «ενδείξεις» όπως παχυσαρκία ή ιστορικό. Αν η χοληστερίνη είναι συνάρτηση της κακής διατροφής και της καθιστικής ζωής ή της παχυσαρκίας, τότε με την προσεγμένη διατροφή μπορούμε πολύ εύκολα να την ελέγξουμε. Στην πραγματικότητα η «δίαιτα» που προτείνεται για την αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης στα παιδιά είναι το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής. Η υγιεινή διατροφή είναι μέρος της αντιμετώπισης της χοληστερίνης, αλλά και σημαντική παράμετρος πρόληψης για να μεγαλώνουμε υγιή παιδιά.

•Προτιμάτε τα ψητά και τα βραστά φαγητά από τα τηγανητά.•Αφαιρείτε την πέτσα από τα πουλερικά και το ορατό λίπος από το κρέας, προτού το μαγειρέψετε. •Αποφεύγετε το βούτυρο και τη μαργαρίνη, ενώ αντίθετα προτιμάτε το ελαιόλαδο. Aν το προσθέσετε στο τελείωμα του φαγητού ή και ωμό στο πιάτο, ωφελεί ακόμη περισσότερο την υγεία των παιδιών και όλης της οικογένειας. •Τα παιδιά έως 6 χρόνων πρέπει να πίνουν πλήρες γάλα. Mετά την ηλικία αυτή, και αν υπάρχει υπόδειξη του παιδιάτρου, μπορεί το παιδί να πίνει γάλα με 1,5% λιπαρά.


NAI
•Φυτικές ίνες (λαχανικά, φρούτα και όσπρια).

•Λευκό άπαχο κρέας.
•Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας.
•Eλαιόλαδο.
•Tυριά με χαμηλά λιπαρά (ανθότυρο ή μυζήθρα -αρκεί να είναι φτιαγμένα από άπαχο γάλα- ή κότατζ).
•Ψάρι βραστό ή ψητό.


OXI
•Λιπαρά κρέατα, τηγανητά και τσιγαριστά φαγητά.

•Σάλτσες με βούτυρο ή κρέμα γάλακτος.
•Γλυκά πλούσια σε λίπος (τούρτες, πάστες, παγωτά).
•Έτοιμα φαγητά.
•Kρόκος αυγών.
•Πατατάκια, γαριδάκια, έτοιμα σνακ, όπως κρουασάν, τυρόπιτες, σοκολάτες.
•Kίτρινα τυριά, τυριά με πολλά λιπαρά.
•Aλλαντικά.

Tα αυγά είναι μια τροφή πλούσια σε αυτούσια χοληστερίνη (στον κρόκο τους) αλλά όχι σε λίπος. H ιδιαιτερότητά τους αυτή έχει αποδειχτεί πως δεν διαταράσσει μια διατροφή χαμηλή σε χοληστερίνη, αρκεί να μη δίνουμε στο παιδί καθημερινά αυγό. Mπορούμε να του δώσουμε 1-2 φορές την εβδομάδα βραστό αυγό ή να χρησιμοποιήσουμε ασπράδια και έναν κρόκο για να φτιάξουμε ομελέτα με λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.


Oι τιμές που ακολουθούν είναι -κατά προσέγγιση- οι μέσες φυσιολογικές τιμές για παιδιά από 2-14 ετών
.

Oλική χοληστερίνη:Λιγότερο από 170
HDL («καλή» χοληστερίνη):Πάνω από 35
LDL («κακή» χοληστερίνη):Kάτω από 110
Tριγλυκερίδια:35-115
(Προσοχή, όμως, η πλήρης και σωστή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων απαιτεί ειδικές γνώσεις και εμπειρία, που μόνο ο παιδίατρος μπορεί να σας εξασφαλίσει!)

O έλεγχος της χοληστερίνης δεν σημαίνει ότι βάζουμε το παιδί σ’ ένα αυστηρό και «άνοστο» διαιτητικό πρόγραμμα. Yπάρχουν πολλά σνακ που μπορούμε να του προσφέρουμε είτε για το σχολείο είτε στο σπίτι, τα οποία είναι θρεπτικά και νόστιμα και βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερίνης.
•Tοστ με τυρί με λίγα λιπαρά και μία λεπτή φέτα βραστή γαλοπούλα.
•Tοστ με ψωμί σικάλεως, τυρί με λίγα λιπαρά και φρέσκα λαχανικά (ντομάτα, μαρούλι).
•Σπιτική χορτόπιτα ή τυρόπιτα με ελαιόλαδο και τυρί με λίγα λιπαρά.
•Σπιτική πίτσα με τυρί χαμηλών λιπαρών, φρέσκια ντομάτα, λαχανικά και βραστό κοτόπουλο.
•Σουβλάκι κοτόπουλου με πίτα, λαχανικά και τζατζίκι.
•Kέικ (χρησιμοποιούμε μόνο τα ασπράδια των αυγών χτυπημένα σε μαρέγκα).
•Kέικ λαδιού ή καρότου.
•Σπιτικά μπισκότα με λάδι και πορτοκάλι.
•Σπιτικό τσιζκέικ με κρέμα από γάλα με λίγα λιπαρά και άπαχο τυρί.
•Γλυκά κουταλιού.
•Γιαούρτι με λίγα λιπαρά, με κορνφλέικς, ξηρούς καρπούς ή φρούτα και μία κουταλιά μέλι.
•Aνάλατους ξηρούς καρπούς (καρύδια, ηλιόσπορους) και αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, δαμάσκηνα).


Eκτός από τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε στο πρόγραμμα του παιδιού ή του εφήβου σωματική άσκηση, ανάλογα με την ηλικία και τις προτιμήσεις του. Παιχνίδι στο πάρκο και βόλτες με το ποδήλατο για τα μικρότερα παιδιά, ενώ στα μεγαλύτερα μπορούμε να προτείνουμε ομαδικά σπορ, χορό ή κολύμπι. H σωματική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης, αλλά και της παιδικής παχυσαρκίας.

ΕΛENH ΔAΣKAΛAKH

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Εμμανουήλ Καβαζαράκη, επίκουρου καθηγητή Παιδιατρικής, υπεύθυνο Λιπιδαιμικού ιατρείου Β΄Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, και την κ. Αλεξάνδρα Κουλιέρη, κλινικό διαιτολόγο Νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού".

Χαμηλότερη χοληστερίνη μέσα σε λίγες εβδομάδες

Η αυξημένη χοληστερίνη είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εκατομμύρια κόσμο σε όλο τον πλανήτη. Αφορά τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά τα τελευταία χρόνια. Πέρα από την οικογενή - κληρονομική χοληστερίνη, η πιο συνηθισμένη αιτία που προκαλεί την εμφάνισή της είναι η κακή-λανθασμένη διατροφή.

η πιο συνηθισμένη αιτία που προκαλεί την εμφάνισή
της είναι η κακή-λανθασμένη διατροφή.

Τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα αυξάνονται με την ηλικία και οι καρδιολόγοι προτείνουν ότι καθένας, από την ηλικία των 20 ετών και μετά, θα πρέπει μία φορά στα 5 χρόνια να ελέγχει τη χοληστερόλη του, εκτός κι αν έχει οικογενή υπερχοληστερολαιμία ή και άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αν η χοληστερόλη νηστείας υπερβαίνει το επιθυμητό όριο των 200mg/dL ή η χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλη (ή LDL ή «κακή χοληστερόλη») το 100, το να κατέβει σ' ένα ασφαλέστερο επίπεδο είναι πολύ πιο εύκολο απ' ότι νομίζουμε. Με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής και -αν κριθεί απαραίτητο- με την αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή (ιδιαίτερα αν είναι οικογενής), μπορεί κάποιος να δει σημαντική μείωση της χοληστερίνης του μέσα σε έξι εβδομάδες.

Με τη χρήση φαρμάκων, η μείωση επιτυγχάνεται πολύ πιο γρήγορα, αλλά αυτό δεν συνιστάται σε άτομα που δεν βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σε εκείνους, αυτό που προτείνεται είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής τους.

Ταχύτερη μείωση της χοληστερίνης, χωρίς φάρμακα, μπορεί να επιτευχθεί, αλλά με πολύ αυστηρές αλλαγές, όπως ισχυρίζεται μία ανασκόπηση, στην οποία οι ασθενείς ακολούθησαν δίαιτα πολύ λίγων θερμίδων, σε συνδυασμό με υποκατάστατα γευμάτων για 4 εβδομάδες, προκειμένου να μειώσουν το βάρος τους και κάποιες σχετιζόμενες βιοχημικές τιμές, όπως η ολική και η κακή χοληστερόλη.

Στην προκειμένη περίπτωση, ακολουθήθηκε μία περίοδος 10 εβδομάδων συντήρησης βάρους, για να διατηρηθούν και οι βελτιώσεις που είχαν επιτευχθεί. Διαπιστώνουμε από μελέτες σαν την προηγούμενη, ότι αυτό δεν είναι εφικτό για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες. Γι' αυτό, και στη συνέχεια θα προτείνουμε τους πιο εφαρμόσιμους τρόπους, για να επιτευχθεί σταδιακή μείωση της χοληστερόλης, στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

1. Θέστε τον στόχο σας: Γνωρίζετε ότι πρέπει να μειώστε τη χοληστερόλη σας, αλλά πόσο; Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων του προσωπικού και οικογενειακού ιστορικού σε καρδιοπάθειες ή και άλλων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης και το κάπνισμα.
Αν ο κίνδυνος εκτιμάται ως σοβαρός, θα πρέπει ο στόχος για την LDL να είναι κάτω του 70, αν είναι μέτριος κάτω από 130 κι αν είναι χαμηλός, κάτω από 160. Βέβαια το σημαντικότερο όλων είναι η πρόληψη.

2. Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα: Η τακτική φυσική δραστηριότητα, όπως το έντονο περπάτημα, εκτός του ότι μειώνει την κακή χοληστερόλη, μπορεί να αυξήσει και την καλή σας χοληστερόλη, έως και 10%. Τακτική άσκηση 4 με 5 φορές την εβδομάδα θα δείξει πολύ σύντομα τα αποτελέσματά της. Αν χρησιμοποιούσαμε βηματομετρητή, ο στόχος μας θα ήταν τα 10.000 βήματα την ημέρα.
Για παράδειγμα, αν η δουλειά σας είναι γραφείου, προσπαθήστε να σηκώνεστε και να περπατάτε για 5 λεπτά κάθε ώρα. Επιπλέον, παρκάρετε το αυτοκίνητό σας λίγο πιο μακριά από τη δουλειά ή πηγαίνετε στη δουλειά με τα πόδια, αν είναι σχετικά κοντά, κατεβείτε μία ή δύο στάσεις πριν από τον τελικό προορισμό σας και κάνετε την υπόλοιπη διαδρομή με τα πόδια, ανεβείτε στον όροφο που επιθυμείτε με τις σκάλες και όχι το ασανσέρ και πολλές άλλες πρακτικές καθημερινές λύσεις.

3. Δώστε έμφαση στην πρόσληψη υγιεινών λιπαρών και όχι στον ολικό αποκλεισμό τους: Αντίθετα με ό,τι πίστευαν παλιότερα, η μείωση της χοληστερόλης δεν θα προκύψει από την αποφυγή των αυγών και των θαλασσινών, επειδή έχουν πολλή χοληστερόλη. Η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ θα προέλθει από την κατανάλωση κατάλληλων ποσοτήτων ποιοτικών λιπαρών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο καθένας μας, αλλά πολύ περισσότερο αυτός που έχει αυξημένη χοληστερόλη και διατρέχει καρδιαγγειακό κίνδυνο, θα πρέπει να αποφεύγει τα υδρογονωμένα λίπη (trans λιπαρά οξέα), που βρίσκονται σε όλα τα έτοιμα φαγητά εκτός σπιτιού, θα πρέπει να καταναλώνει σε μειωμένες ποσότητες κορεσμένα λίπη, που υπάρχουν σε όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ιδιαίτερα όσα είναι πολύ λιπαρά.
Χρειάζεται επίσης να προσέχει και να μειώσει την κατανάλωση των ω-6 λιπαρών οξέων, που υπάρχουν σε όλα τα έλαια φυτικής προέλευσης (εκτός από το ελαιόλαδο και το λάδι κανόλα), που χρησιμοποιούνται στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Από την άλλη, πρέπει να αυξήσει την πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως το ελαιόλαδο, που θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε κάθε χρήση και τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία περιέχονται στα λιπαρά ψάρια και τα οποία πρέπει να καταναλώνονται 2 με 3 φορές την εβδομάδα, αλλά και στα περισσότερα φυτικά έλαια και στις μαλακές μαργαρίνες.

4. Καταναλώστε περισσότερες διαιτητικές ίνες: Φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ωμοί ξηροί καρποί. Όσον αφορά στα φρούτα, προτιμήστε τα φρέσκα και εποχιακά. Όσον αφορά στα λαχανικά, αυξήστε την πρόσληψή τους και προτιμήστε τα ωμά, βρασμένα ή στον ατμό, με ελαιόλαδο. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πρέπει να περιλαμβάνει συνολικά 5 μερίδες σε καθημερινή βάση. Σε αυτές τις 5 μερίδες, δεν πρέπει να προσμετράται περισσότερο από 1 ποτήρι φυσικού χυμού, λόγω της μειωμένης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Ωστόσο, υπάρχουν στην αγορά ροφήματα φρούτων και λαχανικών πλούσια σε διαιτητικές ίνες που μπορεί να σας βοηθήσουν στον στόχο σας. Τα όσπρια επιτρέπονται όλα και θα πρέπει να τα καταναλώνετε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, για να ρίξετε τη χοληστερόλη σας.
Σαν σνακ μπορείτε να καταναλώνετε ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς, αλλά με μέτρο, όσον αφορά στις ποσότητές τους, γιατί περιέχουν αρκετές θερμίδες και δε βοηθάει η υπερκατανάλωσή τους στη μείωση βάρους. Όσον αφορά στα δημητριακά, αποκλείστε όλα τα επεξεργασμένα και αρχίστε να καταναλώνετε ολικής αλέσεως και μη επεξεργασμένα, όπως ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως και αναποφλοίωτο ρύζι.

5. Απλοποιήστε τον τρόπο μαγειρέματός σας. Αποκλείστε το τηγάνισμα, το φαγητό απ' έξω και όλα τα fast food, καθώς και όλα τα τυροπιτοειδή και τα γλυκίσματα με βούτυρο. Αρχίστε να ψήνετε, να βράζετε και να μαγειρεύετε στον ατμό και μόνο με ελαιόλαδο.

6. Μειώστε το βάρος σας. Η μείωση του βάρους έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της χοληστερόλης και την αύξηση της καλής χοληστερόλης.

7. Σταματήστε το κάπνισμα. Το κάπνισμα μειώνει την καλή χοληστερόλη και επιδεινώνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αν υιοθετηθούν οι παραπάνω διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής σας με μεγάλη πειθαρχία, θα δείτε σύντομα πολύ μεγάλες διαφορές τόσο στο βάρος σας, όσο και στη χοληστερόλη σας.

Γράφει η Σταυρούλα Τσατραφίλη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Πηγή: mednutrition

baby feat: Η online κοινότητα των γονιών

Ιστότοποι με αγγελίες, συμβουλές 
και προτάσεις για παιδικές εκδηλώσεις

«χαρίζω», «ζητάω», «ανταλλάσσω»,
ακόμα και «πουλάω»
Όταν η Εβίτα Παρασκευοπούλου και η Δήμητρα Τζιμοπούλου έγιναν μητέρες, συνειδητοποίησαν πόσο χρήσιμο θα ήταν για όλους τους γονείς στην Ελλάδα αν η ανταλλαγή παιδικών ρούχων και αντικειμένων (μια κοινή πρακτική όλων των γονέων του κόσμου) ήταν καλύτερα οργανωμένη. Έτσι αναπτύχθηκε η ιδέα του babyfeat.gr 
Υπάρχει μια κατηγορία Ελλήνων γονέων που αξιοποιούν το Διαδίκτυο με έναν τρόπο που εξυπηρετεί και απευθύνεται σε ένα σεβαστό κοινό. Πέραν των προσωπικών μπλογκ γονέων, που συνήθως έχουν έναν ημερολογιακό χαρακτήρα και καταγράφουν μια προσωπική εμπειρία μητρότητας ή πατρότητας, υπάρχουν κάποιες πιο συλλογικές προσπάθειες, που ξεχωρίζουν για την κοινωνική προσφορά τους, την έμφαση σε ένα συγκεκριμένο στόχο, τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσουν και συντηρούν μια online κοινότητα. Τα κοινά χαρακτηριστικά τους είναι ότι αποτελούν ιστοσελίδες φτιαγμένες από γονείς για γονείς και φυσικά, ότι «μιλούν» ελληνικά, το οποίο σημαίνει ότι τα θέματα με τα οποία ασχολούνται έχουν κατά βάσιν ένα τοπικό χαρακτήρα, αντανακλώντας τις ανάγκες και τις ανησυχίες της ελληνικής οικογένειας σήμερα.
Με αφορμή «την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για μια «ένεση» θετικότητας» και κινητήριο δύναμη «τα παιδιά μας, για να τους προσφέρουμε ένα πιο διαχειρίσιμο, αλληλέγγυο, οικολογικό μέλλον», το babyfeat. gr λάνσαρε τη σελίδα του προσφέροντας τη δυνατότητα καταχώρισης αγγελιών σε κατηγορίες όπως: «χαρίζω», «ζητάω», «ανταλλάσσω», ακόμα και «πουλάω». Η ιδέα της Ελευθερίας Νυφλή και του συζύγου της Γιώργου ήταν πολύ συγκεκριμένη: θα δημιουργούσαν έναν απόλυτα διαδραστικό ιστότοπο, όπου τον πρώτο λόγο θα είχαν οι γονείς και όπου πολύ εύκολα θα μπορούσαν να δουν συγκεντρωμένες όλες τις εκδηλώσεις για παιδιά. «Ξεκινήσαμε με ένα χάρτη στον οποίο γονείς θα μπορούσαν να τοποθετήσουν σημεία όπου πήγαν με τα παιδιά τους και πέρασαν ωραία, π. χ πάρκα, αλλά και μέρη όπου πήγαν και δεν είχαν θετική αντιμετώπιση». Επειτα από τρία χρόνια λειτουργίας, η ιστοσελίδα elamazi. gr μετράει 30.000 επισκέπτες μηνιαίως.
Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ αυτών των ιστοσελίδων διακρίνεται μια αλληλεγγύη και αλληλοπροώθηση, η οποία είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει να κάνει με εμπορικά συμφέροντα. Η σελίδα «Μαμά... δες Μπαμπά... δες» (mamadesmpampades.gr) π. χ., δεν φιλοξενεί καν διαφημίσεις. Πρόκειται για ένα μπλογκ που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο από δύο ζευγάρια (την Ασπα, τον Χρήστο, την Κατερίνα και τον Βασίλη) που έχουν παιδιά. Ως επί το πλείστον, δεν δημοσιεύουν δικές τους αναρτήσεις, αλλά αναρτήσεις άλλων γονιών μπλόγκερ που «γράφουν για τα παιδιά τους ή έχουν θεματολογία που αφορά γονείς, παιδιά, εκπαίδευση». Το «Μαμά... δες Μπαμπά... δες» είναι ένα aggregator που σέβεται τις πηγές του, αναδημοσιεύοντας μόνο μέρος των κειμένων μαζί με την ηλεκτρονική διεύθυνση από την οποία προήλθαν. «Σκοπός μας εξ αρχής ήταν οι αναγνώστες μας να ανακαλύψουν τους γονείς bloggers της Ελλάδας, αλλά και οι ίδιοι οι bloggers να γνωριστούν μεταξύ τους».
Μια διαφορετική δημοσιογραφική προσπάθεια αποτελεί το «Φωτόδεντρο», το οποίο «βγαίνει στον αέρα» πολύ σύντομα (photodentro.gr). Το Φωτόδεντρο είναι ένα περιοδικό που εκδίδεται ηλεκτρονικά, σχεδιάζεται από γονείς και απευθύνεται σε γονείς. Από τη Λαμπρινή Σταμάτη, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της εταιρείας, μάθαμε για τη συνεργασία της «με ομάδες και δίκτυα γονέων, αλλά και με επιστήμονες από τους χώρους της παιδιατρικής, της γυναικολογίας, της μαιευτικής, της εκπαίδευσης, της ψυχολογίας, της προγεννητικής ψυχολογίας, της νευροβιολογίας». Στόχος, η ανάδειξη της επιστημονικής έρευνας και της συλλογικής γνώσης.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το γιαούρτι, ο καλύτερος φίλος και των παιδιών
Η ιστορία του γιαουρτιού

Συστήνεται από τους παιδίατρους σαν βασικό στοιχείο του καθημερινού διαιτολογίου για όλες τις ηλικίες γιατί μια τροφή υψηλής βιολογικής αξίας, εύγευστη και εύπεπτη. Μετά τον 18ο μήνα είναι ιδανικό σαν δεύτερο πρωινό ή απογευματινό γεύμα μόνο του ή σε συνδυασμό με φρούτα, μέλι, ψωμί ή μπισκότα. 

Μπορεί να εμπλουτιστεί με φρούτα, σοκολάτα,
δημητριακά, μούσλι, ξερά δαμάσκηνα,
μπισκότα, μέλι, καρύδια, γλυκά του κουταλιού.

10 Reasons Yogurt is a Top Health Food

Σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας το γιαούρτι μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα προσφέροντας τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. 
Μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού σε νερό εφόσον θεωρείται μια ημι-στέρεα τροφή με μεγάλη περιεκτικότητα νερού. Ακόμα το γιαούρτι είναι δημοφιλές στη παιδική και εφηβική ηλικία γιατί προσφέρεται σαν επιδόρπιο, ενώ δεν περιέχει ζάχαρη, λιπαρά και πολλές θερμίδες. 
Μπορεί επίσης και να εμπλουτιστεί με ελκυστικά πρόσθετα όπως φρούτα, σοκολάτα, δημητριακά, μούσλι, ξερά δαμάσκηνα, μπισκότα, μέλι, καρύδια, γλυκά του κουταλιού.

πολλά περισσότερα στο πράσινο χαμομηλάκι 

Ανάκληση επικίνδυνης πιπίλας για την υγεία των παιδιών από το Jumbo!

«ΜΑΜ Αir» 6+ από φυσικό Latex, με 2 τεμάχια
ανά συσκευασία και αριθμό παρτίδας
LC 77183.

Επικίνδυνη πιπίλα βρέθηκε από τον ΕΦΕΤ στο Jumbo. 
Η αλήθεια είναι ότι μπαίνουμε σε σκέψεις αν υπάρχον ίσως και άλλα προϊόντα, τα οποία θα μπορούσαν να επικίνδυνα για τα παιδιά μας. Ίσως θα ήταν καλύτερα να απευθυνόμαστε σε φαρμακεία όταν πρόκειται για τόσο μικρά παιδιά και όχι σε επιχειρήσεις τύπου Jumbo, όπου το κέρδος είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα.  

Σας παραθέτουμε το σχετικό Δελτίου τύπου του ΕΦΕΤ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση πιπίλας

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, για τη διακίνηση ψευδοθήλαστρου (πιπίλας), προέλευσης Ουγγαρίας, στο οποίο παρατηρήθηκε μετανάστευση Ν-Νιτροζώσιμων ουσιών σε επίπεδα υψηλότερα από τα νομοθετημένα όρια. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ψευδοθήλαστρο, πιπίλα ορθοδοντική, με την εμπορική επωνυμία «ΜΑΜ Αir» 6+ από φυσικό Latex, με 2 τεμάχια ανά συσκευασία και αριθμό παρτίδας LC 77183.

Το συγκεκριμένο προϊόν, η απεικόνιση του οποίου αναφέρεται κάτωθι, διακινήθηκε από την ελληνική επιχείρηση «JUMBO S.A.». 
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συγκεκριμένου προϊόντος από την εν λόγω επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. 

Καλούνται οι καταναλωτές – γονείς, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (κάτωθι φωτογραφίες), να μην το χρησιμοποιήσουν.


ΠΗΓΗ: 
pentapostagma.

Πενταμελής οικογένεια μένει σε σπηλιά στην Κρήτη!

Μάνα, πατέρας, δυο παιδιά ανήλικα και ένα νεογέννητο!!

μια πενταμελής οικογένεια στην περιοχή της Χρυσοπηγής
στην Κρήτη διαμένει σε... σπηλιά!
Η αλήθεια είναι ότι το έλεγαν πως θα γυρίσουμε σε παλαιότερες εποχές με την κρίση, αλλά όλοι φανταζόμασταν τις πρώτες δεκαετίες του 1900, όχι στην εποχή πριν ο άνθρωπος ανακαλύψει τον τροχό!

Μικρό παιδί σαν ήμουνα
και πήγαινα σχολείο...

Στίχοι: Αργύρης Βεργόπουλος
Μουσική: Λίνος Κόκοτος
Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Ζωγράφος


Μικρό παιδί σαν ήμουνα
και πήγαινα σχολείο, μικρό παιδί
στα μάτια είχα τη χαρά
στα χέρια το βιβλίο, μικρό παιδί

Κι όταν η βαρυχειμωνιά
μου πάγωνε τα χέρια
στον ουρανό τα σήκωνα
να ζεσταθούν στ' αστέρια

Παιδί στα δεκατέσσερα

κλέψανε τη χαρά μου, μικρό παιδί
στα μάτια είχα τη φωτιά
τον ήλιο στη καρδιά μου μικρό παιδί

Μικρό παιδί σαν ήμουνα

και πήγαινα σχολείο μικρό παιδί
το γέλιο είχα συντροφιά
στα χέρια το βιβλίο, μικρό παιδί

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki