Saturday 21 January 2012

45.000 άστεγοι στην Ελλάδα του μνημονίου…
Σοκαριστική φωτό από την πλατεία Κουμουνδούρου…

Όπως και να το κάνουμε, το να κοιμάσαι
σε χαρτόκουτο στο αρχαιοπρεπές υπαίθριο θέατρο είναι άλλη
αίσθηση και αποδεικνύει ότι, όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες,
οι δανειστές μας ζούσαν σε σπηλιές.
Η φωτογραφία είναι από την Πλ. Κουμουνδούρου
και, αν προσέξει κανείς, θα διακρίνει και ένα αναπηρικό καροτσάκι… πηγή
45.000 άστεγοι στην Ελλάδα του μνημονίου… Άμεσα στέγη, τροφή και υποστήριξη για επανένταξη σε αυτούς τους ανθρώπους…
Οι «νεόπτωχοι», απλοί άνθρωποι που πριν λίγους μήνες είχαν σπίτι και δουλειά περιφέρονται τώρα άστεγοι στους δρόμους της πρωτεύουσας, της Θεσσαλονίκης αλλά και σε κάθε πόλη της Ελλάδος.
Σε όποια γωνία και να κοιτάξει κάποιος θα δει ανθρώπους αδύναμους, ταλαιπωρημένους, με «σκαμμένα» πρόσωπα από την πείνα να εκλιπαρούν για ελεημοσύνη.
Οι άστεγοι δεν είναι τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού, είναι άνθρωποι σαν εμάς που είχαν την ατυχία να χάσουν τη δουλειά τους και να βγούν στο δρόμο.
Ένα κράτος πρέπει να στηρίζει τον πολίτη που δεν έχει μέρος να ζήσει, να του δίνει ένα πιάτο φαγητό και να του παρέχει ένα περιβάλλον μέσω του οποίου θα μπορεί να επανενταχθεί στην κοινωνία.
Όταν ένας άνθρωπος μείνει στον δρόμο, χωρίς υποστήριξη  από την πολιτεία είναι αδύνατο να επανενταχθεί.
Πως θα ψάξει ο άστεγος για δουλειά (ανέκδοτο βέβαια με την επίσημη ανεργία στο 18,2%) όταν δεν έχει την δυνατότητα να κάνει ένα μπάνιο;
Πως θα ψάξει ο άστεγος για δουλειά όταν τα λιγοστά υπάρχοντα του τα μεταφέρει συνεχώς πάνω του, στον αγώνα που δίνει κάθε μέρα για την επιβίωση μέσα στη πόλη;
Πως θα ψάξει ο άστεγος  για δουλειά όταν πεινάει;
Κανείς δε θα προσλάβει στη δουλειά του έναν άνθρωπο που μυρίζει, που είναι ρακένδυτος, που φαίνεται αδύναμος & ταλαιπωρημένος…
Απευθυνόμαστε στον κ. Παπαδήμο αλλά και στα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και τους καλούμε άμεσα να πάρουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία οργανωμένων χώρων υποστήριξης και φιλοξενίας αστέγων. Δεν εννούμε γυμναστήρια και αποθήκες όπου οι άστεγοι θα ξαπλώνουν στο πάτωμα για να περάσουν τη νύχτα… Εννοούμε τη δημιουργία χώρων στους οποίους ο άστεγος θα βρίσκει ένα ανθρώπινο κρεβάτι, πρόσβαση σε μπάνιο, φαγητό, αξιοπρεπή ρούχα, πρόσβαση σε αγγελίες εργασίας και υποστήριξη για επαγγελματική αποκατάσταση, για όσο χρειαστεί.
Φυσικά ζητάμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες και από τους δήμαρχους και ειδικά από τον κ. Καμίνη και τον κ. Μπουτάρη (το κάνουμε προσωπικό και περιμένουμε απάντηση).
Πριν πείτε ότι δεν υπάρχουν λεφτά, σκεφθείτε ότι η απελπισία φέρνει εγκληματικότητα...
Σε έναν εγκληματία στη φυλακή,αυτά που ζητάμε για τους αστέγους, η πολιτεία τα παρέχει...
Μην περιμένετε να γίνουν εγκληματίες και μην περιμένετε όσοι δεν μπορούν να παρανομήσουν να πεθάνουν για να λυθεί το πρόβλημα...

Η ομάδα του troktiko.eu

Charles Dickens: Διακόσια χρόνια από τη γέννηση
ενός ανυποχώρητου κριτικού της φτώχειας

Διακόσια ακριβώς χρόνια μετά τη γέννηση του Τσαρλς Ντίκενς (γεννήθηκε 7 Φεβρουαρίου του 1812 στο Λάντπορτ του Πόρτσμουθ και πέθανε το 1870 στο Ρότσεστερ, χωρίς να προλάβει να φτάσει τα εξήντα), το έργο του μοιάζει περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.


For Kids
Σε μια εποχή κατά τη διάρκεια της οποίας όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, μαζί με την Αμερική, αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή κρίση, με την ανεργία και τις απολύσεις να ανεβαίνουν στα ύψη και τα εισοδήματα των μεσαίων και των κατώτερων τάξεων να συρρικνώνονται με ασυγκράτητο ρυθμό, η ρημαγμένη από την οικονομική εξαθλίωση βικτωριανή Αγγλία, που κυριαρχεί σε όλο το μήκος της μυθιστορηματικής παραγωγής του Ντίκενς, 

 
επανακάμπτει εντυπωσιακά στο προσκήνιο, για να υπενθυμίσει μιαν ανυπόφορα βαριά κοινωνική συνθήκη: μια συνθήκη που η ευμάρεια του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα έδειχνε μέχρι και πριν από λίγα μόλις χρόνια πως είχε μπει οριστικά στα αζήτητα της Ιστορίας (ακόμα κι αν τα πρώτα σημάδια για τον τερματισμό του αναδιανεμητικού συστήματος της μεταπολεμικής περιόδου άρχισαν να εμφανίζονται ήδη από το τέλος της δεκαετίας του 1970).
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κοινωνικό Παντοπωλείο
από το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου

 Η «άλλη» Ελλάδα...
Σημαντικό κοινωνικό έργο στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας επιτελεί εδώ και καιρό το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου. Στο εν λόγω σχολείο φοιτούν 40 μαθητές προερχόμενοι από οικογένειες των δήμων Κερατσινίου και Περάματος,  οι οποίες αντιμετωπίζουν «οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που, προστιθέμενα στην αναπηρία του παιδιού τους, τις επιφορτίζουν με επιπλέον κόστος διαβίωσης». 

Για να υποστηρίξτε το σχολείο με τρόφιμα και είδη
πρώτης ανάγκης, πάρτε στο τηλέφωνο 210-4311939.
Στο σχολείο έχει δημιουργηθεί ένα κοινωνικό παντοπωλείο, με σκοπό την διανομή τροφίμων για την ενίσχυση των πολύ φτωχών οικογενειών, ενώ, παράλληλα, υλοποιεί δύο προγράμματα:
  • καθημερινής ελαφριάς σίτισης των παιδιών
  • 15νθήμερης διανομής τροφίμων.
Οι μισές τουλάχιστον από τις οικογένειες των μαθητών αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα με την ανεργία και τη φτώχεια. Μερικές οικογένειες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, να πληρώσουν τρέχοντες λογαριασμούς, να καλύψουν τα πρόσθετα έξοδα των παιδιών με αναπηρία (φάρμακα, εξετάσεις, πρόσθετο εξωνοσοκομειακό εξοπλισμό κ.ά.)
«Εδώ και δύο χρόνια, ανταποκρινόμενοι στις έκτακτες κοινωνικές ανάγκες που έχουν προκύψει, αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε προγράμματα που σκοπό έχουν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση τις οικογένειες που βάλλονται περισσότερο και διαβιούν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας», λέει μιλώντας στην aftodioikisi.gr η κοινωνική λειτουργός του σχολείου Άννα Γερασιμάτου.
«Δεν προλαβαίνουμε να δώσουμε τρόφιμα, ρουχισμό. Κάθε μέρα "αδειάζουμε". Εξυπηρετούμε μέχρι σήμερα 30 οικογένειες. Ολοένα και περισσότερο αυξάνεται η λίστα με άπορους, πολύτεκνους, άνεργους, ανθρώπους που δεν έχουν οικονομική ευμάρεια. Η βοήθεια είναι σημαντική από τους ιδιώτες και παρακαλούμε να συνεισφέρουν ακόμη περισσότερο», σημειώνει και υπογραμμίζει και τη «σημαντική βοήθεια τόσο των μαθητών του σχολείου μας που συνέχεια συνεισφέρουν όσο και όλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, το οποίο βοηθά με όποιον τρόπο μπορεί».
Όσοι ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν το σχολείο με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 210-4311939.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki