Friday 3 February 2012

ΟΗΕ: Τερματίστηκε η κατάσταση λιμού στη Σομαλία


Ζοζέ Γκρατσιάνο ντα Σίλβα:
«Ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί είναι
να συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις... (!!)»
Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την Παρασκευή  ότι τερματίστηκε η κατάσταση λιμού στη Σομαλία, που είχε κηρυχθεί πριν από έξι μήνες, προειδοποίησαν όμως πως η χώρα παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  

Λιμοκτονούν μόνο 250.000 άνθρωποι
Ο ΟΗΕ κήρυξε τον περασμένο Ιούλιο κατάσταση λιμού σε δύο περιοχές της νότιας Σομαλίας και τον Σεπτέμβριο σε άλλες τέσσερις. Αρχικά 750.000 άνθρωποι απειλούνταν με λιμοκτονία, αλλά ο αριθμός αυτός μειώθηκε στις 250.000
Περισσότεροι από το ένα τρίτο των κατοίκων της χώρας εξακολουθούν να έχουν ανάγκη από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Μονάδα Ανάλυσης της Επισιτιστικής Ασφάλειας στη Σομαλία (FSNAU) και του

Αμερικανικού Δικτύου Έγκαιρης Προειδοποίησης για την Πείνα (FEWS NET).
«
Η σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνδυασμό με την εξαιρετική συγκομιδή συνέβαλαν στη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης», προστίθεται στην ανακοίνωση. 

Τρεις περιοχές παραμένουν σε κατάσταση λιμού: η περιοχή της Μέσης Σαμπέλ (νότια Σομαλία), το Αφγκόγε, ο μεγαλύτερος καταυλισμός εκτοπισμένων στον κόσμο και οι καταυλισμοί που βρίσκονται στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου. Όμως η κατάσταση εκεί έχει βελτιωθεί και οι ζώνες αυτές έχουν περάσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πάντως, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιδεινωθεί.  

«
Η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί», τόνισε ο Ζοζέ Γκρατσιάνο ντα Σίλβα, γενικός διευθυντής του FAO. «Ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί είναι να συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις και να υπάρχουν συντονισμένες μακρόχρονες ενέργειες που θα  ενισχύσουν τις αντοχές του πληθυσμού», υπογράμμισε. 
Η Σομαλία επλήγη από την τρομακτική ξηρασία, όπως και οι άλλες χώρες στο Κέρας της Αφρικής. Η επισιτιστική κατάσταση επιδεινώθηκε από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις του 20ετούς εμφυλίου.

Ξύλινα παιδικά παιχνίδια

Αναζητώντας στο διαδίκτυο πληροφορίες για την εκπόνηση μιας εργασίας ανακάλυψα μια ανάρτηση στο περιοδικό Υγεία, που είχε τίτλο, «Ξύλινο παιδικό παιχνίδι και ασφάλεια». 
Πρόκειται για ένα άρθρο που έχουν συντάξει οι Καθηγητές Δρ. Γεώργιος Μαντάνης, ειδικός σε θέματα επιστήμης και χημείας ξύλου και Δρ. Ιωάννης Κακαράς, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας ξύλου.

How to Check Safety of Wooden Toys

Το άρθρο ξεκινάει με τα εξής ερωτήματα: 
Πώς μπορούμε να κάνουμε ακίνδυνο το ξύλινο παιχνίδι για τα παιδιά μας; 
Ποια είναι τα κατάλληλα ξύλα και ποιες οι προδιαγραφές που πρέπει να ακολουθούνται, ώστε να είναι ένα παιδικό παιχνίδι ασφαλές;
Αρχικά γίνεται μια ιστορική αναδρομή και αναφορά για τη χρήση του ξύλου. 
Το ξύλο είναι ένα φυσικό υλικό που έπαιξε και εξακολουθεί να παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπου. Στους προϊστορικούς χρόνους ο άνθρωπος κατασκεύασε με αυτό τα πρώτα του εργαλεία, σκεύη, ρόπαλα, δόρατα. Μετά την ανακάλυψη της φωτιάς, το ξύλο χρησίμευσε για θέρμανση και μαγείρεμα της τροφής. Ο πρωτόγονος άνθρωπος έφτιαχνε με ξύλο τις πρώτες καλύβες και τις βάρκες του. Μεγάλοι πολιτισμοί... 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki