Thursday 23 February 2012

Οι μαθητές ζωγράφισαν για τα ζώα !

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
 .
Ο διαγωνισμός που διοργάνωσε tο Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων και το Dogs Trust τον Νοέμβρη ήταν μια μεγάλη επιτυχία με 173 μαθητές συμμετέχοντες από το 1ο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Κηρύκου, το 2ο Δημοτικό του Αγίου Κηρύκου, το 1ο Δημοτικό Ραχών και τα Δημοτικά Σχολεία του Καραβοστάμου και Αγίου Πολυκάρπου.
Οι υποψηφιότητες κρίθηκαν στην Αθήνα από μια εθελοντική ομάδα φιλόζωων υπό την καθοδήγηση της κας Carol McBeth. Το επίπεδο των καλλιτεχνικών δημιουργιών ήταν εξαιρετικό και οι κριτές δυσκολεύτηκαν να αποφασίσουν για τους νικητές. Η Carol McBeth σχολίασε “Η κατανόηση των αναγκών των ζώων ήταν εμφανής σε όλες τις συμμετοχές και ήταν προφανές ότι τα παιδιά συμπαθούν τα ζώα. Η νεότερη γενιά στην Ικαρία μας δίνει ελπίδες για ένα καλύτερο και λαμπρότερο μέλλον για τα ζώα στο νησί”. Είκοσι τέσσερις συμμετοχές επελέγησαν να παραλάβουν βραβεία με ένα από αυτά να αφορά την κορυφαία συμμετοχή. Το βραβείο αυτό κέρδισε η Μαρία Βασιλείου, από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κηρύκου. Η διάκρισή της οφειλόταν στο συνδυασμό του καλλιτεχνικού της έργου με ένα συνοδευτικό κείμενο που αφορούσε την ιστορία εγκαταλελειμμένων στο σχολείο κουταβιών και την ιστορία ενός σκύλου που βλέπει τακτικά να ζει μια άθλια ζωή δεμένο με μια αλυσίδα.


Οι τελετές απονομής των βραβείων κανονίστηκαν για τα μεν σχολεία του Αγίου Κηρύκου στις 17 Φεβρουαρίου και για τα άλλα σχολεία στο Πνευματικό Κέντρο Ραχών στις 18 Φεβρουαρίου.
Οι τελετές απονομής βραβείων στον Άγιο Κήρυκο
Ειδικοί καλεσμένοι ήταν η May και η Ιωάννα – Μαρία Γκέρτσου από τη Σχολή Σκύλων – Οδηγών Τυφλών Λάρα (www.laraguidedogs.gr ). Η Ιωάννα – Μαρία, που είναι τυφλή εκ γενετής, έδωσε μια ενημερωτική ομιλία σχετικά με το πώς η συνεργασία της με την May τη βοηθάει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής της και την ικανότητά της να κινείται και να ζει φυσιολογικά. Τα παιδιά παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή και χάρηκαν με την παρουσία της Μay. Μετά από διάφορες παρουσιάσεις, δόθηκαν τα βραβεία των οκτώ νικητών από την Ιωάννα – Μαρία.



Η τελετή απονομής βραβείων στο Χριστό Ραχών
Περίπου εβδομήντα γονείς και παιδιά παρακολούθησαν την τελετή και την έκθεση ζωγραφικής των παιδιών. Μάλιστα ήταν ιδιαίτερη χαρά να υποδεχτούμε γονείς και παιδιά, που είχαν ταξιδέψει από το Καραβόσταμο μια τέτοια χειμωνιάτικη βραδιά.
Η May και η Ιωάννα – Μαρία γοήτευσαν το κοινό με μια επίδειξη προσπέλασης διαφόρων εμποδίων που είχαν τοποθετηθεί στην αίθουσα. Η May έδειξε πώς μπορεί να βρει και να δείξει στην Ιωάννα – Μαρία μια καρέκλα οδηγώντας την σε αυτή και τοποθετώντας το κεφάλι της πάνω σε αυτή. Τρία παιδιά, των οποίων δέθηκαν τα μάτια, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία του να οδηγηθούν γύρω από τα εμπόδια στην αίθουσα από τη May.
Συνολικά δόθηκαν δεκαέξι βραβεία από την Ιωάννα – Μαρία. Η βραδιά τελείωσε με τα παιδιά να συμμετέχουν σε ένα ομαδικό παιχνίδι σχετικό με τη φροντίδα των ζώων, το οποίο ακολούθησε μια παρουσίαση για την ευημερία των ζώων.

H Eλλάδα, πρώτη στην Ευρώπη,
απαγορεύει τα τσίρκο με ζώα

O νέος νόμος εισάγει, μεταξύ άλλων, αυστηρότερες ποινές για κακοποίηση ή θανάτωσή τους
Και όμως, η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο που απαγόρευσε τα τσίρκο με ζώα! 
Μολονότι δεν φημίζεται για τη θέσπιση τολμηρών μέτρων στην κατεύθυνση της προστασίας των ζώων (και όχι μόνο), η συντονισμένη προσπάθεια φιλοζωικών οργανώσεων, όπως ο Αρκτούρος, και ενεργών πολιτών απέδωσε καρπούς. 
Στις 31 Ιανουαρίου, η ελληνική Βουλή ψήφισε κατά πλειοψηφία νόμο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» που απογορεύει τη λειτουργία τσίρκων και κάθε είδους παραστάσεων με ζώα...  

περισσότερα στο πράσινο χαμομηλάκι

Νηστίσιμες Συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα

Την Καθαρά Δευτέρα σημαίνει το τέλος της Αποκριάς και η αρχή της Σαρακοστής για την Ορθοδοξία. Καθαρά Δευτέρα για τους Έλληνες σημαίνει ουρανός με χαρταετούς, βόλτα στην ύπαιθρο, παραδοσιακοί χοροί, λαγάνες και νηστίσιμα φαγητά! Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση και υγιεινή διατροφή. Εδώ σας προτείνουμε νηστίσιμες συνταγές εξαιρετικής νοστιμιάς και σας ευχόμαστε...
Καλή Σαρακοστή!!
Ταραμοσαλάτα, Πατατοκεφτέδες, Πιλάφι με Γαρίδες, Καλαμαράκια Φρικασέ και για επιδόρπιο νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

Ταραμοσαλάτα από τη Βόρεια Ελλάδα 
Συστατικά
2-3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
μισό φλιτζάνι φρεσκοκομμένος δυόσμος
1/3 φλιτζανιού λευκός ταραμάς
250 γρ. ψίχα που έχετε μουλιάσει στραγγίξει και στεγνώσει από μια φραντζόλα μπαγιάτικο ψωμί
1/3-1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2-5 κουταλιές της σούπας νερό
3-5 κουταλιές της σούπας
φρεσκοστιμμένος χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Βάζετε το σκόρδο στον πολυκόφτη μαζί με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο. Τα χτυπάτε μέχρις ότου γίνουν αλοιφή.
Προσθέτετε λίγο ακόμη λάδι, χτυπάτε κι άλλο το μείγμα και ρίχνετε τον ταραμά μαζί με την ψίχα. Τα χτυπάτε για ένα λεπτό περίπου, μέχρι να το μείγμα να γίνει παχύρρευστο. Η διαδικασία αυτή δεν θα πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα -το θέμα είναι να αντικαταστήσετε το γουδί- ειδάλλως το μείγμα θα γίνει υπερβολικά κολλώδες καθώς το άμυλο θα αρχίζει να διαλύεται. Ενώ χτυπάτε το μείγμα, το ραντίζετε σιγά-σιγά με το ελαιόλαδο, το νερό, το λεμόνι εναλλάξ, μέχρι να έχετε ένα μαλακό και κρεμώδες μείγμα. Τέλος, το βγάζετε από τον πολυκόφτη και το σερβίρετε.

Πατατοκεφτέδες
Συστατικά
2 φλιτζάνια πατάτα τριμμένη στο τρίφτη και στραγγισμένη

2 κρεμμύδια τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
1 φλυτζάνι φουσκωμένο άσπρο ψωμί στυμμένο
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά δυόσμο ξηρό
αλάτι
πιπέρι
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/2 φλιτζανάκι λάδι
αλεύρι για το πανάρισμα
φιστικέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη αναμιγνύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης. Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε στο ζεστό λάδι.
Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε πιατέλα.

Νηστίσμο πιλάφι με γαρίδες
Συστατικά
1 πακέτο γαρίδες
2 μέτρια κρεμμύδια
3 μέτριες ώριμες ντομάτες
4 πιπεριές Φλωρίνης
4 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
Ι πακέτο ρύζι μακρύκοκκο
Εκτέλεση
 Πλένουμε καλά τις γαρίδες και τις βράζουμε σε 5 κούπες νερό. Χρειάζονται 5 περίπου λεπτά για να βράσουν. Κρατάμε ζεστό το νερό όπου έχουν βράσει, για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα και ξεφλουδίζουμε προσεχτικά τις γαρίδες.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια,τις πιπεριές Φλωρίνης και τις ντομάτες σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι και όταν αυτό σκουρύνει ρίχνουμε το ρύζι, το ανακατεύουμε για λίγο και κατόπιν προσθέτουμε: το ζουμί απο τις γαρίδες, τις πιπεριές Φλωρίνης, τις ντομάτες, το αλάτι και το καυτερό πιπέρι. Βράζουμε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να στεγνώσει σχεδόν το φαγητό μας, ανακατεύοντας… Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και κλείνουμε την κατσαρόλα χωρίς να την αποσύρουμε!

Καλαμαράκια Φρικασέ
Συστατικά
καλαμαράκια (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
φρέσκα κρεμμυδάκια
2 καρότα
μαρούλι
ντομάτα στο τρίφτη
άνιθο
αλάτι, πιπέρι καγιέν
μισό ποτηράκι ούζο ή ρακί
Εκτέλεση
Σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το καρότο που το έχουμε τρίψει απο τη χοντρή πλευρά του τρίφτη μαζί με τα καλαμαράκια και λίγο πιπέρι καγιέν και αλάτι φυσικά.
Μόλις σοταριστούν καλά τα σβήνουμε με το ούζο.
Ρίχνουμε και την ντοματούλα (ένα μπολάκι περίπου) – λίγο πριν είναι έτοιμο ρίχνουμε το μαρουλάκι και στο τέλος τον άνηθο να κρατήσει όλο του το άρωμα.
Προσέχουμε να μαλακώσει καλά το καλαμαράκι μας και μετά να ρίξουμε το μαρούλι – για να μην είναι σκληρό το καλαμαράκι.

Νηστίσμο κέικ σοκολάτας
Συστατικά
3 φλ. τσαγιού φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
1  φλ. τσαγιού ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας κακάο
Βάζουμε τα υλικά σε ένα μπολ και τ’ ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι. Κάνουμε τρεις τρύπες με το δάκτυλο. Στη μια ρίχνουμε 2 κουταλάκια του γλυκού ξίδι. Στη δεύτερη 1 κ. γ. σόδα κοφτό + 1 κ. γ. μπέικιν κοφτό και στην τρίτη 10 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο. Και από πάνω, χωρίς να ανακατέψουμε τα προηγούμενα, ρίχνουμε 2 φλ. τσ. παγωμένο νερό (από το ψυγείο). Κατόπιν ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να κάνει φουσκάλες και να γίνει σαν μαντζούνι. Ρίχνουμε το μίγμα σε ταψί ν. 30 λαδωμένο με σπορέλαιο και αλευρωμένο. Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 β. και ψήνουμε για τρία τέταρτα περίπου.
Για περισσότερες νηστίσιμες συνταγές επισκεφτείτε το www.agiooros.net
από infokids

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki