Saturday 10 March 2012

Λιθοβολούν μέχρι θανάτου Ιρακινούς έφηβους "Emo"

Τουλάχιστον 90 Ιρακινοί έφηβοι με δυτικού στιλ εμφάνιση "emo" έχουν λιθοβοληθεί μέχρι θανάτου από θρησκευτικούς εξτρεμιστές στη Βαγδάτη μόνο τον περασμένο μήνα.

Stoned to death for being an emo: NINETY Iraqi students killed for having 'strange hair and tight clothes'  

Iraqi activists said this unnamed teenager
was brutally killed by religious police
for having an 'emo' hairstyle

Το Ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών τους θεωρεί "λατρευτές του διαβόλου".

Σύμφωνα με την εφημερίδα al-Akhbar αλλά και το Al Arabiya, η θρησκευτική αστυνομία έχει λάβει την άδεια του υπουργείου Παιδείας να εισβάλει σε σχολεία της Βαγδάτης και να ξεχωρίζει τους μαθητές με δυτική εμφάνιση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, το φαινόμενο των emo παρακολουθείται και η αστυνομία έχει λάβει έγκριση να το εξαλείψει καθω΄ς επηρεάζει την κοινωνία και καθίσταται κίνδυνος για αυτήν.
"Τα παιδιά φορούν παράξενα, στενά ρούχα που πάνω τους υπάρχουν στάμπες από κρανία, ενώ φοράνε σκουλαρίκια στις μύτες και στις γλώσσες τους κάνουν και άλλες περίεργες δραστηριότητες", συνεχίζει.
Σύμφωνα μάλιστα με τους ακτιβιστές, μια ομάδα ενόπλων με πολιτικά ρούχα οδήγησαν έφηβους σε απομονωμένες περιοχές και τους λιθοβόλησαν μέχρι θανάτου ενώ πέταξαν τις σορούς τους σε κάδους απορριμμάτων.
"Πρώτα τα χτυπούν με τσιμεντόλιθους στα χέρια, μετά στα πόδια και δίνουν το τελικό χτύπημα στο κεφάλι των παιδιών", είπε ένας έφηβος που κατάφερε να τους ξεφύγει.
Μάλιστα οι φωτογραφίες των νεκρών παιδιών εμφανίστηκαν στο Facebook, προκαλώντας πανικό και τρόμο μεταξύ των έφηβων.
Ένας βουλευτής, ο Safiyyah al-Suhail τόνισε πως πολλά παιδιά συνελήφθησαν επειδή απλά φόραγαν τζιν ή είχαν δυτικά χτενίσματα.
Τέλος, σημειώνεται ότι στη Βαγδάτη μοιράζονται φυλλάδια που προειδοποιούν τους εφήβους να μην μιμηθούν το δυτικό στιλ των emo.

news247

Με λιμοκτονία απειλούνται
13 εκατομμύρια άνθρωποι στη Δ. Αφρική

Στο Τσαντ ορισμένοι χωρικοί σκάβουν σε μυρμηγκοφωλιές προκειμένου να συγκεντρώσουν τα σπόρια που έχουν αποθηκεύσει τα μυρμήγκια.

West Africa food crisis

Λόγω της ξηρασίας οι δείκτες υποσιτισμού έχουν ξεπεράσει το όριο έκτακτης ανάγκης
Περίπου 13 εκατομμύρια άτομα στη δυτική Αφρική απειλούνται με λιμοκτονία και ανθρωπιστική καταστροφή εξαιτίας της ξηρασίας που πλήττει την περιοχή Σαχέλ το τελευταίο διάστημα. 
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam αν η διεθνής κοινότητα δεν δράσει άμεσα η επισιτιστική κρίση που ήδη έχει αρχίσει να επηρεάζει χώρες της περιφέρειας, ενδέχεται να εξελιχθεί σε μία κρίση αντίστοιχη με εκείνη που γνώρισε η ανατολική Αφρική τον περασμένο χρόνο.
Η Oxfam εκτιμά ότι απαιτείται η συγκέντρωση 36 εκατ. δολαρίων (περίπου 28 εκατ. ευρώ) για παροχή κατεπείγουσας βοήθειας στους ευάλωτους πληθυσμούς.

Καταγράφοντας τους δείκτες υποσιτισμού στη δυτική Αφρική η Oxfam διαπίστωσε ότι στο Τσαντ, στην Μπουρκίνα Φάσο, στο Μάλι, στη Μαυριτανία, στον Νίγηρα και στη βόρεια Σενεγάλη κυμαίνονται μεταξύ 10% και 15%, ενώ σε μερικές περιοχές το ποσοστό έχει ήδη ξεπεράσει το όριο έκτακτης ανάγκης που είναι το 15%.

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά στο Σαχέλ αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο σοβαρού υποσιτισμού. 
Στο Τσαντ ορισμένοι χωρικοί σκάβουν σε μυρμηγκοφωλιές προκειμένου να συγκεντρώσουν τα σπόρια που έχουν αποθηκεύσει τα μυρμήγκια.

Σύμφωνα με την οργάνωση η κρίση προκαλείται από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η συνεχιζόμενη ξηρασία, οι αυξημένες τιμές των τροφίμων, η μεγάλη φτώχεια και οι περιφερειακές συγκρούσεις.

«Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο κατώφλι μία τεράστιας κρίσης» είπε ο Μαμαντού Μπιτέγε, περιφερειακός διευθυντής για τη δυτική Αφρική στην Oxfam.
«Όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε μία καταστροφή αν δεν γίνει κάτι σύντομα. Ο κόσμος δεν μπορεί να το επιτρέψει αυτό. Απαιτείται μία συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να μην πεθάνουν δεκάδες χιλιάδες άτομα εξαιτίας του διεθνούς εφησυχασμού»
πρόσθεσε.

«Ένα πιάτο φαγητό»: «Αν έχεις... ΔΩΣΕ, αν όχι... ΠΑΡΕ»

Σε αυτούς που το έχουν ανάγκη 

Το Εσπερινό Σχολείο Αργοστολίου δημιούργησε διαδικτυακή πλατφόρμα για την καταπολέμηση της πείνας στις γειτονιές


Καλωσήλθατε στην πλατφόρμα του
"ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑΓΗΤΟ"!

«Αναλογιστείτε πόσες φορές σας έχει περισσέψει ένα πιάτο φαγητό. Όλοι μας μαγειρεύουμε για τις ανάγκες της οικογένειάς μας. Προσπαθούμε να υπολογίσουμε σωστά, αποθηκεύουμε το φαγητό σε τάπερ, το καταψύχουμε για να το καταναλώσουμε στο μέλλον. Εν τέλει, όμως, πάντα κάτι περισσεύει. Και σχεδόν καθημερινά ένα πιάτο φαγητό καταλήγει στα σκουπίδια, τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες συνάνθρωποί μας που το χρειάζονται».
Ο εν λόγω προβληματισμός αποτέλεσε την αφετηρία για μια πρωτότυπη διαδικτυακή πλατφόρμα που ξεκίνησε ως σχολική εργασία και μετατράπηκε σε φιλόδοξο εγχείρημα αλληλεγγύης εν μέσω κρίσης, το οποίο παρουσιάσθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Στο πλαίσιο του μαθήματος της πληροφορικής οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου Αργοστολίου δημιούργησαν μία ιστοσελίδα που τιτλοφορείται «Enapiatofaghto» και οργανώνει μέσω διαδικτύου το «πάντρεμα» εν μέσω κρίσης ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση… ενός πιάτου φαγητού.

Αναβιώνοντας την αλληλεγγύη της γειτονιάς
«Σε θεωρητικό επίπεδο όλοι επιθυμούμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που μαστίζονται από την πείνα. Ωστόσο, συχνά δεν ξέρουμε πώς να εντοπίσουμε και να προσεγγίσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη. Η οργάνωση συσσιτίου ή συλλογικής κουζίνας απαιτεί υποδομές, όπως ειδικούς χώρους, επαγγελματικά ψυγεία και αποθήκες, ενώ η φύλαξη και η λειτουργία τους απαιτεί προσωπικό σε καθημερινή βάση. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν μπορούσαμε να αντιστοιχίσουμε "ένα πιάτο φαγητό" που περισσεύει από ένα νοικοκυριό με έναν άνθρωπο που το χρειάζεται», εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Μίνα Θεοφιλάτου, καθηγήτρια πληροφορικής στο Εσπερινό Γυμνάσιο Αργοστολίου.

Στο πλαίσιο του νέου μαθήματος που εισήγαγε φέτος το υπουργείο Παιδείας και το οποίο επιβάλλει την εκπόνηση ερευνητικής εργασίας στην Α' Λυκείου η κυρία Θεοφιλάτου και οι μαθητές της αποφάσισαν να ξεφύγουν από την πεπατημένη οδό και να αποπειραθούν να λύσουν τον παραπάνω «γόρδιο δεσμό».
Ειδικότερα, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία κάθε ενδιαφερόμενος εθελοντής θα μπορούσε να εγγραφεί για να προσφέρει ένα πιάτο φαγητό κάθε μέρα, ενώ άλλοι εθελοντές θα αναλάμβαναν να δημιουργήσουν δίκτυα ανθρώπων που έχουν ανάγκη το φαγητό και να τους το μεταφέρουν.

«Θέλαμε να αναβιώσουμε το μοντέλο της παραδοσιακής ελληνικής γειτονιάς στο διαδίκτυο. Πριν από μερικές δεκαετίες, οι γείτονες προσέφεραν ο ένας στον άλλον το πλεόνασμα τους, ώστε από κανέναν να μη λείψουν τα βασικά. Την ίδια απλή διαδικασία ακολουθήσαμε και εμείς: μέσω του λογισμικού της ιστοσελίδας, καθημερινά οι εγγεγραμμένοι αναρτούν το φαγητό που μαγειρεύουν και μπορούν να προσφέρουν. Μέσω ειδικών ερωτηματολογίων, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να προσδιορίσει άτομα που έχουν ανάγκη ένα πιάτο φαγητό και να τα εγγράψει στο σύστημα. Άλλοι εθελοντές αναλαμβάνουν... 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki