Tuesday 13 March 2012

Ψυχικά τραύματα αποκτούν τα παιδιά της Δυτικής Όχθης που φυλακίζονται στο Ισραήλ

Η ευρεία πλειοψηφία από τα εκατοντάδες παιδιά στα Παλαιστινιακά Εδάφη που φυλακίζονται σε ισραηλινές φυλακές κάθε χρόνο υποφέρει από εφιάλτες, νυχτερινή ακράτεια και άγχος μετά την απελευθέρωση, αναφέρεται σε έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η οργάνωση Save the Children (Σώστε τα Παιδιά).

«Καλά αυτό δεν είναι ένας "εν δυνάμει" τρομοκράτης;»

Post-trauma Rehabilitation of Palestinian
Ex-detainee Children in the West Bank

Από το 2000 ο ισραηλινός στρατός έχει φυλακίσει περισσότερα από 8.000 παιδιά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και έχει δικάσει παιδιά ηλικίας ακόμη και 12 ετών σε στρατοδικεία, τα περισσότερα από τα οποία ήταν ύποπτα ότι έριξαν πέτρες.
Το 98% των παιδιών που κρατήθηκαν υπέστησαν βία, είτε σωματική είτε λεκτική, από Ισραηλινούς στρατιώτες, δήλωσε ο σύμβουλος προγράμματος της οργάνωσης Εγιάντ αλ Αράτζ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Δυτική Όχθη, σημειώνοντας ότι η δοκιμασία αυτή άφησε ψυχολογικά τραύματα σε σχεδόν όλα αυτά τα παιδιά. «Ποσοστό πάνω από το 90% των παιδιών αυτών υπέφερε από μετατραυματική διαταραχή άγχους», τόνισε.
Η έκθεση αυτή για την κράτηση Παλαιστινίων κάτω των 18 ετών από το Ισραήλ στηρίχθηκε σε έρευνα που έγινε σε δείγμα 292 παιδιών που είχαν κρατηθεί και στη συνέχεια απελευθερωθεί από το Ισραήλ.
Πέρυσι συνελήφθησαν 2.301 παιδιά, λιγότερα από τα 3.470 που είχαν συλληφθεί το 2010, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η παλαιστινιακή οργάνωση Defence for Children International (DCI). Σήμερα βρίσκονται 170 ανήλικοι Παλαιστίνιοι σε φυλακές του Ισραήλ, προσέθεσε το DCI.
«Η κράτησή τους έχει καταστροφικό αντίκτυπο στα παιδιά, τις οικογένειές τους και τις κοινωνίες τους», επισημαίνεται στην έκθεση του Save the Children.
«Τα παιδιά υποφέρουν από επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων μετατραυματική διαταραχή άγχους, φόβος να βγουν από το σπίτι, επιπροσθέτως των ψυχολογικών συμπτωμάτων, που έχουν όπως οι κρίσεις άγχους και οι εφιάλτες. Οι οικογένειες γίνονται υπερπροστατευτικές και αρνούνται να αφήσουν τα παιδιά να βγουν από το σπίτι», καταλήγει η έκθεση.
Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι η ρίψη πετρών είναι ένα σοβαρό αδίκημα, που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς ή ακόμη και το θάνατο ανθρώπων.
«Αγόρια στα Παλαιστινιακά Εδάφη, μερικές φορές 13 ή 14 ετών, ρίχνουν πέτρες με τα χέρια ή με σφεντόνες σε ισραηλινά αυτοκίνητα ή οχήματα του στρατού», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραλινού στρατού και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι αυτά τα παιδιά είναι πολύ βίαια. Αντί να παίζουν ποδόσφαιρο θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή Ισραηλινών».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ινδία: Μαζικός γάμος για να σώσουν τα κορίτσια
από το «χωριό της πορνείας»

«Με το να παντρεύουμε και να αρραβωνιάζουμε αυτά τα κορίτσια, μας δίνεται η ευκαιρία να σπάσουμε αυτή την παράδοση. Όταν ένα κορίτσι παντρεύεται, βγαίνει από την πορνεία. Όταν αρραβωνιάζεται σπάει αυτός ο δεσμός». 

Ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων 
διοργάνωσαν και χρηματοδότησαν την εκδήλωση

Mass Wedding in India Hopes to Save ‘Village of Prostitutes’

Αγόρια και κορίτσια από την κοινότητα Σαρανίγια ποζάρουν
για τον φωτογραφικό φακό μετά τη τελετή αρραβώνων
στο χωριό Βάντια στο κρατίδιο Γκουζαράτ της Ινδίας.
Μαζική τελετή γάμου και αρραβώνων για 21 κορίτσια πραγματοποιήθηκε σε ένα χωριό στη δυτική Ινδία με στόχο να σπάσει η παράδοση πορνείας που επί αιώνες εκμεταλλεύεται τις γυναίκες της φτωχής, περιθωριοποιημένης και κάποτε νομαδικής κοινότητας των Σαρανίγια.
Εκατοντάδες προσκεκλημένοι από γειτονικά χωριά, αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, παρευρέθηκαν στη τελετή, κατά την οποία οκτώ ζευγάρια παντρεύτηκαν και ακόμη 13 αρραβωνιάστηκαν στο χωριό Βαντία, 115 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Παλανπούρ στον κρατίδιο Γκουζαράτ της Ινδίας.
Το πολύχρωμο γεγονός είχε απώτερο σκοπό: να σώσει τα κορίτσια από τη μακραίωνη παράδοση της πορνείας, μέσω του γάμου. «Η πορνεία είναι μία παράδοση την οποία αυτή η κοινότητα έχει υιοθετήσει εδώ και πολλά χρόνια και είναι πολύ φυσικό για αυτούς. Δεν πιστεύουν ότι κάνουν κάτι λάθος. Αλλά είναι απολίτιστο και ανήθικο» σχολίασε ο Βιτζάι Μπατ, τοπικός αξιωματούχος.
Και προσέθεσε: «Με το να παντρεύουμε και να αρραβωνιάζουμε αυτά τα κορίτσια, μας δίνεται η ευκαιρία να σπάσουμε αυτή την παράδοση. Όταν ένα κορίτσι παντρεύεται, βγαίνει από την πορνεία. Όταν αρραβωνιάζεται σπάει αυτός ο δεσμός».
Ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διοργάνωσαν και χρηματοδότησαν την εκδήλωση είπαν ότι χρειάζεται συστηματικότερη δράση κατά της πορνείας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι άλλα κορίτσια του χωριού δεν θα γίνουν σκλάβες τους σεξ.
Οι γυναίκες της κοινότητας των Σαρανίγια, που αριθμεί περίπου 50.000 άτομα, παραδοσιακά προσέφεραν υπηρεσίες «διασκέδασης» σε πλούσιους άνδρες, χορεύοντας, τραγουδώντας και ικανοποιώντας σεξουαλικά τους εργοδότες τους.
Το Βήμα

Γερμανία: 6,7 εκ. τόνοι τροφίμων πετιούνται ετησίως

Τα γερμανικά νοικοκυριά πετούν σχεδόν 6,7 εκατομμύρια τόνους τροφίμων ετησίως, και το μεγαλύτερο μέρος αυτών μπορεί ακόμη να καταναλωθεί, καταγράφοντας μια σπατάλη 235 ευρώ ανά άτομο ετησίως, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει σήμερα το υπουργείο Τροφίμων, Γεωργίας και Προστασίας του Καταναλωτή.

11 Millionen Tonnen Lebensmittelabfälle
landen auf dem Müll

...
11 Millionen Tonnen Lebensmittelabfälle landen auf dem Müll: Wegwerf-Republik Deutschland - weiter lesen auf FOCUS Online: http://www.focus.de/wissen/wissenschaft/mensch/tid-25258/lebensmittelabfaelle-die-wegwerf-republik-_aid_723531.htm
Το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης στη νοτιοδυτική Γερμανία, το οποίο πραγματοποίησε τη μελέτη, εκτιμά ότι από το 65% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια, τουλάχιστον ένα μέρος τους θα μπορούσε άνετα να καταναλωθεί διευκρινίζοντας ότι είναι κυρίως φρούτα και λαχανικά.
Τα νοικοκυριά είναι μακράν ανάμεσα στα πρώτα στη σπατάλη, καθώς παράγουν το 61% του συνόλου των απορριμμάτων τροφίμων στη Γερμανία, ενώ ακολουθούν τα εστιατόρια και οι καντίνες (το καθένα με ποσοστό σχεδόν 17%) και η διανομή (σχεδόν 5%).
«Ζούμε σε μια κοινωνία αφθονίας και ειδών μιας χρήσης», δήλωσε η υπουργός Ιλσε 'Αιγκνερ σε συνέντευξη Τύπου καλώντας τον κόσμο να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΜΠΕ

Μπαμπά, μαμά... τι είναι το «κούρεμα»;
Τι είναι το «χαράτσι;»

Μπαμπά, μαμά, τι είναι η κρίση;



«KONY 2012»: 74 εκατομμύρια χτυπήματα για τον «Ηρώδη» της Αφρικής

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Καταδίκη, αλλά και... σκιές*

Ο 50χρονος αντάρτης από την Ουγκάντα καταζητείται εδώ και έξι χρόνια από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως εγκληματίας πολέμου. Κατηγορείται για τις απαγωγές δεκάδων χιλιάδων παιδιών, δολοφονίες, βασανιστήρια και βιασμούς αμάχων, καθώς και για λεηλασίες ολόκληρων χωριών
74 εκατομμύρια χτυπήματα για τον «Ηρώδη» της Αφρικής
Τα τελευταία 25 χρόνια ο στρατός του Κόνι
έχει αιχμαλωτίσει περισσότερα από 65.000 παιδιά
και έχει τρέψει σε φυγή
περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους.
Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα το είδαν περισσότεροι από 74 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, πλήθος που θα το ζήλευαν ακόμη και κάποιες από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες όλων των εποχών.
Κι όμως, δεν πρόκειται για κάποια νέα χολιγουντιανή περιπέτεια με λαμπερούς πρωταγωνιστές, αλλά για ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και αναλόγως χαμηλού προϋπολογισμού, με θέμα την εγκληματική δράση ενός αιμοσταγούς πολεμάρχου από την Κεντρική Αφρική.
 
Ο λόγος για το ημίωρο φιλμ «KONY 2012», το οποίο, αρχής γενομένης από την προηγούμενη Δευτέρα, οπότε ανέβηκε στον ιστοχώρο βιντεοπροβολών YouTube, έχει «παιχτεί» πάνω από 74 εκατ. φορές και έχει γίνει παγκόσμιο θέμα συζήτησης, φανερώνοντας πόσο μεγάλη είναι πλέον η δύναμη των social media στη μετάδοση πολιτικών μηνυμάτων.
Τα τελευταία 25 χρόνια ο στρατός του Κόνι έχει αιχμαλωτίσει περισσότερα από 65.000 παιδιά και έχει τρέψει σε φυγή περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του (την αμερικανική ΜΚΟ «Invisible Children»), το εν λόγω ντοκιμαντέρ έγινε με στόχο να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα γύρω από ένα μέχρι πρότινος σχετικά άγνωστο ανθρώπινο δράμα.
Απ' ό,τι φαίνεται, ο στόχος επετεύχθη και με το παραπάνω, καθώς πλέον όλοι, μα όλοι (ακόμη και οι αστέρες του Χόλιγουντ) ασχολούνται με τον Τζόζεφ Κόνι.
Ο λόγος για έναν 50χρονο Αφρικανό αντάρτη από την Ουγκάντα, ο οποίος καταζητείται εδώ και έξι χρόνια από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως εγκληματίας πολέμου.

Η Αντζελίνα Τζολί ζήτησε την άμεση σύλληψη του Κόνι
Συγκεκριμένα, ο Κόνι και οι στρατιώτες του κατηγορούνται για τις απαγωγές δεκάδων χιλιάδων μικρών παιδιών, για δολοφονίες, βασανιστήρια και βιασμούς αμάχων, καθώς και για λεηλασίες ολόκληρων χωριών.
 
Βαρβαρότητες
Αρχής γενομένης από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οπότε ίδρυσε τον επονομαζόμενο «Αντιστασιακό Στρατό του Κυρίου» (LRA), ο πολέμαρχος σπέρνει τον φόβο και τον τρόμο στην Κεντρική και την Ανατολική Αφρική.
Αρχικά, στόχος του ήταν να ανατρέψει την κυβέρνηση του προέδρου Γιοβέρι Μουσεβένι στην Ουγκάντα και να επιβάλει εκεί «ένα θεοκρατικό καθεστώς βασισμένο στις Δέκα Εντολές». Διαβόητες για την πρωτοφανή τους βαρβαρότητα, οι δυνάμεις του κάθε φορά που εισέβαλλαν σε ένα χωριό σκότωναν τους ενηλίκους και αιχμαλώτιζαν τα παιδιά.
Τα μικρά αγόρια τα στρατολογούσαν (προκειμένου να τα μυήσουν λέγεται μάλιστα πως τα ανάγκαζαν ακόμη και να σκοτώσουν τα ίδια τους γονείς τους) και τα κορίτσια τα εξωθούσαν στην πορνεία (ενδεικτικά, ο ίδιος ο Κόνι φέρεται να έχει πάνω από 60 συζύγους).
Μέχρι σήμερα ο «Αντιστασιακός Στρατός του Κυρίου» (ο οποίος λέγεται πως πλέον αριθμεί 200 με 300 μαχητές, ενώ άλλοτε είχε 3.000) φέρεται τα τελευταία 25 χρόνια να έχει αιχμαλωτίσει περισσότερα από 65.000 παιδιά και να έχει τρέψει σε φυγή περίπου 2 εκατ. ανθρώπους στις περιοχές όπου δρα (Ουγκάντα, Σουδάν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Κονγκό).
 
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
*Καταδίκη, αλλά και... σκιές
Μέσα στις πρώτες ημέρες της προβολής του το φιλμ απέκτησε πολλούς επιφανείς οπαδούς. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η τραγουδίστρια Ριάνα, η τηλεπερσόνα Οπρα Γουίνφρεϊ καθώς και η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί.
Μάλιστα, η Τζολί έφτασε στο σημείο να δηλώσει πως «μισεί τον Κόνι» και να ζητήσει την άμεση σύλληψή του.
Ωστόσο υπήρξαν και εκείνοι (ανθρωπιστικές οργανώσεις, δημοσιογράφοι κ.ά.) που άσκησαν κριτική στο ντοκιμαντέρ, άλλοι υποστηρίζοντας πως αυτό προετοιμάζει το έδαφος για την εισβολή Αμερικανών στρατιωτών στην Ουγκάντα (ήδη ο Ομπάμα έχει στείλει εκεί 100 κομάντος), άλλοι καταγγέλλοντας ανακρίβειες κι άλλοι τονίζοντας πως όλα αυτά γίνονται απλώς για να πλουτίσει η οργάνωση «Invisible Children» (η οποία συγκέντρωσε πάνω από 5 εκατ. δολ. μέσω δωρεών μόνο την τελευταία εβδομάδα).
 

Τιμούν τους φύλακες-αγγέλους τους

Για ένα παιδικό βλέμμα γεμάτο αγάπη και ένα χαμόγελο αυθόρμητο παραμερίζουν την όποια δυσκολία  και δίνουν το δικό τους πολύχρωμο και έντονο στίγμα σε μια κοινωνία που οι μουντές αποχρώσεις είναι οι κυρίαρχες.

Το «Μαζί για το Παιδί» βραβεύει
τους αφανείς ήρωες της καθημερινότητας 
Ο λόγος για τους εθελοντές που αφιλοκερδώς προσφέρουν κομμάτια του δικού τους εαυτού σε συνανθρώπους τους- κυρίως παιδιά- που έχουν ανάγκη να γαντζωθούν από κάπου για να ξετυλίξουν το δικό τους συναισθηματικό κόσμο.
Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές της ζωής, αφανείς ήρωες μακριά από τα έντονα φώτα και φλας που κάνουν αυτό που προστάζει η καρδιά τους, να στέκουν δίπλα στα παιδιά και να τείνουν το χέρι τους προς αυτά σαν άλλοι Απόστολοι που δείχνουν το δρόμο της ζωής.
Ταγμένοι στο έργο τους, οι αφανείς αυτοί σύγχρονοι ήρωες στέλνουν το δικό τους μήνυμα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Ένα μήνυμα που απέχει από τη μιζέρια των ημερών αλλά και τη βαθιά κρίση των αξιών.
Τη δράση τους και ότι συμβολίζει αυτή θα τιμήσει για 2η συνεχή χρονιά το «Μαζί για το Παιδί».

Ένα μήνυμα που απέχει από τη μιζέρια των ημερών
αλλά και τη βαθιά κρίση των αξιών.
Έτσι Το «Μαζί για το Παιδί» στρέφει τους προβολείς σε εθελοντές που έχουν προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο επιβραβεύοντας το ψυχικό τους σθένος και τη θετική τους στάση απέναντι στη ζωή.
Βραβεύει αφανείς ήρωες της καθημερινότητας που ανατρέπουν τα κοινωνικά δεδομένα και προσφέρουν ανιδιοτελώς και διαχρονικά, σημαντικό έργο για τους συνανθρώπους τους, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση.
Οι δύο κατηγορίες των βραβείων
Τα Βραβεία «Μαζί για το Παιδί» χωρίζονται σε  δύο κατηγορίες, στην κατηγορία «Έργο Ζωής» βραβεύονται προσωπικότητες οι οποίες επέδειξαν πολυετή και πολυσχιδή εθελοντική δράση και έχουν αφιερώσει τη ζωή τους με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια προσφέροντας υλική, πνευματική, ιατρική ή ηθική υποστήριξη στα παιδιά στο συνάνθρωπο σε ανάγκη και στην κατηγορία «Μάθημα Ζωής» βραβεύονται προσωπικότητες από  ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που κατά την ίδια λογική, υπερβαίνουν το «εγώ» και προσφέρουν εθελοντικά στο «εμείς», αξιόλογο και διαχρονικό έργο,  συμβάλλοντας στην κοινωνική αναγέννηση του τόπου.
Στα πλαίσια της τελετής των βραβείων,  η Ένωση θα τιμήσει και τους χορηγούς που στήριξαν το έργο της, μέσα στη χρονιά που μας πέρασε. Η τελετή των βραβείων θα λάβει χώρα, την Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012 και ώρα 6μ.μ., στην Παλαιά Βουλή, Σταδίου 13, Πλατεία Κολοκοτρώνη. Τα βραβεία θα απονείμει ο  τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Κωστής Στεφανόπουλος και την εκδήλωση θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος κα. Σία Κοσιώνη.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki