Sunday 18 March 2012

Γιατί ΔΕΝ πρέπει να φασκιώνουμε σφιχτά τα μωρά

Της μόδας έχει αρχίσει να (ξανα)γίνεται το φάσκιωμα των μωρών – μία τακτική που εκριζώθηκε την δεκαετία του ‘80, αλλά τελευταία κάνει δυναμική επανεμφάνιση. Ωστόσο, ένας Βρετανός καθηγητής προειδοποιεί τις νέες μητέρες ότι αν το φάσκιωμα ακινητοποιεί τα πόδια του μωρού, μπορεί να καταστρέψει τα ισχία του.
«Όταν φασκιώνει κανείς το μωρό, πρέπει να είναι απολύτως σίγουρος
ότι έχει άφθονο χώρο για να κινεί ελεύθερα τα πόδια του,
όχι να είναι τόσο σφιχτό ώστε να τα κρατάει ίσια και ακίνητα»

Το φάσκιωμα υποτίθεται ότι διατηρεί τα μωρά ζεστά, τα βοηθά να κοιμούνται καλύτερα και, όταν μεγαλώσουν λίγο, καταπραΰνει τους κολικούς. 

The Danger in Swaddling an Infant

Swaddled babies. Votive offerings  from Agia Triada (Crete), Bronze age, 2600-2000 BC., Heraklion (Iraklion), Crete. Archaeological museum Iraklion 
Όμως ο καθηγητής Νίκολας Κλαρκ, ορθοπεδικός χειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο του Σάουθαμπτον, λέει πως από τότε που οι νέες γυναίκες το «ανακάλυψαν», έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα περιστατικά βρεφών με δυσπλασία του ισχίου.

Όταν τα μωρά γεννιούνται, οι σύνδεσμοι στα ισχία τους είναι χαλαροί, εξαιτίας της επίδρασης των ορμονών της μητέρας. Μετά τη γέννησή τους, με τις κινήσεις που κάνουν στα ποδαράκια τους δυναμώνουν τους συνδέσμους και έτσι σταθεροποιούνται οι αρθρώσεις των ισχίων.
Όταν, όμως, μία μητέρα ακινητοποιεί τα πόδια του μωρού της φασκιώνοντάς το σφιχτά, η ενδυνάμωση των συνδέσμων δεν συμβαίνει ποτέ, με συνέπεια να υπάρχει δυσπλασία των ισχίων και τα βρέφη να χρειάζονται εγχείρηση.
«Το φάσκιωμα εκριζώθηκε την δεκαετία του ’80 χάρη σε εκτεταμένες ενημερωτικές εκστρατείες, διότι από τότε ξέραμε ότι είναι επιζήμιο για τα βρέφη», είπε ο καθηγητής Κλαρκ.
«Τώρα, εγώ και συνάδελφοί μου στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και αλλού, το βλέπουμε να αναβιώνει, με ειδικά προϊόντα για το φάσκιωμα να πωλούνται μέχρι και στο Ίντερνετ. Όταν, όμως, μιλάμε για τα ισχία, το τελευταίο που θέλει κανείς είναι κάτι που τυλίγει σφιχτά το μωρό».
Αν και η δυσπλασία του ισχίου μπορεί να έχει και γενετικά ή άλλα αίτια, «το φάσκιωμα μετατρέπεται σε μία ολοένα συχνότερη αιτία – και αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, διότι είναι κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά από τους γονείς», πρόσθεσε ο δρ Κλαρκ.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, στην Κλινική Ισχίου του νοσοκομείου εξετάζονται κάθε εβδομάδα έως 100 μωρά. Το ένα στα 20 έχουν κάποιου βαθμού αστάθεια στην άρθρωση του ισχίου, με τα περιστατικά που οφείλονται στο φάσκιωμα να αυξάνονται ασταμάτητα.
Αν και η θεραπεία της δυσπλασίας - η οποία απαιτεί χρήση επί 6 εβδομάδες ειδικής συσκευής που κρατάει τα πόδια του μωρού λυγισμένα – είναι επιτυχημένη στο 85% των περιπτώσεων, μερικά μωρά υφίστανται μόνιμη βλάβη.
«Δεν είμαι βέβαιος ότι οι γονείς μπορούν να ξεχωρίσουν το σωστό φάσκιωμα από αυτό που εγκυμονεί κινδύνους για το μωρό τους», τόνισε ο δρ Κλαρκ. «Όταν φασκιώνει κανείς το μωρό, πρέπει να είναι απολύτως σίγουρος ότι έχει άφθονο χώρο για να κινεί ελεύθερα τα πόδια του – όχι να είναι τόσο σφιχτό ώστε να τα κρατάει ίσια και ακίνητα».
Και κατέληξε: «Αυτή η νέα μόδα είναι επικίνδυνη και οι γονείς πρέπει να το ξέρουν». 
 

Από πότε τα κοριτσάκια φοράνε ροζ και τα αγοράκια γαλάζια;

Αν δούμε μια μέλλουσα μαμά να ψωνίζει ροζ φορμάκια, θα σκεφτούμε αμέσως ότι περιμένει κοριτσάκι. Κι αν θέλουμε να πάρουμε δώρο σε ένα αγοράκι, τότε θα προτιμήσουμε κάτι μπλε. Από πότε όμως, τα κοριτσάκια φοράνε ροζ και τα αγοράκια μπλε;
Η κάθε γενιά δίνει έναν δικό της ορισμό στις έννοιες του αρσενικού και του θηλυκού, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις ενδυματολογικές επιλογές των δύο φύλων τους τελευταίους αιώνες, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού περιοδικού Smithsonian.

Why is Blue for Boys and Pink for Girls?

Το θέαμα ενός δίχρονου αγοριού με μακριά ίσια μαλλιά ντυμένου με λευκό φόρεμα, στις μέρες μας θα προκαλούσε ποικίλα σχόλια, ως επί το πλείστον αποδοκιμαστικά. Τα ήθη όμως, στα τέλη του 19ου αιώνα, επέβαλαν αυτή την εμφάνιση για τα αγόρια μέχρι την ηλικία των 7 ετών.

O Φραγκλίνος Ρούζβελτ , όπως και τα άλλα αγόρια της εποχής του,
φοράει φόρεμα. Η φωτογραφία βγήκε στη Νέα Υόρκη το 1884.
Από εκεί που το ουδέτερο ντύσιμο με λευκά φορέματα για αγόρια και κορίτσια ήταν πρακτικό, καθώς το λευκό βαμβάκι καθάριζε εύκολα, σήμερα είναι απαγορευτικό. Οι γονείς φοβούνται ότι το να φορέσουν στο αγοράκι λευκό φουστάνι, θα διαστρεβλώσει την εξέλιξή του.
Το βήμα προς την αντιστοίχηση των ρούχων με το φύλο δεν έγινε από την μια στιγμή στην άλλη. Το ροζ και το μπλε στα μωρουδιακά έκαναν την εμφάνισή τους μαζί με άλλα παστέλ χρώματα στα μέσα του 19ου αιώνα και πάλι όμως, δεν αντιστοιχίζονταν ανάλογα με το φύλο του μωρού. Αυτό έγινε λίγο πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να αφομοιωθούν από την λαϊκή κουλτούρα.
Σε εμπορικές δημοσιεύσεις περιοδικών του 1918, για παράδειγμα, γίνεται άμεση αντιστοίχηση χρώματος – φύλου, αλλά με έναν τρόπο πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Τα δημοσιεύματα προβάλλουν το ροζ ως ένα χρώμα δυναμικό και πιο «αποφασιστικό» που ταιριάζει γάντι στα αγόρια. Ενώ, το μπλε που είναι πιο λεπτό και φίνο, προτείνεται για τα μικρά κορίτσια.
Επίσης, τα μικρά αγοράκια και κοριτσάκια ξεκίνησαν την ίδια περίοδο να ντύνονται στα πρότυπα των γονιών τους. Οι μαμάδες άφησαν τα φορεματάκια στα κορίτσια και κράτησαν τα παντελόνια για τα αγόρια.
Μόνο όταν η μόδα έγινε αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής μας, επικράτησαν οι συνήθειες που έχουμε και σήμερα. Στη δεκαετία του 1940, με αφετηρία τους μεγάλους οίκους της Αμερικής, η καλαισθησία επιβάλλει το ροζ για τα κορίτσια και το μπλε για τα αγόρια.
Το κίνημα του φεμινισμού, στα μέσα της δεκαετίας του 1960, φέρνει και πάλι τα πάνω κάτω. Οι φεμινίστριες αποστρεφόμενες καθετί αμιγώς γυναικείο, υιοθέτησαν με πάθος το νέο ουδέτερο στυλ, που όμως, δεν είχε καμία σχέση με το ουδέτερο ντύσιμο του προηγούμενου αιώνα. Τα κορίτσια ντύνονται με ρούχα ανδρικά και οι συλλογές των μεγάλων οίκων μόδας της εποχής ήταν απαλλαγμένες από κάθε κοριτσίστικο στοιχείο. Φυσικά το ροζ δεν έχει θέση στην ντουλάπα των νέων δυναμικών γυναικών.
Όταν η επιστήμη κατάφερε σε μεγάλη κλίμακα να προσδιορίσει το φύλο του μωρού πριν την γέννησή του, η μάχη ανάμεσα στο ροζ και το μπλε ξαναζωντάνεψε.  
Οι εταιρείες βρεφικών ειδών έκαναν τις κατάλληλες κινήσεις μάρκετινγκ, με αποτέλεσμα τα ψώνια να είναι διαφορετικά για τα αγοράκια και τα κοριτσάκια. Έτσι, είδαν και τις πωλήσεις τους να εκτοξεύονται.

από babyradio

Απολαύστε το Παιδικό Ραδιόφωνο!! - BABY RADIO

http://www.babyradio.gr/mediaPlayer/index2.php

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

06:00-09:00 «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» με BABY RADIO.
09:00-11:00 Τα ωραιότερα παιδικά τραγούδια.
11:00-13:00 Δύο ώρες Χορός και Διασκέδαση.
13:00-18:00 Απαλή μουσική για χαλάρωση και παραμύθια.
18:00-20:00 Μουσική για ξεφάντωμα και Πάρτυ.
20:00-21:00 Ανάγνωση ύπνου. Ιστορίες, ποιήματα – μουσική
21:00-06:00 «ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ» με BABY RADIO.


© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki